Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny podzim 2014
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Můj osobní názor je, že včely jsou už přešlechtěné. Je sice hezké, že si koupím matku F1, ale ten kdo vybírá materiál na další rozchov, tak vybere podle podmínek v místě svého chovu. Matka z Moravy se nemusí chovat stejně u nás na Šumavě. Na začátku tohoto vlákna jsem uvedl, že by bylo zajímavé sebrat data o původu matek uhynulých včelstvech. Na sbírání takovýchto informací by měl stát dávat dotace a ne na vyšetření zimní měli. Ale to by SVS, ČSV a MZe muselo chtít něco dělat. Co když se tady uměle rozchovává materiál náchylný na viry, NC, NA apod? Co když takhle vyšlechtěné matky jsou náhlé na koupené mezistěny, kde nikdo nekontroluje zbytkové rezidua po léčení tvrdou chemií? U producenta matek se to projevit nemusí, ale u jím zásobených včelařů už ano. Tímto příspěvkem jsem nechtěl na nikoho útočit, ale jen jsem vyjádřil svůj názor na úhyny 2014.
Zdravím.

Denne čítam Vaše príspevky o príčinách úhynov a nestačím sa diviť,čo všetko zapríčinilo úhyny.Už len čakám,že niekto uvedie,že príčinou úhynov je fakt,že chováme včely .
Treba si priznať /a uviedli to i iní napr.pán Turčani,pán Barnát,pán Jozef 333 /,že minulý rok bol netypický a bolo obdobie kedy včely hladovali a obmedzili plodovanie a keď včelár hneď nereagoval a nedodal potrebné zásoby ,tak včelstvá slábli a nevytvorili v dostatočnej sile dlhovekú generáciu,čo malo za následok kolaps,alebo podstatné oslabenie včelstva.Z minulého roka sa treba poučiť a doporučujem každému,aby aspoň jedno včelstvo mal na váhe a sledoval plusy,ale hlavne mínusy a tak aby mohol rýchle reagovať na danú skutočnosť .

Bojo.
(05.04.2015 12:53)KaJi napsal(a): [ -> ]...
V podstatě to vidím tak, že z toho jednoho včelstva co třeba vyberou na podzim se rozšíří nejen VD - ty se dají zlikvidovat- ale i včely s viry.

A na zkrácení životnosti zimních včel o dva měsíce - kolik se jich tam má zamíchat do chomáče aby to stačilo?
...

Karle, v jaké "formaci" máš včelstva na stanovišti?
A s jakými rozestupy?

Ředění (či obráceně "zahušťování") virů ve včelstvu jsem letmo řešil s Jirkou Danihlíkem, závěr z toho nebyl jednoznačný, resp. nebyl v souladu s mojí - byť omezenou - zkušeností. To je obecně zajímavé téma, ale v tomto vláknu se utopí...
(05.04.2015 19:28)Jozef Bojkovský napsal(a): [ -> ]Zdravím.

Denne čítam Vaše príspevky o príčinách úhynov ...

JPP - Jedna Pani Povedala. Nezovšeobecňujte podľa toho čo "povedali" druhí. Pokiaľ Vám žiadne včely neuhynuli, a neboli ste na včelnici kde sa to dialo, tak by ste sa mohli zdržať takýchto uzatvorených "vyhlásení". (A pán Anton? Ten tu vyhlasuje že mu už 20 rokov nič neuhynulo.)

Keď som videl že sa mi na včelnici niečo deje, tak som si zavolal veterinára... O hladovaní by som jednoducho pomlčal. Padlo mi aj to čo som vôbec netočil a tiež roj, ktorý som nepretržite kŕmil.

A nebudem nikoho presviedčať že urobil tam alebo tam chybu.

Prepáčte, ale vaše vyhlásenia mi pripadajú ako (už mlčím).
Tady je to v řadě pod lesem - palety v rozestupu. když to očísluji zdola a zleva Smile tak první byl na asi 22. pozici z 27. V asi říjnu. Do Vánoc poblíž dvě (snad i sousední), kolem zimní měli další dvě - tak někde v pozici od 18-27.

