Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny podzim 2014
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Já hledám odolné včely a tak mi nějaká infekce přijde v přiměřeném množství vhod. Takže čistě zásobní plásty beze zbytků plodu používám. Pokud je tam zbytek plodu je to prostě kontaminace obdarovaného včelstva. Jen nevíme čím. Smile

Pokud někdo chce mít co nejmíň úhynů, tak by se měl co nejvíc použitým plástům po úhynech vyhnout a dokonce co nejmíň migrovat plásty.
Je to lotynka a nikdo nikdy neví co v těch plástech se kterými něco zkouší je. Takže zkušenosti jsou nepřenositelné ani na další případy u toho samého chovatele.
Děkuji za rady. jako začátečník nemám souší mnoho a vzhledem k výše uvedenému jsem se rozhodl, že plásty použiji. Ty hodně špatné vyhodím, ty lepší očistím a nechám asi měsíc odležet. V půlce května chci dělat oddělky, tak jim je budu přidávat. Myslím, že zkušenosti pana Barnata s 280 včelstvy nebudou mylné. Zato ten ČJ by chtělo trochu vypilovat (ale chápu, že jde o informaci a nikoliv formu podání)
Ještě jednou dík.
A jak ty umíš německy nebo polsky? Bezchybně?
Klííd, však on se to naučí, že podstatný je obsah.
(15.04.2015 14:20)KaJi napsal(a): [ -> ]A jak ty umíš německy nebo polsky? Bezchybně?

Záleží, který jazyk jest jazykem mateřským.
Záleží co chce slyšet. Více lidí mu v mateřtině radí že pokálené plásty ne. On si na pokálené plásty vybral odpověď že zásoby po uhynulých včelách na hlad ,bezmatečnost nebo varoázu jo. Taky v mateřtině.
(15.04.2015 12:38)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Vtom případě nejde o vosk a plásty. V tom krmení muselo něco být.
Za tuhle zkušenost děkuju, protože to by sedělo. V plástech jsem měl melecitozu a dost pravděpodobně nějaký typ zvápenatění - aspoň to je nejviditelnější projev.
Což ovšem nic nemění na tom, že oheň byl nejlepší řešení.
(15.04.2015 21:45)Kohout napsal(a): [ -> ]Záleží co chce slyšet. Více lidí mu v mateřtině radí že pokálené plásty ne. On si na pokálené plásty vybral odpověď že zásoby po uhynulých včelách na hlad ,bezmatečnost nebo varoázu jo. Taky v mateřtině.

Samozřejmě. O tom není pochyb.
Ale nechápu proč se KAJI ptá na znalost cizích jazyků. Ta je výhodou, ale znalost mateřštiny by měla býti vizitkou každého, ne? Ale to jen tak na okraj...


(15.04.2015 14:20)KaJi napsal(a): [ -> ]A jak ty umíš německy nebo polsky? Bezchybně?
No my v těch Sudetech máme různé mateřštiny, a když je někdo od Kralického Sněžníku, tak pak je možná blbé mu vyčítat špatnou češtinu.
OMLOUVÁM SE, panu Barnatovi, KaJi a jiným, které můj příspěvek znepokojil.
Pokud už plásty použiješ, tak je doporučuji alespoň protáhnout houbičkou s 85% kyselinou mravenčí. Okyselené prostředí část breberek zničí.
Mně nic neznepokojuje Big Grin Já vým že na pravopis jsem levej ,vše už jsem dávno zapomněl - dokonce i ruštinuAngel Teprve když píšu ve wordu tak vidím co všechno je špatně. Někdo si na tom zakládá ale mně je to šumák. Důležté je zdělení jako třeba v SMS
Dnes jsem dodělal statistiku. V naší ZO k 15.2. úhyn 19,2% k dnešnímu dni 39%. Zajímavá budou čísla v okolních ZO kde byl úhyn v únoru pře 50%.
To na tom nakonec nejsem nejhůř. Smile

Nebyla vadná látka na varoasu?
Když stále slyším o uhynutí a zmizení všech včel, chtěl bych dát do diskuze následující" Včelařím 6o let v místech ,kde jsem sám a nejbližší včelaři jsou 3 km daleko. Za posledních 5 let jsem nepřišel o žádné včeslstvo a letos o všechny, kromě jednoho, které jsem nefumigoval, jelikož mi došla látka. Při první fumigaci jsem měl asi 6 roztočů včelstva ještě I5 října vzala plnou dávku krmení. Nyní zůstaly úly plné zavíčkováných plástů, ani jedna včela, ani žádný plod . Není to podivné?
Fumigoval jsem 3X. SVÉ kolegyni jsem u Tábora fumigoval jednou a přežily jí všechny.Není to podivné??


http://www.vcely.or.cz/konference.pl?thread=66694

A pak si to přeberte, neošetřuješ, přežijí, ošetřuješ, nepřežijí. Smile
(28.04.2015 20:51)lusat napsal(a): [ -> ]Dnes jsem dodělal statistiku. V naší ZO k 15.2. úhyn 19,2% k dnešnímu dni 39%. Zajímavá budou čísla v okolních ZO kde byl úhyn v únoru pře 50%.

