Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Samovýroba mezistěn
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Navíc včelky z materiálu té mezistěny vytáhnou část díla a pak až dodávají svůj vosk. Stačí si porovnat sílu mezistěny a sílu stěny mezi protilehlými buňkami. Ale mohu se mýlit.
Tady zřejmě pramení ta nechuť stavět na některých mezistěnách - nechutnají jim, když to musejí kusadly zpracovávat.
Parafín ničemu nevadí, - pokud bude k mezistěnám od výrobce přiložena informace : složení - včelí vosk 95 procent , parafín 5 procent , tak je to v pořádku , pokud výrobce uvede vyrobeno pouze ze včelího vosku a přidá tam parafín tak je to podvod...
Včelařím jen krátce. Ale nejsem přesvědčen, že holkám nebude vadit ropný produkt v díle. Porovnám to letos a dám sem vědět.
(20.02.2013 9:57)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Parafín je v první řadě ropný produkt, který tím pádem přichází do styku s potravinou. Dále např. nabízím svíčky z včelího vosku, ne z vosku s podílem parafínu.

Ale plast je taky ropný produkt.
A ty si nikdy nepil pivo nebo limonádu z parafinovaných kelímků?
Konec konců nástavky se taky parafinují.
To byste nemohli používat polystyrenové úly nebo plastové úly. Nenatírat barvami. Myslim si ze dneska ta chemie je uplne vsude....Sad
Ano, nástavky se parafínují. A to já také dělat nebudu. A možná, že nebudu sám. Už té chemie máme všude dost. On ten parafín není stabilizovaný a trochu se stále odpařuje. Plast na úlech a mezistěnách je stabilnější.
(20.02.2013 13:23)JKL napsal(a): [ -> ]
(20.02.2013 9:57)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Parafín je v první řadě ropný produkt, který tím pádem přichází do styku s potravinou. Dále např. nabízím svíčky z včelího vosku, ne z vosku s podílem parafínu.

Ale plast je taky ropný produkt.
A ty si nikdy nepil pivo nebo limonádu z parafinovaných kelímků?
Konec konců nástavky se taky parafinují.

..to ale neznamená že parafín može byť obsiahnutý v medzistenách..
jasne ze muze byt i v mezistenach. i kdyz v malem mnozstvi.
Vraj sa toleruje 14% parafínu, a to zas nie je tak málo...
To sa mi nezdá. Pridávanie akýchkoľvek látok do medzistienok je neprípustné. Volá sa to falšovanie. Vosk sa nefalšuje len parafínom, ale aj stearíínom a podobnými látkami.

Nechápem, čo by malo okrem neoprávneného zisku, motivovať výrobcov k takémuto kroku. Včelieho vosku je prebytok a oni určujú cenu pri výkupe...

Ďalej, ak ho tam dávajú, mali by to na dodacom liste alebo etikete zreteľne uviesť.
No pokud by to včelám nevadilo a stavěly by na tom stejně a ty mezistěny získaly tím přídavkem lepší vlastnosti jako třeba ohebnost - tak bych se nějakému malému přídavku parafínu nebránil. Ale v každém případě by ty přidané látky měly být výrobcem uvedeny (pak už to není falšování) - aby člověk věděl s čím má co do činění - sám pak může posoudit výhody a nevýhody.
V minulosti sa tom neraz písalo aj hovorilo. Na medzistienkach s parafínom včely nechcú stavať! A keď aj začnú, stavba je nekvalitná a chaotická.

Mimochodom, musel by to byť parafín pre styk s potravinami. Kedysi sa vyrábali pre potraviny papierové obaly napustené voskom, ale nevyhovovalo to novým svetovým hygienickým požiadavkom.
(20.02.2013 22:08)Radek Botur napsal(a): [ -> ]jasne ze muze byt i v mezistenach. i kdyz v malem mnozstvi.

sme sa asi nepochopili,myslel som to tak,že v medzistenách parafín nemá čo hľadať..keď začal Klíč s navaxom u nás podnikať,tak tvrdil že v slovenskom vosku ktorý je v obehu je cca 5% parafínu..čo sa mne dostáva do uší,tak sa do vosku pridávajú občas aj farbivá,pokusne feromóny,umelé arómy a stearín..ten som aj videl na papieri z rozboru medzistien od nemenovaného výrobcu..nemenujem,lebo neviem či ho tam pridal on,alebo bol len vo vosku ktorý vykupoval a následne z neho vyrábal..
Ano parafín nově nevyhovuje požadavkům pro styk s potravinami obsahující tuky protože se v nich rozpouští.
Problém výrobců s tím, že někdo, aby dostal výměnou víc mezistěn, tak hodí pár žlutých svíček do vyměňovaného vosku asi nevyřešíme. V každém případě samovýrobou je zaručeno to, že víme z čeho ty mezistěny jsou. Holt pokud bude někdo trvat na požadavku bezparafínových mezistěn tak si je musí vyrobit sám nebo nechat vyrobit ze svého případně si natírat plastové mezistěny.
Zo 100kg je 5% 5kg... Tak to je pekných pár sviečok.... Big Grin
(20.02.2013 10:02)Luboš napsal(a): [ -> ]Kupoval jsem mezistěny v prodejně učiliště v Nasavrkách. Dva balíky po 5kg měly světlejší barvu, byly tvrdší a včely na ně nechtěly stavět. Nemám jak udělat rozbor ani jak to dokázat. Příště už to bylo v pořádku.

Žádný složitý rozbor není třeba dělat. Stačí odvážit několik mezistěn a převařit je jako když se čistí vosk. Čistý vosk zůstane nahoře a parafín a ostatní nečistoty se vysráží na spodku koláče. Když to odečteme dostaneme podíl parafínu.
Jedna sousedka mi před časem přinesla kufr mezistěn po manželu někde z 70 let. Chtěl jsem je použít na výrobu svíček a tak jsem jich několik převařil ve vodě a toho parafínu tam bylo víc jak vosku. ostatní jsem vyhodil, protože za tu práci to nestálo.
Dobrý den! Může mi prosím někdo poradit, kdo vyrábí formi na odlévání mezistěn? Nedávno jsem takovou formu někde viděl - zřejmě silikonovou ale nemohu si vzpomenou kde. Děkuji za radu. Miloš
Projděte si celé téma, několik aplikací zde bylo popsáno nebo na ně bylo odkazováno.
Silikonové formy na mezistěny vyrábí Marián Mečiar - výroba forem pro svíčky
Má je v nabídce na svých stránkách (až na konci).
http://www.formy.szm.sk
(20.03.2013 10:08)králík75miloš napsal(a): [ -> ]Dobrý den! Může mi prosím někdo poradit, kdo vyrábí formi na odlévání mezistěn? Nedávno jsem takovou formu někde viděl - zřejmě silikonovou ale nemohu si vzpomenou kde. Děkuji za radu. Miloš

Podívej se na můj příspěvek 85 a 88 v této sekci.
Referenční URL's