Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu - Ekonomika vytáčení medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Včera jsem si splnil dlouhobější úkol a na toto jsme myslel když jsem tak sledoval diskusi
http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Cena-m...9#pid93139


Takže jak a kdo to má spočteno. Tedy jen získávání medu, nemyslím dopravu do medárny a už vůbec ne odvčelování a vyndavání rámků. Jen medárnu.

Příprava medárny na sezonu.
Příprava medárny pro jedno vytočení medu.
Úklid medárny po jednom vytáčení.
Manipulace s úklidem medu, pžíprava nástavků na odvoz - ale bez dopravy ven z medárny.

Velikost jedná dávky a čas na jednu dávku.
Tedy kolik kg za hodinu když už to jede.


Já bohužel budu moci posloužit jen teoretickými časy, medárnu jsem ještě nedokončil.

Ale první věc je zjistit kolik je v q medu hodin práce a pak si ji ocenit.

Myslím, že spousta "laciných" bude překvapeno jak jsou laciní.
Spíš bude spousta laciných nad tímto vláknem kroutit hlavou. Kolik myslíš,že včelařů s cca deseti včelstvy,a že jich je,má samostatnou medárnu?
A co - kde vytáčím, tam je medárna - i kdyby to bylo v chodbě, včelíne, garáži atd. O to víc to stojí řasu připravit.


Vy před sezonou nedáváte do kupy medomet, před vytáčením a po vytáčení neuklízíte atd?.

Jsem zvědavý k jakým číslům se dopočítají lidi.


Když vezmu to ostatní tu cenu 100 - 120, tak na vytáčení by neměla naskončit víc jak desetikoruna, pokud vezmu průměrný plat a hodinovku tak to je takových 160Kř hodinu, a to je tak 3minuty na kilo medu celkem v medárně. ať je tou medárnou cokoli.

Vím že se dá udělat za osmičku (hodin) tak 300kg i s přivezením nástavků a ještě třídit rámky, tavit atd vyřazené voští atd. , takže necelé 2minuty na kilo, ale má daleko dražší minutu jako profík
Ale u amatéra to vidím tak na deset minut na kilo. Tedy jen točení 30Kč/kg.
Já mám v dílně pořádek furtSmile,ale budiž: příprava 1 hod,1 hod vytáčení,úklid 1 hod,3x ročně(a to přehráním). Celkem letos cca 100kg. Já vím bídaDodgy Co z toho chceš vyvodit?
No že na tom medu hrozně rejžuješ, pokud jej prodáváš nad 300Kč za kilo. A pod to je to docela málo.

Letos, neprodávám, protože bych byl v naprosté ztrátě. Letos mám na kilo medu nejmíň hodinu.

A loni vzhledem k pracnosti melecitozy taky, ale holt je tady za med dohodnuto 120 jako slušná cena a spíše maximální cena.

Zajímavé, že většina těch co křičí že 120 je moc je:

- nasraná že 60% mezd je pod průměrem
- když bych jim řekl aby mi šli dělat na barák za těch 60 na hodinu co jim to tak musí vycházet tak se plácne do hlavy. Ale u medu jim to vychází dobře. Smile
(23.11.2014 15:30)KaJi napsal(a): [ -> ]Zajímavé, že většina těch co křičí že 120 je moc je:
- nasraná že 60% mezd je pod průměrem
- když bych jim řekl aby mi šli dělat na barák za těch 60 na hodinu co jim to tak musí vycházet tak se plácne do hlavy. Ale u medu jim to vychází dobře. Smile

Když vy to berete jen a pouze ekonomicky. Pokud někdo sbírá známky, má pouze výdaje. Pokud někdo včelaří opravdu a výhradně pro včely samotné, nebo aby měl med pro rodinu a prodává pouze přebytky, může prodávat za 10 Kč a přesto bude spokojen.
To bude ten rozdíl mezi ekonomickým včelařením a včelařením jehož teprve přidaná hodnota je výdělek = vedlejší produkt. Proto nikdy nebude nebude existovat závěr, který by uspokojil všechny diskutující.

