Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny podzim 2014
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Nechci dráždit hada bosou nohou, ale za úhyny si může až na nepatrné vyjímky včelař sám. Přinejmenším proto, že úroveň jeho přemýšlení a výkon včelařských prací je zhruba stejný jako před 10 lety. Průšvih totiž začíná u minulého úhynového roku a je pouze na včelaři jaký trik si připraví na ten další, který byl vloni. Sám pak může zhodnotit podle stavu včelstev jak byl úspěšný a z toho pak vycházet při plánovaných opatření na další rok blbec, který se dá předpokládat v r 2018 - 19. Proto by bylo i pro ostatní velmi poučné, aby včelaři mající větší ztráty ztratili také pár slov o tom jaká opatření to byla a jak si vysvětlují jejich selhání. Zdraví R. S.
To je asi na pana Kajiho.Big Grin
Tak jako na jiných stanovištích průběžná kontrola napadení. Do poloviny července VD nespatřeni, pak v některých včelstvech na trubčině - takže pokud někdo se domnívá že včelstva hladověla, asi ne tolik aby nechovala trubce.
Nasazen Gabon který fungoval. K 1. srpnu ve všech včelstvech na všech stanovištích. Tedy kromě jedné kontrolní skupiny na jiném stanovišti kde se zkoušelo jiné ošetření.

Na tomto stanovišti které popisuji bylo z hlediska VD vše OK, po první fumigaci minimální spad.

Nějaké podnětné návrhy co se dá dělat lépe v souladu s metodikou?
No to si musíš Karle prvně položit strašně důležitou otázku do které skupiny včelaře patříš. Jestli jsi buď samostatný včelař nebo ten nesamostatný lajdák Big Grin
KaJi asi to nebude varoa......viděl bych to na jinou chorobičku
Dnes kontrola stanovišť. Včelky v pořádku, čilé,silné, v plném počtu. Těším se na sezonu.
Přátelé, snažil jsem se ty z vás co si foukáte upozornit, že vás to může potkat i když uděláte vše co současná věda a česká metodika doporučuje.

Pokud jste si všimli - ve Včelařství se to moc nepíše - současná věda je poněkud v háji a ti co si to umí přiznat to i přiznívají. CCD (tak to nazvali v USA, nevím jak se tomu říká v EU) nebylo moc objasněno a jediné co se ví, je že hynou ošetřované i neošetřované včely. S minimálním rozdílem.

Takže těm co si foukají proto že v okolí jejich včelnic se zatím neobjevily hynoucí včely s "dobrou" kombinací infekcí přeji i nadále dobré sny. Cool

Ovšem můj příspěvek byl určen hlavně těm co si shánějí informace a snaží se hledat.

S ignoranty podle mých zkušeností hne až jejich prázdný včelín. Někdy. Cool
Taky nechápu, proč tu někdo reje do vážného stavu.

Nebylo by dobré to prostě ohlásit? Prý to nikdo nedělá a SVS nemá na co reagovat.