Taky jse zaznamenal určité procento úhynů v ZO během března a dubna....Dodgy U mě na včelnice se tedy nic podobného nekonalo....ale z informací z okolí vím, že to nebude "zanedbatelné"....mám i info o březnovém úhynu 16ti včelstev (celé stanoviště)...a nebylo to na hlad. Tady u nás nejhorší situace u jednoho včelaře, kde padlo 60%včelstev na začátku dubna.Dodgy přesné výsledky budu vědět 1.5. večer - po schůzi ZO.
Na začátku tohoto vlákna je hlasování: Jaké procento úhynu jste na podzim 2014 zaznamenal ?
Přes 52% hlasujících uvedlo, že žádné.
Bylo by zajímavé otevřít nové hlasování: Jaké procento úhynů máte od září 2014 do dubna 2015.
Myslím, že výsledky by se značně lišily.
(28.04.2015 20:51)lusat napsal(a): [ -> ]Dnes jsem dodělal statistiku. V naší ZO k 15.2. úhyn 19,2% k dnešnímu dni 39%. Zajímavá budou čísla v okolních ZO kde byl úhyn v únoru pře 50%.

Ještě je třeba položit otázku, zda ten úbytek mají na svědomí čistě úhyny, nebo je v tom započítáno i spojování včelstev, tedy např. spotřebování rezervních včelstev k posílení produkčních.
(29.04.2015 0:19)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Na začátku tohoto vlákna je hlasování: Jaké procento úhynu jste na podzim 2014 zaznamenal ?
Přes 52% hlasujících uvedlo, že žádné.
Bylo by zajímavé otevřít nové hlasování: Jaké procento úhynů máte od září 2014 do dubna 2015.
Myslím, že výsledky by se značně lišily.

Klidně ji založím. Jen dotaz - chcete to mít anonymní nebo to lze udělat tak, že se u daného sloupce objeví i kdo pro to hlasoval.
Bohužel je zde jedna anketa na jedno téma zadáno při založení tématu. Nelze vytvořit více anket v jednom tak aby se z toho stal vlastně on-line vyhodnocovaný dotazník. Ideální by bylo možnost zobrazovat výsledky až po odhlasování a to jen pro zaregistrované.
Více anket lze řešit jen tím, že se založí nějaké téma ankety o čemsi a tam se dají odkazy na témata s anketami pro danou oblast (zde se do prvního příspěvku dá odkaz zpět na výchozí (linkovací) téma - tedy jakási stromová struktura témat s anketami. Omezení anket je na 11 otázek.
Nevím, Jirko, jestli má cenu dělat hlasování se jménem. Udělal bych to opět anonymní ....ty statistiky se jménem moc úspěchů nemají.Dodgy
(28.04.2015 22:15)KaJi napsal(a): [ -> ]A pak si to přeberte, neošetřuješ, přežijí, ošetřuješ, nepřežijí. Smile
Já myslím, že todle přesně vystihuje celý problém - nebyla to varoázou.
Celkem jsem se v tom celou zimu dost vrtal, páč naše ZO má 70% úhyn, což teda není žádný med, a ani nebude, a závěr věci, ještě potvrzený posledním předvčerejším úhynem je houba, vychází mě ty houby z medovice, páč nejvíc, prakticky 100% bylo na plástech z předloňskou cementozou - zbylé košilky jsou bíle, šedé, ty co na tom ještě žijou, tahaj mumie jako zvápenatění a pyl, to už jsem si všiml před 2 roky, má divný povlak, nevím jak to popsat, ale maj to jen ty úhynový včely. A nejsou to normálně plesnivý plásty, to teda poznám. Nejno to plíseň, klasická, zelená či bílá.
A ty amíci to v tom jejich roce 2006 taky popisujou s tímdle závěrem.
A je to těma plástama přenosný - ty co jsem dával živým z jara na posílení, jsou v prachu. A med dělá takový tmavě černý prosaky v zásobách - to když kterémukoli teď živému přidám - a že sem to zkusil - okamžitě maj mezerovitý plod, když to přežijou. A nejno to MVP, to sem taky zkusil. A sou ty prosaky i na jednou zakladanym plástu - nemyslím černý starý klumpr.
Jednoznačně přežívaj linie který nikdy netrpěly problémy s plodem a i těm se nesmí dostat plásty z uhynulých s divnýma zásobama - jinak se prostě plod nelíhne.
Takže varoáza jako řemen . Big GrinBig GrinBig Grin
Referenční URL's