Každá diskuse na téma cena medu se dřív nebo později zvrhne. Ale tak to prostě je a bude. Komu na čase záleží, bude zohledňovat kde jaký náklad, bude pravděpodobně vždy dražší než ten, kdo jde ke včelám zabít čas namísto toho aby seděl v hospodě.

Pro někoho jsou náklady cena cukru, pro jiného cukr + úly + hodiny strávené ošetřováním + benzin + telefon + .... Neshodnou se, navzájem se nepřesvědčí. Cool

A konec konců - není tohle volný trh? Tongue
Jestli jste viděl na volném trhu po doma dojené mléko bez jakékoli kontroly, padělané pašované zboží, řemeslníky co dělají bez dokladu bez DPH za hotový a jsou v evidenci na pracáku, atd.

Tak pak ano, říkejte tomu volný trh, já tomu říkám jinak.

A v podstatě se pak nikdo nedivte, že těm co budou chtít volnou a rovnou soutěž si ji třeba legislativně prosadí. Zatím jsem spatřil jen párkrát verbální náznak tohoto úsilí a to byl řev od včelařů. Big Grin
Když jsem míval brigádníky, tak jsem to jednou počítal. Počet odpracovaných hodin (resp. vyplacených peněz) a počet vytočených kilogramů. Byla v tom i úvodní prohlídka včel, zaškolení v medárně, samotná práce (odvíčkování, vytáčení a stáčení do skladovacích nádob) včetně každodenního úklidu a regulérních pauz na kafe a oběd. Nebylo v tom úvodní a záverečná sborka a rozborka pracoviště (bylo v té sezóně zaběhnuté), nanášení a odnášení nástavků, odnášení vytočeného medu. Prostě jen práce u medometu. Nakonec mě až překvapilo, jak málo na vytočené kilo to bylo - cca 2 Kč.
Jen pro zajímavost, cena té hodiny? Tak trochu orientačně.Smile
Cena medu se odvíjí od základního vztahu poptávka-nabídka. Na to nezapomínejme. A dobrý hiospodář nastavuje cenu tak, aby měl pro své zákazníky med po celý rok...
Letošní rok je medu opravdu málo, to víme z dlouhodobých statistik, a když je medu málo, má to pouze jeden důsledem, a to - snižuje se nabídka a zákonitě roste poptávka...a to se také reálně děje...
Po prvním točení medu, a nebylo ho na první točení zrovna málo, prodávali včelaři i hluboko pod 100 ,- Kč za kilogram, viděl jsem i za 70,- Kč s argumentem, že tolik medu po prvním točení nikdo nepamatuje....., postupem času, jak nepřicházela další snůška, začala cena postupně stoupat, takže v polovině léta už se běžně prodávalo za 120,- Kč, asi v naději, že ještě bude medovice, no nakonec žádná nebyla.... a tak cena dál rostla 130,- Kč, 140,-.... 150,- Kč a koncem podletí i ke 170,- Kč za kg.
A není to špatně ani správně, není to chamtivostí ani dobrostrdečmností včelařů, ale je to prostá ekonimická zákonitost a dodávám, že jsem za ní rád...takže se co nevidět dostaneme běžně na 190,- a v příštím roce klidně i přes 200 Kč za kg.

Inu dobrého pomálu...
Cena medu se odvíjí od základního vztahu poptávka-nabídka.

