Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny podzim 2014
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
jirka.marx napsal-
Krásně tu na foru krystalizují dva pohledy a přístupy.
1. Včelař bude víc monitorovat, víc léčit, víc vyřezávat, víc....., víc...... a pokud možno plošně....... A je de facto jedno, zda kyselinami nebo tvrdou chemií.
Boj proti roztoči je priorita. Samozřejmě úhyny budou, včely padají na viry či Nosemu ceranae.
Tenhle způsob vyšlechtí ty nejodolnější včelaře.
2. A druhý způsob......zkuste si doplnit sami nějaký, cíl je jasný, ale k tomu lze dojít asi jen postupnými kroky. Odolnost a vitalita včel!!!
Kde je problém, že včelám nestačí jedno ošetření v bezplodém období??? Že oddělky padají na podzim téhož roku, kdy vznikly??
Vypadá to tak, že si buď šlechtíme roztoče a nebo nám slábnou včelstva, popřípadě obojí

Co je špatně na monitoringu? To tedy nechápu. Ten ti ukáže kdy zasáhnout a předchází ztrátám. To si myslíš, že když to necháš osudu a ošetříš jednou v bezplodém období, tak v současném zamoření uspěješ? Neuspěješ a velice si zkomplikuješ, aby jsi pak měl z čeho vybírat. Zhoršíš nákazovou situaci svému okolí a to už se netýká jenom tebe, ale i okolních včelařů. To přece není cesta vhodná do našich podmínek. Víš kde je problém, že nestačí jedno ošetření? No přece v tom, že na začátku jara je větší počet roztočů na startu a delší plodové období. Obě dvě věci mohu ovlivnit, a teď hádej, kterou snáze. Když chceš nějaký bonus ze včelaření nemůžou být tvým cílem bond testy.
Díky za reakce na dotaz kyselináři x varidolisté.
Podle některých reakcí jsem měl zato, že věc je jasná, navzdory tomu, že v mém okolí to jasně nevypadá.

(20.01.2015 15:54)Ivík napsal(a): [ -> ]Jen poznámka k odolnosti a vitalitě včelstev: V naší republice tvoří největší část malí včelaři, z nichž mnoho z nich drží na kapačkách každého chcípáčka. Takto si likvidujeme ony vlastnosti. Kdybychom se na včelstva dívali pohledem včelaře s několika stovkami včelstev, bude jistě lépe..

No a zrovna v naší oblastí (úhyny kolem 50%) jsou na tom zdravotně nejlíp slabší (podprůměrná) včelstva.
Dobrý den zde na fóru. Studuji články každý den a vychází mně jedna budoucí záhada. Pokud v přírodě letošní zimu přežije jakékoli divoké včelstvo (které nakazilo všechna chovaná cíleně), musí to být asi vynikající genetický materiál. Chtělo by to poslat výzkumníky z Dolu s kamerou zkontrolovat doporučené dutiny. Pokud je pravda, co se uvádí - neošetřená, špatně ošetřená a loupící včelstva jsou zdrojem všech problémů - pak letos v přírodě nezůstalo ani jedno včelstvo v dutině. Nebo je problém jinde....
Mám třináctery v Polabí, zatím drží, ale jsou slabší. Krmil jsem od půlky července, pak Formidol, zase krmení, Gabon a do 20 kg cukru dokrmení. B
Bonáčku co je to divoké včelstvo? Myslíš ulétlý včelařův roj? Pochybuji že ještě někde u nás žijí divoké včely.
Dobrý večer pokud někdo včelaří samostatně bez dalších včelařů, není problém taková včelstva ošetřit, ovšem jináč se ošetřují včelstva pokud je v doletu 20 včelařů pak jsem rád že k plošnému ošetření dojde, kdo to neprožije neuvěří .
(20.01.2015 8:07)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]Kleštík a co na něj máme? Pokusím se to shrnout:

5) Monitoring a eliminace vlivu některých "také včelařů".
Jak to vidíte vy, kolegové?
JK
Bohužel, bod 5) je spíše v říši snů a přání Tongue.

