Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Samovýroba mezistěn
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
Samo domo výroba, když už jsme v sekci Samovýroba mezistěn ☺
Tak jsem včera provedl sterilizaci vosku teplotou 117 -120 stupňů po dobu hodiny a čtvrt. Potom jsem do hrnce nalil půl litru dešťovky, aby se koláč vosku nepřilepil na dno. Nechal jsem chladnout v kuchyni, hrnec byl teplý ještě ráno. Žádné nečistoty na dně koláče nebyly. Váha vosku do hrnce 3000 gramů, váha koláče 2998 gramů. Dnes jsem dělal další várku, ale vosk jsem po sterilizaci nalil do plastového kýble (vodu jsem nepřilival, doufám, že koláč vyklepnu) a úbytek z 3000 g byl 27 gramů, takže cca procento. Věřím, že čím je vosk znečištěnější, tím víc vody do sebe na ty nečistoty váže.[/quote]
Pánové vy se ale motáte kolem panenskeho vosku bez kyselin tam jsou ztráty minimální. kotel mám na 100kg víc tam nedávám je to zbytečné. Bavil sem se o vosku co vypadá dost nechutně a je hnědý se zeleným povkakem.. mám sondu která zaznamenává minutu po minutě teploty co se dějí uvnitř sonda ma odchylku 0,001 maximálně.. tak že o těch teplotách ve vosku něco vím. Ještě jednou tedy. Když se vosk roztopí při cca 70 stupních musí dojit na bod varu a musí se odpařit voda to je primární cíl aby se dostal vosk následně na 117stupňu a vařil se 60minut. Jenže když vám vosk v kotli jednou drží 100 stupňů a odpařuje se z kotle voda třeba hodinu jako je tomu u (čistého) (ekologického) vosku je to c pořádku znamená to menší ztráta. Ale vosk hnědý černý tmavý proste škaredý někdy to proste někdo chce na svíčky tak se to musí aspoň vyčistit aby to nebyl zdroj moru tak ze klasika 117 a čidle na kotli uvnitř také ale uz se vosk vaří 3-4 hodiny než se odpaří voda a pak teprv se hodinu vaří na 117 stupňů. O tohle jde tohle je to proč si myslím ze nečistoty takové ty jemné ne extrém tomu až tolik neuberou. Přátelé přijdete se podívat rád vás seznámím
Při mém čištění vosku se po vychladnutí krásně vysráží pyl a nečistoty na spodku a to je vosk před tím krásně žlutý natož nějaká černá hrůza myslím že tato debata je totožná s problematikou zateplit oul nebo neCool
Problem je jinde,cerny vosk proste na zpracovani nebrat,jiny zpusob jak je naucit venovat se vosku proste neni...Neumi s voskem nebo se vcelarovi nechce,dovez ke zpracovani vosti- s tim se zas maloktera vyrobna chce bavit.Vcelari by si konecne mohli ujasnit,co vlastne chteji.
jaký je podle vás ideální počet otáček válců na lisu na mezistěny, nebo jaká je ideální rychlost posunu při lisování?
Jiří,
nestihl jsem ti ještě odpovědět na tvůj majlík, tak to napíšu rovnou sem. Ptáš se na otáčky válců, ale jde více o obvodovou rychlost.
Mám pohon válců s frekvenčním měničem, a tak jsem různě laboroval s otáčkami. Můžu říct, že je to jedno. Pokud budeš mezistěnu odebírat ručně, ať tažením do pásu jako já nebo namotávat do cívky chce to rychlost přizpůsobit pouze své reakční době. Je třeba reagovat (občas) na nepředvídatelné jevy. Třeba když na tebe promluví manželka a hned teď musíš reagovat. Nebo dojde k přetržení mezistěny a je třeba válce zastavit. Nebo, teď mě nic zrovna nenapadá. Používám rychlost asi 10 cm/s. z ní (nebo jiné) si spočítej otáčky těch svých válců (n=60*v/pí.d). Tím vyděl otáčky motoru a jseš na potřebném převodovém poměru.