Pravda, ale v případě amatéra kterého včely neživí jej nenutí nouze prodávat v případě, že se prodejní ~tržní cena dostává příliš blízko k nákladům.
Ahojte,

pokusim sa v priebehu niekolkych dni pripravit malu "kalkulacku" v exceli, kde si bude moct zaujemca postupne vkladat svoje udaje.
Samozrejme kalkulacka bude univerzalna ci uz bude v EURO alebo v CZK.
Dam ku tomu aj zakladne instrukcie ku pouzivaniu.
Toto Vam dlzim, nakolko som sa tiez malinko "pricinil" o zalozenie tohoto vlakna.
Ucelom tohoto nebude ziadne poukazovanie ci ma niekto nizke alebo vysoke ceny.
Ako som uz povedal, ucelom by malo byt aspon zcasti sa dopatrat ake mame skutocne naklady. Ja sam ich u seba nepoznam, iba tusim ze budu dost vysoke.
A este na temu "medobrania" ako vyssie odznelo - podtatne vyssie naklady na vytacanie alebo balenie medu ci uz v malom alebo vo velkom objeme su v priestoroch na to nevyhradenych (kuchyna, garaz, vinna pivnica, ...) ako v primeranej na to urcenej medarni - zdoraznujem ze toto plati aj pre malych vcelarov, dokonca pre nich to plati paradoxne vypuklejsie.
S pozdravom
Dokážete sa pozerať na včelárenie aj romanticky a nie iba cez peniaze? Vážite si vôbec prácu svojich včiel? Koľkokrát to musia otočiť aby nazbierali nektár na kilo medu? A čo ich celospoločenský prínos pri opeľovaní kvetov? Včelár s desiatimi rodinami, a takých je medzi nami hádam vyše 95%, predsa ponúka kvalitu. Produkty jeho včiel sú ako kvalitné ručné výrobky od Baťu alebo Rolls Royce. Sú to gurmánske špeciality poctivej ručnej práce drobného včelára, ktoré nikdy neprešli priemyselnými technikami spracovania pri včelárení. Za kvalitný ručný výrobok sa vždy platí viac. Prečo by mali drobným včelárom určovať cenu medu kovovčelári, ktori pre svoje pracovné zaradenie na pracovisku nemajú čas na manažérske povinnosti okolo odbytu produktov zo svojho včelárstva? Pri ošetrovaní včelstiev postupujú technikou amerických veľkovčelárov, vytočia tonu medu alebo dve, nevedia čo s ním, a aby sa ho zbavili, tak ho strelia za pár drobných. Kazia cenu ostatným. Ale usácky med nie je možné vyvážať do sveta. Na včelárenie sa nemôžme pozerať ako na obchod s ponukou a dopytom. Včelárenie, aj ako remeslo, je poslaním. V cechu včelárov sa cena medu vždy rovnala cene masla. Stáva sa mi, že niektorý špekulant zo zákazníkov utrúsi poznámku, že v Tescu majú med lacnejší ako ponúkam ja. Takému zákazníkovi bez okolkov doporučím, aby si ten med išiel kúpiť do Tesca, pretože ja nevčelárim pre peňažný zisk zo včiel a prácu mojich včiel si cením oveľa viac ako obchodníci s medom.
Ja sa dokážem romanticky pozerať a aj cez peniaze, medu mám dosť a znižovat cenu nemienim. Dám poniektorím med aj za 3Eura/ 0,720L, a to sú osoby ktoré majú malí dôchodok, majú hlboko do kapsy. Aspoň majú ako takú radosť.
Cech včelárov z cenou masla nemá nič spoločné, ba niektorí o tom aj blúznili ako napr., MuDR Korček, bol to starý páprdo a prd tomu rozumel. Veď maslo bolo dotované!!!. Čo má kto tu čo porovnávať cenu masla z cenou medu.
Práve na cenu ako dopyt a ponuka treba hladieť, o tom sú obchody. kto to nevie pochopiť tak zaspal na vavrínoch.
Není medárna jako medárna, asi by nebylo špatné tu uvést i jaký máte medomet, čím odvíčkováváte.
A taky vždycky bude záležet na konkrétní sezoně a řekněme kolik medu je v jednom rámku. Při špatné sezoné ten rámek stejně musím do toho medometu dát i když z něho mám míň než když má 2 kg medu. Práce je stejná ale průměr medu na rámek může být úplně jiný.
(24.11.2014 6:00)MilanBencúr napsal(a): [ -> ]Dokážete sa pozerať na včelárenie aj romanticky a nie iba cez peniaze? Vážite si vôbec prácu svojich včiel? Koľkokrát to musia otočiť aby nazbierali nektár na kilo medu? A čo ich celospoločenský prínos pri opeľovaní kvetov? Včelár s desiatimi rodinami, a takých je medzi nami hádam vyše 95%, predsa ponúka kvalitu. Produkty jeho včiel sú ako kvalitné ručné výrobky od Baťu alebo Rolls Royce. Sú to gurmánske špeciality poctivej ručnej práce drobného včelára, ktoré nikdy neprešli priemyselnými technikami spracovania pri včelárení. Za kvalitný ručný výrobok sa vždy platí viac. Prečo by mali drobným včelárom určovať cenu medu kovovčelári, ktori pre svoje pracovné zaradenie na pracovisku nemajú čas na manažérske povinnosti okolo odbytu produktov zo svojho včelárstva? Pri ošetrovaní včelstiev postupujú technikou amerických veľkovčelárov, vytočia tonu medu alebo dve, nevedia čo s ním, a aby sa ho zbavili, tak ho strelia za pár drobných. Kazia cenu ostatným. Ale usácky med nie je možné vyvážať do sveta. Na včelárenie sa nemôžme pozerať ako na obchod s ponukou a dopytom. Včelárenie, aj ako remeslo, je poslaním. V cechu včelárov sa cena medu vždy rovnala cene masla. Stáva sa mi, že niektorý špekulant zo zákazníkov utrúsi poznámku, že v Tescu majú med lacnejší ako ponúkam ja. Takému zákazníkovi bez okolkov doporučím, aby si ten med išiel kúpiť do Tesca, pretože ja nevčelárim pre peňažný zisk zo včiel a prácu mojich včiel si cením oveľa viac ako obchodníci s medom.
Milan,výborne napísané! Súhlasím,len sme si istý,že všetci včelári s desiatimi rodinami produkujú kvalitu? Smradľavé medomety,uhorkové fľaše,medy presiaknuté liečivami. Poznám aj opak,ale bohužiaľ....
(23.11.2014 19:06)KaJi napsal(a): [ -> ]Jestli jste viděl na volném trhu po doma dojené mléko bez jakékoli kontroly...

