Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny podzim 2014
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Bobek - nevím jak jinde, ale zde platilo a platí, že funkcionáři za všechny členy rozhodli jak ošetřovat a čím. Ty, ty a ty budeš natírat - tady máš na včelstvo jeden Formidol, pak se čekalo na magické datum jedniček a nul 10. 10. Při vyplácení dotací asi 21.11. už měli (ti co tam už neřešili, že nemají ani včelu a kde na jaře koupí oddělky) z velké části poslední ošetření aerosolem. Po mě jako vystupujícího z ZO, že jim budu muset dokládat jak a čím léčím ... no zbytečné se k tomu vracet a rozepisovat.
Včelaře té jednotnosti naučili a dělali to tak. Byli spokojení až na nějaké roky 2008 (dotace za úhyny), 2010, 2013 a kdo nebyl tak zjistil, že se mu nepovede přesvědčit k něčemu co není nařízeno. Neříkám tedy, že všichni organizovaní včelaři jsou bez včel, ale dost jich to říká a ukazuje se, že byli i bez medu, protože takový nápor nových zákazníků, kteří říkali: "posílá mě včelař XY, protože už med nemá", bylo a je neskutečně moc.

Nechci zde vést nějaké vytahování či nějaké posměšky, protože pohled na prázdný úl i když není můj je fakt tak smutným pohledem, že ho nikomu nepřeji.

Stačí takové vysvětlení?
(21.02.2015 17:13)bobek napsal(a): [ -> ]
(21.02.2015 16:50)NB1 napsal(a): [ -> ]o metodice ošetřování proti VD se rozepisovat nebudu.

Hmmm, takže co má teda být obsahem tvého sdělení ? Že u vás organizovaní včelaři, na rozdíl od tebe, nemají včely ?

Že si tam budou muset dávat na neorganizované většího bacha. Bůhví čím to léčí.
(21.02.2015 18:19)NB1 napsal(a): [ -> ]Stačí takové vysvětlení?

Ano dík, to je mnohem lepší. A kdybys uvedl, jak jsi u vás, v porovnání s členy ZO roztoče tlumil ty, pak by to teprve mělo smysl.
(21.02.2015 19:01)bobek napsal(a): [ -> ]
(21.02.2015 18:19)NB1 napsal(a): [ -> ]Stačí takové vysvětlení?

Ano dík, to je mnohem lepší. A kdybys uvedl, jak jsi u vás, v porovnání s členy ZO roztoče tlumil ty, pak by to teprve mělo smysl.

Jo a budu mít problémy jako Václav Smolík nebo zde budou ženy omdlévat jako v diskuzi na článek z MV!
Citace: 2015-02-18 11:29:25
Kamila,
No, nevím jestli je Váš způsob včelaření přívětiví ke včelám, nejdříve jim zničíte vyřezáním celé plásty s medem a nakonec vyvraždíte všechen plod. Toje docela brutální přístup ke včelám.



Natíral jsem jednou v životě v době, kdy jsem jako začínající včelař věřil těm ze ZO a OO, že to co říkají je správné!

Používal jsem jen Formidol - žádnou nalévanou KM a další kyseliny (tedy né podle návodu, ale polovinu desky na ostro), žádný gabon, žádný aerosol. Tedy z problémových včelstev přinášejících z okolí brouky odstraněn všechen zavíčkovaný plod + počkat na vánoční oteplení a rozhodnutí jestli to jde zfumigovat nebo přikrmit KŠ! Nebudu psát, že na magické jedničky a nuly nevěřím, protože v 600 metrech je to jiné než níž a také nebudu psát, že jednou zafumigovat bez plodu má vyšší účinnost než třikrát s plodem!
Pořád mi nějak uniká co má společného úspěšnost léčení včelstev s tím zda jsem organizovaný / neorganizovaný, když se při léčení řídím nařízením SVS, pokud by mi ZO nařizovala kdy a jak ošetřovat a já s tím měl nějaký zásadní problém tak bych se to snažil změnit a pokud by to nikam nevedlo asi i vystoupil. U naší ZO vychází oběžník kde je upozornění na nařízení SVS, termíny objednání a vydávaní léčiv a s žádný nařízením jsem se ze strany ZO tedy nesetkal.

