Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Samovýroba mezistěn
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
Prosím je zde někdo mezi Libercem a Prahou, kdo má a byl by ochoten prodat jednu dvě bezvadné mezistěny na největší Langstroth nebo Dadant? Potřebuji základ pro odlití formy na MS. Pokud se to povede, dám sem pak návod výrobySmile Děkuji.
Forma na mezistěny
Vyrobit si formu na lití mezistěn není až zas tak velký problém. Problém je poshánět informace, ujasnit si jak by to mělo fungovat a poshánět materiál. Ještě že máme internet, protože hobby markety prodávají jen to, co chtějí oni a ne to co chtějí kutilové.
Takhle se to povedlo mně. Je to zatím jen prototyp na odzkoušení jak na to. Je ale naprosto funkční a mezistěny dobré a nijak zvlášť křehké mi nepřipadají. Záleží asi na kvalitě vosku a na tom jak rychle výlisek chladne.



Samozřejmě je potřeba doladit mantinely, odtok vosku zpět do nádoby s rozehřátým voskem a některé konstrukční detaily. Chlazení je naprosto nezbytné, vodní podstatně lepší než ventilátory. Mně jedna mezistěna trvá asi 2 minuty, ale ještě nemám tu praxi jako Erich Alfranseder a nemusím to dochlazovat stlačeným vzduchem. Zkoušel jsem to i bez chlazení, ale po třetím nalití vosku se forma ohřeje a doba chladnutí se velmi prodlužuje.

[attachment=2556]

Toto je ukázka mezistěny z vlastního vosku. Na ní je letošní mezistěna od renomovaného výrobce a navrchu je zoxidovaná mezistěna z loňska. To kolečko vosku je jedna letošní roztavená mezistěna od renomovaného výrobce. Již se nedivím tomu, že včely na takových mezistěnách váhají se stavbou.
Kdybych formu dokončil o měsíc dřív, tak bych těch třicet Kg připravených mezistěn roztavil, vosk vyčistil a udělal znovu.
Letos již to nestihnu ale na příští rok je volba jasná.
Dobrý den,

něco takového bych chtěl taky jednou zkusit. Je to moc pěkně udělané, máte můj obdiv.
Paráda..k tomu kolečku vosku- min.týždeň som roztápal 20kg medzistien z min.roka,od nemenovaného výrobcu zo záhoria,ktoré včely nedokázali vystavať,len do nich robili dierky..po vychladnutí bola na spodku koláča asi 15cm! hrubá vrstva nejakého špongiovitého sajrajtu..pre mňa o dôvod viac investovať do podobnej mašinky..
Pane kolego, dejte sem prosím návod, jak jste tu formu udělal. Já si udělal podobnou, bohužel ještě není odladěná. Použil jsem hliníkové desky 10 mm silné a český dvousložkový kaučuk Lukopren N1522. Vcelku obtížné je dát to všechno dohromady aby to pak vypadalo jak o ta vaše. Vy jste to nějak odléval? Já nanášel vrstvu, na MS z obou stran, na obě desky a pak přiklopením spojit, svorky atd. ale bylo to moc "živé", MS měla tendenci tím tlakem svorek vyjet ven, než to všechno ztuhlo a výsledek se mi moc nelíbí. Také mi vadí, že na přední straně když pak před otevřením odškrábnu ztuhlý vosk, tak se drolí i trochu silikonu, to musím ještě odladit zřejmě nějakým nerez plechem, který tam přidělám. Jinak hliník je na toto lepší (mám formu nechlazenou), slušně vede teplo, nerez skoro vůbec, takže forma stačí chladnout sama.
Já jsem si dělal formu podle turecko/slovenského návodu, tady zveřejněného. Použil jsem 12mm silné duralové desky a vůbec není potřeba chladit. Jenom ten vosk mě nějak chybí Smile
Ako je možné v domácom prostredí (bez použitia autoklávu) dezinfikovať vosk pre vlastné medzisteny?

Myslim si, že po niekoľkých cykloch musí vo vosku obsah patogénov stúpať,
takže dezinfekcia aj vlastného vosku je namieste.

Aj obliečky perín pre ľudí je občas vhodné vyvariť.

A.


