Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny podzim 2014
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ano - díky.
(04.04.2015 22:55)lumat napsal(a): [ -> ]KaJi :
RE: Fumigace Příspěvek: #1095 Pro Lumat:

Pokud s amitrázem (VAridol) který má účinnost > 95% nedokážete ani třemi zásahy zlikvidovat roztoče, tak se na to vykašlete a chovejte potkany nebo něco odolného.



lumat

Pochybuji, že jsem tam napsal pro Lumat.
Nemám to ve zvyku.

Ale jinak se k výroku hlásím. Je takový problém udělat zimní ošetření a nemít tam na jaře roztoče? Je určen všem co musí mít důvěrníka aby se starali o včely a všem důvěrníkům a dalším vyšším co to neumí a organizují to.
(04.04.2015 23:34)KaJi napsal(a): [ -> ]Toto je na 60%.Cool A mám hlavně přezkoušený materiál - 3 včelstva na další rozchov.

Toto by som po prvej sezóne určite netvrdil. Sám si priznal, že nemáš ani šajnu, prečo neprežili ostatné. Tieto mohli byť iba "liznuté" alebo silnejšie/slabšie, mali viac peľu, pomalší jarný rozvoj, ... bez poznámok o nich nevieš nič len to, že prežili.

(04.04.2015 23:34)KaJi napsal(a): [ -> ]A docela dost nových poznatků co a jak. Ovšem začínám pochybovat že toto je místo kde se dají sdílet.

Ale áno, toto je to pravé miesto, kde sa treba podeliť. Mňa by napríklad zaujímalo, ako často si kontroloval stav plodu v týchto včelstvách a to nie len vybratím jedného rámika ale celého plodiska? Vyskytovali sa na plode nejaké anomálie? Kládla matka súvisle alebo medzerovite? Mali včelstvá dostatok peľových zásob okolo plodu? Malli počas celého leta minimálne 8 kg medných zásob? Kontroloval si účinnosť gabonu aj niečím iným? Pozoroval si pri kontrolách plodiska liahnuce sa deformované včely? Našiel si bunky so zvápenateným plodom? ....

Mne keby sa niečo podobné stalo, odpovede by som hľadal.
Jestli ty úhyny nejsou dané tím, že se do nich nadstandartně leze.Big Grin
Jak odpovědi budeš hledat v létě, když ještě ani nevíš, co tě čeká v prosinci, lednu?
A tak by mě zajímalo, kolikrát prověřuješ přes léto, svojí metodikou, svá včelstva a kolik jich je.
Karle, jako bys je neznal ... Jednou do někoho lehce rýpneš a on Ti to vrátí za dva roky ve chvíli, kdy se na férovku podělíš o špatné zprávy ve snaze dobrat se k řešení. Celou dobu se třásli na tuhle šanci. Vědí sice, že takhle je to nevkusné a podlé a vlastně i z odborného hlediska mimo mísu, ale už to v sobě drželi tak dlouho, že to muselo ven. Prostě když musíš, tak musíš ... Big Grin Je to, jako když Lafata nasimuluje penaltu, všichni to vidí, jak je to trapné, i on to asi ví, ale už si nemůže pomoct, odrazí se ... a letí ... Big Grin
Ale ke včelám ... Je to myslím opravdu šance na kompletní vyšetření, souhlasím s Kubou. Zamraz vzorky ... Víc v mailu ...
Jiří
(04.04.2015 23:46)KaJi napsal(a): [ -> ]Pochybuji, že jsem tam napsal pro Lumat.
Nemám to ve zvyku.

