Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny podzim 2014
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Já myslím, že je tu pár včelařů, co ti potvrdí, že spojením odělků s takovým slabochem, pokud jsou tam viry, je konečná pro všechny zúčastněné včely. Myslím, že ses asi nesetkal s napadením viry, a ani s masivním horizontálním přenosem VD....Takže spíš se modli, ať to tak zůstane.
Jinak - odpar 25 ml KM 85% za 3-4 hodiny ještě nevyžaduje ostranění matky ze včelstva....a to vše při venkovní teplotě 30- 32°C.Wink Jedinej průšvih je, že pokud máš netěsnou folii, tak ti zespodu zrezaví pozinkované stříšky...Big Grin Při letošním napadení včelstev jsem používal i dvě desky Formidolu najednou.....A stejně to nezabránilo padnutí dvou včelstev. Takže k ty záchraně "každého slabocha" se stavím dost skepticky.
Zdravím.
To,čo sa popísalo v tejto téme o príčinách úhynu ,je až neuveriteľné.Stále si nevieme pripustiť,že včelstvá v minulom roku najviac zdecimovalo obdobie nedostatočnej znášky po odkvitnutí repky olejnej.Následné podstatné zníženie plodovania a pôsobenie nedostatočne liečeného klieštika VD zamedzilo vytvoriť po slnovrate dostatočný počet dlhovekých včiel,čo zapríčinilo kolaps včelstva v jesenných mesiacoch.Píšete,že najviac hynuly silné včelstvá,čo je logické,lebo tie pri veľkých plochách plodu najviac trpely nedostatkom zásob pri veľkej spotrebe na výchovu plodu.Včelár,ktorý na danú situáciu včas reagoval a doplňal podľa potreby zásoby ,s úhynom problémy nemá.Aj v tejto téme mnohí píšete,že odložence /oddelky/,ktorým ste dopĺňali podľa potreby zásoby počas leta sa vyvíjajú bez problémov,čo len potvrdzuje danú skutočnosť.
Chovať slabé včestvá tzv.bonsae je zlý zámer,lebo len silné včelstvá sú schopné náležite využiť dané znáškové pomery a tak primerane odmeniť včelára.
Bojo.
Áno, dané snáškové poměry. Smile
(24.01.2015 21:30)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Já myslím, že je tu pár včelařů, co ti potvrdí, že spojením odělků s takovým slabochem, pokud jsou tam viry, je konečná pro všechny zúčastněné včely. Myslím, že ses asi nesetkal s napadením viry, a ani s masivním horizontálním přenosem VD....Takže spíš se modli, ať to tak zůstane.
Jinak - odpar 25 ml KM 85% za 3-4 hodiny ještě nevyžaduje ostranění matky ze včelstva....a to vše při venkovní teplotě 30- 32°C.Wink Jedinej průšvih je, že pokud máš netěsnou folii, tak ti zespodu zrezaví pozinkované stříšky...Big Grin Při letošním napadení včelstev jsem používal i dvě desky Formidolu najednou.....A stejně to nezabránilo padnutí dvou včelstev. Takže k ty záchraně "každého slabocha" se stavím dost skepticky.

Dobrý večer já jsem psal, že u mne neškodí, pouze VD zato u okolních včelařů ano. Nechci zde psát počty, je to smutné. Pokud dáte 2 obnažené desky naráz to je vaše věc. Mě po 1 necelé odcházejí z úlu.
(24.01.2015 22:14)Jozef Bojkovský napsal(a): [ -> ]... nedostatočnej znášky po odkvitnutí repky olejnej ...
Veľmi zjednodušené generalizovanie. Všade neboli rovnaké podmienky ... A niektoré včelstvá (čo prežili) na tej istej včelnici mali znášku po repke?
Tak už mám dva úhyny,jeden slabí oddělek na Včelnici Doubrava ten jsem neměl ani zimovat,ale chtěl jsem osobní zkušenost a jedno produkční včelstvo na Žežulce,bylo na dvou vysokých nástavkách,postupně popadalo do podmetu,ještě přidám fotkySad
Asi jsi tam v Praze neměl řepku. Smile Škoda, mnohým by to bylo hned jasné kde je chyba.Cool

