Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny podzim 2014
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Aby to nebylo tak jednoduchý léčíš - neléčíš. Smile Populace roztoče u neléčených včelstev má rozvoj přibližně lineární, tam kde proběhla léčba během roku, se množí exponenciálně. Za kratší čas více roztočů. Plus do toho " benefit" léčby pro včely. Prostě roztoč zareaguje, třeba tak jako na plodovou přestávku. Smile

A s tou plodností. Thymol prokazatelně poškozuje spermiogenezi u trubců.
Nevíte někdo o starém záznamu kde popisují takovou hladovou sezónu,
třeba to má odpověď v nějaké závislosti na průběhu počasí a dnešní nemoci včel to jenom znásobí.Idea
Kolegyně na Strahově přišla o 2 včelstva,stejný průběh.
To je ta z komunitní zahrady? Smile Tam byl průběh prý trochu jiný jak psal Mlha.

Pro Patka.

Ano to jak to popisuješ to je přesně ten 50% potenciál pro snížení zavčelení.

S takovými včelaři neubude 50% inf. tlaku ale 80%.

Když mě budou hynout rybičky v akváriu proto že to neumím "naředit" a nejsem schopen posoudit co je třeba, tak pak jsou tři možnosti - ta třetí je důvěrník na rybičky. Od rybářského svazu, bude mi tam chodit kontrlovat pH a krmení. Smile
Pred piatimi rokmi som mal pri chove matiek 70% úspešnosť. Posledné dva roky to nejde nijakými fintami a v dalšej sezone chcem použiť na chov aj rojové bunky z lepších včelstiev. Veľa včelstiev prijalo M a po nakladení prvého plodu ju menilo. V chovných plemenáčoch to bolo až 50%. Smptomy pribúdajú, včelstvá padajú, veterina a výskum sa nenechá vyrušovať a včelári sú ako nemé deti. Netreba strieľať od pása, ale na istotu - žiadne konšpirácie, ale skutočné diagnozy.
Zdenek Klíma v MV5/2014:"O větším úhynu včelstev, než je u chovatele řekněme obvyklé, je vždy nutno informovat veterinárního inspektora místně příslušné veterinární správy".
Hláste im všetko, zlepšia sa štatistiky v prospech včelárov Idea.
Tento rok zacal mimoriadne teplym koncom zimy a z toho vyplyvajucim mimoriadne skorym zaciatkom plodovania. Preto plodovacia sezona bola dlha = viac casu na namnozenie kliestika. A kedze kliestik sa mnozi geometricky ta jeho posledna silna generacia prisla skoro a rodiny odrovnava - ziadna tajomna choroba, ale jednoducha matematika. Ja vyberam pravidelne trubcinu a liecim varidolom hned po poslednom vytoceni medu, takze namam spad, vcely su silne a v pohode.
(06.11.2014 7:42)MatesP napsal(a): [ -> ]Takhle jsem pak kupoval asi 8 matek na poslední chvíli aby se včelstva ještě zmátořila. Nebýt toho, že jsem si toho všiml už takhle brzo, tak bych teďka našel též prázdné úly. Díky bohu se to pod folií všude ještě hemží.

Kontrolovať život včiel cez fóliu, je ako lízať med cez sklo! Prečo sa bojíš otvoriť úľ s včelami?
(06.11.2014 8:10)jirka.marx napsal(a): [ -> ]A s tou plodností. Thymol prokazatelně poškozuje spermiogenezi u trubců.

Zdroj?
Nebyl by nějaký odkaz na to, jak jsou na tom z tohoto hlediska organické kyseliny ?

Nemyslím jen toto:
Citace:Formic acid has been shown to reduce adult drone survival, worker longevity, and brood survival [7-9].
(06.11.2014 9:19)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]
(06.11.2014 7:42)MatesP napsal(a): [ -> ]Takhle jsem pak kupoval asi 8 matek na poslední chvíli aby se včelstva ještě zmátořila. Nebýt toho, že jsem si toho všiml už takhle brzo, tak bych teďka našel též prázdné úly. Díky bohu se to pod folií všude ještě hemží.