Si to pamatuju. Ve vlákně Vyšetření zimní měli - dotazník 27.12.2014 20:15 jsi napsal:

Pokud s amitrázem (VAridol) který má účinnost > 95% nedokážete ani třemi zásahy zlikvidovat roztoče, *) tak co komu bránilo to udělat minulý týden po čtvrté bez kontamince vosku?
A po SIlvestru vytáhnout ten slavný aerosol po páté?
*) tak jak je tato hvězdička jsem chtěl napsat se na to vykašlete a chovejte potkany nebo něco odolného, ale jsou ty Vánoce. Smile

-------------------------------------------------

V jiném vlákně Fumigace 27.12.2014 21:09 tedy o hodinu později lumat píše:

Předkládám k posouzení průběh a výsledek letošní fumigace:
Výsledek 1. fumigace – překvapující: pouze jedna podložka čistá, žádný roztoč. Na pěti podložkách od dvaceti do stovky roztočů. Na dalších dvou podložkách několik set – možná i tisíc!!! – viz foto podložka H3.
Třetí fumigace – 10. listopadu. Čtyři podložky čisté, na třech do pěti roztočů a na H3 asi třicet.

-------------------------------------------------

No a tys v odpovědi lumatovil použil odkaz na svůj dřívější příspěvek, lumat to zřejmě blbě pochopil a hulváta už ti nikdo neodpáře.
Pro Patka69. Neboj. Od roku 2008 co na tom zkouším co a jak jsem si již párkrát myslel že je vyhráno, takže jsem v klidu a nemyslím že vím jak vyhrávat. Ale šajna co se děje trochu mám - unavoval jsem s tím na 4hodinové přednášce. Smile
Problém je jak tomu čelit. Prostředí a podmínky nezměníme, zbývá vyšší odolnost včelstev.

ALe každá selekce tě v chovu někam posouvá ne? A 90% určitě. Smile

A letos budou přebraní i trubci, takže já jdu dodělat navíc těch 50 den na miniplemáče ke standardním 50 plemenáčům.
Letos budou ve vzduchu dobré geny Smile Tak je třeba je pochytat. .-)

(05.04.2015 8:32)Kohout napsal(a): [ -> ]No a tys v odpovědi lumatovil použil odkaz na svůj dřívější příspěvek, lumat to zřejmě blbě pochopil a hulváta už ti nikdo neodpáře.

Díky za analýzu. Příteli Lumatovi se omlouvám pokud to vzal na sebe.

Má tvrdá pobídka aby to včelaři začali dělat pořádně nebo vůbec tedy není na něj.
Je na ty co neumí v zimě provést ošetření tak aby bylo účinné že ve včelách zůstane maximálně desítka roztočů..
Odolnost, imunita, vitalita.
Velice mě zaujaly výklady Henka Koka minulou sobotu v Nepomuku, jak se některá nizozemská sdružení přímo zaměřují na kvalitu chovu trubců a svými kvalitními trubci pak cíleně válcují prostor, kde lítají jejich vybrané matičky na snubní lety. Subtilní metody, přesné časování ...
Bylo na to, žel, moc málo času ale snad se časem dostaneme k více podrobnostem.
Máme myslím nyní ideální šanci, jak přehodnotit naše kroky a přístupy. Je to jen na nás ... A tohle, tyhle výzvy, mě baví ...
Jiří
(05.04.2015 9:08)KaJi napsal(a): [ -> ]Problém je jak tomu čelit. Prostředí a podmínky nezměníme, zbývá vyšší odolnost včelstev.
Tato situace může být šance..jak jí využít..
Pokud včely něco může udržet nad vodou, je jejich přirozená odolnost. Evoluce současnou včelu dovedla až sem..lhostejno kdo za to může. Vyrovnat se s tím budou muset vyrovnat samotné včely. Myslím jako populace.
Ale k věci, rád bych koupil pár oplozených matek od nejlépe přeživších včelstev. Nebo mohu vyměnit za své, o kterých si myslím, že mají nakročeno k rezistenci...nemusí to být pravda, proto by malý testík v jiných podmínkách neškodil...
(05.04.2015 9:08)KaJi napsal(a): [ -> ]ALe každá selekce tě v chovu někam posouvá ne? A 90% určitě. Smile