Požadavek na doložení zda a jak jsem léčil, nevídím jako žádný problém, v případě umístění včelstev mimo působnost naší ZO by mne určitě nenapadlo případnému tazateli odpověď že to není jeho věc (většinou jsou používány peprnější slova) jak jsem se několikrát dočetl a i osobně doslech. Pak se není čemu divit, že se včelaři budou mezi sebou udávat na SVS místo aby vzájemně spolupracovali.

Léčil jsem 1xKM a 3xfumigace, zazimováno 6 včelstev a zatím bez ztrát.
(21.02.2015 18:19)NB1 napsal(a): [ -> ]Bobek - nevím jak jinde, ale zde platilo a platí, že funkcionáři za všechny členy rozhodli jak ošetřovat a čím. Ty, ty a ty budeš natírat - tady máš na včelstvo jeden Formidol, .....
Tady se musím těch funkcionářů, kteří rozhodují o "nás bez nás", trochu zastat. Není to nic proti Tobě Bobku. Podle mých zkušeností je problém v samotných včelařích. Jsou zvyklí, že na vše přijde direktiva shora. Ještě jim nedošlo, že by se o své včely měli starat především oni sami. Neznám případ, aby přišel včelař a objednal si léčiva na svá včelstva. Na schůzích, kde s projednává společná strategie tlumení VD mnozí koukají do půllitrů a evidentně je o nezajímá, či nevědí o čem se mluví. Ať se starají ti zvolení. Proto je tam máme, ne? A tak ti funkcionáři objednají léčiva podle informací které mají - křišťálová koule. Pak se ti zlí funkcionáři doprošují těch "členů" aby si léčiva odebrali a také je použili, no a použili je? A opět se vedou diskuse o tom, jak jsou ti funkcionáři špatní, protože o použití VLP do výkazu nelhali. Ještě, že tito "napráskaní" včelaři mohou doložit jaké prostředky dle vet. zákona použili oni sami a kdy Tongue. Dosud mnozí z nás, vážení kolegové, necítí zodpovědnost ani ke svým vlastním včelstvům, ani ke včelstvům souseda. Těm pak likvidují jejich "tak dobrá včelstva", včelstva nepřejícího souseda který se stará a také "přemnožené vosy", mrchy jedny.
JK
(21.02.2015 18:19)NB1 napsal(a): [ -> ]Bobek - nevím jak jinde, ale zde platilo a platí, že funkcionáři za všechny členy rozhodli jak ošetřovat a čím. Ty, ty a ty budeš natírat - tady máš na včelstvo jeden Formidol, pak se čekalo na magické datum jedniček a nul 10. 10. Při vyplácení dotací asi 21.11. už měli (ti co tam už neřešili, že nemají ani včelu a kde na jaře koupí oddělky) z velké části poslední ošetření aerosolem. Po mě jako vystupujícího z ZO, že jim budu muset dokládat jak a čím léčím ... no zbytečné se k tomu vracet a rozepisovat.
Včelaře té jednotnosti naučili a dělali to tak. Byli spokojení až na nějaké roky 2008 (dotace za úhyny), 2010, 2013 a kdo nebyl tak zjistil, že se mu nepovede přesvědčit k něčemu co není nařízeno. Neříkám tedy, že všichni organizovaní včelaři jsou bez včel, ale dost jich to říká a ukazuje se, že byli i bez medu, protože takový nápor nových zákazníků, kteří říkali: "posílá mě včelař XY, protože už med nemá", bylo a je neskutečně moc.

Nechci zde vést nějaké vytahování či nějaké posměšky, protože pohled na prázdný úl i když není můj je fakt tak smutným pohledem, že ho nikomu nepřeji.