Honza
určitě je dobré používat jako spínač šlapku do začátku než to vychytáš
Tak jsem zkoušel vyrobený lis na mezistěny. Matrice jsem po několika pokusech s různými lepidly a silikony nalepil akvaristickým silikonem na děrovaný nerezový plech o tlousce 1 mm. Za dva dny jsem mohl odlévat, díky děrování silikon rychle uschl a drží dobře. Důležité je dobré odmaštění. Použil jsem panty do kuchyňských dvířek, jdou štelovat jak výškově, tak dopředu a dozadu. Výsledné mezistěny 39x24 mají hmotnost 90-95 g, bez chlazení jsem jich schopný udělat cca. 12 až 15 za hodinu. Co bych udělal jinak: děrovaný plech bych použil 2 mm tlustý, boční a zadní lištu bych použil z hliníku a ne ze dřeva, přední nohy o 1 cm kratší, skluz od lisu přímo do hrnce. Ještě řeším chlazení. Chtěl bych použil větráčky ze spodní i z vrchní strany. Myslíte, že to bude dostatečně chladit? Jestli ano které použít? Chlazení vodou se mě nechce dělat.
Udělal jsem chlazení jen z vrchu, spodní bych moc nedoporučoval, rychle to zchladne a potom se dobře neobtiskne vrchní matrice. Třeba by to toto nedělalo když se nalévá teplejší vosk ale proč jej zbytečně přehřívat. Taková je alespoň moje zkušenost.
A stihne to zchladit dejme tomu na 25- 30 mezistěn za hodinu? Zatím jsem většinou viděl chlazení vodou, jen v jednom odkazu na začátku vlákna je chlazení větráčkem . Chtěl bych je vyzkoušet, ale nevím jaký koupit, jestli bude stačit nějaký z počítače, nebo raději průmyslový.
Z počítače určitě ne, tak z digestoře.
Podle mych zkusenosti se vzduchem (nucene) chlazenym lisem se dostanes na dvojnasobny vykon.
Ventilator staci trochu vetsi jak do PC, idealne na 220 V. Mam ho i v termoboxu, jsou to drzaky.
Shora i zdola.
Zkusil bych použít např. tyto ventilátory https://www.gme.cz/ac-ventilatory
Nahrazoval jsem jimi postupně odcházející v CNC stroji a zatím běží bez problému(dlouhodobé zatížení), stejně jako Kuba jsem je dal do termoboxu. Možná by stálo za to zkusit dát nahoru větší (120 mm) a dolu menší (80mm). Tím by se mohlo zpomalit tuhnutí spodní matrice. V každém případě vždy dva vedle sebe, aby se ochlazovala celá plocha. nebo všechny stejné a doplnit o regulaci otáček na horní a dolní matrici samostatně. pak už jen laborovat ...
Taky je mam z GME.
U toho lisu to podle me neni treba komplikovat - nahoru a dolu stejny, staci po jednom a bez regulace. Mam to tak a funguje to. Neni to ale domaci vyroba.
Zkusím objednat dva tyto https://www.gme.cz/ventilator-sunon-a2123hbt a dát jeden nahoru a jeden dolů, popřípadně dva nahoru. Děkuji za rady.
Kubo, ty máš langa, já odléval optimal, tedy delší a úzké mezistěny. Radim píše, že odlévá 39x24. To je dost větší plocha. Ale netvrdím, že to nebude fungovat s jedním.
A co takhle horní i spodní vštrák veliký. A udělat spínač chlazení, po zavření lisu. To je totiž ten moment, kdy je třeba chladit.
Honzo, lis mam na langsthroth - ale jumbo... Wink
Ono to vzdusne chlazeni neni zase tak rychle. A tlumi to i ten silikon. Spis bych to nazval odvod tepla nez chlazeni - ale funkci to ma.

Jestli si to chcete delat slozite, davat k tomu regulaci, spinace a ja nevim co jeste - ok. Ja bych to nedelal, povazuji to za zbytecnost.
Ale to i jine veci, ktere vcelari bezne delaji ac jsou zbytecne slozite a jde se bez nich obejit Tongue
To je tak,když se problému chopí teoretici! Aby lis na vzduch dobře fungoval, musí být z materiálu, který dobře odvádí teplo a tím se dá dobře chladit. Není vhodná ani nerez, která odvádí teplo nic moc. Já použil hliník, tl. 10 mm. což má za výhodu, že se dobře vrtá a dají se do něj řezat závity. Ventilátory jsem použil do líhní. Doba na komplet jednu mez. i s ořezem je tak 75 s. když jedu vlažně, když jedu na výkon tak 1 min. Když dělám medníkové, tak rozříznutím mám 2. Nejdůležitější mít nádobu na rozpouštění vosku teplotně regulovanou. Je rozdíl lít do lisu 100 st. nebo jen 70. Všechno ostatní jsou jen pitomosti, ale co naděláte, když teoretici, co žádný lis ani neviděli, si v nich tak rochní!!! Zdraví R. S.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
Referenční URL's