Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Samovýroba mezistěn
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
Nevim sice co je ultrsnazor, ale pokud ma nekdo jiny nazor nez ja, jeste neni muj nepritel a ani jej nepovazuji za idiota. To je odemne vse kt teto neplodne debate..
Spravne je to ultranazor spatne jste to opsal.Ani muj ovsem ja nezacal s tom ze jedina spravna cesta pro vcely je volna stavba a v kontextu vyznelo ze kazdej kdo ji nepouziva byt vlastni mezisteny z vlastniho vosku tak je skudce vcel a neco jim nuti.to ohledne velikosti bunek mezisten je tu tak dlouho zavedeno ze pokud se vcelam necha stavet volna stavba jen malo ktere vcelstvo dokaze hned stavet mensi bunku takze ten kdo dnesnim vcelam neco VNUCUJE mensi bunku je ten kdo je necha z kraje na volne stavbe dokud se to po par generacich nesrovna.
shodneme se aspoň, že používání vlastního vosku na výrobu mezistěn je správnéBig Grin
Zdravím přátelé jak tady pročítám toto téma zarazil sem se nad poznámkou jednoho přítele který napsal že při výrobě a samo výrobě mezisten mu dávají srážku podle toho jak se výrobce vyspal a jak se vůbec srážky dávají.. Musím říct že mě to pobavilo jelikož sem nedávno pořídil linku takovou menší na výrobu mezistěn jsem nový oficiální výrobce a můžu říct že to není sranda. První zakázka byla na 130kg vosku vosk byl hnědý a myslel sem že 3% jsou jako optimální ztráta. Mýlil sem se a pak sem těžko vysvětloval kde je zbytek vosku. Ztráta byla 8%. Tak že pro všechny co se vždy čertí a zuří nad srážkou: váš vosk si neschovavávame ani jej nevyhazujeme z okna bohužel špatný vosk a tmavý vosk bude mít vždy velkou ztrátu a je to způsobeno vodou ve vosku ?
Dobrý den, rozdíl 8% nejspíš vznikl při sterilizaci při reakci s kyselinami a následné sedimentaci. Pokud se ale použije kvalitní vosk a vynechá chemické napravování kyselinami, tak ztráty tak vysoké nejsou.
Když dávám vosk do výroby (moje mezistěny z mého vosku, ne do výkupu, kde dostanu MS z velké, společné hromady), tak jako zákazník, který očekává od takové výrobny kvalitu dodám řádně přečištěný vosk. V takovém případě by už měly být ztráty minimální.
Jenže přátelé nejde o nečistoty ve vosku tolik jako o vodu ve vosku na tu všichni zspomináne dám do kotle 100kg a nic se v průběhu nemůže ztratit ho to tak? No a najednou se stane že chybí někdy 8% někdy 4% vosk z víček má ztrátu 4-5% a tmavý vosk až 8% nepoužívám kyseliny ty do vosku rozhodně nepatří.
Romane,co Vas vede k domnence,ze kilo mezisten a kilo vosku ze ktereho bylo vyrobeno,obsahuje rozdilne mnozstvi vody?
Romane, za prvé - než dělám mezistěny nechávám vosk ležet
Za druhé - vážil jsem to - kolik jsem dal vosku - tolik kilo mezistěn mám.
Nikdy netavím dílo a hned dělám mezistěny. Není na to čas. F.V.
Ano chápu ale bavíme se zde o sterilizaci vosku a zbaveni vosku spóru: prnabacilus larve čili moru včelího plodu. Každý z vás je u mě vítán jelikož jámě přátelé včelaři přijďte se třeba i podívat ti co neuvidí neuveri. Vosk látka která lze zkapalnit sterilizace se provádí při teplotě 117 stupňů po dobu hodiny. Zacernalý vosk rozpustíme při teplotě cca neukamenujte mě při 65 stupních a to trvá v mém kotli chviličku. Vosk ale musí dosáhnout 117 stupňů a voda má bod varu 100 stupňů jak je známo. Starý vosk se drží klidně i dvě hodiny na 100 stupních a po odvařeni vody teprve stoupá na 117. Mám minutové záznamy o sterilizaci pěkně minutu po minutě. A vosk při prvotním roztavení u včelařů pojímá vodu ve které se vaří. Večer vám můžu přidat tabulku vody ve vosku vosk je schopny přijmout až 0,5% vody.