Tak to ja vidím stále. Po 50 centov za liter. Lacnejšie ako v obchode. A ďaleko kvalitnejšie. Čo sa potravín týka, v obchodoch sú vždy drahšie a menej kvalitné, ako od suseda a podobne. A nehovoriac o masle, syroch, mäse atď... Doma dojené mlieko bez akejkoľvek kontroly je mlieko, to z obchodu je len biela voda, výrobok z mlieka. Mlieko teda určite nie. Práve teraz som dopil kyslé mlieko z obchodu. V akcii liter 79 centov. Už si ho nekúpim ani s väčšou zľavou... A kupovanie, či predávanie bez bločkov... To je samostatná kapitola. Keby si ľudia mohli dovoliť kupovať s bločkami, nekupovali by bez bločkov. A že sa takýmto systémov nikdy nič nezlepší? Argument, že braním bločku bude lepší výber daní a tým pomôžeme štátu, je možno vhodný tak smerom na západ od našich hraníc. Ale tu v SR je to čistá somarina. Žiaľ.
(24.11.2014 17:33)stanax napsal(a): [ -> ]Není medárna jako medárna, asi by nebylo špatné tu uvést i jaký máte medomet, čím odvíčkováváte.
A taky vždycky bude záležet na konkrétní sezoně a řekněme kolik medu je v jednom rámku. Při špatné sezoné ten rámek stejně musím do toho medometu dát i když z něho mám míň než když má 2 kg medu. Práce je stejná ale průměr medu na rámek může být úplně jiný.