Kontrolovať život včiel cez fóliu, je ako lízať med cez sklo! Prečo sa bojíš otvoriť úľ s včelami?

No a co by zjistil, tedy jakou by to mělo hodnotu? Tedy z hklediska možné korekce chybného stavu?
Tedy Rizika X přínos.
Lepší hroznou jistotu znáti než v nejistotě žíti . to je jen fráze.
Jediný co bude podstatné je co uvidí na jaře.
(06.11.2014 10:10)bobek napsal(a): [ -> ]Nebyl by nějaký odkaz na to, jak jsou na tom z tohoto hlediska organické kyseliny ?

Nemyslím jen toto:
Citace:Formic acid has been shown to reduce adult drone survival, worker longevity, and brood survival [7-9].
Ale samozřejmě že byl : EFFECT OF SOME MATERIALS FOR CONTROLLING VARROA MITE ON THE HONEYBEE DRONES
Závěr pro ty co se jim nechce prokousávat angličtinou:
[attachment=3012]
Takže Amitraz spermie likviduje suveréně nejvíc (34%).
(06.11.2014 8:10)Tom-Z napsal(a): [ -> ]Tak nějak přemýšlím nad loňským podzimem a zimou. Je možné, že ty naše holky, asi podle prodělané zimy, "očekávaly" tento podzimní průser a snažily se to kompenzovat tím velkým letošním rojením......?????? Možná, že se už na jaře snažily zachovat počty, které půjdou do zimy.
V přírodě všechno se vším souvisí ...... říkával děda Lebeda.Idea

Jinak řečeno:
Klidné jaro=klidný podzim
Extrémní rojení=velké podzimní úhyny

Může něco takového platit...? To je otázka pro dlouholeté, zkušené včelaře.......!

Logicky....nemůže. Pokud bych měl připustit to "tušily"....znamenalo by to, že včely mají větší intuici než včelaři....Big Grin (ikdyž někde je to evidentníBig GrinBig GrinBig Grin)
Včely nevěští z křišťálové koule a musí se spolehnou na věci, které poznají....ikdyž včelař to nedokáže poznat a nebo si toho nedokáže všimnout. Včely jednají, jako celá příroda, racionálně a pokud by měli tu intuici, tak by se nerojily dobrovolně v době, kdy následovalo minimálně 6-8 týdnů bez snůšky...Dodgy... Pokud já můžu nějak vyhodnotit to letošní rojení, nebo "hromadnou" rojovou náladu, tak bych se přikláněl k špatné kvalitě loňských matek....Co se nevyrojilo, provedlo tichou výměnu, nebo se matky staly v sezóně trubcokladými. Tam, kde jsem udělal oddělky se starou matkou, jako protirojové opatření, proběhly v červenci a srpnu tiché výměny a v jednom případě trubcokladost.... V podstatě mi z koupených matek z roku 2013 zůstala jedna. S vlastníma ranejma matkama to nebylo o moc lepší.... dobře dopadly jen matky z července a srpna. To rojení bych s podzimníma úhynama nespojoval.
Esteze trudy pri jesennom lieceni uz nie su v uloch. Big Grin
(06.11.2014 10:49)JKL napsal(a): [ -> ]Takže Amitraz spermie likviduje suveréně nejvíc (34%).

Jirko, a respirátor s filtrem sis na fumigace Varidolem bral? Já ne.....Dodgy Vzhlem k tomu, že další děcko neplánuju je mi to fuk.....Big GrinBig GrinBig Grin
U mě zatím dobrý. Smile Ale masku si beru.


Tady jde o to, že amitráz jako takový snad k trubcům nepřijde a pokud vím, tak se má za to, že není moc stabilní.
Tady by byla spíš otázka jak je to s deponováním jeho zbytků (rozložených) v úle.