Teď je to jedno co je nejvíc vlevo - vloni a předloni velmi silné včelstvo - v pozici asi 15. Pak je tam oblast na střídačku - dobré, špatné a žádné a ke konci asi 7 je vše prázdné. S vyjímkou předposledního úlu.

Já to moc nepočítal, součet bude až v květnu, vzhledem k tomu že zmizely včely co byly komorované na 5 rámků - ve třech plod, krycí byly zřejmě od pylu nebo vyčištěné a hustě obsazené, jinak bych to zužoval víc.

Pak mám jeden úhynek v jedné malé skupince jinde, ale to už tady ventilovat nebudu, prozvoň mě po Velikonocích. pro mě je tenhle právě zajímavý. Toto co tady popisuji je na hranici úhynů, mě celkem nepřekvapuje.

(05.04.2015 19:28)Jozef Bojkovský napsal(a): [ -> ]Zdravím.

Denne čítam Vaše príspevky o príčinách úhynov a nestačím sa diviť,čo všetko zapríčinilo úhyny.Už len čakám,že niekto uvedie,že príčinou úhynov je fakt,že chováme včely .
Bojo.

Samozřejmě je to ve včelárovi a jeho rukách.
Když o tom tak teď přemýšlím, vždycky když jsem na ta dvě stanoviště přišel, tak jsem měl takový divný pocit v rukách.
Teď mi to dodatečně zapálilo, asi se obě dvě staly levými. Nenosím rukavice a tak jsem si toho hned nevšiml.
Příští rok se na to zaměřím a budu to sledovat.
Proč se hádat? Podle metodiky SVS v čele s jeho hlavním vykonavatelem ČSV úhyny buď nejsou, nebo za ně může včelař. Jak je tedy možné, že ve stejném okrese je úhyn u jedné ZO 10% u druhé 35% a někde ještě více. Když se to zprůměruje, vyjde kolem 30% jako u nás. Vždyť skoro všechna včelstva jsou podchycena a pravidelně léčena? Podle statistiky by u jednoho ZO nemělo být o tolik více nezodpovědných včelařů než u druhých ZO. Nehledě na to, že přišli o včelstva i dlouholetí a zkušení včelaři. Sám KaJi píše, že se to projevilo jen na některých místech a věřím, že ošetřoval včelstva všude stejně. Útočit na někoho, že popsal kolaps svých včelstev a dal tím možnost dalším včelařům se tomu vyhnou, tak tomu říkám gól do vlastní branky Proto jsem se ptal na začátku tohoto vlákna na linii uhynulých matek a nedostal jsem od nikoho ani jednu odpověď. Choval singer, vigor, praděd apod............ "Z minulého roka sa treba poučiť" - ano, ale jak? "Nestačím sa diviť,čo všetko zapríčinilo úhyny" - a tak to bude i do budoucna. Zatím je to jen "jedna bába povídala" a ČSV si neuvědomuje potenciál, který má v největší členské základně. ČSV by mělo zajímat důvod úhynu tak velkého počtu včelstev. Proč nepodmíní výplatu ze svépomocného fondu vyplněním formuláře? Proč neudělá celorepublikový statistický souhrn kdo a jak chová? Jen mi napadá pár otázek. U všech se ptát na linii matky, od koho kupoval matku, jak silná měl včelstva o které přišel, čím ošetřoval, kolikrát vytáčel, používal mezistěny a od koho apod. Vždyť by to dělali včelaři pro sebe a dalo by se s tím už pracovat a vyloučit některé otázky. Pokud někdo nevyloučí tyhle základní otázky, tak to bude stále jen JBP.
Já ti na linii neodpověděl - nevidím ji dneska jako něco co tě úplně zachrání. A je to na diskusi jinam - momentálně zkouším volně pářené s maximální gen diveritou ve včelstvu. Je to stejné jako monokultury - pokud máš homogenní skladbu, pak se tam ten patogen může šířit snadno, pokud tam bude různorodá skladba ..... Je to jen hypotéza.
Další nehypotetický ale důležitý bod je plodnost a vhodný způsob ošetřování u hodně plodujících medařek.

