Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny podzim 2014
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(31.01.2015 11:08)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Jen tak....včera se mi dostalo informace, že se pravděpodobně chystají dotace na plošné úhyny....už k tomu snad mělo proběhnout nějaké jednání na okresech.....

Kdysi po 2002 to bylo tak, že stačilo doplnit stavy a nic se nemuselo dokladovat.

Vsadím se, že letos budu muset doložit že jsem ty včely nakoupil u organizovaného chovatele matek. Smile

Jen nechápu smysl dotace kromě úplatku když i DOL je názoru že je ČR převčelená a možná nám to příroda naznačuje.
Udělej to jako já,o nic nežádej a nic nemusíš dokladovat. Jak jednoduché.
Sháním nějaká čísla ohledně úhynů v Šumperském okrese,kvůli článku do novin..Každý tvrdí, /už je to třetí organizace/u nás je to minimum.

Jsem zvědav jestli bude dotace /předseda OV řekl ,že ano, v Lošticích/ jak narostou úhyny.
Počítám aspoň 50 procent. F.V.
Dneska jsem byl na včelnici Doubrava,Zvole u Prahy,dva úhyny,jeden slabý oddělek před vánoci a teď produkční včelstvo postupně hodně mrtvolek v podmetu na podzim zjištěn vir deformovaných křídelSad
Taky jsem zvědavý kdo přizná úhyny.
A na schůzi o tom byla řeč?
Jiří
(31.01.2015 11:28)climax napsal(a): [ -> ]Ano, něco se peče. Podle mého je to špatně, ale asi nebude moc popularní to říkat...
Nesouhlasím. Není to špatně. Dotace na úhyny jsou dobré a peníze z nich stejně skončí u těch co si o jejich výši zvednou cenu oddělků - tedy u těch, kteří navzdory metodice udržely svá včelstva díky svým metodám používaných s rozumem jak tu Víťa (oprava - Martin) správně propaguje. Prostě včelař, který monitoruje a léčí včas na těch dotacích za úhyny vydělá a to ať je členem jakéhokoliv uskupení. Metodika vlastně není tak špatná - zaručuje stálou obnovu včelstev. Možná je to i záměr vedení ji mít takovou a třeba sami používají zdravý rozum a pak vydělávají na oddělcích stejně jako někteří z nich přešli na Buckfast. Teď nevím jestli jsem něco neprokecnul - aby se ti zarputilý metodici s nezbytnou zimní mělí náhodou nezačali bouřit, že jim někdo káže vodu a pije víno - jak už to tak chodí.
Takže dodržujte metodiku my vám budeme dotovat úhyny - toť heslo letošního rokuWink
Asi si mě pleteš tuším s MartinemP,ale nechce se mi to hledat,nicméně v tom začínáte mít pěknej hokej,Smile
To víte, zdravý rozum to je věc, může vám i pomoci udržet si včelstva. Škoda jen, že ho někteří nepoužívají při psaní svých příspěvků. Smile
Jinak info od nás ze ZO. Podle počtů včelstev sečtených po sběru zimní měli to u nás celkově nevypadá nijak tragicky. Úhyny se nijak zvlášť neliší od běžných let.
20 včelstev mi padlo Sad
(07.12.2014 20:05)S-ladek napsal(a): [ -> ]Dnes jsem dělal druhou fumigaci. Na stanovišti v Praze už druhý úl ze čtyř bez včel, respektive byla tam hrstka malátných včel - vymetl jsem je opodál, abych to trápení ukončil. Matka se vrátila. Druhé dva úly také nic moc, dost velcí slaboši.

Stanoviště ve Voticích přesný opak - všech 16 úlů OK, myslím, že jsou všechna včelstva poměrně silná, ale nerozebíral jsem je, jen podle odezvy na poklep.

Mám doma tu jednu matku, nevím, jestli je ještě použitelná a jak dlouho vydrží, kdyby ji někdo potřeboval, mohu darovat - Jedná se o letošní matku.

Co mám dát do hlasování?

Tak u mě už to mají ti Pražáci za sebou - v jednom je asi 10 včel, ten druhý trochu lepší - takže 4 ze 4
Ve Voticích vím o jednom padlém, příští týden až budu brát měl uvidím - tam zatím padlo 1 z 16, takže zatím OK
Držte se kluci! A jestli máte možnost, hoďte pod mikroskop mrtvolky. Stálo by to za zjuknutí Jestli není možnost, tak dejte do sáčku a do mrazáku, až možnost bude.
Pro včelaře z okolí Plzně bude šance na vyšetření mrtvolek na Jarním semináři v Nepomuku 28. 3.
Jiří
(01.02.2015 19:39)MartinP napsal(a): [ -> ]To víte, zdravý rozum to je věc, může vám i pomoci udržet si včelstva. Škoda jen, že ho někteří nepoužívají při psaní svých příspěvků. Smile
Jinak info od nás ze ZO. Podle počtů včelstev sečtených po sběru zimní měli to u nás celkově nevypadá nijak tragicky. Úhyny se nijak zvlášť neliší od běžných let.
Nepřeji ti nic zlého a ať to vydrží, jak jsem již přál i jiným co tvrdí že dobrému včelaři včely nepadají.

A přečti si příspěvek o číslo výš - má zdravý rozum na 50% a já na 75%?

Ne, jen nás to nepotkalo naplno.


V rámci úklidu jsem vytáhl stará MV, nyní mám pocit dejavu když čtu MV 2008/4. To by se dalo vytisknout znova. Doporučuji ke studiu, hlavně mě oslovuje ta reakce - ve světě pátrají po příčinách, v ČR je viník jasný - včelař a roztoč.
No a něco ve světě vymysleli za těch 6 let ?
(01.02.2015 20:25)Spede napsal(a): [ -> ]20 včelstev mi padlo Sad
Smutné, pred pár rokmi mi padlo 25 z 55 a už ich mám zase okolo 100. Zase sa naštartuješ a budeš pokračovať s odolnejšími génmiWink.
Les -1. A hezky na můj účet. Hlad-2x čechoslovácký nástavek-původní 2prostorový. Horní je skoro uplně narvanej (pořádně sem jej nemohl uzvednout) a spodek sucho, jen prdelky z plástvech. Mrzí mě to teda fest. A zrovna velice slušné včelstvo. ááách jo. Sad Snad to nebude pokračovat. Vím dělám z jednoho tragedii, když já si to tak beru...Undecided
(02.02.2015 13:26)Ozi napsal(a): [ -> ]No a něco ve světě vymysleli za těch 6 let ?

Mám takový pocit, že venku odborníci ví že neví, u nás si myslím, že je taky stále jasno. Na vině roztoč a včelaři co se nedovedou postarat o včely.

Takže nakonec to asi zbude na těch včelách, aby s tím něco udělaly.
Ja len jedno nechápem. Keď to u Vás viete, prečo to nepoviete svetu? Celá Európa i USA by vám boli vďačné...
Aby nám svět záviděl.Cool
Referenční URL's