Stačí takové vysvětlení?
Chtělo by si to ujasnit co si vlastně může zo.dovolit vůči nečlenovi odpověď je vlastně nic.
Včelařovou poviností je:
zaevidovat včelstva - ústřední evidence
léčit podle nařízení - SVS
nechat vyšetřit měl - Dol či jiná akreditovaná laboratoř
dodržovat předpis pro přesun včelstev pokud přesouvá - SVS
nahlásit stanoviště -úřady měst a obcí
Všude lze jít jinou cestou než přes zo.
Tedy pokud budeš splňovat podmínky nemusíš se s nikým ze zo.či jiného orgánu ČSV bavit.
Trochu problém je při žádostech o dotace i toto má svá zákoná pravidla zde si zo může trochu diktovat ať se jedná třeba o souhlas s prací s tvími osobními údaji pokud jim ho nedáš tak od tebe prakticky nemohou převzít ani žádost jelikož na ní figuruje tvé rodné číslo,následně tuto tvou žádost zpracovávají do žádosti sumární kam toto rodné číslo přepisují.
Co lze očekávat pokud budeš s zo.na kordy - že ti příde každý rok kontrola ze SVS
pokud ovšem budeš mít vše v pořádku tak i tu kontrolu to brzo omrzí.
Na druhou stranu pokud jako nečlen vycházíš velmi dobře s organizací je vše jednoduší ač vlastně nemáš s tím koliktivem téměř nic společného můžeš mezi ně kdykoli přijít poklábosit a budeš vítán.Dvakrát do roka nahlásíš počet včelstev následně si vyzvedneš dotace, léčivo,odevzdáš měl a prakticky se o nic jiného nestaráš tedy prkotina.
Určitě je tedy dobré pokud to aspoň trochu jde s organizací vycházet.A takové to povídání že zo.nařídila plošné ošetření určitě bych se ohradil že mi nemá co nařizovat osobně jsem se s tím také nesetkal to že doporučuje pokud je to smysluplné doporučení proč né nakonec chráním především svůj majetek.Nakonec všichni kdo budou obnovovat včelstva po úhynech a půjdou na to legální cestou se budou muset pořádně praštit přes kapsu už pomalu začínají vylézat kalkulace oddělků a nejednomu včelaři spadne brada.
Teď něco k samotnému úhynu zřejmě budu muset odepsat dvě včelstva příčina kuna kulturistka.Shodila ze dvou úlů ve včelíně u lesa prázdný nástavek který používám jako zátěž uteplivky ty následně shodila též a v zadní části úlů vyhlodala do rámků a zásob díry.Po zjištění této škody což trvalo zhruba v rozmezí 14 dní kdy jsem ležel v horečkách neustále rušené včely dost zeslábly.Vše jsem uvedl do původního stavu a uvidím jak to dopadne.Kuna na včelíně mě nevadí chytá myši ovšem neplechu mi dělat nebude.Pokusím se jí vypudit smradlavejma stromečkama co se dávaj do auta popřípadě dobře propocené potítko také splní svůj účel.Jinak spokojenost dva dny prolet sice jen na stanovištích položených níže. Všechno žije.Teď jen počkat co řekne měl spad brouka sice nějaký byl ale řádově v jednotkách tedy v tomto směru snad žádné překvapení a mor doufám také dopadne dobře.A v březnu to snad pomalu rozpohybujiBig Grin
Ke zpracování osobních informací - tady se ozval sám UOOU a dával pokuty organizacím, které takový souhlas vyžadovaly.
V podstatě řekl, že na to abych provedl a zaúčtoval třeba členské příspěvky a nebo nějakou účetní či obchodní operaci tak nemám právo požadovat nějaký souhlas. Na toto jej nepotřebuji a tím že si jej pod touto záminkou vynucuji porušuji zákon.
Takže se dá dovodit že na zadministrování dotace 1D nebo léčiva žádný souhlas nepotřebuji. stejně jako na přijetí zakázky na opravu něčeho atd.