Já jdu teď kontrolovat podložky, tak to sečtu taky.
.Stále si nevieme pripustiť,že včelstvá v minulom roku najviac zdecimovalo obdobie nedostatočnej znášky po odkvitnutí repky olejnej.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Asi jsi tam v Praze neměl řepku. Smile Škoda, mnohým by to bylo hned jasné kde je chyba.Coo
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Tak si myslím ,že tím výrokem Jozef (po odkvitnut ířepky) nemyslel ,že byl u řepky,ale časové období po snůšce.V některých lokalitách byla první i druhá snůška a tam ty uhyny velké nejsou,ale někteří včelaři včelaři po po odkvětu řepky včely dost pumpli
od medu však je teprve před koncem května ono něco zase bude a ono nebylo.Včely omezily plodování,kratvěké včely přeživaly neupracovávaly se bylo jich dost. Ti co začali krmit brzy tak včely zachránili (plus ozdravná patření) ti co začali krmit včely jako obyčejně včely
se rozplodovaly velké poškození lihnoucích se včel kleštikem taky se neměl na čem množit a ještě na cukru(myslím si ,že dlouhověká včela nejde vychovat jen na cukru).
No a na konci září první včely mají ti druzí už ne lepší je to svést na na všechno ostatní na kolabs včel atd. Vyjka potvrzuje pravidlo ,ale nesmí jich byt moc.A no co tak kolabs včelaře?????? Ať se daří Zdeněk
(25.01.2015 12:02)Medak napsal(a): [ -> ]... ale časové období po snůšce...

Také obdobia sa vyskytujú temer každý rok a temer všade. Vždy to vedie k zoslabnutiu znášky, úbytku zásob a následnému zoslabnutiu, ale nie k hororovým hromadným úhynom ...

Bolo by dobré mať pred úľami plachtu, alebo asvalt, aby si človek urobil predstavu, kam tento rok odchádzali včely "pešo"! (DWV). Toto je tiež iba jeden z pohľadov ...

Osobne si myslím že príčinou bola súhra okolností, výsledkom ktorej bola absencia dlhovekých včiel...
V sobotu jsem to kontroloval doma. Jedno - nejsilnější včelstvo se vytratilo na podzim, dalších deset vypadá slibně. Toto budu rozebírat na oddělky.
Dnes jsem obešel další dvě stanoviště, jedno 21ks bez ztráty kytičky pokud nepočítám nápravu trubcokladnosti v srpnu oddělkem, druhé 25 - při krmení jedno zmizelo.

Tam byly metrové podložky před úly a plné závějí vykousaných trubců (asi od vos a mravenců). Když jsem to viděl prvně tak jsem se vyděsil.

Takovou snůškovou přestávku jsem dlouho nezažil, včely tam fungovaly a fungují.

Tedy z mého pohledu - problém je trochu složitější než že nebyla snůška.

Síla průměr posledních let, nepokálené, zásoby OK.

Taky tady byl prolet stříšek, jedna uletěla, včely vypadají v pořádku.

Roztoči na podložce většinou nejsou.
Tak včera jsem odepsal jedno včelstvo s oddělkem. Toto včelstvo bylo celý rok slabé, proto jsem na něj dal oddělek, za účelem výměny matky a jeho posílení. Oddělek byl taky slabý a samostatně by nepřežil, byla v něm až na druhý pokus odchována matka, sice pěkně plodovala, ale začala pozdě a oddělek mezitím silně zeslábl. Posílit taky nešel, protože díky absenci snůšky (i mojí, byl jsem bohužel v cizině), tak ostatní včelstva nebyla na to dost silná, abych je ještě oslaboval. Možná jsem měl oddělek spojit se slabým včelstvem před krmením. Oddělek se nespojil se včelstvem a oba roje padly hlady, odtrženy od zásob, které byly v druhém nástavku od spodu a trochu i v třetím. Kde se tam vzaly je mi záhadou, přišlo mi, že to, ale nejsou cukrové, ale medné zásoby (dokonce bych tipnul na medovici). Cukrové zásoby měly v nejhořejším nástavku, protože jsem je kontroloval, jestli je jich tam dost, předtím než jsem jim tam dal oddělek. Z padlého včelstva jsem vyndal 6 skoro plných rámků a pak 4 rámky se zásobami jen z jedné strany a několik rámků jen s malými plochami medu v horní části rámku (pravděpodobně, byly kolem plodu).
Tak jsem hned zkontroloval ostatní včelstva, jak jsou na tom a rozdělil jim většinu zásob z padlého včelstva. Nejsilnější včelstvo už bylo pod fólií a tipuji, že už moc zásob nemělo, tak ty dostaly těch rámků nejvíc. Zbylá dvě včelstva měla zásoby v horním NN skoro netknutá a seděly pod zásobami, tak ty dostaly jen po pár rámcích zásob.
Zdravím.
Pán Misan,položil ste otázku,či tie včelstvá,ktoré neuhynuly na tej istej včelnici mali iné znáškové podmienky ako tie čo uhynuli ? Príčin prečo neuhynuli je viacej,ale najpravdepodobnejšia je tá,že včelár pri vytáčaní repkového medu u tých čo neuhynuli nebol tak dôsledný a ponechal bohatšie zásoby.