Já nic hlásit nemůžu. Když uhyne 1 včelstvo ze 4, není to podezřelé.
Proč stejný postup ošetření u jednoho včelaře zabral a u druhého ne? Doporučit včelaři, kterému uhynulo včelstvo, aby dělal jiný koníček? Opravdu hodnotná informace v tématu úhyn 2014. Jo a taky nic proti a neber si to osobně.
KaJi je to zbytečné. Osobně pokud odezní nebo se vyřeší jeden problém, druhý nastane. Když se zadaří a přezimuje se po nějaké době trochu lépe než jindy, naběhnou zloději a zbaví tě přes noc takového štěstí a radosti. Takže ještě jednou, je to zbytečné.
Karle, pokud máš ještě náladu po těch pár jizlivých příspěvcích od typických čecháčků radujících se z cizího neštěstí, požádal bych o pár upřesňujících informacích. Jednak jak dopadly ty, kde jsi místo gabonu použil alternativu. Dále jak dopadli organizování sousedé vzhledem k tobě. Nakonec zda si natiral teď na jaře. Vlastně ještě zda šlo o jarní vymizení s plodem v prázdném úle.
Jinak, když nahlásíš podezření na mor, tak tam máš veterináře natotata.
Tady nejde o koníčka, ale pěkně po česku si vyřídit svoje komplexy. Místo, aby se zamysleli nad psaným, popustili uzdu škodolibé radosti. No mladý a..........nejchytřejší.
Neberte si to osobně.Big GrinBig Grin
Musím dát za pravdu Karlovi, Kajimu. Ještě v červnu 2014 jsem měl po zkušenostech z let 2007 / 2008 názor, že je vše v rukou dotyčného chovatele. Od září 2014 jsem dostal za uši, a názor jsem poněkud změnil. Nemusí to být v rukou chovatele své nebo svých vlastních včelnic, ale třeba i chovatele/lů některých včelnic okolních. U mne včelstva proléčená, spad pravidelně monitorován, a na konci podletí spadu stále jako máku z reinvazí. Včelstva slábla a byl jsem nucen provést radikální opětné tlumení kleštíka a následně i nadstandardním spojení včelstev se záložními včelstvy. Spotřeboval jsem pro nápravu situace i záložní včelstva, která jsem plánoval pro kolegy na nápravu zimních ztrát. Hold mají bohužel smůlu, kolegové, již nemám. V současnosti jsem zatím na 100% produkčních včelstev, ovšem za jakou cenu? Bez těchto uvedených zásahů bych registroval v letošním předjaří úhyny ve výši 50%. To však jsme na počátku dubna a tento apríl může ještě přinést další nemilá překvapení. Osobně se domnívám, že na tomto stavu, alespoň u nás mají své přičinění "dotační včelaři", kteří z nedostatku znalostí, nebo přílišné "samostatnosti" nezvládli situaci. Neposmíval bych se Kajimu. To skutečně může postihnout každého. Tato problémy mám prvně za svých 41 roků svého chovu včelstev.
JK
Myslím, že můžeme být rádi, když někdo svůj problém popíše. To dokáže málokdo. Většina postižených "zaleze do ulity" a ani nepípne.

Já teď očekávám prohlídku na stanovišti pozitivním na MVP. Mám v úmyslu se podělit s průběhem prohlídky a dalším stavem.
No to jo to máš pravdu s tím souhlasím a budu jenom rád aby nám to Kaji popsal do nikoho jsem nechtěl rýpat jenom musíme jít do hloubky ....Cool
(04.04.2015 13:55)KaJi napsal(a): [ -> ]Tak jsem byl na procházce zkontrolovat ještě na jednom stanovišti střechy. A cestou zapíchat klacky od vrbiček - zbytky po pomlázkách.

Střechy OK, včely ne.
Stanoviště normálně cca 25, od 1.srpna Gabony - fungovaly, po první fumigaci minimální spad.

První včelstvo tam odpadlo kolem listopadu, do Vánoc druhé, do "zimní měli" další dvě, když jsem to po proletech ošetřoval, ty okolo byly slabé a pátému jsem nedával šanci (3 rámky). Nyní jsem napočítal asi deset prázdných úlů.
Protože tady jsem komoroval vidím v jaké síle byly před 5 týdny. Když vidím že odešlo včelstvo co jsem nakomoroval na 3 rámky - OK. Slabé.
Ale i tam kde mezi přepážkami jsem to odhadl na 5 rámků je nyní volno.

A je to prostě v půlce stanoviště, z druhé strany je to Ok a pak se objevují prázdné úly, a na konci je jedne Mohykán mezi asi 5 prázdnými.

Takže až zase bud číst poloučená moudra že včelám škodí roztoč . . . . . Smile a je třeba jej potřít a natřít a bude vyhráno, tak už se snad ani nebudu rozčilovat. Smile

Pro KaJi:
Pokud se skutečně hlásíte ke včelařům, pokud si ještě myslíte, že jste včelař a prezentujete zde „výsledky své práce“ – t. j. péče o včelstva, tak přestaňte konečně zde hlásat své bludy a žvanit do všech problémů s hlavním cílem rekordmana příspěvků. Kdybyste se řídil zkušenostmi a praktikami skutečných včelařů, možná byste došel k jiným názorům a lepším výsledkům. Včelařím sedmnáct roků, řídím se zkušenostmi přítele - pravého včelaře a také téměř žádné problémy já ani on nemáme.

Před rokem, když jsem´napsal do fóra o problémech s „bioplynkami“ (také viz Včelařství 2014/4 a 6, ale to jako nečlen ČSV neznáte), napsal jste, že…“brečím a ať si zasadím pro včely někde kytičky…. Ještě se o bioplynkách, či opěstování biorostlin dozvíte!!!
Když jsem v prosinci napsal o výsledcích loňské fumigace, že po třetí fumigaci v jednom z osmi úlů spadlo ještě asi třicet roztočů, napsal jste do fóra, ať se raději věnuji chovu potkanů – viz kopie níže:

KaJi :
RE: Fumigace Příspěvek: #1095 Pro Lumat:

Pokud s amitrázem (VAridol) který má účinnost > 95% nedokážete ani třemi zásahy zlikvidovat roztoče, tak se na to vykašlete a chovejte potkany nebo něco odolného.