A letos budou přebraní i trubci, takže já jdu dodělat navíc těch 50 den na miniplemáče ke standardním 50 plemenáčům.
Letos budou ve vzduchu dobré geny Smile Tak je třeba je pochytat. .-)

Problém téhle selekce je v tom, že někoho se (možná kvůli štěstí, možná kvůli oštřování) nedotkla. Třeba mě víceméně ne. A moji trubci patrně nebudou mít ty správné geny. To bychom to museli jeden rok nechat selektovat všichni a pak by zůstal v povětří jen "odolnější" genefond. A ti co myslí že léčí dobře a zatím jim to zkušenost dokazuje, nemají k takové trvdé selekci chuť, protože s sebou nese ekonomickou ztrátu.
Takhle to budou neselektovaní trubci zase ředit. I když samozřejmě chápu, že letos asi méně než v jiných letech, ale pořád asi dost aby ten posun nebyl tak zásadní.
(05.04.2015 7:45)Zdeněk Brentner napsal(a): [ -> ]Jestli ty úhyny nejsou dané tím, že se do nich nadstandartně leze.Big Grin
Jak odpovědi budeš hledat v létě, když ještě ani nevíš, co tě čeká v prosinci, lednu?
A tak by mě zajímalo, kolikrát prověřuješ přes léto, svojí metodikou, svá včelstva a kolik jich je.

Keďže mňa nič podobné ešte nepostihlo, dôkladne plodiská kontrolujem dva krát. V priebehu sezóny potom raz za dva týždne skontrolujem plodovanie. Ak nejaké včelstvá odídu, tak sú to tie, ktoré nemali v kritickom okamihu (stred júl až augusta) dlhšiu dobu matku.
Ja sa skôr stretávam s problémami u tých, ktorí naopak do včelstiev chodia iba med z medníkov vyberať. O situácii v plodisku nemajú ani šajnu a potom sa pýtajú prečo?
Leto mi práveže napovie, či včelstvo mám zazimovávať alebo nie. Jednoducho zhodnotím situáciu s množstvom včiel, veľkosti a kvality zaplodovaných rámikov, množstva zásob hlavne peľových, zdravotnú situáciu. Na klieštika moc nepozerám, toho sa je ešte čas zbaviť. Práve tu vidím problém, ľudia sa snažie zazimovať aj to, čo jednoducho nemá šancu a potom sa čudujú (sám som tým prešiel Smile )
Nedá se jednoznačně určit příčina úhynů.... Nikdo nemá včely na stejném místě, nikdo stejně neošetřuje, stejně neléčí ani nemá stejné klimatické podmínky.....a ani genofond není stejný. Takže všecko je jen v úrovni spekulací. To ale nahrává tomu, že včelař, který o včely přišel by měl něco změnit. Třeba i stanoviště, třeba úlohou soustavu...v krajním případě i koníčka. To, že se včely nedají chovat stejně jako před 20-30 lety je jasný....a nelze se ani toho stavu dovolávat.....to se prostě nevrátí. Dodgy.... A nemluvme stále o přirozené odolnosti..... My sami, co by lidé, ji už nemáme.....
(05.04.2015 11:43)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Nedá se jednoznačně určit příčina úhynů.... Nikdo nemá včely na stejném místě, nikdo stejně neošetřuje, stejně neléčí ani nemá stejné klimatické podmínky.....a ani genofond není stejný. Takže všecko je jen v úrovni spekulací.
Na ja !
Hlavně se tím ale nikdo nezabývá a teď už je konec konců pozdě.
Z mých postřehů :
nebyl to roztoč - bylo jich málo
není to reinvazí - odešli i stanoviště pod dobrou léčbou i Gabonová
není to stanovištěm - odešlo mě i jednoznačně dobré stanoviště
zdá se, že se to šířilo přenosem - napovídá infekci, ne klimatu
jednoznačně zařvali všechny nekvalitní včelstva
kvalitní zůstali jen na dobrých plástech
včelstva na starých plástech jednoznačně zařvali bez ohledu na matku
zdá se to být ložiskové - někde to jde plošně
z toho by vycházela infekce přenosná plásty - ale mor to není, dělal jsem zkoušku
u mě to ani tak nebylo klasické mizení, jako nevylíhnutí posledního plodu - někde zůstali až do jara pod víčky
Takže, pokud jste to někdo měli podobné - napadá vás něco chytrého ?
Žvanění o kvalitě léčby jsou z mýho pohledu bezpředmětná, je to něco úplně jinýho, co zatím nikoho moc nenapadlo, že by to CCD přeci jen nakonec byl nějaký vir ?
Fakt je to v pytli, mít výkumák, který zajímá jen účinost Amitrazu. Big Grin
Mně kupodivu neodešlo nejhorší - tzv stresstestové stanoviště. Na něm z 11 odešlo jen jedno v létě nejlepší.