Bojo.
Zběžně pročítám téma a čtu, že je třeba ošetřovat plošně, ale ne plošně. Je potřeba vytvořit metodiku, a že metodika je na nic. Nechceme, aby nám nějaká autorita nařizovala co máme dělat, nechceme se autoritě zpovídat, ale když cítíme ohrožení svých včelstev, autoritu hledáme. Chceme aby každý léčil po svém, říkáme že tím špatní včelaři odpadnou, ale jsme nešťastní, když je takový odpadající včelař v sousedství.
Při objevování lidové tvořivosti s léčením, švejkování se vzorky a současnou metodikou se ani nedivím, že to nefunguje. Jak by mohlo? Není zpětná vazba, spousta věcí se dělá napůl nebo pozdě. Spousta včelařů má včelařství dvojí - to vlastní a to oficiální(ve výkazech a vzorcích).

Každopádně včelařství je obor, kdy se zvířata od různých chovatelů volně potkávají, "navštěvují" a páří. Nějaká kooperace tady být musí. Zkrátka nevěřím, že správnou cestou je nezávislá spolupráce v malých skupinách včelařů bez celkového jasně daného rámce. Pravděpodobně to věděli i naši předkové, kteří usilovali o včelařský spolek, o uznání včelstva hospodářským zvířetem.

Místo kam se včelařský spolek a právní rámec chovu včel dostal je jiná kapitola.
ANo.

Ale je třeba aby se ten systém vyvíjel, vyhodnocoval a zjišťovalo se co se osvědčilo a co ne, co je informace na kterou se dá spolehnout a která nemá vypovídací hodnotu.
Které zásahy měly efekt a které ne.
Aby se tvé přání naplnilo, musel by být zájem podchytit úhyny a provádět vyhodnocení. Objektivní.

Zatím jsem svědkem 3. vlny úhynů a zatím nic. Tedy u té velké skupiny. Takže se nedivím, že to dělají malé skupiny.
Co nám zbývá než to dělat.Wink


Teď jsem si četl ten bestseler (2015/01) a koukám, že se ledy hnuly. Sice pozdě, ale přeci. Na Mělnicku znovuobjevili letní varoamonitoring. Smile Taky je to malá skupinka, ale dobré je, že je.
Máš stoprocentní pravdu Pavle. Já pamatuju dobu, kdy se dělala každý rok jen jedna fumigace, aby se zjistilo, jak se Varroa...tehdá jakobsoni....rozšiřuje. Tehdá to byla jen detekce. Od tech dob se léčí a bere se měl každoročně. Nemám sice k dispozici tehdejší příbalový leták Taktiku....ale určitě na něm bylo psáno " aplikovat v bezplodém období".....a ačkoliv se ze začátku léčilo komisionelně, nikdy nikdo nezkoumal, jestli tam plod je nebo není. A tohle je podle mě jeden z průšvihů, který se přenesl do současnosti, proč se nedaří snížit tlak VD. V tehdejších dobách, kdy se zimovalo na 7-9 r. s 1kg včel opravdu většina včelstev neplodovala od poloviny listopadu....bohužel se změnila technologie chovu a ošetřování, ale VĚTŠÍ BOHUŽEL....se nezměnila nijak metodika léčení. Jediná změna byla byla, že se napsalo "na dva nástavky 4 kapky léčiva"...u měli vůbec nic! Maximálně přibyl Formidol.....A to hlavní v době kdy PSNV a ostatní skupiny, které by to chtěly změnit, nebyly ještě "ani v plenkách". Jde o to, že tenhle systém vznikl za absolutní vlády ČSV...a jak vidno - nefunguje. Buď si ČSV špatně vychovalo včelaře.....nebo je celá metodika "na vodě".....a podle mě, za udržováním tohoto stavu stojí nejspíš stará garnitura ČSV....sice s novým vedením ale bohužel se silným poradním hlasem.
Pár susedov sa nechalo prehovoriť na preliečenie KM po vytočení maliny začiatkom júla. Spolu s vyrezaním poslednej trúdoviny sa VD zredukuje o cca 30 %. Je to obdobie, kedy sa začína zakladať zimná generácia včiel a ak nie je v tomto termíne vo výhľade znáška, tak treba podnecovať včelstvo na podporenie plodovania. Ak je málo plodu, tak nezredukovaná populácia VD urobí v plodovaní pauzu a to už včelstvo "nerozlieta". Preto považujem toto odľahčenie za najdôležitejšie. Po tejto opatere môžem nasadiť medník na poslednú znášku, ak sa zadarí.
Chalani s B10 P+M krmia do zlatého dátumu 12.9. dľa literatúry z r. 1954 a potom nasleduje nekompromisná fumigácia. Už ani to liečivo nebývo čo bolo... Niektorí použijú Gabon a ten zvyčajne zabere. Takýto postup sa u nás stále odovzdáva na prednáškach a schôdzach. Noví včelári pozorne počúvajú a tak sa im koníček len pozvoľna darí udržať, ale okrem "abecedy včelára" vedia našťastie nejaké informácie hacknúť z neoficiálnych zdrojov. Zákonite sa však zimná generácia včelárov nahradí novou Smile.
(25.01.2015 21:48)PavelN napsal(a): [ -> ]...
Při objevování lidové tvořivosti s léčením, švejkování se vzorky a současnou metodikou se ani nedivím, že to nefunguje. ...
Lidové tvořivosti ??? A proč to propagují (třeba tu KŠ) i vysokoškolsky vzdělaní veterináři za hranicemi a u nás a přednášejí pedagogové na vysokých školách. Lidová tvořivost je jen v tom jak zabránit, aby se zavedly nové metodiky.
To švejkování je poslední zoufalý pokus poukázat na absuruditu situace. Nicméně je to také způsob společenského života včelařů. Zimní měl přece skýtá nepřeberné možnosti pro tvorbu včelařských vtipů.

