Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny podzim 2014
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(01.03.2015 14:38)MilanBencúr napsal(a): [ -> ]...ktoré sa dostali do problémov vlani na jeseň ...

Na jesen sa už do problémov nedostávali. Do problémov sa dostávali v priebehu sezóny a v jesen sa problémy už iba stali "pozorovatelné".
(01.03.2015 14:38)MilanBencúr napsal(a): [ -> ]Varroa a Nosema sú nevyspytateľné choroby. Včelstvá, ktoré sa dostali do problémov vlani na jeseň a takisto včelstvá, ktoré susedia s mŕtvimi úľmi, budú mať tento rok problém s matkami. V letných mesiacoch musíte v tejto sezóne dávať extra pozor na bezmatečné včelstvá. Doporučujem každému odchovať dostatok matiek na júl a august.

Mně se ukazuje velmi nízká úspěšnost takové záchrany.

Jakmile matka přestane klást dělničinu a je tam trubčina, jsou za tím obvykle virozy. Nebo včelař.

Bude to pro mě těžké, ale asi budu muset být radikální. Smile

Pravděpodobnost ozdravení včelstva je někde pod či u 1/3.

Jestli má někdo jiný jiná čísla, lepší, sem s nimi i to co s tím dělá.
(01.03.2015 12:06)pavell napsal(a): [ -> ]
(01.03.2015 11:56)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]Pokud jsi za osm let včelaření měl vždy na jaře stejný počet včelstev jež jsi na podzim zazimoval pak nezbývá než ti pogratulovat a doufat,že se s tvými příspěvky setkám ve vláknu"Jak to dělám já".

Nevím co dělám jinak než ostatní,snad mám jen štěstí,a to do včel lezu po celý rok i v zimě,i když se to nemá.Wink

Ja včelárim síce krátko, ale zimný úhyn som ešte tiež nemal (začiatočnícke šťastie?). Za 4 zimy zatiaľ nula. Ale to je spôsobené i lokalitou, u nás vplyvom vysokej nadmorskej výšky a s ňou súvisiacej klímy je potlačený výskyt a rozsah rôznych "patogénov". A nemáme tu žiadne monokultúry repky a podobne... V podstate jediný rozdiel oproti iným je, že dávam min. 20 kg cukru na včelstvo pri 2 a viac nadstavkoch. Pri jednom cca 16 kg cukru. Väčšina úhynov tu býva od hladu, alebo ak dva roky nazad včelár kašľal na klieštika... Iné dôvody sú tu hore skôr raritou.
Štatistiky prežívania včelstiev sú také, že po prázdnych úľoch v jeseni 2014 nasleduje ďalšia kritická sezóna 2015, kedy zlyhajú matky vo včelstvách, ktoré prežili zimu 2014/2015. Na to sa treba pripraviť. Kto začne robiť opatrenia už v apríli a máji, ten vyhráva.
(25.02.2015 17:09)KaJi napsal(a): [ -> ]Chystám se na to podívat, zatím jsem se v nástavcích moc neštrachal, ale ten jeden co jsem prohlídl - ty vydržely až do Vánoc - to bylo včelstvo co jsem řešil před ochlazením oddělkem rojovku - odebral jsem 6 plástů -
tak tam jsem v plodišti nenašel pyl.

Chystám se i ostatní prozkoumat, ale dávalo by to smysl. Skoro. Tam kde jsem vyzimoval Ok byla svazenka,

Dejte vědět kolik pylu jste u uhynulých našli.

Tak jsme s MIlanem dneska měli na hřbitově koncilium a na tom skoro "totálním" stanovišti pyl byl. Pěkně zalitý. Ne tak jak jindy, ale byl.
Takže zase žádné jednoduché vysvětlení.

Odebrali jsme komisionelně měl, zítra vyzkouším roztoče z plavání a spočtu a dám vědět.
Dobrý večer neobávám se úhynu matek, moje léčení 2014 proběhlo se stejnou zátěží jako jiné roky.
(01.03.2015 22:39)KaJi napsal(a): [ -> ]
(25.02.2015 17:09)KaJi napsal(a): [ -> ]Chystám se na to podívat, zatím jsem se v nástavcích moc neštrachal, ale ten jeden co jsem prohlídl - ty vydržely až do Vánoc - to bylo včelstvo co jsem řešil před ochlazením oddělkem rojovku - odebral jsem 6 plástů -
tak tam jsem v plodišti nenašel pyl.

Chystám se i ostatní prozkoumat, ale dávalo by to smysl. Skoro. Tam kde jsem vyzimoval Ok byla svazenka,

Dejte vědět kolik pylu jste u uhynulých našli.

Tak jsme s MIlanem dneska měli na hřbitově koncilium a na tom skoro "totálním" stanovišti pyl byl. Pěkně zalitý. Ne tak jak jindy, ale byl.
Takže zase žádné jednoduché vysvětlení.

Odebrali jsme komisionelně měl, zítra vyzkouším roztoče z plavání a spočtu a dám vědět.