A pak je třeba vzít v úvahu postřiky, tam jsem ve svých myšlenkách začal. Myslím že Taufluvalinát se stříká na řepku atd, ale pak je taky otázka, zda se při testování nových přípravků tohle testuje - myslím že ne a že se možná tady začal používat v posledních letech nový přípravek a my tady zbytečně trávíme roztoče. Smile
(06.11.2014 0:27)jirka.marx napsal(a): [ -> ]On ten roztoč má taky strategii přežití. Tuhle tu někdo psal, že když dává KM včelstvo přestane plodovat, udělá si pauzu. To samé se stane, když mu poklesnou zásoby pod určitou hranici během roku. No a co se stane.
Za normálních okolností se roztoč množí klasicky, jedna matka do buňky, naklade vajíčka, páření bratra se sestrou ( geneticky nevýhodné)
Ale po de facto krátké pauze bez plodu nastává situace, že se na první nakladené larvičky "vrhnou" mezitím dospělé samičky VD a to v množství, že se do jedné buňky dostanou dvě , či více samiček. Při oplozování narozených samiček pak dochází k nepříbuzenské plemenitbě, která je geneticky výhodnější. Z takového páření vycházejí roztoči bohužel vitálnější a plodnější. A po takové pauze se roztoč množí uspěšněji a tudíž rychleji než před ní.

Toto bych považoval za smysluplný závěr a po projití záznamů z mé včelnice a soustředění se na toto porovnání "plodová pauza-celkový spad", je to více méně potvrzené. ( Targaryan, Martell na VMS Tak kde proběhla plodová pauza ( výměna M za matečník, roj ) je nyní celkový spad výrazně vyšší než tam, kde k tomu nedošlo. U toho roje ( kolem nyní20.7. ) si teď kopu do zádi, protože jsem přišel s KMl pozdě a už měly zavíčkován jeden plást. I přesto spad po Kml 56 VD. Kdybych nebyl debil, tak bych ten rámek hned hodil do vařáku a zbytek KMl a věřím, že dnes jsem mohl být na desetině. U těch druhých jsem ošetření neudělal vůbec, porotže dle tehdy aktuálního spadu jsem to prostě nepovažoval za potřebné včely rušit Confused.
K problémům s matkami - mohou mít na dnešním stavu velký podíl. Tam, kde po úhynu nenajdeme plod, tam možnost příčiny v matce může existovat. V MV při honocení včel.roku mě také zaujal Miroslav Zelený (jak psal i KaJi). Třeba nám to dá další kámen střípek do mozaiky. Cituji:
Citace:Musím zmínit jeden totální propadák sezóny: Matky se vůbec nevracejí ze snubních letů. Úspěšnost oplození byla odhadem 20-30%. Něco se přírodě děje. Léta jsem oplozoval matky na jednom úspěšném stanovišti, letos jsme na něm pozorovali chomáčky včel, nad kterými kroužily další včely. Uprostřed chomáčku byla matka, která měla obvykle úplně okousaná křídla.
(06.11.2014 9:19)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]
(06.11.2014 7:42)MatesP napsal(a): [ -> ]Takhle jsem pak kupoval asi 8 matek na poslední chvíli aby se včelstva ještě zmátořila. Nebýt toho, že jsem si toho všiml už takhle brzo, tak bych teďka našel též prázdné úly. Díky bohu se to pod folií všude ještě hemží.

Kontrolovať život včiel cez fóliu, je ako lízať med cez sklo! Prečo sa bojíš otvoriť úľ s včelami?

proč bych je měl rozebírat Big Grin když hojně létají pro snůšku pylu, a preš folií vidím, kde sedí Big Grin jak bych si jako pomohl a k čemu vlastně Big Grin teďka se nic už zachránit nedá ... pokud bylo uděláno něco špatně Big Grin




Jo a otevřít úl mi opravdu problém nedělá pane! Big Grin
(06.11.2014 8:51)KaJi napsal(a): [ -> ]To je ta z komunitní zahrady? Smile Tam byl průběh prý trochu jiný jak psal Mlha.

ne to je velice pečlivá a zkušená včelařka a taky ji to postihloConfused

Ptal jsem se zkušeného včelaře,zda pamatuje takoví průběh sezony,řekl že ne,pokud je to pravda,tak jak si můžeme být jistý,že hlavní problém není v počasí a dalších 50% ve včelařoviHuh
Referenční URL's