(21.02.2015 20:44)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]
(21.02.2015 18:19)NB1 napsal(a): [ -> ]Bobek - nevím jak jinde, ale zde platilo a platí, že funkcionáři za všechny členy rozhodli jak ošetřovat a čím. Ty, ty a ty budeš natírat - tady máš na včelstvo jeden Formidol, .....
Tady se musím těch funkcionářů, kteří rozhodují o "nás bez nás", trochu zastat. Není to nic proti Tobě Bobku. Podle mých zkušeností je problém v samotných včelařích. Jsou zvyklí, že na vše přijde direktiva shora. Ještě jim nedošlo, že by se o své včely měli starat především oni sami. Neznám případ, aby přišel včelař a objednal si léčiva na svá včelstva. Na schůzích, kde s projednává společná strategie tlumení VD mnozí koukají do půllitrů a evidentně je o nezajímá, či nevědí o čem se mluví. Ať se starají ti zvolení. Proto je tam máme, ne? A tak ti funkcionáři objednají léčiva podle informací které mají - křišťálová koule. Pak se ti zlí funkcionáři doprošují těch "členů" aby si léčiva odebrali a také je použili, no a použili je? A opět se vedou diskuse o tom, jak jsou ti funkcionáři špatní, protože o použití VLP do výkazu nelhali. Ještě, že tito "napráskaní" včelaři mohou doložit jaké prostředky dle vet. zákona použili oni sami a kdy Tongue. Dosud mnozí z nás, vážení kolegové, necítí zodpovědnost ani ke svým vlastním včelstvům, ani ke včelstvům souseda. Těm pak likvidují jejich "tak dobrá včelstva", včelstva nepřejícího souseda který se stará a také "přemnožené vosy", mrchy jedny.
JK
Trošku tam máte chybu. Bobek je v tom nevinně - to je můj příspěvek a Bobkovi jsem vysvětloval co jsem dnes zpozoroval za úhyny.
Znám u nás jednu dobrou včelařku co se nespolíhala a navýšení formidolu si u nich prosadila. Prosadila si i fumigace, když se oni v roce 2013 rozhodli jen aerosolovat.
Já už si nic neprosazuji protože jsem měl pocit, že se doprošuji jak feták který chce další dávku. Dohodnu se přímo se soukromým veterinářem co potřebuji objednat a mám po starostech jestli OO včas dodá Formidol (v roce 2013 to bylo pozdě dodané a v menším množství než se objednalo) a mohl bych pokračovat, ale nechci se vracet zpět.
(21.02.2015 21:29)Josef Skala napsal(a): [ -> ]
(21.02.2015 18:19)NB1 napsal(a): [ -> ]Bobek - nevím jak jinde, ale zde platilo a platí, že funkcionáři za všechny členy rozhodli jak ošetřovat a čím. Ty, ty a ty budeš natírat - tady máš na včelstvo jeden Formidol, pak se čekalo na magické datum jedniček a nul 10. 10. Při vyplácení dotací asi 21.11. už měli (ti co tam už neřešili, že nemají ani včelu a kde na jaře koupí oddělky) z velké části poslední ošetření aerosolem. Po mě jako vystupujícího z ZO, že jim budu muset dokládat jak a čím léčím ... no zbytečné se k tomu vracet a rozepisovat.
Včelaře té jednotnosti naučili a dělali to tak. Byli spokojení až na nějaké roky 2008 (dotace za úhyny), 2010, 2013 a kdo nebyl tak zjistil, že se mu nepovede přesvědčit k něčemu co není nařízeno. Neříkám tedy, že všichni organizovaní včelaři jsou bez včel, ale dost jich to říká a ukazuje se, že byli i bez medu, protože takový nápor nových zákazníků, kteří říkali: "posílá mě včelař XY, protože už med nemá", bylo a je neskutečně moc.

