Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny podzim 2014
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(16.12.2014 16:20)Miloslav Grufík napsal(a): [ -> ]Všechna včelstva v okolí je jeden organismus. Podle toho by měla vypadat léčba. Není to ani řepná kampaň, ani domácí slepice. MG

(16.12.2014 18:09)KaJi napsal(a): [ -> ]Já souhlasím se vším. 3x. Jsem taková povaha. Smile

Opravdu.

Já souhlasím jen s tím třetím výrokem.
Necpu chemii, a je jedno jakou, do všech včelstev stejně a ve stejný čas, když objektivně vím, že jsou v různém stupni napadení roztočem. Pokud to ale nevím,
souhlasím, že je lepší to řešit, no jak to říct, tak nějak kolektívně... To pak zas jo.
(16.12.2014 17:48)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Přátelé, nenechme zapadnout tu myšlenku. Jen potřebuje trochu upravit. Léčil bych všechna včelstva najednou v celé ČR. A to v bezletovém a bezplodém období. Jen tak zaručíme výbornou účinnost léčiva a zamezíme reinfekci. Pro začátek bych byl benevolentní a určil bych časové období, třeba od 15. listopadu do 15. prosince. Do té doby bych léčbu zakázal.

Jirko slovo zakázat nemá ve včelařství přece žádnou hodnotu!

Třeba se zakazují roje neznámého původu a v občanském zákoně je, že cizí roj co se ti přifaří k tvému včelstvu se stává tvým majetkem. Smile

Jsou roční změny počasí a pamatuju, že jsme museli čekat do 10. října až nám vydají Varidol na fumigaci a už na ní nebyli vhodné teplotní podmínky a 20. října jsme zapadli sněhem. Taky tady myslím, že to psal Milan Havelka už má zase zavíčkovaný plod.
Tohle podle mě nikdy nebude fungovat a když se povede zmírnění tak bude zase roztočen problém převčelení ve vidině nových včelařů - snadného zbohatnutí?
Já bych začal léčit včelaře...
hlavně tím,že bych zrušil veškeré dotace a vedl je k zodpovědnosi v případě,že sám každý nedoloží SVS důkazy o provedeném léčení.
Ona místo dotací pokuta dokáže změnit přístup. Smile
(16.12.2014 19:01)M+M napsal(a): [ -> ]Já bych začal léčit včelaře...
hlavně tím,že bych zrušil veškeré dotace
OK

(16.12.2014 19:01)M+M napsal(a): [ -> ]a vedl je k zodpovědnosi v případě,že sám každý nedoloží SVS důkazy o provedeném léčení.
Ona místo dotací pokuta dokáže změnit přístup. Smile
Ach jo...
Nechtěl jsi napsat "pokud nedoloží že má včely v dobré kondici" ?
Dobře Smile Důkazy o provedeném léčení.Způsob je na včelaři,možnost využití všech schválených metod v rámci EU.Mimochodem to platí i dnes-žádné nařízení nesmí být v rozporu s legislativou EU .
Vše ostatní je o vymahatelnosti a neschopnosti státu dozorovat...
Neprokážeš,nenahlásíš úhyny,pokuta 5 tisíc a profesionální dozor by bylo z čeho platit.
Toto je přitažené za vlasy a fakt to nechci
Nejlépe zrušit dotace a přirozenou cestou se zruší nezodpovědní rádobyvčelaři sami Smile
Hlavně žádné dotace na obnovu včelstev a jiné hovadiny jako je třeba technická pomoc atd..Výjimkou je mor.
promiň, já místo důkazy, četl doklady...
Tuší že v roce 2007 byla situace naprosto stejná jako letos.Včelstva hynula ve velkém sezona podobná jako letošní.Následně se vše urovnalo přičemž metodika léčení se prakticky nemnění.Nějaké vymýšlení špecialit asi nepadne na úrodnou půdu bordelář zůstane bordelářem.Na druhé straně v začátcích léčení mimochodem drastického léčení bylo toto prováděno komisionálně tedy léčení provádělo jen několik lidí v celé organizaci takže se přesně vědělo kdy a jak se komu provedlo léčení,to sice je řešení ovšem opět se najde spousta včelařů kteří s tím nebudou souhlasit stačí pročíst příspěvky na fo'ru.Nakonec tomu nahrává i nařízení Každý včelař je povinnen si léčivo odebrat a léčení provést sám organizace by neměla žádné léčivo navíc skladovat.Asi je to apel na zodpovědnost včelařů .Pokud se nad celou problematikou zamyslím tak jako včelař s více včelstvi budu v případě jakékoli pohromy tratit daleko víc než ten kdo má těch včelstev podstatně méně je tady v mém zájmu udělat vše pořádně a popřípadě klidně nějaký čas obětovat a aerosol udělat i okolním včelařům.Znám organizace kde aerosol provádí všem jeden dva lidé a funguje to.
Pokud se léčení bude provádět steným sistémem každý na svém písečku pak by bylo řešením ještě jarní léčení KM což někteří včelaři běžně dělají.Samozřejmě že to úhynům v podobných sezonách nezabrání ale značně je to omezí.Ostatně stále si stojím za tím že zvýšené úhyny jsou způsobeny ještě i dalšími faktory.
(16.12.2014 18:13)Kohout napsal(a): [ -> ]
(16.12.2014 17:13)KaJi napsal(a): [ -> ]Jen mi není jasné jak to zvládne organizace co má problém přesvědčit členy že i v létě je ve včelách roztoč a ne jen na podzim když se ošetřuje.