0,5 % vody nevysvetluje tak vysoke % ztrat.U nas radime vosk do 1-3% necistot (vosk zpracovany vyrobnou z vosti-radne precisteny sedimentaci),u vosku vcelaru je vetsinou nejnizsi srazka 3% ,ale i daleko vyssi.Malokdo si uvedomuje,ze voskovy kolac zbaveny necistot po pretaveni a znovuztuhnuti obsahuje znova necistoty k oskrabani vespod,nekdy je to jenom trocha spinky,ktera se da objevit pouze velmi pomalou sedimentaci.Vytaveny vosk obsahuje sam o sobe urcite mnozstvi medu a pylu a dalsich necistot,tenhle podil necistot se snizuje opet dalsim pretavenim nebo pres jemne sitko.Vzpominam na reakci p.Vlcka na rozpusteni zbytku mezisten a spinku v kastrolu,musim mu za tenhle prizpevek zpetne podekovat,protoze jsme se nad tim zamysleli a provedli opatreni k naprave.Dik.Za tak velke ztraty jak uvadi Roman nemuze voda,ale opravdu podil necistot.Kdo chce,zvazte vosk po prvnim taveni,pak po opetovnem rozpusteni,pripadne si zvazte to samo u vicek atd.Mezi prvnim a druhym je 5% ztraty dobry vysledek.Kdo z vcelaru pretavuje 2x nebo pouziva jemne sito? Vetsinou vytavi,oskrabou necistoty a hura z toho vyrabet mezisteny.
Pokud vosk čistím, tak je potřeba, aby tuhl dlouhou dobu. Vosk je tuk, plave na vodě, musí mít čas se od vody co nejlépe oddělit. Takže po vytavení čistím vosk doma v dílně, v klidu, bez spěchu. Rozpustím ve vodě, řádně promíchám a přeliji (přes cedník na zachycení hrubých nečistot) do zednického kbelíku na míchání lepidla (je pružný). Postavím na desku polystyrenu, další deskou přikryji a zabalím starým vaťákem. Vosk tuhne pomalu bez potíží do druhého dne. Po vyklopení je vidět, že se dobře oddělila voda, nečistota, vosk. Toto opakuji max. 2x, více nemá cenu. Jsem přesvědčen, že u takto čištěného vosku bude minimum nečistot a zbytkové vody, určitě ne 8 %, jak je uváděno někde výše.
Bavíme se ale o sterilizaci .. vosk z voštin je do 4% vosk černý úplně do hnědo černá min srážka 7% přátelé dělal sem 300kg černého vosku dal sem mu 5% srážku a pak sem těžce vysvětloval kde je zbytek vosku opravdu to nebylo příjemné ve výrobně nezbylo nic a ještě chybělo a hrubé nečistoty sem měl dvě kila ..
Já mám vosk po prvním vytavení. Spodní koláč je z vylisovaných košilek z vařáku. Zbytek polovina z víček a polovina že souší. Zítra ještě jednou pretavim (kromě spodního) a potom napíšu úbytek. A až to sterilizují tak zase zvážím.
5% z 300kg je 15kg. To tam opravdu bylo tolik vody?
Tak vosk včera zvážen-11.2 kg. Po opětovném přečištění váží 11.1 kg. Oškrábal jsem 65 gramů, úplně všechno jsem na talíř neposbírál. Takže se dá říct, že úbytek nula. Ale Roman psal o úbytku při sterilizaci, tu jsem ještě nedělal. Čím měříte teplotu vosku v domácích podmínkách? Klasickým multimetrem s nějakým čidlem?
