Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Samovýroba mezistěn
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
Rámeček jsem udělal z hliníkového profilu 20x20 mm, který mě zbyl po stavbě voliéry, spojil jsem to k tomu určenými plastovými spojkami. Dělá se s tím perfektně, je to pevné a levné. Z obou stran jsem nařezal hliníkový slzičkový plech, který uchytím zapuštěnými šrouby. Plechy, kde bude silikonová forma navrtám. Silikon jsem objednal chn-ks nebo tak nějak, měl by být lepší než lukopren.Z boků a zezadu spodní desky dám zase profil ,aby to nevytékalo(spodní deska je o 4 cm širší a 2 cm hlubší než vrchní),ale klasický pant je ve spoji tlustý a byla by tam mezera. Zkusím ten klavírový.Děkuji za radu.
Alfranseder tam má nábytkářské panty, které se normálně dávají do skříněk v kuchyni apod.
Jsou stavitelné, jde pak štelovat síla mezistěny.
Jo to jsem někde viděl, ale vzadu je to uchycené cca o 2 cm výš než na desce a měl tam vyfrézovanou hliníkovou kostku, ve které to měl uchycené. To by bylo asi složité. Ale nad touto možností taky ještě popřemýšlím.
V předvečer letošního apríla bylo příhodné počasí pro výrobu mezistěn. Během 4 hodin jsem zpracoval 80 kg vosku.
Honzo, nádhera. Jen ta investiční a prostorová náročnost. Já zatím odlévám, je to o poznání pomalejší, ale taky dobrá cesta.
Tak jsem odlil mezistěnu, forma je krásně pevná a pružná, ale nechce na hlinikove desce drzet. Udělal jsem test mamutem, ten drží na hliníku, ale na formě ne. Potom jsem hliníkovou desku odmastil potřel primerem N, potom potřel dvousložkovým silikonem ze kterého jsem udělal formu. Vypadalo to,že to drží, ale ne. Silikon se silikonem se spojil, ale z hliniku se sloupl. Jedine co mě napadá je udělat do hl. plechu na husto dirky, natřít sil. formu, přiložit dírkovaný plech a znovu nalít vrstvu silikonu. Napadá někoho něco lepšího?
Je to problém. Hliník se musí obrousit do leskla pak zdrsnit nejlépe novou pilkou na železo. Pečlivě odmastit a pak potřít co nejtenčí vrstvou primeru a dokonale nechat uschnout. Pak nanést silikon a dobře pohonit po hliníku sem tam křížem krážem a tak podobně. To samé na mezistěně. Právě jak rozetřem,takové to bude. Pak spojit a dát tomu čas. Ne 4 dny jak píší různí dementi na Internetu ale raději 4 měsíce. Silikon se tvrdí vzdušnou vlhkostí a ta se tam dostává z boku tenkou vrstvou velmi pomalu. Vyvrtání dírek pomáhá nejen v pevnosti slepu, ale i v rovnoměrném vytvrzování. Já dělám díry pr. 6 mm cca 4x4 cm a ještě je z druhé strany osenkuji větším vrtákem, aby tam tmel zatekl. Silikon používám z Kolína číslo teď z hlavy nevím, ale v návodu je vyzdvihována jeho přilnavost k hliníku. Hodně zdaru! R. S.
Já na spojení použil dvousložkový silikon, stejný ze kterého jsem vyrobil formu. Tam problém s vytvrdnutím není, ale nechce držet.Dokonce jsem formu z odlité mezistěny jednoduše sloupl, do trouby jsem dávat nemusel. Asi zkusím ještě ten jednosložkový silikon na kousku hliníku a kousku silikonu na formu.
Na hliníku drží dobre neutrálny silikón ! Používa sa pri výrobe - zasklievaní plastových a drevenných eurookien !
Ale Rudo Stonjek má pravdu , radšej zabudnúť na formu cca 4 mesiace , potom by mal byť silikón vyzretý v celej hrúbke a profile ! Tiež som skúšal po 3 dňoch ju otvoriť a silikón bol vnútri surový .