Musím potvrdit. Pylu poměrně dost. V některých bych řekl, že mnohem víc, než je zvykem v těchto zemích.Wink Roztočů taky nic moc, co by nasvědčovalo přímému úhynu na VD.
Při mých dvou úhynech taky pyl nechyběl.
Trošku odbočuji od tématu, ale o tenhle email se s vámi musím podělit :

Vážená paní XY,já vím že už se mnou nechcete komunikovat ,budete asi muset.Členové ZO ČSV Vás žádájí o předložení výsledků vyšetření včelstev ze zimní měli v roce 2015 a počet uhynulých včelstev .Jedná se o vyhodnocení nákazové situace v obvodu ZO. Pokud nebudete chtít s námi spolupracovat budeme nuceni požádat o pomoc SVS. .Děkuji za pochopení. Přeji pěkný den. S pozdravem XZ , předseda ZO.
Ale tenhle příspěvek by podle mého dříve patřil do vlákna vtipů?

Moje odpověď by byla -Žádám ZO ČSV o předložení výsledků vyšetření zimní měli za rok 2015
jinak budu nucena požádat o pomoc SVS z důvodů zamoření mého chovu.

Tak jsme se nasmáli a jdeme zase do práce. F.V
Nevím, kam ho správně tématicky vložit, ale jsou tam i aktuální úhynyWink S odpovědí jsme se shodli.
Že by další Smolík verzus lidové včelice?
Pokud výsledky máš a to asi jo, pak nevidím důvod se vzrušovat. Jako akci na podporu sama sebe, bych v předstihu kontaktoval tu SVS a zeptal se jich jestli mají oni info o stavu v příslušné ZO.
A to já bych jim vyhověl. Ať pošle seznam členů kteří o předložení výsledků žádají, a hlavně ať se necouraj a přijdou všichni najednou.
Upřímně řečeno to moc k smíchu není, ono to jejich soudružské prudění dokáže pěkně otrávit život.
Hanko, výsledky jistě máte, nabídl bych ZO reciprocitu ve sdílení výsledků a okamžitě kontaktoval KVS. A možná i ombudsmana a medializoval to.
Jiří
Já mám samozřejmě vše v pořádku. Už na SVS když jsem odevzdávala osobně měl jsem žádala i já o zaslání výsledků, i když inspektor prohlásil- nejdůležitější je, že to pošlou nám na SVS. No jo, neznal místní ZO..není to první email v tomto duchu.
Já bohužel nemám čas zabývat se chováním ZO, předseda ale ano, je v důchodu, vitální a nemá nic jiného na práci, lépe řečeno v žaludku mu ležím co jsem vystoupila z ČSV...do té doby byl jinak klid, měla jsem být kádrová rezervaSurprised
a nikdo si za 50let, co je ve funkci nedovolil vystoupit....
Pokračování email. konverzaceSmile

Vážený pane XY,
žádám Vás o předložení výsledků všech členů ZO ČSV XY- vyšetření včelstev ze zimní měli v roce 2015 a počet uhynulých včelstev.
Jedná se o vyhodnocení nákazové situace v obvodu ZO. Pokud nebudete chtít semnou spolupracovat budu nucena požádat o pomoc SVS . Děkuji za pochopení. Přeji pěkný den. S pozdravem XY, včelař

Výsledky se budou řešit na VČS ZO v XY dne 14 .3.2015 od 14.00 v Klubu hasičů.

VČS ZO mne nezajímá, pošlete mi výsledky písemně, stačí emailem.
Respekt ... Wink
Jiří
(02.03.2015 12:46)Tanula napsal(a): [ -> ]VČS ZO mne nezajímá, pošlete mi výsledky písemně, stačí emailem.

Ozvěte se předsedovi OO Plzeň-jih na email: pavel.brezina@volny.cz
nebo telefonicky 606 751 759, sdělte mu co Vás trápí, že neexistuje
schůdná cesta ani snaha vše rozumně bilaterálně vyřešit a ať si dá
předsedu ZO do latě, že jde nad rámec, který je povinný a pro Vás nepřijatelný.
Stěžováním si zde, toho moc nevyřešíte.
Já si zde nestěžuji, jen to medializuji.... stěžovat bych si musela na zcela jiných vyšších místech. Obávám se, že i OO může být na straně ZO....ale neznám je osobně, jen vím, že chování ČSV k bývalému členu není tímto způsobem ojedinělé tak si to nechci nechat pro sebe.
Aha, tak to jsem nepochopil, tak pokud Vám jde o medializaci beru svou radu zpět. Držím Vám palce a přeji Vám to úspěšně vyhrotit nejlépe do absurdna, alespoň toho budete mít ke zveřejnění více.
Luďku, omlouvám se, ale tu se jedná o klasické překročení toho, co ze zákona přísluší občanskému sdružení. A protože je to obvyklý v poslední době model, je dobré to medializovat, aby ostatní, kteří jsou cílem této šikany, měli informace o tom, jak v této nelehké situaci postupovat.
Jsem pro komunikaci. Ale pak by dopis zmíněného p. předsedy měl zní asi takto:
Vážená paní kolegyně, respektuji, že nejste členkou našeho občanského sdružení, ale protože nás ve spolku zajímá nákazová situace ... etc., dovoluji s Vás poprosit o komunikaci v tomto ohledu. Tedy jak to vypadá u Vás? Na oplátku nabízím informace o tom, jak to vypadá u našich členů ...
Jiří
Referenční URL's