Potkává to i dobrá až nejlepší včelstva. Někdy se to zlomí náhle a včelstvo jde do kytek, jindy naopak se z něj stane jen "chudáček". Málokdy se z toho dostane.
Plásty mám velmi často s volnou stavbou, žádná zřejmá korelace.

Osobně to vidím na mix virů (NC tady nebyla detekována, na nových vzorcích uvidím). Otravy atd jsem vyloučil.

V podstatě asi dojde k akumulaci virů a roztočů - po "ukázkové neléčbě v listopadu 2013 jich bylo hodně a jak začnou padat včelstva tak z nich se šíří viry nejen v roztočích a le i ve včelách.

V podstatě to vidím tak, že z toho jednoho včelstva co třeba vyberou na podzim se rozšíří nejen VD - ty se dají zlikvidovat- ale i včely s viry.

A na zkrácení životnosti zimních včel o dva měsíce - kolik se jich tam má zamíchat do chomáče aby to stačilo?

Je to otázka cyklů - co takto - ve VD se namnožili viry, a je to konec nejen včelstev ale i roztočů - po kolapsech ubývá i VD.

Kumulace agresívních kmenů virů jde snadno vysvětlit, tady o tom přednášel Dr. Kašpar - díky roztočům se agresívní geny lépe množí, protože společně dovedou včelstvo ke kolapsu již v létě (dřívě zanikali v zimě bez potomstva) - prostě takové malé občasné a málo sledované letní až podzimní kolapsy jsou pěknou předzvěstí kolapsových let.
Vy jste předloni v létě nazažili podivné úhyny? Já dva. Byla to právě varoáza ale s mála roztoči. Bez foretických roztočů.

Jediné co nechápu je že se to nechápe a raději se mluví o nahé oblečené.
Ukázka ve Včelařství číslo 4. Chovatel je odpovědný ale má se ošetřovat plošně. To to máme dělat blbě s davem jen proto aby to bylo plošně v listopadu?

Poslední MVO SVS že se to má dělat v intervalu 14 dnů jakmile se jednou začne - tak je to tam napsáno je ukázkou že několik vláken tady není zbytečných ale marných. Smile
(05.04.2015 12:53)KaJi napsal(a): [ -> ]Ukázka ve Včelařství číslo 4. Chovatel je odpovědný ale má se ošetřovat plošně. To to máme dělat blbě s davem...
Poslední MVO SVS že se to má dělat v intervalu 14 dnů jakmile se jednou začne - tak je to tam napsáno je ukázkou že několik vláken tady není zbytečných ale marných. Smile