Podstatná je asi line včelařů. Podle mého pozorování je podstatná otázka - začala ve vašem okolí kolabovat včelstva již v létě?

Pokud ano, je asi jediné efektivní řešení - rychle odkočovat. Momentálně si myslím, že takové kolapsy NULA by stáli za analýzu. Dřív jsem si myslel ža za přeléčení včelaře, dneska jsem trochu opatrný v soudech. Přeléčil bych ty co se prohlašují za zodpovědné za plošný zdr.stav v revíru a přitom na to dlabou a ničeho si nevšímají

Předloni jsem u sebe viděl letní kolaps který mě z toho názoru vyléčil. Dvě včelstva ze 120 a tady doma kde se letos nic nedělo.

Tyto kolapsy jsou schované ještě víc jak kolapsy současné. Včelaři letní kolapsy nemají - jen jim včely vyberou vosy, sousedovo včely, atd.

K ZO - tam by to chtělo korelaci s tím jak tam fungují, volí funkcionáře - možná to jsou ZO kde se volí v nepřítomnosti, nemají ani nákazového atd. vzdělávací aktivity, výbor se nesejde natož aby pracoval atd. atd.



A zajímavé je sbírat historky typu - tak jsem poprvé vytočil, pak jsem byl točit podruhé a nebyl tam ani med a ani včely. Mám souseda a ten včely nekrmí a tak mi kradou v mých včelách atd. Neznáte je taky?

A když jsem si to tady tak znovu (tedy relevantní příspěvky Smile ) prošel. /nemám náhodou oprávněný pocit že někteří od založení vlákna prozřeli? Smile / tak jedna rouhavá myšlenka:

Kolaps přišel po roce kdy nebyly skoro žádné zimní ztráty. Tedy vše co bylo nemocné přežilo a patogen se mohl pěkně šířit, jindy uhynul i s poškozeným hostitelem.

Nebudeme říkat bacha - letos byla dobrá zima, jen 5% úhynů, . . . . .
(05.04.2015 21:15)misan napsal(a): [ -> ]JPP - Jedna Pani Povedala. Nezovšeobecňujte podľa toho čo "povedali" druhí. Pokiaľ Vám žiadne včely neuhynuli, a neboli ste na včelnici kde sa to dialo, tak by ste sa mohli zdržať takýchto uzatvorených "vyhlásení". (A pán Anton? Ten tu vyhlasuje že mu už 20 rokov nič neuhynulo.)
..........

A je to pravda, p. Antonovi už od roku 1989 nič neuhynulo a to už nie 20 ale 25 rokov. A pritom stále používam ten nebezpečný "amitraz", pokiaľ včelár nepochopí, že do novej sezóny musí ísť včelstvo bez klieštika, tak mu budú včelstvá stále padať. Je problém robiť dokonalú fumigáciu v čase, keď je vo včelstve zaviečkovaný plod, ale posledná fumigácia pred zimou musí byť bez akéhokoľvek plodu.

Je zaujímavé, keď tak čítam tých, čo im včelstvá pred alebo počas zimy padnú, neustále výhovorky na AC a na rôzne virózy, len si nepriznajú, že svoje včely neovládajú. Je škoda času písať o tom, ako sa to dá, keď ten čo si to raz prečíta a on ani to nedokáže využiť.
Problém je že posledná fumigácia sa robí v čase kdy se to hodí důvěrníkovi.
Antone, tobě za 25 let neuhnulo ani jedno včelstvo? Myslím že jich máš , nebo jsi míval kolem 70.
Kdo zpochybňuje realitu , že za úhyny si může hlavně včelař sám je odsouzen k příštím ztrátám.