Nechci zde vést nějaké vytahování či nějaké posměšky, protože pohled na prázdný úl i když není můj je fakt tak smutným pohledem, že ho nikomu nepřeji.

Stačí takové vysvětlení?
Chtělo by si to ujasnit co si vlastně může zo.dovolit vůči nečlenovi odpověď je vlastně nic.
Včelařovou poviností je:
zaevidovat včelstva - ústřední evidence
léčit podle nařízení - SVS
nechat vyšetřit měl - Dol či jiná akreditovaná laboratoř
dodržovat předpis pro přesun včelstev pokud přesouvá - SVS
nahlásit stanoviště -úřady měst a obcí
Všude lze jít jinou cestou než přes zo.
Tedy pokud budeš splňovat podmínky nemusíš se s nikým ze zo.či jiného orgánu ČSV bavit.
Trochu problém je při žádostech o dotace i toto má svá zákoná pravidla zde si zo může trochu diktovat ať se jedná třeba o souhlas s prací s tvími osobními údaji pokud jim ho nedáš tak od tebe prakticky nemohou převzít ani žádost jelikož na ní figuruje tvé rodné číslo,následně tuto tvou žádost zpracovávají do žádosti sumární kam toto rodné číslo přepisují.
Co lze očekávat pokud budeš s zo.na kordy - že ti příde každý rok kontrola ze SVS
pokud ovšem budeš mít vše v pořádku tak i tu kontrolu to brzo omrzí.
Na druhou stranu pokud jako nečlen vycházíš velmi dobře s organizací je vše jednoduší ač vlastně nemáš s tím koliktivem téměř nic společného můžeš mezi ně kdykoli přijít poklábosit a budeš vítán.Dvakrát do roka nahlásíš počet včelstev následně si vyzvedneš dotace, léčivo,odevzdáš měl a prakticky se o nic jiného nestaráš tedy prkotina.
Určitě je tedy dobré pokud to aspoň trochu jde s organizací vycházet.A takové to povídání že zo.nařídila plošné ošetření určitě bych se ohradil že mi nemá co nařizovat osobně jsem se s tím také nesetkal to že doporučuje pokud je to smysluplné doporučení proč né nakonec chráním především svůj majetek.Nakonec všichni kdo budou obnovovat včelstva po úhynech a půjdou na to legální cestou se budou muset pořádně praštit přes kapsu už pomalu začínají vylézat kalkulace oddělků a nejednomu včelaři spadne brada.
Teď něco k samotnému úhynu zřejmě budu muset odepsat dvě včelstva příčina kuna kulturistka.Shodila ze dvou úlů ve včelíně u lesa prázdný nástavek který používám jako zátěž uteplivky ty následně shodila též a v zadní části úlů vyhlodala do rámků a zásob díry.Po zjištění této škody což trvalo zhruba v rozmezí 14 dní kdy jsem ležel v horečkách neustále rušené včely dost zeslábly.Vše jsem uvedl do původního stavu a uvidím jak to dopadne.Kuna na včelíně mě nevadí chytá myši ovšem neplechu mi dělat nebude.Pokusím se jí vypudit smradlavejma stromečkama co se dávaj do auta popřípadě dobře propocené potítko také splní svůj účel.Jinak spokojenost dva dny prolet sice jen na stanovištích položených níže. Všechno žije.Teď jen počkat co řekne měl spad brouka sice nějaký byl ale řádově v jednotkách tedy v tomto směru snad žádné překvapení a mor doufám také dopadne dobře.A v březnu to snad pomalu rozpohybujiBig Grin
Já vám ani nevím jestli mám ještě na taková témata reagovat a pořád dokola se opakovat. Přímé dpovědi jsem se nedočkal (ani od předsedy ČSV a ani od ministra zemědělství) a výhrůžek od zástupce RV za okres bylo dost. Viz. mé příspěvky v 1.D dotaci.
Píšete o vyžadování souhlasu - můžete konkrétně uvéct kde je písemně nařízeno dávat ZO více informací než je vyplněná žádost? Myslím tím proč mi nikdo nedokáže vysvětlit a ukázat v Zásadách větičku, kterou nařizuje poskytovatel dotace - MZe o předložení kopie Hlášení včelstev a čísla katastru a čísla parcely? Také tam postrádám upozornění, že jsem veden v nějakém členském informačním systému, který prezentují státním orgánům nejspíše aby jim do něj umožnili přístup. Nebo proč je prezentován? Jsem zvědav na reakce včelařů až bude zavedena ta kontrolní provázanost a veřejně zpřístupněné a zveřejněné vše o včelařích, o které se ministr zmiňoval, že se připravuje!
Ministr mě jen odpověděl, že mám povinnost si pořádně přečíst Zásady - tak jsem mu dal druhý pokus aby hloupému včelaři zvýraznil tu povinnost vůči ČSV! Holt koho si lidi zvolili tak ten hospodaří s našimi prostředky a schvaluje rozdávání 4 mil. bez výběrového řízení!!!
(22.02.2015 6:53)NB1 napsal(a): [ -> ]Já vám ani nevím jestli mám ještě na taková témata reagovat a pořád dokola se opakovat.