Je zajímavé, že když padnou včelstva někomu ze členů sdružení, jehož jméno se vyslovuje s despektem, tak za to může ČSV a SVS, případně dezinformace v interním členském časopise. Když padnou včely někomu ze včelařského disentu, tak za to můžou viry.
Jestli ony ty včelstva nepadají podle legitimací. Idea
Podľa mňa a z toho čo sa dialo u nás,tak sa pozerám na úhyny najmä z pohľadu celej sezóny.Väčšina z nás zrejme prizná,že rok 2014 nebol rokom hojnosti, na čo včelstvá reagovali určite aj menej početnou dlhovekou generáciou včieľ.U mňa ak som zhodil medníky začiatkom septembra a nechal včelstvá na 3NN,tak po iné roky boli včelstvá v tomto čase ešte v takej sile,že ak som otvoril podmet,tak letáč nebolo vidieť,podmet bol vždy plný včieľ,čo pýtalo ešte 4NN na viac.V minuloročnej sezóne mi včelstvá v tomto čase dobre ovládali dva vrchné nadstavky a v spodný bol len riedko obsadený.Takže priebech sezóny u mňa sa podpísal na tom,že včelstvá išli slabšie do zimy.Spomeniem odložence ktoré som cez cezónu pravideľne zakrmoval.Tieto včelstvá-odložence mi išli do zimy v rovnakej sile ako produkčné rodiny,ale jednoznačne prekvapili teraz na jar po prehľiadkach,kde sa ukázalo, že práve odložence prezimovali ako nasilnejšie včelstvá.Zaujímavé je,že odložence- včelstvá viditeľne silnejú a produkčné rodiny ako by zostávali na jednej úrovni a dokonca sa mi vidí,že sú slabšie ako pred prvou prehľiadkou,čo sa dá prisúdiť zrejme skoršému odchodu dlhovekých včieľ u produkčných rodín ako u odložencov,ktoré boli v prípravnej faze po ich tvorbe sústavne podnecované.Takže z tohoto príkladu usudzujem,že podobné problémy počas sezóny malo väčšina z nás a tak na jeseň po okolí bolo veľmi veľa slabších včelstiev.Takéto včelstvá,zrejme aj poškodené klieštikom sú podnetom pre iné včelstvá,ktoré sa snažia odnášať zásoby a prinesú si tak okrem zásob aj klieštika z čoho pramení skúsenosť,že spády boli často aj po preliečení.
Tiež som postrehol v niektorých včelstvách neúmerne zásoby ktoré som im nedodal,takže dialo sa toho veľa čo včelár nemusel postrehnúť, čo nakoniec viedlo k spomínaným úhynom, ktoré sme ani nečakali a sú rozdielne od stanoviska ku stanovisku.Z časti si podľa mňa za to môžme aj sami a za niečo je zodpovedná príroda. Čítal som niektoré príspevky spätne,kde sa včelári sťažujú na prázdne hrkotajúce plodiská a medníky a na priebeh sezóny.Možno ak by včelstvá boli v blahobyte všetky, tak ako spomínané odložence s kvalitnými dlhovekými včelami o ktorých som písal,tak úhynov by bolo podstatne menej,zrejme by bolo dostatok kvalitných dlhovekých včieľ,nekonali by sa tiché lúpeže,neprenášal by sa tým pádom klieštik.U nás čo včelárom v mojom okolí padli včelstvá,tak padli len tým, ktorý po agáte točili med a včelstvá strádali.Úle im nakoniec zostali bez zásob z hŕstkou včiel odsúdených na zánik.Zo zásobami samozrejme migroval aj klieštik,čo sa mohlo niekde odzrkadliť.Mne padlo len jedno včelstvo,ostatné včelstvá sú skôr priemerné a priznám sa,že okrem spomínaných odložencov,silné včelstvá nemám.
(05.04.2015 12:53)KaJi napsal(a): [ -> ]V podstatě to vidím tak, že z toho jednoho včelstva co třeba vyberou na podzim se rozšíří nejen VD - ty se dají zlikvidovat- ale i včely s viry.
Jenže si myslím, že i to je jen teoretická úvaha. Můžu doložit minimálně 3 včelstva co od září rabovala ty největší chcípáky, určitě zřetelně jsem pozoroval let z jednoho do druhýho - a nic.
Leda ovšem, že by to byl vliv už z roku minulého, tzn. cosi nakoupili už vloni a nepomůže jim ani svěcená voda.
Tady je ten můj přenos s plásty - spojováním těch dožívajících jsem v 90% dosáhl likvidace i těch příjemců - což ovšem může být víceméně nahodilé, spojuju jen špatné-špatné.