A jak tam kde musí člen přesvědčit organizaci?


Bordeláře co má v létě roztoče zatímco ostatní slušní mají nulu ze zimní měli bych vyloučil. A zakázal mu včelařit. Cool

(16.12.2014 21:25)Josef Skala napsal(a): [ -> ]Pokud se nad celou problematikou zamyslím tak jako včelař s více včelstvi budu v případě jakékoli pohromy tratit daleko víc než ten kdo má těch včelstev podstatně méně je tady v mém zájmu udělat vše pořádně a popřípadě klidně nějaký čas obětovat a aerosol udělat i okolním včelařům.Znám organizace kde aerosol provádí všem jeden dva lidé a funguje to.
Pokud se léčení bude provádět steným sistémem každý na svém písečku pak by bylo řešením ještě jarní léčení KM což někteří včelaři běžně dělají.Samozřejmě že to úhynům v podobných sezonách nezabrání ale značně je to omezí.Ostatně stále si stojím za tím že zvýšené úhyny jsou způsobeny ještě i dalšími faktory.

Problém letošního roku, stejně jako 2007 nebyl ve špatně provedeném podzimním ošetření, ale v žádném násldující léto.

Takže neznám niko kdo chodí ošetřovat včely sosuedům v létě.

V letošním roce právě dost organizací podle zimní měli rozhodlo že plošně neobjednají Gabon. Vím minimálně o třech.
Takže tam je to právě naopak a otázka je jak mají podle zimní měli nastavit plošné ošetření na svém území. Ne že by nechtěli, ale podléhají tomu co se do nich oficiálně pere - zimní měl ukáže jak na tom jsme a podle toho si objednejte v dubnu léčivo pro plošné ošetření v létě.
A prát tam Gabon každý rok je taky cesta do háje. A něco nelegálního, to je něco před čím jsou měsíčně varováni, že nelgální léčení je zdrojem problémů.

Je jednoduché to hodit na lajdáky, ale nejhorší je, že to jsou lidi co prostě věří tomu co jim říkají.
V podstatě jsou vzorně důvěřiví.

Leckde je ten problém v opačném gardu.
Aha. Tak proto ti důvěrníci.
Ano, to jsou poslední svého druhu.

Dřív bylo důvěrníků, lidí co pro ideály dělali věcí. Od informování po běhání a organizování brigád.
V podstatě dělali těm nahoře blbečky, ať už to byli domovní důvěrníci, uliční, ...
Pánové, jak chcete dokazovat, že jste léčili? To, že mám účetní doklad o nákupu léčiv, že mám záznam ve výkaze neznamená, že jsem léčiva podal. A pokud podal, v jaké fázi vývoje včelstva / VD, v jaké koncentraci ....
Tohle není o nějakém papírovém dokazování, ale o vedení včelstev takovými metodami, aby byla v dobré zdravotní kondici.
Myslím že všichni dostali formolář kde mají napsat kdy čím léčili a kolik včelstev. Ještě že jsme tak poctivý,určitě nikoho z nás včelařů tam nenapadne napsat nic než pravdu.Undecided
(16.12.2014 21:25)Josef Skala napsal(a): [ -> ]Tuší že v roce 2007 byla situace naprosto stejná jako letos.Včelstva hynula ve velkém sezona podobná jako letošní.


