Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny podzim 2014
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Kdybych chtěla, aby to vyšumělo do ztracena,tak to nedávám ani na VF..třeba si to přečtou i předsedové z ČSV??
Děkuji za kontakt, třeba ho někdy využiju, ale momentálně situaci budu řešit přes vyšší posty, mám už více materiálů a zřejmě to vezmu rovnou přes Ombudsmana....
(02.03.2015 13:29)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Luďku, omlouvám se, ale tu se jedná o klasické překročení toho, co ze zákona přísluší občanskému sdružení. A protože je to obvyklý v poslední době model, je dobré to medializovat, aby ostatní, kteří jsou cílem této šikany, měli informace o tom, jak v této nelehké situaci postupovat.
Jsem pro komunikaci. Ale pak by dopis zmíněného p. předsedy měl zní asi takto:
Vážená paní kolegyně, respektuji, že nejste členkou našeho občanského sdružení, ale protože nás ve spolku zajímá nákazová situace ... etc., dovoluji s Vás poprosit o komunikaci v tomto ohledu. Tedy jak to vypadá u Vás? Na oplátku nabízím informace o tom, jak to vypadá u našich členů ...
Jiří
Souhlasím, to vše je možno říci ale i předsedovi OO. Že je zapotřebí jiné úrovně a kultury komunikace, ať to laskavě předsedovi ZO tlumočí. A pokud nezmění přístup k věci a bude komunikovat tímto způsobem, nikam to do budoucna nepovede. Bohužel to, že existují i funkcionáři bez znalosti legislativy, předpisů, s rozhledem nepřesahující jejich katastrální území, bez elementární komunikační slušnosti je i důsledkem toho, že funkce nabízené mladším a snad i kvalitnějším kandidátům jsou hrdinsky odmítána a ještě se za to sami poplácávají po ramenou. Když právě oni by mohli spoustu věcí změnit k lepšímu. Bohužel je to nedoceněná práce, starosti a zodpovědnost navíc a to se dnes moc nemusí.
Kolik , sakra, že to máme těch Ombudsmanů?.....Trošku se mi začíná zdát, že sami degradujeme vážnost jeho úřadu už jen tím, že uvažujeme o tom, řešit přes něj kdejakej, s prominutím, prd. Ale chápu....pravo v první řadě! Nechá se to řešit i tak, že nad dopisem pana předsedy ZO mávnu rukou a hodím ho do koše! (pokud někdo třídí odpad tak do papíru...Big Grin)
Nemůžu si pomoci, ale ty texty co chodí od různých ZO na různých místech vypadají nápadně podobně.
Snad jak psal SMolík, nebo někdo o instruktáži funkcionářů právničkou - vyhrožovat SVS, pak na SVS napsat udání a SVS ho už musí řešit.
[quote='KaJi' pid='102729' dateline='1425194863']
A Louky, jak ty čistě teorticky dokážeš zabránit úhynům? Pokud to víš, měl by jsi to zvěřejnit.

