Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Samovýroba mezistěn
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
Ano na klasicky vyplet. Zatial som s nim nemal problem... Navrtavam tak aby drôtiky nesli uplne zvislo dolu ale dierky su merne vyosene cca 5mm a ked zatavujem posuniem medzistienku dolu tak ze sa opre o spodnu latku a nema sa ako smiknut....
Toto je výsledek mé tradiční dubnové práce: odpoledne v pátek naválcováno a v sobotu vyřezáno.

[Obrázky: mezistenym.jpg]
Pěkná práce! Dalo by se u válcovaných mezistěn odhadnout, kolik se jich v tomto množství vyrobí za hodinu, pokud by se zápočetly všechny práce od okamžiku rozpouštění voskového koláče (sterilizace, odlévání desek, lisování, řezání)? Děkuji za odpověď.
Bylo to asi 60 kg mezistěn různých rozměrů. Trvalo to 4 hodiny válcování a 6 hodin vyřezávání. Kdyby byl průměr 15 ks/kg dalo by to 90 ks/hod neboli 1,5 ks/min bez počítání času na odlévání destiček a čekání na jejich zchladnutí. To dělám současně při jiné práci.
Není to ale o tom závodění, ale o té radosti práce s vlastním (čistým) voskem.
Slušná hodinovka. Smile Já za 60 kilo dal 3600 a jsem ochuzen o radost. Smile

Ale kvůli 50 kilu mezistěn ročně si HW pořizovat nechci.
Mohl bych se zeptat, jak děláte sterilizaci vosku? Metoda přidávání jakékoliv kyseliny se mi nelíbí ani trochu. Takže zbývá teplota. Někde jsem četl, že se vosk nemá zahřívat nad 90 stupňů, ale proč? Já ohřívám vosk na cca 115 stupňů a vosk je ok. Spory MVP snad přežijí i 150 stupňů. Na tuto teplotu už se mi vosk přehřívat nechce.
Kyselina se dává k vůli vyčištění (vylepšení barvy), například po styku s železem, ne k vůli desinfekci či sterilizaci - ta se dělá při teplotě 117°C po dobu jedné hodiny, nad tuto teplotu začne vosk degradovat (rozkládat se).
Myslel jsem kyselinu sírovou, ta by se měla dávat kvůli sterilizaci. Kvůli nápravě degradace vosku způsobené železem se dává k.fosforečná.
Tak to už je jiná; kyselina sírová, je mnohem konkrétnější, než jakákoliv kyselina... Wink
Ano, na korekci barvy se používá KF, KS se používá na nápravu, kdy je vosk mazlavý, částečně zmýdelnatěný - vlivem zpracování vosku v tvrdé vodě (vosk+zásadité prostředí = mýdlo).
Zpět k dotazu. Jak sterilizovat? Na http://www.beeswax.co.nz/foundation.htm jsem našel, že stačí 110 stupňů, tady se mluví o 117 a ještě působení tlaku v autoklavu 2 hodiny. To je v domácích podmínkách problematické a nedělám si žádné iluze, jak se toto dodržuje u výrobců, protože je to čas a peníze navíc
Rudo, ošetrenie vosku pred výrobou medzistien sa robí aj kvôli likvidácii spór moru...Blush
..póry moru zničíš pri 150 °C za 3 hod, pri 180 °C za 15 min...
alebo
... 112 °C a pretlak 50,6 kPa...

ak si robíš z vosku zaručene bez spór moru tak ti stačí aj nižšia teplota...
(ale vraj sú v určitom počte v kažom členstveSad )

keď sa chceš inšpirovať v zahrančí, dám ti zdroj k nám:
http://www.ponyfarma.pavcina-lehota.sk/v...fekcia.pdf
Janko,to si pekne napísal,spóry sú v každom členstve Wink (neregistrovaní sú v bezpečí.. Cool )
Pokud jsou v každém včelstvu tak pak je něco špatně s laborkou. Ve většině včelstev je nenajde. Smile
Jestli tomu dobře rozumím, tak nikdo z diskutujících používající vlastní vosk na výrobu svých mezistěn jej nesterilizuje jak je uvedeno výše (150 stupňů 3 hodiny při atm.tlaku nebo 112 stupňů při 1,5 atm 70-105 min nebo 121 stupňů při 2 atm 60-70 minut). Tedy spoléháte na to, že ve vašem vosku žádné spory nejsou. Otázka, která se nabízí vzápětí je, jak tyto hodnoty dodržují výrobci mezistěn. Pro mne je důvěra v jakékoliv instituce typu "Včelpo" na bodu mrazu a nehodlám vyměňovat svůj včelí vosk za hmotu nedefinovaného původu a složení, jež prošla kyselinovou lázní bez jiné než slovní garance teplotní sterilizace (nalít kyselinu je přece jen jednodušší, než vařit hodinu vosk při 120 stupních a tlaku 2atm).
Je otázkou, co je horší, jestli kyselina, která vosk nijak nepoškodí anebo vysoká teplota, která vos poškozuje.