Podľa toho čo tu čítam ale nielen tu, tak u vás je každý rok stejný. Masové úhyny včelstiev a nie je to tak dávno asi dva roky dozadu, keď sa riešilo preplácanie uhynutých včelstiev a včelári to kritizovali , že sa platí neporiadnym včelárom. Takže nebolo to len v r. 2007.
Tohto roku sú väčšie výpadky aj na SR. Niektorí dostali poriadne po papuli a to hlavne tí, ktorí prešli na český systém. Teda, RVPS rozhodla aké liečivá a kedy použijú. A funkcionári k tomu pritlačili svojich členov. Nemám to z vlastnej hlavy, lebo som sa pýtal ľudí, ktorým vypadli včely ako vlastne liečili a prečo tak liečili. A zisťoval som aj ich osobný názor, čomu dávajú príčinu týchto výpadkov. Určite som sa to nepýtal včelárov , ktorí včera skončili školu Pod Bánošom (tí sú najmúdrejší). Moja otázka je nie preto aby som niekoho nas.ral ale preto aby sme sa zamysleli a potom nadýchli a až potom reagovali. Nie sú tie výpadky dôsledkom dodržiavania tzv. veterinárnych opatrení?!
No jo představte si situaci, že budete mít včelstva ve 100% stavu, ale nebudete mít důkaz, že jste léčili. To bude situace. Jedině utratit. Smile
Pánové, dovedete si představit, že budete muset v období chřipek odevzdávat informaci na VZP o tom kolik jste si vzaly Coldrexů a jiných tablet (=Formidol, Apiguard) , které jsou bez receptu?
A pak evidovat kolikrát jste si ostříhaly nehty (vyřezali plod) v létě.

Blbost není liž pravda. Tak to proboha nechtějte v případě zvířátek. A nebo tu povinnost zaveďte pro všechno a pak budete evidovat, kolikrát jste stříkali kočičku proti blechám, co jste dávali slepicím do vody proti ...

Ještě jedna parafráze Jirkovy věty:
No jo představte si situaci, že nebudete ve 100% stavu, ale nebude mít důkaz, že jste se léčil. To bude situace. Jedině - vás utratit, aby jste nenakazil okolí.


Prosil bych zdravý rozum.
JKL co to tu prosímtě píšeš za nesmysly? Tady jde přece jen o dotace, že jsi dostal nějaké dotované léčiva,tak přece mají právo vědět jestli si je použil. Ten formulář je samozřejmě blbost,ale je demokracie tak to nemůžem říkat nahlas.Confused
pavell co to tu prosímtě píšeš za nesmysly?
Pokud jsem si to kupoval za své tak jim to musí být šuma-fuk.
Pokud jsem to kupoval s dotací tak ta dotace je podmíněna zadáním čísla včelaře, aby se dala dotace uznat, a pak tudíž tuto informaci mají a není důvod ji znovu někomu psát.

Citace:Pro vyplacení dotace musíte uvést Vaše registrační číslo chovatele včel a prohlášení že NEJSTE PLÁTCEM DPH - toto uveďte do KOMENTÁŘ K OBJEDNÁVCE !!!!!!!!!


To jestli jsem to použil - proč bych to jinak kupoval. Copak si budu Formidolem otírat p.... nebo s ním leštit okna. A u kdyby někdo nějaké postranní úmysly s formidolem tak myslíš, že to uvede - je to stejně jen slovo, papír.
JKL tak to si asi nerozumíme. Já jsem psal o formuláři ZÁZNAM O LÉČENÍ VČELSTEV. Ty jsi ten formulář nedostal?
Ne. Zkonstatovaljsem, že až ho budu dle zákona potřebovat, tak si ho vytisknu z PDF uveřejněném na WEBu.
Prosím pročti si příspěvky zde.
Osveta, osveta a ešte raz osveta.
Vysvetlovat včelárom pricnípy liečív, ako funguje ich aplikácia, aké majú možnosti, komunikovať so včelármi.
Aj toto VF má svoju veľmi dôležitú úlohu, dovolím si povedať že dnes už podstatne dôležitejšiu ako včelárske schôdzky Wink.
Riešiť veci príkazmi, zákazmi a inými nariadeniami, to nemá účinok a v konečnom dôsledku ani zmysel.
Referenční URL's