Myslel sem, že pochopíš, že je to jen sranda Smile ale po pravdě, tři roky už jsem žádnej úhyn neměl a myslim si, že je to tim, že jsem se poučil z předchozích chyb.....a věřim tomu že 90% úhynů jsou prostě jen chyby včelaře.......a dá se tomu předejít......
Vzhledem k tomu,že úřad ombudsmana je určen k řešení stížností na výkon veřejné správy,budou mu nejspíš žabomyší války jednoho zájmového sdružení šumák. Pokud vás v této záležitosti nebuzeruje SVS,máte smůlu. Ale správný kverulant by to hnal až do Strasburku.Dodgy
Řešit jeden email přes obmudsmana je naprostá kravina, v tom s vámi všemi souhlasím. Psala jsem, že mám více materiálů a problém je trošku širší, úooú atd.
Nicméně tento email co jsem zde zveřejnila jsem přeposlala i na OO, za kontakt tedy děkuji.
OMlouvám se adminovi za plevelení, pokud je to třeba, ať to přesune jinam a budeme se dál věnovat prosím jen včelám a tématu úhyny 2014. Děkuji všemWink
Paní Tanulo.
Možná by nebylo od věci formulovat vaši odpověď např. takto:
Vážený pane předsedo
Žádný zákon mi neukládá povinnost hlásit vysledky vyšetření vašemu občanskému sdružení. SVS má samozřejmě výsledky vyšetření mych vzorků k disposici i s hlášením počtu uhynulých včelstev. Ovšem v rámci dobrých vztahů vám nabízím výměnu informací o vysledcich vyšetření zimní měli tedy já vám poskytnu své a vy mi polskytnete vysledky vyšetření členů ZO.
Takže takto nějak by to mohlo být, a bylo by to ve vší slušnosti a bez zbytečného osočování.
Martine - ano bylo by to vhodnější. Nicméně již samotné zastrašování pomocí SVS nebylo korektní ze strany předsedy ZO. Co by si doporučil jemu v zájmu slušnosti.
Tanula ti určitě dá kontakt.
Ano, takhle trpělivě a slušně jsem odpovídala před půl rokem, pozdravila jsem, slušně odpověděla, že znění té a té vyhlášky je trochu jiné, uvedla odkaz popř. vložila formulaci a že mu nicméně děkuji za upozornění.....už mě to ale přestalo bavit.
Aneb dohnána až na hranici "Smolíkova zkratu".
Čí že to byly taktiky v minulém režimu?
Tomu predsedovi bych rekl, že by měl ve svém emailu misto strašením SVS slušně požádat o to sdělení výsledků zimní měli s tim, že na oplátku může poskytnout vysledky ZO.
Jinak, i ten predseda má moznost se dotazat na SVS zda si ten či onen chovatel nechal vyšetřit měl a zda je vše v pořádku. Pevně věřím, že při dobrých stycích by takovýto dotaz byl zodpovězen.
Pokud někdo na někoho opakovaně posílá kontrolu SVS je možné se obrátit na policii z podezření proti občanskému soužití a mělo by jít o schválnosti tj. oficiální termín. Policie to sepíše a pošle na obecní/městský úřad k dořešení k přestupkové komisi.
Dáváte předsedům pravomoc aby zveřejňoval vaše výsledky nečlenům! Před časem jsem narazil i na včelaře, který protokol ZO zveřejňoval, komentoval (a doporučoval nátěr) na Facebooku a to mi příjde už přespříliš!
(02.03.2015 15:52)MartinP napsal(a): [ -> ]... Jinak, i ten predseda má moznost se dotazat na SVS zda si ten či onen chovatel nechal vyšetřit měl a zda je vše v pořádku. ...
Mně pořád nejde do hlavy, proč zrovna předseda jednoho ze zájmových občanských sdružení by měl mít exkluzivní možnost či právo (a jaké a na čem založené?) se na toto ptát státní správy v tom smyslu, jestli je to tak zvaně "v pořádku" či není.
Chovatelka si své povinnosti vůči státní správě vyřídila a splnila. Šlus ....
A vše ostatní je věcí státní správy.
Stejně tak by chovatelé neregistrovaní v ČSV měli mít právo ptát se státní správy, jak postupovala daná ZO v daném roce, jaké kroky učinila, jak se její členové starali o svá včelstva. Huh ...
Třeba tam, kde byl masívní infekční tlak z okolí při plošných kolapsech, už v podletí, a to tam, kde se čekalo podle kolektivních instrukcí až na podzimní ošetření a v důsledku toho pak i ten, kdo se jinak dobře staral, měl těžké problémy.
Je to celé absurdní: my se tu dole dohadujeme a handrkujeme jen proto, že pár šíbrů nahoře si domluvilo nějaká pravidla hry nastavená tak, aby určité peníze tekly určitým směrem, k čemuž je zároveň nutná jistá a nezpochybnitelná vedoucí role a na věčné časy a nikdy jinak ...
Tu se totiž vlastně nehraje hra o zdraví včel, ale úplně jiná hra někoho jiného. A my se tu kvůli tomu přeme a dohadujeme, dobíráme a špičkujeme.
Absurdní.
Jiří
(02.03.2015 14:57)Louky napsal(a): [ -> ][quote='KaJi' pid='102729' dateline='1425194863']
A Louky, jak ty čistě teorticky dokážeš zabránit úhynům? Pokud to víš, měl by jsi to zvěřejnit.

