Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Samovýroba mezistěn
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
Pane doktore, dela mi to to same...
Zdravím. Při válcování mezistěn se nám na prvním hladkém válci lepí vosk na horní válec a tvoří takové mapy i když je válec přebroušen a odmaštěn. při válcování používamé teplou vodu s jarem a potírame válce. Nemá někdo zkušenosti s tímto problémem ? díky za rady
Keď som bol pred 20 rokmi pri válcovaní MS, tak používali obyčajné mydlo na pranie nastrúhamé a rozrobené vo vode. Snáď pomôže.
Na odlévání míchám jar a tekuté mýdlo. Funguje to parádně a hlavě to málo pění.
Moje zkušenosti s válcováním nemám žádné, protože používám 2 deskové lisy. Byl jsem ale při tom, když mě je dříve soukromí výrobci lisovali. Řekl bych že hlavní problém s lepením dělá panenský vosk a pak teplé válce. Jinak jarová voda vyhovuje skoro všem. Můj poslední výrobce dával med vodu a líh. Poměry už jsem zapomněl, ale jsou v překladu německé knížky kterou překládal Dr. Švamberk, název jsem již také zapomněl protože ona knížka ničím nevyniká, spíš takový slabý průměr. Zdraví R. S.
(10.04.2022 13:48)František Slavíček napsal(a): [ -> ]Zdravím. Při válcování mezistěn se nám na prvním hladkém válci lepí vosk na horní válec a tvoří takové mapy i když je válec přebroušen a odmaštěn. při válcování používamé teplou vodu s jarem a potírame válce. Nemá někdo zkušenosti s tímto problémem ? díky za rady

Zkušenosti s tím mám.
Omlouvám se všem co jim video nefungovalo a zdravím pana Šumeru. Potkávali jsme se na Dadantklubu.
Dělal jsem úpravy v nastavení na YouTube a zapomněl uložit.
Snad jsem to napravil a video funguje.
Jen se divím tomu, že nenapíšete zprávu autorovi.
(10.04.2022 23:35)j-k napsal(a): [ -> ]Na odlévání míchám jar a tekuté mýdlo. Funguje to parádně a hlavě to málo pění.
Zdaleka nejlepší separátor je voskové mýdlo. Vosk se zmýdelní louhem tak, že ke 200 g vosku se přidá 28g NaOH. Míchá a drží se to pod bodem varu dokud nedojde k dokonalému zmýdelnění, resp. k neutralizaci roztoku. Ph je nutné měřit aby tam nezůstal nezreagovaný louh!!! Nebo raději dát o trochu vosku navíc, který zůstane nezmýdelněný. Voda je nejlepší destilovaná, asi 100 ml pokud chcete mít mýdlo tuhé. V takovém případě se odlije do nějaké formičky a nechá v ní ztuhnout. Nebo dát vody víc a nechat to tekuté - jak kdo chce. Voskové mýdlo je pro včely přitažlivé, nádherně voní po vosku, použitelné je i jako luxusní tělové. Pro tento účel bych trochu vosku nahradil glycerínem. K domácímu vaření mýdla je toho na webu spousta, když se pohlídá to Ph, není na tom co zkazit. Jo, snad ještě nádoba - nesmí s ní reagovat louh!!!
Pánové a dámy mám dotaz zda máte někdo vyzkoušené odlévání do kovových matric. Jak z toho jdou mezistěny oproti silikonovým matricím? Zvažuji přechod na předpokládám hliníkový lis či z čeho to mají (každý prodejce na stejné fotky udává jiný materiál).
Tak jsem pořídil hliníkové matrice na odlévání, hliník je ofrézovaný. Mám za sebou prvních 100 odlitých mezistěn. Musím říct že zatím plná spokojenost. Mezistěny jsou slabé, asi jako co jsem kupoval ze strážska. Hliník má obrovskou výhodu v rychlosti odlévání, silikon se nikdy nestihne tak rychle ochladit, jako kovové matrice. Jen se nesmí zapomenout rozprašovačem postříkat matrice, protože tyto matrice to neodpustí a slepí se, na rozdíl od silikonu. Za hodinu jde odlít 15 kousků a jediné co omezuje v rychlosti odlévání je ještě ořezávání mezistěn na rozměr.