Jak tu nedávno připoměl lumat.
(21.02.2015 23:53)NB1 napsal(a): [ -> ]Trošku tam máte chybu. Bobek je v tom nevinně - to je můj příspěvek a Bobkovi jsem vysvětloval co jsem dnes zpozoroval za úhyny.
Znám u nás jednu dobrou včelařku co se nespolíhala a navýšení formidolu si u nich prosadila. Prosadila si i fumigace, když se oni v roce 2013 rozhodli jen aerosolovat.
Já už si nic neprosazuji protože jsem měl pocit, že se doprošuji jak feták který chce další dávku. Dohodnu se přímo se soukromým veterinářem co potřebuji objednat a mám po starostech jestli OO včas dodá Formidol (v roce 2013 to bylo pozdě dodané a v menším množství než se objednalo) a mohl bych pokračovat, ale nechci se vracet zpět.
Ano, máte pravdu a za chybu se omlouvám Bobkovi i Vám. Co se týče té včelařky, klobouk dolů. Tak by měla vypadat členská základna u všech ZO (spolků). Členové by měli být aktivní a požadovat. Ne aby svojí pasivitou stavěli ty své zvolené funkcionáře do role improvizátorů a též i trapných situací, když to následně právě ti pasivní, jak se říká po válce, hodnotí.
JK
(22.02.2015 7:23)Kohout napsal(a): [ -> ]
(22.02.2015 6:53)NB1 napsal(a): [ -> ]Já vám ani nevím jestli mám ještě na taková témata reagovat a pořád dokola se opakovat.

Jak tu nedávno připoměl lumat.
Nerozumím krátkým příspěvkům odkazujícím na jiného přispívajícího? Proč taková reakce?

Josef Skala psal: Chtělo by si to ujasnit co si vlastně může zo.dovolit vůči nečlenovi odpověď je vlastně nic.

... a já se nechtěl vracet k obsahu, který jsem zde stokrát (a za to opakování se omlouvám), ale ukazoval jsem jen, že teorie a praxe se v mém případě rozcházela!

(22.02.2015 8:40)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]
(21.02.2015 23:53)NB1 napsal(a): [ -> ]Trošku tam máte chybu. Bobek je v tom nevinně - to je můj příspěvek a Bobkovi jsem vysvětloval co jsem dnes zpozoroval za úhyny.
Znám u nás jednu dobrou včelařku co se nespolíhala a navýšení formidolu si u nich prosadila. Prosadila si i fumigace, když se oni v roce 2013 rozhodli jen aerosolovat.
Já už si nic neprosazuji protože jsem měl pocit, že se doprošuji jak feták který chce další dávku. Dohodnu se přímo se soukromým veterinářem co potřebuji objednat a mám po starostech jestli OO včas dodá Formidol (v roce 2013 to bylo pozdě dodané a v menším množství než se objednalo) a mohl bych pokračovat, ale nechci se vracet zpět.
Ano, máte pravdu a za chybu se omlouvám Bobkovi i Vám. Co se týče té včelařky, klobouk dolů. Tak by měla vypadat členská základna u všech ZO (spolků). Členové by měli být aktivní a požadovat. Ne aby svojí pasivitou stavěli ty své zvolené funkcionáře do role improvizátorů a též i trapných situací, když to následně právě ti pasivní, jak se říká po válce, hodnotí.
JK