Kyselina mravenčí (Formidol či jakýkoliv odpařovač) aplikovaná v úle nevadí a kyselina sírová při zpracování vadí? Proč, v čem je problém?
Nemyslím si, že použití kysleliny je jednodušší - pokud musím vosk převařit s kyselinou, nechat ztuhnout, a potom alespoň ještě dvakrát v čisté vodě znovu rozpustit a znovu nechat ztuhnout, to mi přijde poněkud pracné a časově i energeticky náročné...
POkud dělám mezistěny pro sebe tak proč bych sterilizoval pokud nemám mor? Tedy spory moru.
Pokud je mám, tedy najdou mi je v laborce která to hlásí SVS, budu mít jiné starosti než dělat mezistěny. Smile

Nejsem si úplně jist, ale myslím že povinnost sterilizovat vosk na MVP mají komerční výrobci mezistěn.

Jiná sranda nastane, až vstoupí do platnosti nová vyhláška. Pokud jsem tam ten odstavec správně pochopil, sterilizovaný bude muset být každý vosk co půjde do včel, tedy i ten co se dává na volnou stavbu nebo se s ním lepí mezistěny. Smile

Což dnaska asi nikdo nedělá a neláme si stím hlavu.Cool
Takže asi zůstanu u svého stávajícího postupu: zahřát na cca 115 stupňů na cca 15-20 minut. Tím se odpaří vázaná voda ve vosku a zlikviduje všechno mimo spor o kterých budu doufat, že tam nejsou. Kyselinu na čištění záchodů do vosku dávat nemíním.
(11.04.2016 9:29)Rudolf III. napsal(a): [ -> ]Tedy spoléháte na to, že ve vašem vosku žádné spory nejsou. Otázka, která se nabízí vzápětí je, jak tyto hodnoty dodržují výrobci mezistěn.

Musí používat registrační teploměry.
Bez vody lze vosk zahřát na 150 C, pokud není dostatečně čistý KM 1 panák+ dešťová voda provedou nápravu. Vodu do vosku po částečném zchladnutí jináč dojde k vyvření.
(11.04.2016 9:29)Rudolf III. napsal(a): [ -> ]Jestli tomu dobře rozumím, tak nikdo z diskutujících používající vlastní vosk na výrobu svých mezistěn jej nesterilizuje jak je uvedeno výše (150 stupňů 3 hodiny při atm.tlaku nebo 112 stupňů při 1,5 atm 70-105 min nebo 121 stupňů při 2 atm 60-70 minut). Tedy spoléháte na to, že ve vašem vosku žádné spory nejsou. Otázka, která se nabízí vzápětí je, jak tyto hodnoty dodržují výrobci mezistěn. Pro mne je důvěra v jakékoliv instituce typu "Včelpo" na bodu mrazu a nehodlám vyměňovat svůj včelí vosk za hmotu nedefinovaného původu a složení, jež prošla kyselinovou lázní bez jiné než slovní garance teplotní sterilizace (nalít kyselinu je přece jen jednodušší, než vařit hodinu vosk při 120 stupních a tlaku 2atm).

Tak tyhle postupy se právě kontrolují ze všeho nejednodušeji, protože je povinnost to u každé várkx kontrolovat a zaznamenávat kalibrovaným teploměrem, uplně stejně to bude například i ve výrobnách mezistěn ve Strážisku, nebo u Machové.

Kyselina se nepřidává jen tak z plezíru a kvůli tomu, že je bělejší vosk, to je jen druhotná vlastnost.
Napadlo Vás někdy proč maso se musí sterilovat při 121,1 °C a přitom domácí okurky , kompoty a čalamády stačí jen 90 - 100°C doma na sporáku a vydrží léta (při 100°C se delá také maso, ale je to jen polokonzerva s trvanlivostí max 1/2 roku).