Delal jsem si lis dle inspiraci na netu, matrici jsem si odlil ze silikonu, telo je z hlinikovyho plechu (8mm ALMAG?). Spodek je chlazenej vodou, vrsek ne (ale bylo by to lepsi). Kdyz jsem se to naucil, kadence byla taky pekna, je ale dulezitej faktor odhad spravnyho okamziku vytazeni mezisteny z lisu . Nicmene mezitim, nez to v lisu zchladne, oriznu si predchozi mezistenu a vyjde pak vetsinou akorat bez zbytecnych prostoju.
Zkus si pripadne jeste najit optimalni teplotu vosku - dela to taky hodne.
Plus separator na bazi voskovyho mejdla

chose
Do silikonu jsem se také něco naodléval. Techniku mám již docela vychytanou, mám odlitých více jak 500 mezistěn do silikonu a už 200 do hliníku. Jen do hliníku se odlévá krapet jinak a po celkovém +/- bych řekl lépe. Mezistěny jsou přesnější a slabší jak do silikonové formy.
Separátor používám pár kapek jaru a krapet tekutého mýdla. Po nastříkaní se na formě nesmí dělat pěna a to tato směs splňuje.
Teplotu vosku při odlévání mám 80-90 °C, co je větší rozdíl jak u silikonu, kde to je náročnější na teplotu. I při otvírání je hliníková forma tolerantnější, jak silikonová. Z 200 odlitých mezistěn se nepovedli 3 kousky, což je pěkný výsledek.
-J. K. Nedal bys do placu výrobce hliníkových matric a přibližnou cenu? Možná by to bylo zajímavé i pro jiné. Já mám 2 silikonové lisy chlazené vzduchem a myslím, že jsou rychlejší než vodní. Občas zmetek,awle jen na ukázku. R. S.
Zdravím všechny samolisaře. Také máme lisy na mezistěny. Výrobcem je zde zmiňovaný Štěpán. A díky jeho radám jsem nakoupil propriety, včetně ohřevu. Na jeho lisech se dá vyrobit násobek toho co píše J--k. Náš pracovní výkon je 34mezistěn za hodinu, což je při teplotě odlévaného vosku 82 - 83 stupňů. A to samozřejmě bez použití separenu (Járové vody). Zatím máme odlito 12kg z víček, a 30kg z vosku.
Len upravím že na tom webe píšu že matrice sú nerezové nie hliníkové. Asi preto aj tá cena.
Píšou nerez, ale je to hliník. Na eshopu se asi nevyznají v materiálu. To však nevadí hlavně že to je funkční. původně jsem tuto formu viděl na prodejně Ještědu, jenže v létě kdy jsem jí pořizoval jí už neměly a proto jsem kupoval u slepičáře naprosto to samé.
To jen pro pořádek Smile
Pro doplnění lisu od Štěpána (jedna se o chlazeny lis vodou). Je velice dobré si koupit dva jeho lisy a při výrobě je střídat. Tim se docílí vysoké rychlosti odlévání, bez prostojů. Jako největší výhodou, shledávám v možnosti nastaveni teploty vosku a tím možnosti odlévat slabší nebo silnější mezistěny. Ne zapomeňme, že díky lisu lze rozdělit různé kvality vosku a i při malém množství vosku si z něj odlit mezistěnu. Poslední výhodou je, rychlost s jakou vše uklidím na skříni nebo opětovně rozbalím.
Přesně tak, když je po všem vytáhnu lisy ke stropu a sundám je až za rok. Mám je na seřizovací trojnožce, protože lis musí být příčně vodorovně a je výhodné mít mírný záklon. Také je důležitá výška lisu od země. Když se u toho budete hrbit, tak si užijete! R. S.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
Referenční URL's