Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny podzim 2014
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
EE najskôr vytočí "zimný" med a potom začne zakrmovaťTongue
Už bych to nedohledal, ale někdo tu kdysi tu scipiovu metodiku vysvětloval a znělo to logicky.
Matky nastartuju tak plodovanie, ze do ceresni vsetko preploduju a zacnu na ceresniach nosit med (niekedy uz na rakytach). Ale to je ina tema. Rozhodujuce je, ze zimny uhyn je len tam kde sa nieco zanedbalo. Nedaleky velkovcelar vraj 50% uhyn.
Škoda že místo palců nejdou dávat smajlíci. Smile

Ale letos podněcování jdu zkoušet, tomu se nesměji.
(06.03.2015 11:10)Scipio napsal(a): [ -> ]Matky nastartuju tak plodovanie, ze do ceresni vsetko preploduju a zacnu na ceresniach nosit med
Otázka, zda je to tím krmením. Já je nekrmím / ani nemám překrmený od podzima / a dobré včely už někdy mají na točení i vrbu. Třešeň je hlavní snůška, více méně, když je dobrý rok lepší jak řepka. A jsem dvakrát tak vysoko.
Já myslím, že podstatný je pyl, to všecko ostatní jsou jenom věčná témata.
(06.03.2015 11:10)Scipio napsal(a): [ -> ]Rozhodujuce je, ze zimny uhyn je len tam kde sa nieco zanedbalo. Nedaleky velkovcelar vraj 50% uhyn.

Jen aby se to nerozkřiklo po personálnách odděleních - byl jsi v zimě nemocný? Virozy? Nezájem, jste lajdák, kdyby jste se nezanedbával tak jste zdravý.Cool
Michal Schützmeister napsal - Otázka, zda je to tím krmením.Já je nekrmím / ani nemám překrmený od podzima / a dobré včely už někdy mají na točení i vrbu.

Máš jen víborné podmínky. Někde v 600m.n.m je o dost tepleji než jinde ve 400m.n.m.- to je skutečnost.
Není to tvoje umění - máš jen štěstí. Já musím jít cestou překrmení na podzim. Někdy se u nás stane že za celý duben mohou včelstva létat jen 5-6dní. S pylem u nás nikdy nebyl problém ale v tom chladnu a bez slunka rostliny nemedují nebo spíš medují slabě. Pyl nosí moc ale nektaru málo.
U nás není podstatný pyl ale teplota !!!. Minulý rok a i letos je i u nás abnormálně teplé jaro. Včely nám však ještě nic nenosí a trochu létali jen kvůli vykálení.
Včelstva jsou krásná a úhyny- nebo spíše zeslábnutí jsou jen běžného charakteru. - odtržení od zásob,ztráta matky, trubcokladnost, myši , datly . vychřice a podobně.
Slyšel už někdo o tom, že by data z CISU byla zveřejněna?

Pokud to bude jen zdroj privátních dat pro vybrané, asi jej začnu ignorovat a nebudu jej krmit svými daty.
co chceš zveřejňovat z CISu? Registrační číslo chovatele, registrační číslo stanoviště, jméno, adresu, datum narození, mail, telef.číslo, dobu včelaření. Nebo údaje o včelstvech, počet k 1.9. nebo k 15.2., umístění, ... dojdi si za tím, komu jsi tyto údaje dal a on ti to ukáže, ale proboha nepiš už sem pořád takové pí§oviny. Vždyť jste z krásného fóra udělali takovouhle žumpu.
Yaw
BEZ URÁŽEK A EMOCÍ, HLAVNĚ SLUŠNĚ!
Co mají co úhyny společnýho s CISem?????
Já do CISu odevzdával zimní měl kde jsem napsal aktuální stav včelstev.
CIS to měl podchytit a dát vědět kolik % jsou úhyny.

Co je na tom špatného, ptát se zda informační systém je schopen po 3 týdnech vyplivnout data?
Řekl bych, že CIS je statistika a Coloss je výzkum.
"Nějaké" číslo je k dispozici pořád CIS je živý systém, ale chápu, že s ním zatím nikdo neoperuje. Statistika je přesná práce s nepřesnými čísly a nanejvýš logické, že je potřeba vstupní data "očistit" a pak je teprve možné pouštět se do nějakých závěrů.
Pokud bude v CISu evidována i geografická příslušnost věřím, že data můžou být zajímavá. Například potvrzení vlivu nadmořské výšky, vliv zavčelenosti okolí atd.
Zatím vnímám CIS jako nejvýraznější pozitivní počin nového vedení. A v tomto vlákně ho zmiňuji proto že věřím, že může pomoct pochopit mechanizmy podílející se na těchto kolapsech.
Mně by stačilo jen vědět kolik ztrát bylo zjištěno po okresech a nejlépe i podle ZO tak jak se zjišťovalo k 15.2 při odevzdávání zimní měli.
U nás i jinde jsme byli upozorněni aby jsme na kelímky uváděli počet přežívajících včelstev, ne zazimovaných.
u nás se píšou úhyny až na schůzi, která bude v neděli......
(10.03.2015 13:02)KaJi napsal(a): [ -> ]Mně by stačilo jen vědět kolik ztrát bylo zjištěno po okresech a nejlépe i podle ZO tak jak se zjišťovalo k 15.2 při odevzdávání zimní měli.
U nás i jinde jsme byli upozorněni aby jsme na kelímky uváděli počet přežívajících včelstev, ne zazimovaných.
V příspěvku 1503 na straně 76 jsem uveřejnil přehled úhynů za okres zrovna tak je podobný přehled v příspěvku 1501 n téže stránce.
Získání přehledu - velmi jednoduché prostě okres poslal na organizace a jednatel organizace poslala členům i nečlenům.Nic světoborného někde to zřejmě při dobré vůli jde a jinde zase nejde.
Přesto vše uznávám že tyto přehledy jsou vzhledem k tomu že se na to někteří včelaři vyflajzli a prostě uhynulá včelstva nenahlásili nepřesné.
Někde jak je vidno budou teprve zjišťovat stavy.
Dobrá, prosím o vyvěšení přehledu za celou ČR, o ničem jiném se nebavím.

Všichni mluví o úhynech, zatím nikdo neví jak moc je to skutečné a jak moc novinové titulky.

Jak já jsem psal, u nás je o něco víc jak 10%. V globálu místní ZO podle odevzdané měli..
(10.03.2015 16:08)KaJi napsal(a): [ -> ]zatím nikdo neví jak moc je to skutečné

Peroutka ví a médiím to dodá - neboj bude toho plná televize i noviny!
já si myslim, že to neni tak hrozný.......určitě jsou oblasti který jsou na tom hodně špatně, ale zbytek bude v naprostym průměru, takže to dá max 20%.......to je můj tip
A vo tom to je. Není divný že je o místní? A že by se to mohlo ještě zavčasu nějak zdokumentovat. Dokud tam jsou třeba zbytky přežívajícíh včel atd.

Docela by mě zajímala teorie jak se roztoč přemnožil jen někde.
Referenční URL's