Radime,
v té sterilizaci je právě pravděpodobně ten problém, protože:
- je malé procento vody vázáno uvnitř vosku
- ale hlavně proběhne reakce s kyselinami, při které se vysráží kde co všechno.
Toto vysrážení probíhá i při pouhém varu vosku s vodou obsahující zbytky medu (třeba může být jen trochu sladká). Nedávno se mi to stalo a odstraňoval jsem z vosku docela velké množství houbové hmoty, která by asi jinak zůstala voskem.
Pokud někdo při vyváření vosku používá tvrdou vodu nebo železné nářadí, tak vosk zčerná, což se dá odstranit právě reakcí varem s kyselinami.
Metoda nápravy vosku pomocí varu s kyselinami doporučována v odborných časopisech funguje, ale:
- právě tady vznikají velké ztráty
- asi je rozdíl, jestli se náprava s kyselinou dělá v malém nebo velkém množství vody. A pokud je snaha ušetřit energie a vařit vše v co nejmenším objemu, tak právě zde vzniknou ty velké ztráty. Toto se mi opět stalo loni, když jsem v jedné várce chtěl napravovat vosk a ušetřit za celkový objem ohřívané hmoty.
Když už děláš ty pokusy, tak ten koláč rozděl na poloviny a
- jednu polovinu pořádně provař s kyselinami (tak jak to doporučuje v návodu ing. Smutný) a pak proveď sterilizaci na 117C
- druhou polovinu velmi opatrně ohřívej bez kyselin tak, aby neprobíhal klokotný bouřlivý var do doby, kdy se varem odstaní zbytková voda a pak to sterilizuj na 117C.
Zčistění proveď pomocí velmi pomalé sedimentace (v teplé místnosti v zabalené nádobě, ideálně v termostatu) v protáhlé nádobě, protože tvar nádoby má vliv na sedimentaci.

Na sterilizaci vosku jsem si vyrobil elektrickou topnou spirálu z fritézy. Fritéza je spínána přes relé digitálním termostatem, který má rozsah teplot do 110C s možností nastavení offsetu právě o 7C, takže s odřenýma ušima to vypíná právě při 117C. (https://arduino-shop.cz/arduino/956-digi...27800.html No nekup to za 240kč Smile.
Já chápu ty ztráty při čištění , hlavně u spodního vosku na mém předcházejícím obrázku při použití kyselin. Ale Roman psal, že kyseliny nepoužívá a že se jedná o vodu ve vosku. Ale jak říkám, psal o sterilizaci, tu jsem ještě nedělal.
Radime, jestli ji budeš dělat tu sterilizaci, tak ty bylo zajímavé ji udělat "šetrně" (=bez prudkého varu při 100C) a "co nejrychleji". Dovedu si představit, že Roman, když ohřívá najednou větší množství vosku (píše o 300kg), tak nemá možnost si s tím tak pohrát, a že sice sterilizuje na 117, ale v tom objemu mohou být teploty mnohem vyšší.
Pro sebe si dělám mezistěny:
- Pouze ze svého panenského vosku a z víček
- Bez sterilizace a kyselin. Každý rok si nechávám dělat vyšetření na MVP
- Čistění dělám opravdu pomalou sedimentací. Mám izolovanou nerezovou gastro nádobu vyhřívanou ve vodní lázní, kterou držím na teplotě 70C digitálním termostatem třeba celý den.
Výsledný vosk je nádherně žloťoučký a čistý, ztráty jsou minimální, ve vosku vázaná voda při válcování mezistěn nevadí.

Sterilizační spirálu jsem si dělal pro účely univerzálního ohřívání (voda/vosk/sterilizace) a v principu ji na vlastní vosk nepoužívám.
jaké máte sterilizační nádoby? originál koupené např. od Říhy nebo máte "doma dělanou"?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
Referenční URL's