Jsem přesvědčen , že největší podíl na úhynech má sám včelař. Můžeme diskutovat o dalších vlivech. O nezodpovědných včelařích v okolí , linií matek , snůškových poměrech , teplých zimách ale hlavní vliv má včelař.

Netvrdím , že zodpovědný včelař nebude mít žádné podzimní či zimní ztráty ale vždy podstatně méně než okolní někdy laxní včelaři.

V naši ZO úhyn 20% u mně 0%. ( jinde to bude například ZO 40% a zkušený včelař 10%)

Pokud tento poměr úhynu u vás a vaši ZO bude jiný prohlašuji. Nerozumím ničemu

Josef
Hmm, u nás je to obráceně. Zkušení nemaj skoro nic...já nezkušený prodávám oddělky
V předchozím příspěvku jsem používal pojem zodpovědný - zkušený , pokud někdo nevěnuje patřičnou péči svým včelstvům nelze jej považovat za zodpovědného a zkušeného.
Josef

Začínající včelaři jsou často sice nezkušení ale zodpovědní a snaží se dodržet zásady ošetřování včelstev. Přes svou nezkušenost si nedovolí experimentovat a používají osvědčené a doporučené postupy. Taky jsem tak začínal.
Ani to nesedí.

Tady v okolí mají včely včelaři kteří ošetřují max. na podzim, Gabon dávají jen na rozkaz-plošně (a ten vloni nebyl) a mají 100% stav. A taky mezi nimi jsou ti co mají velké ztáty. Jinde jsou tady včelaři co monitorují, Formidol, Gabon, Apiguard - a 50%.

Touto logikou je pak třeba se ptát - a co předseda ČSV - je zodpovědný včelař? Smile
(pokud si pamatuji, na besedě o stanovách říkal že ze dvou stanovišť je jedno totálně KO a druhé 100% OK - stejné ošetřování, stejné včely)
Chtěl jsem jen napsat, že po letošní zimě na pohádky o varoáze a spásném amitrazu už definitivně nevěřím. Právě jsem se vrátil ze včel, zrovna kolabuje jeden loňský oddělek, který měl ještě nedavno krásně našlápnuto. Našel jsem samotnou matku mimo chomáč bez včel. Na pohled velká a silná, sotva lezla. Samozřejmě nezakladeno a nedolíhnuté včely. Vrátil jsem ji do včel a zítra ráno je vezu na veterinu na vyšetření. Spady 0.
tak to mi něco připomíná .....jak kdybych to někde už viděl Angel no jo bylo to taky tak nějak u mě krásné silné včelstvo potom najednou zvrat slabé včelstvo a bez matky....Confused
Celoročně už třetí rok pořítám bezmatečná - a hlavně opakovaně bezmatečná včelstva do těchto ztrát.
Uplne nejjednodussi by bylo srovnat data o uhynech s hustotou zavceleni a udelat vzajemnou korelaci techto dat. Myslim, ze by to mnohe napovedelo. Data jsou nebo budou k dispozici a technicky zadny velky problem. Myslim, ze by to mnohe napovedelo. Pokud ma nekdo 100 vcelstev a v okoli zadny dalsi vcelar, tak je zvladnuti problemu mnohem snazsi. Pokud mam v doletu dalsich 20 vcelaru, tak se muzu snazit jak chci, ale neni to uplne v mych rukou.
(06.04.2015 13:36)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]Chtěl jsem jen napsat, ...
Niekto by tu napísal, že si ich nechal vyhladovať... Admin promine.
(06.04.2015 13:40)Hyju napsal(a): [ -> ]tak to mi něco připomíná .....jak kdybych to někde už viděl Angel no jo bylo to taky tak nějak u mě krásné silné včelstvo potom najednou zvrat slabé včelstvo a bez matky....Confused
Asi byla špatně natřená. Natíral jsi?
Referenční URL's