Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Propolisová mast, tinktura - výroba a prodej
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4
Tomu rozumím Smile
Za této situace nezbývá než vyjádřit hlubokou poklonu všem, kteří i přesto na tomto fóru zveřejňují své často draze nabyté zkušenosti!
No, hádky u propolisové masti...U včelí mezery, rámkové míry,počtu rámků v nástavku snad...
Recept na propolisovou mast kdysi uveřejnil v časopise Včelařství chovatel matek Jaroslav Pernica , bylo to dost těsně předtím než odešel do včelařského nebe.Psal také, že v jeho okolí přátelé na mast každoročně čekají až ji umíchá a podělí.
Chtěl jsem se zeptat zkušenějších mastičkářů, jakou barvu a sílu má jejich propolisová mast. Zkoušel jsem teď mast podle receptu MUDr. Hubače / MUDr. Hajduškové, cestou přes tinkturu. Použil jsem čistý líh 96%, tři týdny třepání a louhování propolisu (nad 1/2 objemu flašky), tinktura má takovou pěknou, až skoro kaštanově červenohnědou sytou barvu, sotva je přes to vidět. Do rozehřátého základu (žlutá vazelína z lékárny) jsem dal na 1 l masti tři velké panáky tinktury, vycházelo to váhově na ten kýžený poměr 1:9, spíš možná o malinko silnější. Ohříváno ve vodní lázni, postupně jsem tam ty frťany lupnul a neustále míchal vařečkou, než to přestalo pouštět bublinky a nepřestalo být silně cítit odpařovaným lihem. A pak dál mícháno ve studené lázni, a pak mimo ni, než to začlo být hodně viskózní, aby to pak rychle v kelímkách ztuhlo a nestačilo nic sedimentovat. Barvička se mi zdála dobrá, i když v hrnci to mate. Když jsem to slil do kelímků, je mast o dost světlejší, než jsem čekal, taková jemně smetanově okrově žlutá, vůně taky taková nedomrlá (i teď několik dní po tom, co jsem se načuchal toho lihu Smile). Dělám něco blbě? Je možné, že by se mi to i přes poctivé míchání zdrclo a propolis se srazil na dně? Hrnec měl na dně takovou slabou hnědou vrstvičku, kterou jsem pak zdrbnul houbičkou s lihem, ale opravdu spíš takový film.
Jak poznám, že vypadá mast tak, jak má? Dělal jsem to striktně podle recepisu, výsledek jsem čekal výraznější.
Jaké jsou vaše zkušenosti, co byste případně na tom postupu změnili, nebo kde myslíte, že dělám chybu? Jak vypadá vaše mast?
Díky za každou radu, je s tím spousta práce a náklady, rád bych se aspoň napodruhé dobral kvalitního výsledku, jsem zvyklý se snažit o maximální možnou kvalitu produktů...

Doplňková otázka: není možné nahradit čistý líh lihem technickým, když ho stejně pak ze směsi odpaříme - neodpařily by se i ty denaturující složky (benzín?). Vyšlo by to skoro o řád levněji, i když se ptám spíš ze zvědavosti a do vzdálenější budoucnosti - utratil jsem za čistý ethanol krvavé peníze a ještě mi dost zbylo na příště.
Takhle vypadá moje mast, podle toho co píšeš, to děláš dobře, já akorát místo 96% lihu používám 60% alpu a když se pak alkohol odpaří tak mast je po alpě taková mentolová, čili když si jí třeba při rýmě namažeš pod nos, tak je to paráda. Jinak postup dělám uplně stejně jako ty a dávám 20% tinkury, čili na litr vazelíny dávám 200ml tinktury.

[Obrázky: IMG-20180728-WA0001.jpg]
Vazelína je chémia a nie je to zdravé čo vedia to aj lekárnici... Rímu čiže nachladnutie majú takí čo si zhumplovaly svoje zdravie.
Merkuri někdy máš dobrý názory, ale někdy taky totální pič....
Propolis má různou barvu a navíc i různé složení viz wiki.
Tak i barevný výsledek mastí může být jiný.
Na uvolnění účinných látek se má používat líh 80% a víc.
Z nouze pro sebe jsem loni použil alpu jako Louky, ale chce to opravdu silnější.
Jakýkoliv denaturovaný nebo technický líh bych se neodvážil použít.
Pravda je, že jemný potravinářský
vysokoprocentní líh je šíleně drahý.
Ja kupujem lieh v lekarni namiesaju 90 %80% aj 60 %. Cena je podla toho aky.chcete.
No mě řekli v lékárně, že max 60%, že silnější nemůžou, tak paní byla asi mimo...
(24.01.2019 20:00)Pavel-T64 napsal(a): [ -> ]Propolis má různou barvu a navíc i různé složení viz wiki.
Tak i barevný výsledek mastí může být jiný.
Na uvolnění účinných látek se má používat líh 80% a víc.
Z nouze pro sebe jsem loni použil alpu jako Louky, ale chce to opravdu silnější.
Jakýkoliv denaturovaný nebo technický líh bych se neodvážil použít.
Pravda je, že jemný potravinářský
vysokoprocentní líh je šíleně drahý.