Nevím jestli včelařka - ZUZANAH si to zde přečte, protože už sem na fórum asi nechodí!
Tak jsem včera byl na druhé včelnici,říkám ji Doubrava,je v dubovém lese.
Zazimováno 12 oulů ,2 umřely a včera všech 10 má zásoby doplnil jsem do mezer po fumigaci plný plásty.
Mám rozměr 42/27.5 obsedávají 4-6 uliček, UÁ zařval TUŤÍNEKBig GrinBig GrinBig GrinBig Grin
(21.02.2015 18:33)KaJi napsal(a): [ -> ]
(21.02.2015 17:13)bobek napsal(a): [ -> ]
(21.02.2015 16:50)NB1 napsal(a): [ -> ]o metodice ošetřování proti VD se rozepisovat nebudu.

Hmmm, takže co má teda být obsahem tvého sdělení ? Že u vás organizovaní včelaři, na rozdíl od tebe, nemají včely ?

Že si tam budou muset dávat na neorganizované většího bacha. Bůhví čím to léčí.

Ještě doplním! Mluvil jsem dnes s jednatelem jaká je situace v ZO!
Zatím hlášeno k 50% úhynům za ZO - někteří včelaři a některá místa (vesnice) jsou včelaři totálně bez včel - ošetřujících podle nařízení SVS řízeného přes ČSV, který rozhodne co kdy dají!
Trošku se budu bát vyplňovat letos COLLOSS, protože zkreslím statistiku.

Perou se ve mě druhy emocí, které jsem zažil již v roce 2008!
Je mi uhynulých včel skutečně líto, ale na druhou stranu mě bude vadit postoj MZe v odškodnění za uhynulá včelstva včelařů z Uznaného chovatelského sdružení. Já dávám do ošetřování více peněz a času (i do zásahů, které nejsou dotovány = místní matky už neovlivňovat cizáckými geny trubců od dotovaných matek vyšších chovů, které se neosvědčili; letní monitoring přirozeného spadu; monitoring trubčiny; tvorba smetenců; odstranění dělničiny; neodebírání medu do sucha apod.) a zbyde mi jen více přecházejících poptávajících zákazníků, které ale nedokážu plně zásobovat a med od svých holek jsem dokázal prodal vždy tak ani taková výhoda nepotěší!
Souhlasím s tím jak uvádí kolega Křapka a dovedu si představit jak to v některých případech vypadá při objednávání léčiv přes důvěrníky "Franto budem objednávat léčiva, to už zase , tak mi Josef něco vyber", někteří neorganizovaní ani nevědí že by měli léčit, je to holt problém přístupu každého z nás, osobně s kolegou si vždy sami vybereme 2 z 5-6 přípravků co je ve formuláři pro objednání léčiv u naší ZO, další kolega, který je neorganizovaný, si sám objedná léčiva přes veterináře. Holt ten kdo se stará ten má a kdo se nestará ne a navíc může poškodit ostatní.
Trošku se budu bát vyplňovat letos COLLOSS - tak te nic jiného nezbude, než obejít včelnice a zadat tam skutečnost sám. Tedy pokud budou volně přístupná.

edit: nemusí se úhyn nad 25% někam hlásit?
Katastrofa byla když uhynula živitelka kravka, prase - jídlo na půl roku, případně nějaká drůbež a supermarkety nebyly. Pokud uhynou - zemřou včely, je to pro včelaře bolestivé - bohudík jíst je ale stále co.
Žádný úhyn se nemusí hlásit, i když ve Včelařství je text ze kterého vyplývá že ano.
Ale tady se nepovedlo najít žádný předpis a mně veterinář taky řekl že ne.
To není až tak pravda. Pokud je to úhyn na nebezpečnou nákazu uvedenou v příloze veterinárního zákona, tak se nahlásit musí. Jelikož to nikdo nehlásí, tak evidentně loňské úhyny nejsou na varroázu. Nevím tedy co to ti novináři redaktoři včelařských časopisů píší. Ověřovali si to na veterinární správě nebo jen šíří nepodložené zprávy.
Referenční URL's