Myslel sem, že pochopíš, že je to jen sranda Smile ale po pravdě, tři roky už jsem žádnej úhyn neměl a myslim si, že je to tim, že jsem se poučil z předchozích chyb.....a věřim tomu že 90% úhynů jsou prostě jen chyby včelaře.......a dá se tomu předejít......
Jo, v létě jsme si taky ještě myslel,

ale pokud myslíte že stačí že včelař sleduje napadení trubčího plodu a když zjistí že roztoči se objevují, sice málo, jen v některých úlech, ale už více než vloni a že vzhledem k tomu že nemá valné mínění o okolí a ví že okolo nikdo nebude dávat Gabon a raději jej tam nasadí na konci července i když mu jeho zkušenosti říkají že zatím by to zvládl s vyřezáním plodu a případně nějakým slabším poškozením VD (kyseliny), ale Gabon přeci jen působí soustavně tak zvolí Gabon.

Tak si musíte vymyslet ještě nejakého pečlivějšího včelaře, tohle vám totiž moc nepomůže.

Včera jsme odebrali měl z toho jednoho stanoviště po včelách padlých na podzim.
To je zkreslujcí, až se k tomu dostanu, tak přeproseju včelstvo na druhém stanovišti co okolo vánoc spadlo na pdoložku (nevymizelo) - tedy nedá se tvrdit že včely odletěly i s roztoči a měl je zkreslující a schválně dám vědět, kolik tam je roztočů. Od října včetně dvou léčebných spadů. Podleožku jsme nečitil, p prvním ošetření to moc nepadalo a po druhém pro jistotu taky ne. Takže jsou tam všechny a moc jsem jich na sousedních podložkách neviděl.

Ale jak jsem se opakovaně přesvědčil, jen likvidovat roztoče nestačí, pokud v tomto přesvědčení žijete tak vám přeji aby jste se nepřesvědčili o opaku.

A pak si musíte vymyslet moje hodnocení - na třech stanovištích jsem dobrý včelař, z 65 asi jen dvě mínus od srpna, na jednom podprůměrný, z 25 asi 4 a na posledním mizerný - z 25 23 odešlo.

Likvidace VD je podmínka nutná, nikoli postačující.
Podle mě záleží na lokálním promoření VD a viry, a co s viry?
Jirko, absurdní to je, ale pravda je a mnohokráte to bylo řečeno, že včely na své zahradě neudržím a tak ten zájem jakéhokoli vcelaře o tom jakým způsobem a zda vůbec se léčí včely v jeho okolí, jaká je zdravotní situace v jeho okolí, jaké jsou úhyny a proč v jeho okolí je namístě.
Absurdní je spíše to, že s tímto má někdo problém, podle mne by to měl být zájem každého vcelaře znát poměry ve svém okolí.
No a když prostě je někdo takový beran, že s ním opravdu není kloudná řeč (tím nemyslím naopak přehnanou aktivitu a až moznou šikanu) tak nezbývá nez se na té SVS poptat. Ostatně na toto má právo každý ne jen predseda nejakeho spolku. To jak ochotně či vůbec se stebou budou na SVS bavit záleží právě na těch vztazích. Většinou se tam ale domluvime, protoze zájem SVS je, aby bylo co se zdravotního stavu vše ok.
Jinak my máme třeba vysledky vyšetření zimní mělí volně na webu. Protokol neobsahujje žádné údaje, které by mohly být kvalifikované jako osobní. Je tam jen jméno,příjmení ,číslo chovatele a stanoviště počet vcelstev a vysledek vyšetření. Tedy ani adresa,ani kontakt,ani umístění vcelstev ani datum narození.
Takže Martine máš pravdu, máme tedy napsat stížnosti na SVS že místní organizace na základě dobrých výsledků zimní měli rozhodli že neobjednají Gabon? A porušili doporučení SVS.
Nasraný jsem dost. Smile

A že takových stížností by se po republice dalo napsat.