Možno by pomohlo ju umiestniť do nejakej napr. elek. rúry a pri teplote cca 45-50°C nechať vyzrieť aspoň týždeň -dva , ale to ma teraz tak napadlo , neskúšal som to .
Já bych navrhoval použít přesný název výrobku a výrobce. Dvousložkový silikon je označení velmi nepřesné. Raznici jsem odlil ze silikonového kaučuku N 1522, na hliník jsem ji lepil Lukoprenem S 8280 výrobce Lučební závody Kolín. Tam mi také tuto kombinaci doporučilo jejich vývojové odděleńí. Výhodou hliníkových slitin je velmi dobré odvádění tepla a za použití 2 ventilátorů, jdou mezistěny odlévat se slušnou rychlostí. Chlazení vodou bych pro výrobní složitost nechtěl. Zdraví R. S.
(05.04.2017 21:22)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Je to problém. Hliník se musí obrousit do leskla pak zdrsnit nejlépe novou pilkou na železo. Pečlivě odmastit a pak potřít co nejtenčí vrstvou primeru a dokonale nechat uschnout. Pak nanést silikon a dobře pohonit po hliníku sem tam křížem krážem a tak podobně. To samé na mezistěně. Právě jak rozetřem,takové to bude. Pak spojit a dát tomu čas. Ne 4 dny jak píší různí dementi na Internetu ale raději 4 měsíce. Silikon se tvrdí vzdušnou vlhkostí a ta se tam dostává z boku tenkou vrstvou velmi pomalu. Vyvrtání dírek pomáhá nejen v pevnosti slepu, ale i v rovnoměrném vytvrzování. Já dělám díry pr. 6 mm cca 4x4 cm a ještě je z druhé strany osenkuji větším vrtákem, aby tam tmel zatekl. Silikon používám z Kolína číslo teď z hlavy nevím, ale v návodu je vyzdvihována jeho přilnavost k hliníku. Hodně zdaru! R. S.

Rudo, skvělý nápad s těmi otvoru, navíc z druhé strany zahloubené. Vzniknou tak špunty, které drží krom lepidlem taky mechanicky.
Dík! To víš my bývalí zootechnici, co kolem černého řemesla jen přeběhli si musíme umět poradit! R. S.
Rudo, trošku mě mate slovo lepil pro spojení raznice s deskou. To si představuji, že raznice byla vytvrzená a pak jsi dával Lukopren? Z původního popisu jsem měl dojem, že se to navrství na hliník víceméně najednou a pak se čeká ty 4 měsíce.
A čo tak duvilax čo ide na obkladačky, ten drží aj na hladkom. Cool
Lepidlo na zrkadlá drží na každom bežnom materiáli a nespôsobuje oxidáciu v mieste styku, podobne aj neutrálny silikón, ale ten nemá až takú pevnosť.
Já myslím, že kdo chce radit ohledně lepení, měl by nejdříve provést několik pevnostních zkoušek už jenom proto, že v návodech jsou tvrzení značně nafouklá až nesmyslná. Než toto provedete tak prakticky víte prdlajs! Lepeni silikonu a kaučuku a hned na hliník jsem zkoušel jako první. Bylo by to značně jednoduché a odpadlo by pár problémů. 2 pokusy dopadly dobře, 1 jakž takž a 4tý nic moc. Aby jste mohli přilepit kaučuk na cokoliv, musí být lepená vrstva v naprosté rovině, aby lepidlo bylo pak v tenké vrstvě. Až přijdete na to jak tu poměrně přesnou rovinu zmáknout a na prototypu to předvedete, dejte vědět! Tedy né nějaké teoretické bláboly! Zdraví R. S.
Napadlo ma , čo tak vyrobiť matricu odliatim čistého cínu ????
Zkus to. Dříve se vyráběly z kovů, vím o jedné ze stříbra.
Výpary z cínu vyvolávajú rakovinu. Cool
Prestanem jesť konzervy.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
Referenční URL's