Vidím to tak, že k eliminaci nedojde pokud budou zase vyjednávány peníze za uhynulá včelstva! A když se mluví o monitoringu tak by bylo dobré zmonitorovat jestli se zase jedná o stejné včelaře, kteří byli odškodněni v roce 2008!
Volnost, a odpovědnost včelaře za svá včelstva je dle mne jediná cesta. Nastavit směr benevolence. Restriktivní a byrokratický přístup nikam nikoho ještě neposunul. Nezapomínejme že Čech + Moravák + Slezan = obsazené stupně vítězů o mistra světa v obcházení zákonů a nařízení. Jedině volnost v přístupu každého ohledně boje o zachování svých včelstev. Tam vzejdou vítězové, kteří se najdou z těch kteří se budou snažit ušlapat cestu včelám v boji s nákazami, přičemž budou selektovat a zkoušet, přičemž příroda jako vždy pomůže někde svým žolíkem. Ti co se nezúčastní tohoto boje svým neaktivitou, vzdáním se, či prohrou vyklidí pole a usnadní cestu těm co vytrvají. Mezi těmi co zůstanou bojovat dál budou ti co si osvojí postup jak více méně alespoň neprohrávat, a poté si začnou zlepšovat svou genetiku příměsí od těch co začnou vyhrávat.. Na konci tunelu zaskví se možná někde silueta vítězů, která i s těch bojovníků ošlehaných z bitev končících plichtou pomůže učinit vítěze.. Cool A nebo taky ne .. Sad
(19.01.2015 23:10)JAREK255 napsal(a): [ -> ]Podle mého názoru, pokud jde včelaři nejen o zisk, ale také o zdravotní stav jeho včelstev, nechá se zasáhnout včas v jejich pomalém zdecimování.

A jak poznáš že máš zasáhnout nebo že zasahuješ málo, pomalu a pozdě?

(20.01.2015 18:20)Bonáček napsal(a): [ -> ]Dobrý den zde na fóru. Studuji články každý den a vychází mně jedna budoucí záhada. Pokud v přírodě letošní zimu přežije jakékoli divoké včelstvo (které nakazilo všechna chovaná cíleně), musí to být asi vynikající genetický materiál. Chtělo by to poslat výzkumníky z Dolu s kamerou zkontrolovat doporučené dutiny. Pokud je pravda, co se uvádí - neošetřená, špatně ošetřená a loupící včelstva jsou zdrojem všech problémů - pak letos v přírodě nezůstalo ani jedno včelstvo v dutině. Nebo je problém jinde....
Mám třináctery v Polabí, zatím drží, ale jsou slabší. Krmil jsem od půlky července, pak Formidol, zase krmení, Gabon a do 20 kg cukru dokrmení. B


Letos ne, ale dlouhá medovicová snůška v roce 2013 umožnila pěkně přežít zimu do 2014.

Po loňském hladu asi moc rojů letošní zimu nepřežije.
S divokým včelstvem se setkávám přes různé zákazníky - "mám někde pod střechou už tři roky včely..., jak se jich mám zbavit? Hasiči mně to poničí, tak raději mlčím". Jeden občan cosi podobného loni v zimě rozebral (tedy staré zazděné okno) a vymačkal z toho díla med. B
Nezlobte se na mě, ale stačilo jen sledvat celorepublikový vyvoj. Již v předešlém příspěvku jsem uvedl, že jsem na základě informací z Včelařského Fora začal krmit 10 července. Tedy o měsíc dřív než obvykle. Z mých 16ti včelstev 15 vyzimuji. U toho jednoho nevím, co se stalo. Při podzimní prohlídce jsem včely shledal nebývale silné. Jak jsem jíž dříve zmínil. Nekrmil jsem 20 kilo na včelstvo, ale 30 a možná víc. Pro mě jsou včely koníček, ne business.

Čtyři včelstva, která jsem koupil od "zkušeného" včelaře jsem již odepsal...
(20.01.2015 17:31)roslp napsal(a): [ -> ]
(20.01.2015 15:54)Ivík napsal(a): [ -> ]Jen poznámka k odolnosti a vitalitě včelstev: V naší republice tvoří největší část malí včelaři, z nichž mnoho z nich drží na kapačkách každého chcípáčka. Takto si likvidujeme ony vlastnosti. Kdybychom se na včelstva dívali pohledem včelaře s několika stovkami včelstev, bude jistě lépe..

No a zrovna v naší oblastí (úhyny kolem 50%) jsou na tom zdravotně nejlíp slabší (podprůměrná) včelstva.