A zajímavé je, že to není zatím podle všeho moc plošné, na okrese vše dobré a lokálně ne. Je to vidět i na tady publikovaných výsledcích.
(02.03.2015 13:44)lusat napsal(a): [ -> ]
(02.03.2015 13:29)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Luďku, omlouvám se, ale tu se jedná o klasické překročení toho, co ze zákona přísluší občanskému sdružení. A protože je to obvyklý v poslední době model, je dobré to medializovat, aby ostatní, kteří jsou cílem této šikany, měli informace o tom, jak v této nelehké situaci postupovat.
Jsem pro komunikaci. Ale pak by dopis zmíněného p. předsedy měl zní asi takto:
Vážená paní kolegyně, respektuji, že nejste členkou našeho občanského sdružení, ale protože nás ve spolku zajímá nákazová situace ... etc., dovoluji s Vás poprosit o komunikaci v tomto ohledu. Tedy jak to vypadá u Vás? Na oplátku nabízím informace o tom, jak to vypadá u našich členů ...
Jiří
Souhlasím, to vše je možno říci ale i předsedovi OO. Že je zapotřebí jiné úrovně a kultury komunikace, ať to laskavě předsedovi ZO tlumočí. A pokud nezmění přístup k věci a bude komunikovat tímto způsobem, nikam to do budoucna nepovede. Bohužel to, že existují i funkcionáři bez znalosti legislativy, předpisů, s rozhledem nepřesahující jejich katastrální území, bez elementární komunikační slušnosti je i důsledkem toho, že funkce nabízené mladším a snad i kvalitnějším kandidátům jsou hrdinsky odmítána a ještě se za to sami poplácávají po ramenou. Když právě oni by mohli spoustu věcí změnit k lepšímu. Bohužel je to nedoceněná práce, starosti a zodpovědnost navíc a to se dnes moc nemusí.

Tak to snad nebudeme brát jako omluvu, že!
Stroj je tak kvalitní jako je kvalitní jeho nejméně kvalitní součástka. Spolek je tak kvalitní jak kvalitní má stanovy, transparentní účetnictví, informační tok a proškolené funkcionáře - ve znalostech jejich pravomocí, asertivity a slušného jednání. Kandidovat je dobrovolné, předem výbor s kandidátem kandidaturu probere a hrdinsky odmítána - tak to už jsme snad probrali taky!
(02.03.2015 18:25)KaJi napsal(a): [ -> ]
(02.03.2015 14:57)Louky napsal(a): [ -> ][quote='KaJi' pid='102729' dateline='1425194863']
A Louky, jak ty čistě teorticky dokážeš zabránit úhynům? Pokud to víš, měl by jsi to zvěřejnit.

Myslel sem, že pochopíš, že je to jen sranda Smile ale po pravdě, tři roky už jsem žádnej úhyn neměl a myslim si, že je to tim, že jsem se poučil z předchozích chyb.....a věřim tomu že 90% úhynů jsou prostě jen chyby včelaře.......a dá se tomu předejít......
Jo, v létě jsme si taky ještě myslel,

ale pokud myslíte že stačí že včelař sleduje napadení trubčího plodu a když zjistí že roztoči se objevují, sice málo, jen v některých úlech, ale už více než vloni a že vzhledem k tomu že nemá valné mínění o okolí a ví že okolo nikdo nebude dávat Gabon a raději jej tam nasadí na konci července i když mu jeho zkušenosti říkají že zatím by to zvládl s vyřezáním plodu a případně nějakým slabším poškozením VD (kyseliny), ale Gabon přeci jen působí soustavně tak zvolí Gabon.

Tak si musíte vymyslet ještě nejakého pečlivějšího včelaře, tohle vám totiž moc nepomůže.

Včera jsme odebrali měl z toho jednoho stanoviště po včelách padlých na podzim.
To je zkreslujcí, až se k tomu dostanu, tak přeproseju včelstvo na druhém stanovišti co okolo vánoc spadlo na pdoložku (nevymizelo) - tedy nedá se tvrdit že včely odletěly i s roztoči a měl je zkreslující a schválně dám vědět, kolik tam je roztočů. Od října včetně dvou léčebných spadů. Podleožku jsme nečitil, p prvním ošetření to moc nepadalo a po druhém pro jistotu taky ne. Takže jsou tam všechny a moc jsem jich na sousedních podložkách neviděl.

Ale jak jsem se opakovaně přesvědčil, jen likvidovat roztoče nestačí, pokud v tomto přesvědčení žijete tak vám přeji aby jste se nepřesvědčili o opaku.

A pak si musíte vymyslet moje hodnocení - na třech stanovištích jsem dobrý včelař, z 65 asi jen dvě mínus od srpna, na jednom podprůměrný, z 25 asi 4 a na posledním mizerný - z 25 23 odešlo.

Likvidace VD je podmínka nutná, nikoli postačující.
Podle mě záleží na lokálním promoření VD a viry, a co s viry?

jo záleží hodně na tom kdo kde včelaří, a na tom jakej druh včel má.....jak moc jsou odolný vůči všemu zlému....to člověk těžko ovlivní....
Referenční URL's