Je to vzhledem k pH kdy zelenina je kyselejší a maso zásaditější.
Každý postup se dělá tak, aby se nezničilo 100% mikroorganizmů, to ani nejde, ale u masovýck konzer, aby se hodnota spor klostridii zmenšila na hodnotu 1/10 000 000.

Otázka sterilace vosku je podobná, nemusíte ho sterilovat, je to zbytečné, ale vůbec nesnížíte počet spor moru ve vosku a může a nemusí se střádat tak dlouho, až prostě mor propukne. I když to bude jen a pouze vosk od Vašich včel....



A čistě teoreticky by se dala jistě použít kyselina octová, mléčná, zcela jistě fosforečná, s kterou se dá záchod vyčistit o hodně lépe, než s kyselinou sírovou, kterou mi včelaři používáme zcela běžně... Koneckonců jsou to všechno kyseliny které zcela normálně konzumujeme jako složku potravy....



(11.04.2016 11:14)KaJi napsal(a): [ -> ]POkud dělám mezistěny pro sebe tak proč bych sterilizoval pokud nemám mor? Tedy spory moru.
Pokud je mám, tedy najdou mi je v laborce která to hlásí SVS, budu mít jiné starosti než dělat mezistěny. Smile

Nejsem si úplně jist, ale myslím že povinnost sterilizovat vosk na MVP mají komerční výrobci mezistěn.

Jiná sranda nastane, až vstoupí do platnosti nová vyhláška. Pokud jsem tam ten odstavec správně pochopil, sterilizovaný bude muset být každý vosk co půjde do včel, tedy i ten co se dává na volnou stavbu nebo se s ním lepí mezistěny. Smile

Což dnaska asi nikdo nedělá a neláme si stím hlavu.Cool

Díl 2
Mor a hniloba včelího plodu
§ 138
(1) Pro účely tohoto dílu se rozumí pod pojmem ohnisko nákazy – stanoviště včelstev, na němž byl potvrzen krajskou veterinární správou mor nebo hniloba včelího plodu.
(2) K preventivním opatřením proti moru a hnilobě včelího plodu patří:
a) zjišťování příčin zimních úhynů a slábnutí včelstev,
b) zákaz používání plástů, vosků, medu a pylu z oblastí s neznámou nákazovou situací k chovu a ke krmení včel,
c) sledování komerčních chovů matek a výroby mezistěn,
d) zamezení přístupu včel do neobsazených úlů a včelího díla,
e) udržování prázdných úlů bez včelího díla,
f) vyhledávání a utrácení rojů neznámého původu a divoce žijících včelstev,
g) provádění průběžné dezinfekce úlů, souší, včelařských potřeb a pomůcek,
h) ošetření vosku při teplotě 117 °C po dobu 60 minut ve všech provozovnách vyrábějících mezistěny,
i) pravidelné bakteriologické vyšetřování dováženého medu, jakož i medu, který je předmětem obchodování, a to na základě analýzy rizik vycházející z předchozích výsledků vyšetření,
j) namátkové vyšetřování tuzemského medu,
k) nezařazování včelího díla, nedezinfikovaných úlů, včelařských potřeb, pomůcek a zařízení do chovu včel, zejména v případě neznámé nákazové situace v místě a době jejich původu,
l) pravidelné plošné preventivní prohlídky,
m) soustavné omezování intenzity varroázy,
n) zvýšená bdělost po dobu nejméně 5 let po zániku ohniska nákazy a zrušení ochranného pásma,
o) zákaz léčení moru a hniloby včelího plodu,
p) likvidace nepoužívaných prázdných úlů a chovatelských zařízení, pokud nejsou zabezpečeny v souladu s písmeny d) a e),
q) pravidelná obnova včelího díla, obnova a náhrada starých úlů a likvidace vyřazených úlů,
r) pravidelné vyšetřování směsných vzorků zimní měli včelstev na mor a hnilobu včelího plodu v rizikových oblastech, v komerčních chovech matek a před přemístěním včelstev; pozitivní výsledek vyšetření se považuje za podezření z nákazy a
s) chov včel s dobrým čistícím instinktem.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
Referenční URL's