(11.04.2016 9:29)Rudolf III. napsal(a): [ -> ]Jestli tomu dobře rozumím, tak nikdo z diskutujících používající vlastní vosk na výrobu svých mezistěn jej nesterilizuje jak je uvedeno výše (150 stupňů 3 hodiny při atm.tlaku nebo 112 stupňů při 1,5 atm 70-105 min nebo 121 stupňů při 2 atm 60-70 minut). Tedy spoléháte na to, že ve vašem vosku žádné spory nejsou. Otázka, která se nabízí vzápětí je, jak tyto hodnoty dodržují výrobci mezistěn. Pro mne je důvěra v jakékoliv instituce typu "Včelpo" na bodu mrazu a nehodlám vyměňovat svůj včelí vosk za hmotu nedefinovaného původu a složení, jež prošla kyselinovou lázní bez jiné než slovní garance teplotní sterilizace (nalít kyselinu je přece jen jednodušší, než vařit hodinu vosk při 120 stupních a tlaku 2atm).
Tak tyhle postupy se právě kontrolují ze všeho nejednodušeji, protože je povinnost to u každé várkx kontrolovat a zaznamenávat kalibrovaným teploměrem, uplně stejně to bude například i ve výrobnách mezistěn ve Strážisku, nebo u Machové.
Kyselina se nepřidává jen tak z plezíru a kvůli tomu, že je bělejší vosk, to je jen druhotná vlastnost.
Napadlo Vás někdy proč maso se musí sterilovat při 121,1 °C a přitom domácí okurky , kompoty a čalamády stačí jen 90 - 100°C doma na sporáku a vydrží léta (při 100°C se delá také maso, ale je to jen polokonzerva s trvanlivostí max 1/2 roku).
Je to vzhledem k pH kdy zelenina je kyselejší a maso zásaditější.
Každý postup se dělá tak, aby se nezničilo 100% mikroorganizmů, to ani nejde, ale u masovýck konzer, aby se hodnota spor klostridii zmenšila na hodnotu 1/10 000 000.
Otázka sterilace vosku je podobná, nemusíte ho sterilovat, je to zbytečné, ale vůbec nesnížíte počet spor moru ve vosku a může a nemusí se střádat tak dlouho, až prostě mor propukne. I když to bude jen a pouze vosk od Vašich včel....
A čistě teoreticky by se dala jistě použít kyselina octová, mléčná, zcela jistě fosforečná, s kterou se dá záchod vyčistit o hodně lépe, než s kyselinou sírovou, kterou mi včelaři používáme zcela běžně... Koneckonců jsou to všechno kyseliny které zcela normálně konzumujeme jako složku potravy....
(11.04.2016 11:14)KaJi napsal(a): [ -> ]POkud dělám mezistěny pro sebe tak proč bych sterilizoval pokud nemám mor? Tedy spory moru.
Pokud je mám, tedy najdou mi je v laborce která to hlásí SVS, budu mít jiné starosti než dělat mezistěny.
Nejsem si úplně jist, ale myslím že povinnost sterilizovat vosk na MVP mají komerční výrobci mezistěn.
Jiná sranda nastane, až vstoupí do platnosti nová vyhláška. Pokud jsem tam ten odstavec správně pochopil, sterilizovaný bude muset být každý vosk co půjde do včel, tedy i ten co se dává na volnou stavbu nebo se s ním lepí mezistěny.
Což dnaska asi nikdo nedělá a neláme si stím hlavu.
Díl 2
Mor a hniloba včelího plodu
§ 138
(1) Pro účely tohoto dílu se rozumí pod pojmem ohnisko nákazy – stanoviště včelstev, na němž byl potvrzen krajskou veterinární správou mor nebo hniloba včelího plodu.
(2) K preventivním opatřením proti moru a hnilobě včelího plodu patří:
a) zjišťování příčin zimních úhynů a slábnutí včelstev,
b) zákaz používání plástů, vosků, medu a pylu z oblastí s neznámou nákazovou situací k chovu a ke krmení včel,
c) sledování komerčních chovů matek a výroby mezistěn,
d) zamezení přístupu včel do neobsazených úlů a včelího díla,
e) udržování prázdných úlů bez včelího díla,
f) vyhledávání a utrácení rojů neznámého původu a divoce žijících včelstev,
g) provádění průběžné dezinfekce úlů, souší, včelařských potřeb a pomůcek,
h) ošetření vosku při teplotě 117 °C po dobu 60 minut ve všech provozovnách vyrábějících mezistěny,
i) pravidelné bakteriologické vyšetřování dováženého medu, jakož i medu, který je předmětem obchodování, a to na základě analýzy rizik vycházející z předchozích výsledků vyšetření,
j) namátkové vyšetřování tuzemského medu,
k) nezařazování včelího díla, nedezinfikovaných úlů, včelařských potřeb, pomůcek a zařízení do chovu včel, zejména v případě neznámé nákazové situace v místě a době jejich původu,
l) pravidelné plošné preventivní prohlídky,
m) soustavné omezování intenzity varroázy,
n) zvýšená bdělost po dobu nejméně 5 let po zániku ohniska nákazy a zrušení ochranného pásma,
o) zákaz léčení moru a hniloby včelího plodu,
p) likvidace nepoužívaných prázdných úlů a chovatelských zařízení, pokud nejsou zabezpečeny v souladu s písmeny d) a e),
q) pravidelná obnova včelího díla, obnova a náhrada starých úlů a likvidace vyřazených úlů,
r) pravidelné vyšetřování směsných vzorků zimní měli včelstev na mor a hnilobu včelího plodu v rizikových oblastech, v komerčních chovech matek a před přemístěním včelstev; pozitivní výsledek vyšetření se považuje za podezření z nákazy a
s) chov včel s dobrým čistícím instinktem.