Moja medáreň je len kút letnej kuchyne zariadený potrebným náradím. Mám tam odviečkovací stôl zo starého kuchynského nerezového dresu. Potom tam mám nerezový odviečkovací tanier aj s vidličkou na odviečkovanie plástov s medom. Medomet je tiež nerezový, štvorrámiková volnobežka. Druhý nerezový medomet je dvojrámikový, ale ten, po vytiahnutí koša na vytáčanie plástov, používam ako plničku na med, pretože sa do neho pohodlne vojde 100 kg medu. Cedidlo na med je tiež nerezové. Nádoby pod medomet sú plastové, vyrobené z plastu pre styk s potravinami. Hodnota vybavenia v mojej medárni je asi 800 €.
Drobný včelár, ktorý chce produkovať kvalitu, musí dbať aj na obnovu včelieho diela, obnovu trámikov a rámikov. Moje včely žijú na prirodzenom diele a do prírodného diela tiež ukladajú med. Potom sa nemôže stať to, na čo poukazuje Perun.

[attachment=3049] [attachment=3050] [attachment=3051] [attachment=3052] [attachment=3054]
Teraz ma napadla ešte jedna vec: Mnohí tu uvažujú nad cenou práce na jednu hodinu pri včelách. Ale to evokuje, že tá hodina je stratená, je to niečo negatívne, stratili sem robotou čas a tak nám ho zaplaťte. Čo keď je to naopak? Čo keď práca so včelami je bonusom, nehmotnou výhodou popri zárobku z medu? Niečo v zmysle ako keď zamestnávateľ ponúka k výplate služobný mobil, auto, pár dní dovolenky navyše... Hm, čo ak sa na to človek díva takto?
(24.11.2014 18:50)Jaroslav Stoklasa napsal(a): [ -> ]
(23.11.2014 19:06)KaJi napsal(a): [ -> ]Jestli jste viděl na volném trhu po doma dojené mléko bez jakékoli kontroly...

Tak to ja vidím stále. Po 50 centov za liter. Lacnejšie ako v obchode. A ďaleko kvalitnejšie. Čo sa potravín týka, v obchodoch sú vždy drahšie a menej kvalitné, ako od suseda a podobne. A nehovoriac o masle, syroch, mäse atď... Doma dojené mlieko bez akejkoľvek kontroly je mlieko, to z obchodu je len biela voda, výrobok z mlieka. Mlieko teda určite nie. Práve teraz som dopil kyslé mlieko z obchodu. V akcii liter 79 centov. Už si ho nekúpim ani s väčšou zľavou... A kupovanie, či predávanie bez bločkov... To je samostatná kapitola. Keby si ľudia mohli dovoliť kupovať s bločkami, nekupovali by bez bločkov. A že sa takýmto systémov nikdy nič nezlepší? Argument, že braním bločku bude lepší výber daní a tým pomôžeme štátu, je možno vhodný tak smerom na západ od našich hraníc. Ale tu v SR je to čistá somarina. Žiaľ.
Je to síce mimo témy ale k tomu len tolko:
Doma podojené ručne mlieko alebo dojačkou je z pohladu kvality riadny hnus, nekvalita z prekročením stomatických buniek. Rovno by bolo po rozbore zaradené ako neštandartné!! Čo je skutočná realita.
Aj ked v obchodoch je akože podla niektorích nekvalita/ biela voda/, je zaujímavé že stomatické bunky sú v I trieda, a zaujímavé že tam sedí aj tukovosť.
PD ktoré dodávajú do mliekarní je mlieko kvality Q a I trieda.
Ak do toho nevidíš tak tu nevypisuj nepodložené blbosti, lebo dojiť a dojiť kravy je rozdiel, kvalitu doma nikdy nedosiahneš, pokial si nespravíš technologiu dojacieho zariadenia ako je napr. Baumatic.

Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Referenční URL's