Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Samovýroba mezistěn
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
Dovolím si poznamenať, že Lukoprén, konkrétne Lukoprén N je tiež silikón. Je to dvojzložkový tmel, na vytvrdenie je treba katalyzátor a vyrába sa v rôznych viskozitách a tepelnej odolnosti. Určite sa nič iné na odlievanie nepoužíva. http://www.lucebni.cz/Produkty/Lukopren%20N
Ozaj pekný kúsok a ani tá cena nie je vysoká, na tých musel robiť ešte František Jozef.
koupil jsem ten pekny kousek...nadhera....ale ma nahore jakesi maznice.....cim se takova vec maze?
Štauferovy maznice (foneticky), řečené štauferky. Víčka se plní vazelínou a mazání se provádí občasným dotažením těch víček. Dnes se již nepoužívají.
JK
Jsou to Bernhard Rietsche, větší průměr, jsou docela poškozené a neúplné. Chybí sada ozubených kol a klika a proto se na jedné straně cín docela rozlisoval a tak zdeformoval. Cena odpovídá vynaloženým nákladům na opravu pro bezvanou funkci.
jestli mluvíš gupa ke mně, tak jedna maznice chybí, ale to není problém vytočit nebo dát mazničky...mě spíš jde o to, čím to mazat, jakou vazelínou?
Myslím, že za tu cenu udělá ještě parády...když jsem viděl na čem točí předseda, tak tohle je novák proti tomu.....každopádně snad budu už mít své mezistěny a už mě nebude trápit, jestli se zase u někoho napálím....každý na něčem začínal a já na nové nemám....netajím se tím...tohle byl dar z nebes...nehledě na to, že je to opravdu krásný kousek mechaniky
Co vytočit? Jakou vazelínou? Víš jaký materiál je na takové strojky použit? Podle něho vol mazadlo. Já radil hodně a stejnak si to každý udělal podle sebe. Někdo to hodí do vany s teplou vodou a prostě lisuje. Někdo tam leje třeba horké sádlo nebo lanolin, já tam sypu grafit. Je to samomazná litina a ty kostky také. Nezapomeň na kožu nebo gumu aby ti nesesedly. Nic nevytočíš, protože takový materiál ani ve šrotě nenajdeš. Na bronzová pouzdra zapomeň. Nevím jak to seřídíš bez druhého páru kol a jak to rozeběhneš, ale měl to před tebou nějakej diletant a takto válce akorát zničíš, jestli nejsou pod cínem už prasklý. Je to přeci jen lis. Potřebuješ je seřídit a ktomu se seřizují i zuby. Mám takový kus, přesně tento, ale nedělám naněm, mám ho záložní. Nyní dělám také na vzhledově horším, ještě starším a v průměru menším tzv ukrajinka, ale oto nejde, jestli nové nebo staré, jde o seřízení a postupy a mám pochybnosti že se ti to povede a když, tak podobně jak předchozímu majiteli a akorát se budeš dívat na trubčinu a nato, že ti nestaví pěkně. Začni rozebírkou, propařto parním vyvíječem, profoukej a sestav. Jestli ti někdo udělá podle originálu kopie kol, jdi do toho. Potom si udělej stůl, vohřej je ve vaně s jarovou vodou nauč se dělat placky a trp. Já trpěl celodenně dva měsíce než jsem se natom samovyučil. Tu nějaké rady budou, no uvidíš. Toto je jen začátek, taky s úsměvem na svou najivitu vzpomínám.
Některé štauferky navíc mám.Je ale potřeba vědět závit nejenom velikost.Mám dojem ,že to bylo číslované.
Určitý druh byl i na olej který odkapával při točení.Většinou byly skleněné. F.V.
Ahoj čistě matematickofyzikalne jakto ze na lisu na mezisteny se ty valce točí, kdyz na jedne strane s klikou jsou ozubena kola kazde jine, takze pomer treba 3:1 a strane druhé na stejnych osach jsou ozubena kola stejná, tedy 1:1.....to by se preci tocit nemelo?? Nebo jen nechapu fyziku a převody?
Např
http://www.baranik.sk/cz/vcelarske-potre...zisten-htm
Já bych tipl že vlevo je 1na klice x 3na horním válci, vpravo pak 1x1 mezi válci...
Tyjo, ale ty prachy... jsem dobře viděl???
Tie prevody s tým nič nemajú, kľuka ak je uložená na spodnom valci tak je na ložisku,čiže kľukou točíš, ale točí sa len ložisko, možno je uložená mimo len na fotke to tak vyzerá. Prevod 1:3 je tam len na to aby sa ti ľahšie točilo mohol by tam byť hocijaký prevod. Druhá strana musí mať prevod 1:1 cez ozubené kolesá, aby sa valce točili proti sebe rovnakou rýchlosťou a dná buniek na MS stretávali vždy na tom istom mieste.
No tak nejak jsem si to myslel,nez jsem domu prinesl lis,ktery ma právě jen ty vlevo 1:1 a cele je to hnane vpravo pres řemen, cize to musi byt v kuse ta spodni hřídel a tedy to na funkci žadny vliv asi nemá počítám
Jak je to opravdu bude muset říci tem kdo je má. Já myslím, že má pravdu Andrej. Tedy že se to musí otáčet oboje stejně - jinak to ztrácí logiku.
Je to tak jak povída Andrej. Ten lis na odkazu má kliku na ložisku tzn. nespojenou s osou válce a je klika vs kolo v převodu 1:3 (nebo tak něco Smile aby se lépe točilo.
Na druhou stranu ten lis s přípravou na řemenici je udělaný tak, že osa vede středem válce až k ozubenému kolu. Tam to dává smysl protože si poměr řemenu uděláš 1:3 (nebo kolik chceš) přímo na řemenu vůči motoru. Proto tam chybí vlastně ty druhé ozubené kola co jsou u kliky na prvním odkazu. (snad je to napsane srozumitelne Smile H.
Ja si to prave myslim take, zadne lozisko tam neni a je to mapevno s pravou stranou, kde jsou ty ozubena kola. Proc jsem o tom zacal premyslet? Protoze me zdrbal uzivatel gupa kousek nad temito prispevky, a pak i sz ze to je naprd a ze tam chybi klika a ozubena kola i vpravo...myslim, ze takto to funkcni proste je....diky
Určite je to funkčné len pouvažuj nad tým prevodom, ak to budeš poháňať elektromotorom, použi radšej motor s prevodovkou, aby si mal potrebné otáčky. Ak by si potreboval parametre môžem sa spýtať kamaráta aký silný motor a aký prevodový pomer má prevodovka na jeho valcoch.
Andrej, zeptej se prosím. Kamarád má stejné válce a chce si taky dodělávat pohon.
ahoj chlapi , tak sem přelouskal celý vlákno , ale nikde jsem se nedočetl a na netu jsem taky nenašel, jestli se dají koupit samostatné gravírované válce. jestli jste někdo lepší googlista jak já , ( což asi všichni) prosím o odkaz.
Děkuji
gravirovaný asi jen čína...aspon co já našel.za rozumny penize teda
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
Referenční URL's