(22.05.2013 11:27)Tomáš Madar napsal(a): [ -> ]Pokud jde o vlastní vosk, tak víš jaké je zatížení patogeny a desinfekce proto (většinou) netřeba.
Vždy som bol na vážkach v akom pomere vyrábať z vosku medzistienky a sviečky a ostatné výrobky, dospel som k názoru, že pri produkcii využijem medzistienky len pre vlastnú potrebu, keďže istí dobráci cez internet naozaj predávajú za tak smiešne sumy, že takmer každý zákazník si kúpi najlacnejší produkt, čiže to by bolo z vosku približne 10% na dané využitie, na kozmetiku a ostatné menej významné veci som sa rozhodol prerozdeliť 5% z celkového objemu vosku a ostatok rád využijem na sviečky a okrasné predmety z vosku. Ďalej čo sa týka medzistienok minulý rok som si ich vyrobil približne 20 kilogramov čo som nevyužil, predal som ale ako som sa už dušoval, mizerná cena.
Já to chci také řešit pomocí odlitých hliníkových desek, ale je problém se slepením hliník a tmel, časem se vše trhá. Ale nejsou lidi a tak možná v zimě. Každopádně gratulluji, funguje to výborně! Zdraví R. S.
Rudo, máš na mysli místo silikonové matrice použít hliníkovou?
Ne, jenom rovné desky a na ně nalepit nějakou vhodnou hmotu typu silikon. Hliník nejde moc dobře tak přesně odlévat a také malinko změní po vytuhnutí svůj rozměr. Tolik mě řekli ve slévárně. R. S.
rudo ono v tej "slevarni" by vedeli povedať že o koľko sa to zmení. Predpokladám že sa to zmení smerom nadol. Trebalo by dopredu vykompenzovať tu zmenu (povedzme 3%). Ved mi tu formu nepotrebujem presne na stotiny milimetra ako výrobcovia motorov, či?
To je sice krásné, ale do čeho by se hliník odléval? Kovové desky se budou vyrábět podobně jako válce, rádlováním, či spíše gravírováním. Někde to tu popisoval Honza Jindra, jsou vyrobeny ze slitiny na bázi cínu. Odlévání desek se podle mě slepá cesta.
To jste mě špatně pochopili. Já chci pouze rovné desky na které se odleje silikonová hmota. Všechny am. odkazy to dělají z překližky, ale ta mizerně odvádí teplo. Proto ten hliník. Navíc se do něj dají pevněji chytnout panty a držadla. Reliéf buněk se nedá odlít moc precizně a navíc by byly nepatrně větší. /Názor slévačů/ Navíc by byla hliníková forma podstatbě náročnější na kvalitu polevy. Když se vám vosk přilepí jste na den v p....... Zdraví R. S.
Hliníkové desky třeba lehce zdrsnit brusným papírem, vyfoukat piliny kompresorem, pak odmastit perchloretylenem. Před nalitím kaučuku N1522 nutno lehce , opravdu jen lehce namočeným hadříkem, potřít Primer N, který spojí hliník a kaučuk. Naproti tomu jednosložkový silikon (kartuše) k hliníku přilne sám. Ale ten má po vytvrzení tvrdost nějakých 23 Sh A, kdežto dvousložkový N1522 kolem 53. Takže tvrdý asi jako guma na gumování.
Dík, takhle nějak to mám i z Kolína z Lučebních závodů. Jak je ale to spojení hliník kaučuk pevné? Kolik zavření a otevření formy vydrží? Údajně je to nejslabší místo všech těchto lisů. Zdraví R. S.
No já tu formu předělával, poprvé se vůbec nepovedla a musel jsem to pracně odřezat nožem až na ten hliník a pak na poslední milimetrové zbytky použít odstraňovač silikonu. Takhle nové to drželo jak žid. víra. Osobně bych se toho nebál, pokud se to udělá pečlivě jak jsem psal. V Lučebních z. říkali, že pak ta forma musí vydržet tisíce použití. Mají i lepší kaučuky, ale tenhle jediný má atest na styk s potravinami. Pokud se něco natrhne, dá se slepit jejich jednosložkovým silikonem, malá tubička za 30 Kč.
(07.03.2014 12:59)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]To jste mě špatně pochopili. Já chci pouze rovné desky na které se odleje silikonová hmota. Všechny am. odkazy to dělají z překližky, ale ta mizerně odvádí teplo. Proto ten hliník. Navíc se do něj dají pevněji chytnout panty a držadla. Reliéf buněk se nedá odlít moc precizně a navíc by byly nepatrně větší. /Názor slévačů/ Navíc by byla hliníková forma podstatbě náročnější na kvalitu polevy. Když se vám vosk přilepí jste na den v p....... Zdraví R. S.

Nie som sice zlievac, ale robil som z Lukoprenu svieckove formy. Ked som urobil podla existujucej sviecky novu formu, tak z tejto formy odliata sviecka bola asi o 15-20% mensia ako original.
Neviem ci takto ziskane medzistienky nebudu mat prilis male bunky ?
Tento víkend jsem zúčastnil kurzu roubování akátu u Jirky Junka. Dopadl jsem nejhůř ze všech účastníků se 4 pořezanými prsty a proříznutou zánovní mikinou. Hned potom jsme s mojí paní mými krvácejícími prsty strávily zbytek víkendu výrobou válcovaných mezistěn.

dobry vecer chtel bych koupit lis na liti mezisten muze te mne nekdo poradit jaky a nejlepe skusenosti snim
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
Referenční URL's