(25.01.2015 21:48)PavelN napsal(a): [ -> ]... Pravděpodobně to věděli i naši předkové, kteří usilovali o včelařský spolek, o uznání včelstva hospodářským zvířetem ....
Předkové zakládali spolky aby si vyměňovali informace, společensky žili a scházeli z vlastního zajmu. To co je nyní alespoň u nás je jen byrokracie, disrtibuce léčiv, dotací, vybírání měli a zvedání ruk na výročce kam se ani polovina nedostaví a ti co tam jsou tak hlavně pro to, že je potřeba odevzdat měl a sepsat objednávky na léčiva. To není společenský spolek, ale horda sehnaná jednou za rok do kupy povinnostmi vyplývajícími z kolektivizace včelařství z dob minulých, které přetrvává doposud. Možná je to někde jinde a některá ZO společensky žijí. Já mám ale jiné zkušenosti.
Srovnávat tedy ideály těch co zakládali spolky s tím co nyní řídí svaz je hodně mimo.

Přeji alespoň 80% úhyn včelařské byrokracie v roce 2015 a hodně včelařského humoru.
Smile
Za lidovou tvořivost považuji gabon ponechaný ve včelách do jara, nebo zasunutý do česna(protože tamtudy všechny včely chodí). Stejně tak zapalování fumigačních pásek na ležato na zasíťovaném dně, nebo jeho aplikace když je ve včelách plod. a podobné libůstky.

Právě že zůstala už jen ta byrokracie, není s kým se na něčem domlouvat, s kým se dělit o zkušenosti. Velmi mě pobavila schůze naší ZO, kde se tehdy řešil odběr vzorků pro vyšetření MVP. Bylo to v létě, takže holé podložky, na které byli všichni zvyklí se nedaly použít. Předseda několikrát vysvětloval, jak je překrýt pletivem, nebo koupit Dolské a vedle mě sedící včelař se mě asi po půlhodině tajemně a potichu ptal, jestli si taky musí kupovat ty podložky, když má ve dnech "takové zařízení", které nepustí včely k podložce. Každý má to svoje hospodářství, do kterého přece nikoho nepustí, do papírů něco vykáže a hotovo. Společná metodika je tak paradoxně to jediné, co to drží pohromadě. Tím nechci říct, že je optimální a netřeba ji měnit.
Tady je to o tom že je třeba vyhodnocovat - Na Slovensku se právě dává knot s Varidlem do podmetu legálně a mají včely dosud.

Že se dává Gabon na celý rok, s tím musíš na schůze ČSV - to je tam zažitá letitá praxe - myslím že nikdo z "těch skupin" na takové pitomosti ani nepomyslí. Naopak, značné části se Gabon ekluje a udělali hodně práce aby prosadili změnu že je možné i trochu jinak celý rok proti Varoáze než celý rok s Gabonem atd.
Pavle, společná nebo lépe: ověřená a komplexní metodika ano, protože většinou jde skutečně o ověřené postupy a jejich určité konsistentní celky. Ale metodik může být víc a všechny mohou být svým způsobem použitelné.
Kvůli neporovnatelnosti situace v různých lokalitách ztrácí smysl centrální nařizování, protože prostě nemůže korespondovat s lokálními rozdíly ve stavu včelstev, v počasí, ve snůšce etc. etc.
Takže více metodik, vzdělávání, vzájemná výpomoc ve spolcích, volnost v rozhodování, kdy a s jakou (ověřenou či novou, ale debatě podrobenou) strategií a na základě jakých údajů.
Jasně: není a nebude to snadné.
Jiří
Referenční URL's