Jsem rád, že na Váš dnešní „příspěvek“ se ozvali další, kteří už Vás „poznali“ – viz příspěvek 1700 a ostatní Již jednou jsem Vám napsal, že jste žvanil a hulvát – což stále potvrzujete. A dle Vaší rady – věnujte se raději velkochovu potkanů a jiné odolné havěti - bude Vám lepší chutnat. A pořiďte si vlastní fórum – např. „potkaní“. Když zde skončíte, prospěje to nejvíce skutečným zájemcům o včelařství – zejména začínajícím.

lumat
(04.04.2015 20:42)KaJi napsal(a): [ -> ]Tak jako na jiných stanovištích průběžná kontrola napadení. Do poloviny července VD nespatřeni, pak v některých včelstvech na trubčině - takže pokud někdo se domnívá že včelstva hladověla, asi ne tolik aby nechovala trubce.
Nasazen Gabon který fungoval. K 1. srpnu ve všech včelstvech na všech stanovištích. Tedy kromě jedné kontrolní skupiny na jiném stanovišti kde se zkoušelo jiné ošetření.

Na tomto stanovišti které popisuji bylo z hlediska VD vše OK, po první fumigaci minimální spad.

Nějaké podnětné návrhy co se dá dělat lépe v souladu s metodikou?

Karle, máš vyšetření na n.a./n.c.? S jakými výsledky?
Případně: jak s příznaky viróz?

Jak víš, že Gabon fungoval?
A jaký Gabon vlastně...?

Pokud máš úhyny ještě na místě: Jestli nemáš nějakou překážku, popřemýšlej fakt o již zmíněném kontaktování KVS. Nevím, jak je to nyní - ale možná by mohli mít finance a po dohodě by mohlo dojít na nějaká vyšetření v jejich režii.
No a Vy pane Lumate tomuto foru nejlepe prospejete, kdyz si zde prestanete donekonecna hojit ty Vase nevylecene bolistky. Slapat po "nepriteli", kdyz je na zemi, je znakem malosti.
Vím, že Kloboucko a vedle Borkovany mají své problémy s mizením včel a celých úlů z vozu. Měl jsem tam stanoviště a lidi jsou tam opravdu krutí. Asi je to vodou kterou pijí z kohoutku. Já to nezlehčuji, ale opravdu je to tam takové. Prý je lepší než tam, být organizovaný někde blíže k Brnu.
Takže přátelé, nechci provokovat, ale v jiném místě můžete číst že jsem navštívil svá pěkná stanoviště, střechy byly Ok a včely také. Ale psát takové banality je nuda mohlo by se to dotknout srdcí těch co neměli kliku.

Jedno totální a druhé zde nyní popsané stanoviště poblíž je kolem údolí kde to zařvalo poměrně hustě. Až - pokud- někdo dá do kupy informace z CISu, možná uvidí že máme potíže v souvislých lokalitách. A opakovaně, jak naznačil i poslední přednášející na PPP.
Ani nemám chuť dohledávat svůj přehled který jsem udělal a předal ZO když jsem ji v 2005 opouštěl - a z výsledků zimní měli za asi 1997 -2004 mi tam vycházela opakovaně problematická místa (toto je jedno z nich). Tehdy jsem za tím viděl chovatele, od té doby se moje znalosti rozšířili a spektrum podezřelých je širší. Smile

Gabon byl PA (92) a že zabral - usuzuji z minimálního spadu ve srovnání třeba s podzimem 2013 po prvním amitrázu.

KVS vám moc nepomůže, ještě nasrán (než jsem později zjistil kolika lidem jsem udělal radost a tak jsem to nakonec přijal jako nutnou cenu za to že lidem musíme dělat radost) za tepla jsem to na podzim hlásil, včetně toho že je zde plošný úhyn (je to za okrajem a okraj bývalého OP). SVS je toho názoru že včelař to hlásit nemusí.

Včely jsou na vyšetření a další budou vyšetřovány podle výsledků.

A těm co jsem udělal radost ji trochu zkazím. Pokud se již nic moc nestane, mám 3 stanoviště vyzimované na 96%.
Toto je na 60%.Cool A mám hlavně přezkoušený materiál - 3 včelstva na další rozchov.

A docela dost nových poznatků co a jak. Ovšem začínám pochybovat že toto je místo kde se dají sdílet.
Referenční URL's