Souhlas, sám chovám spíše slabší včelstva. Měl jsem na mysli spíše to, že nemá smysl udržovat včelstvo, které zaniká. Má přitom stejné podmínky a procházím stejným ošetřováním, jako ostatní.
Aj na Slovensku sa začínajú priznávať nejaké úhyny:
http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/34...druhy-rok/
Aj napriek osvedčenej a úspešnej metodike sa predpokladajú straty až 40 % Huh.
Tak jsem včera večer hrábl do krabice pro další MV (jak jsem je měl na PPP) a vylosoval to co je v něm článek do M.Kramlera R.Hubače o nosemě a znova četl.
Podle mě to sedí na to co pozoruji jak UIU na hrnec. Ještě to proberu o víkendu, ale myslím, že je tam taky zmínka že kolabují silná včelstva. A roztoč je jen poladní kapka. Viz moje pareto. Smile

Zajímavé je, že zatím autority neustupují a jako prevenci proti nemocem a úhynům stále doporučují silná včelstva.

A já sháním nástavkové plemenáče abych vyzkoušel slabá včelstva. Smile

(23.01.2015 12:00)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Aj na Slovensku sa začínajú priznávať nejaké úhyny:
http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/34...druhy-rok/
Aj napriek osvedčenej a úspešnej metodike sa predpokladajú straty až 40 % Huh.

Aha, takže nakonec jde o starý vtip jaký je rozdíl mezi informovaným optimistou a realistou Smile Uhyny nejsou protože se o nich nemluví a neví.
Dobrý večer, pokud je tento nápor VD pomalu každý rok tak pozornější včelař je připraven mu čelit a není překvapen i když v doletu jeho včel je tak značný úhyn. S ledování podložek používám od Září do Dubna, řídím se prohlédnutím plodu, kukel i larev, znám poměrně přesný stav včelstva a vím, co od něho do 3 týdnů mohu očekávat. Nekontroluji každé, beru nejdříve krajová a nejpočetnější tam je problém nejdříve, potom další, zároveň kontroluji na MVP , podle napadení teprve léčím, každé jiným způsobem, Jinou dávkou KM v deskách 5 otvorů formidol, jiným odparem a nebo neléčím některá pokud se domnívám že vydrží do plošného ošetření, nepoužívám dlouhodobé odpařovače. Používám brýle na larvení, KM 85, svůj rozum. Škodí u mne pouze V D. Úhyn zatím 0.. Pokud léčím větším odparem 12 hodin vždy bez přítomnosti matky. Je to různé se stejným výsledkem.
Jo...a co je pro tebe ten "větší" odpar?....a při jaký teplotě?
Jarku přeji Ti, že máš zatím úhyn 0 (zatím mám také úhyn 0). Ale to "ledování podložek od Září do Dubna" to nebude OK. Chce to i sledování podložek od května do srpna. Zásah v září a později většinou už nic nezachrání. Je pravda, že v roce 2014 plno "přítelů" udělalo první ošetření Varidolem v září nebo až v řijnu. Když teď nemohou najít včely, tak se brání, že vždy to stačilo a že už ani to léčivo není co bývalo.
(23.01.2015 12:18)KaJi napsal(a): [ -> ]A já sháním nástavkové plemenáče abych vyzkoušel slabá včelstva. Smile

Ja naopak začínam stavať Nymsové ležany, aby som vyskúšal silné včelstvá. O 5 rokov pokusy porovnáme Smile.
Velká včelstva snadno zmizí v posledních letech.

Nymsovy úly budu dělat taky, ale nejsou velké.

Budu je dělat tak že vezmu 15+24+24cmNástvaky co mám leckde jako plodiště a zmenším počet rámků z 10 na 8 (a možná i jen 6). A medník má taky jen 2NN.

To jen aby jsme si srovali měřítka. Nymsovy úly taky zkouším(tedy chci zkoušet) v rámci akce malá plodiště, malé, ale stabilní včelstvo.
Nymsovy original uly maji kolem 190 litru objem coz je asi 6 L 2/3 plus dno plodiste ma velikost priblizne jako 3,5 NN zadny maly uly to zase nejsou
Dobrý den, větší odpar je pokud desku mnou napuštěnou KM 85 procent pouze ve vrchním obalu postupně hodinovým odstupem zvětšuji odpar, zároveň sleduji včelstvo, pokud neopouští plod a odpar je dostatečný. Při tomto není matka přítomna, to je zásah při pochodu smrti jak tomu říkám a včelstvo dělí od pádu 2 generace tedy 6 týdnů podle osazenstva v úle napadených včel, pokud se nezasáhne. Můj odhad. Ale to jistě znáte z přednášek. Pro mne je důležitý start do nové sezony při co nejmenším napadením VD. Pak přichází problém teprve v Září u pár včelstev. Mám vždy dostatečný počet oddělků, pokud to spojím s obměnou matek. Je k tomu ještě pár dodatků jak zachránit každého slabocha od pádu. Budou tím seznámeni naši členi Z O.
Referenční URL's