Ještě mě napadlo - asi by nešel vytvořit dotazník tady na foru, něco jako Collos, jenže s relevantníma otázkama - možná by víc hlav dalo nějaký závěr. A nemusí to zase být až tak průřezový - celkově se to jeví všude stejně, tzn. desítky zůčastněných by mohli dát odpověď na princip úhynu - očištěné od blábolů jako jedy a snůškové rostliny. Kdyby se našel šikovný absolvent, todle je rozhodně téma na tutovou seminárku, rád pomůžu.

Ještě k těm lepším oddělkům, než mateřským : to je dle mého ale normální jev, pozoruju to už víc jak 10 let - že totiž kvalitní oddělek je druhý rok lepší než původní mateřské včelstvo a jednoznačně mě vychází z toho vychází plásty jako důvod.
Což s tím může souviset i tak /třeba/, že nejsou tolik zatížené pesticidy, ale to je spekulace, ovšem dobře fugující.
Michal k tým plástom toľko,že v tomto si úplne vedľa.Moje odložence plásty nestavajú,sem tam nejakú medzisienku síce použijem.Já odložence rozširujem vždy hotovým dielom z produkčných včelstiev.Totižto máloktoré roky je u mňa potreba odložence zakrmovať a nepotrebujem zbytotčne do nich ládovať cukor pre stavbu.Produkčné včelstvá mi bez problémov vystavajú dielo aj pre odložence,já stavbou netrápim malé včelstvo.
Ačkoliv mi oddělky musí vystavět minimálně 16 mezistěn, nevidím v tom důvod, že by oddělky měly být lepší než kmenová včelstva. Ostatně i kmenová včelstva při vystavení nějakých 22-35 mezistěn zimují na stejném díle jako oddělky. Ale chápu, že někomu může dělat problém zvládnout u včelstev sestupnou fázi, což u oddělků krmených od vytvoření až do konečného nakrmení není až tolik viditelné. Proto bych tipoval, že oddělky se Michalovi jeví jako lepší.
(05.04.2015 13:14)lusat napsal(a): [ -> ]
(05.04.2015 12:53)KaJi napsal(a): [ -> ]Ukázka ve Včelařství číslo 4. Chovatel je odpovědný ale má se ošetřovat plošně. To to máme dělat blbě s davem...
Poslední MVO SVS že se to má dělat v intervalu 14 dnů jakmile se jednou začne - tak je to tam napsáno je ukázkou že několik vláken tady není zbytečných ale marných. Smile

Je zajímavé, že když padnou včelstva někomu ze členů sdružení, jehož jméno se vyslovuje s despektem, tak za to může ČSV a SVS, případně dezinformace v interním členském časopise. Když padnou včely někomu ze včelařského disentu, tak za to můžou viry.
Jestli ony ty včelstva nepadají podle legitimací. Idea

Naprosté nepochopení.

Otázka je, proč při tak vysoké organizovanosti a účinosti amitrázu /Varidolu/ tady zůstává tak velká populace roztočů?

A pokud se udělá analýza úhynů, tak se zřejmě zjistí že se jedná o stejné plochy. Je to vidět jednak u nás, a tady na VF byly dva přehledy za dva okresy - v obou byly postiženy jen některé ZO.
A tohle nikdo nechce vědět a natož řešit.

Nebo někdo ví že by se to v minukosti analyzovalo a řešilo?
Referenční URL's