Kde si přišel na to, že se má používat 80% líh a víc? Já právě slyšel, že nejvíc účiných látek se uvolnuje v 60% alkoholu, proto ho používám......a při silnějším lihu už se uvolnujou látky, který nejsou žádoucí.....
To by mě taky zajímalo proč 80 a víc. Znamej to dává do vodky a prej OK.
Rozny lieh u nas namiesaju len v jednej lekarni pri nemocnici ostatne lekarne len 60%.. a myslim ze propolis je vo vode nerozpustny.
Louky.
To není o tom, že to děláš špatně.
Alpu můžeš používat.
Pokud sjedeš na netu nebo v knížkách výrobu propolysové tinktury (což je potom i surovina pro výrobu masti) doporučuje se 70% líh ve váhových poměrech 1:5 propolys:líh.
Je tam i doporučení na silné tinktury z 80-90% lihu 2:1
Co se týče škodlivých látek, tak tam je to o době výluhu než to přefiltruješ.
Pokud to necháš dlouho a to platí i o alpě (max 3 týdny, ale to píšu jen z hlavy, musíš si to vyhledat) může dojít k výluhu těžkých kovů do tinktury.
Ještě o poznání kvality-pokud si kapneš na ruku propolysovou tinkturu - kvalitní nejde umýt.

A ještě o lékárnách.
Opravdu tam neprodají víc než 60%
Možná je někde vyjimka, ale já o ní nevím.
Ta alpa není špatná volba mentol v ní dává tinktuře ještě lepší vůni.
Jak jsem psal loni jsem si pro sebe lahvičku udělal a jsem s ní naprosto spokojený.
No právěže jsem se na internetu inspiroval.......ale tam jsou recepty jak to dělají včelaři a né farmaceutický firmy, takže to každej dělá tak jak mu někdo řekl a tak to předává dál.....já to budu dělat tak jak jsem si to našel já, dokud mi někdo nedá pádnej argument, že to je blbost. A co se týče délky louhování...tak já to tam měl klidně rok....to slyšim poprvé, že by se po nějaké době tohle dělo...naopak většinou se píše čim dýl tim líp....nebo máš pro ty tvrzení nějaké podklady, rád si to přečtu.

Pro příklad hned první článek co mi vyjel...." 1 díl propolisu rozmíchej ve 2 dílech 96% ethanolu (lze ale využít i méně procentní čistý bílý alkohol, např. vodku). Ve vhodné nádobě s uzávěrem při pokojové teplotě a za občasného míchání vše maceruješ, neboli luhuješ několik dní (ideálně týdnů či měsíců – čím déle, tím lépe)."

Další článek: "V jedné sklenici smícháme propolisový prášek a alkohol. Doporučuje se 70%. Je výhodnější oproti čistému alkoholu, neboť dojde k rozpuštění látek nepolárních – v alkoholu, tak látek polárních rozpustných ve vodě."
Ok Louky a to jsi přečetl jen něco.
Mimochodem ta zmíněná vodka je taky 70%.

U nás to staří včelaři děllají ze slivovice, vesměs 51-52%.
Každý ji má doma po ruce a vždycky se to tak dělalo.
Informace z netu vesměs nemají a, že by si koupili odbornou knihu to nepřipadá v úvahu.
V lékárně seženou jen 60% tak to už zase použijí radši tu slivovici.
Já mám nejbližší prodejnu s vysoko obsahovým jemným potravinářským lihem 50km.
Lih je šíleně drahý a pokud si ho nechám poslat výjde to jednou tak dráž.
To jsou hlavní důvody proč si tito starší včelaři nedají říct a zubama nehtama se drží těch nízkých lihových procent.
O tom co jsi napsal o výluhu v 60% dojde k výluhu polárních i nepolárních látek je pravda, četl jsem to, ale přiznávám, že nevím o jaké látky navíc se jedná, ani o jejich přínosu v tinktuře.
Vím, že se dá tinktura vyrábět i bez alkoholu, na bázy vody, ale ani tomu jsem nevěnoval pozornost.
Přidám perličku, tu loňskou jsem si, už zfiltrovanou deci odlel a přidal do ní 15ks koření hřebíčku a 15 kuliček jalovce, ve skleničce to nechávám na stálo, ale po týdnu jsem přidal půl deci destilované vody.
Používám to na bolesti zubů a funguje to dokonale.
Hlteček a honit to mezi zubama 2-3minutky stačí.
Tinkturu jako takovou dělám taky z Alpy (60 %) a naprostá spokojenost. Silnější líh pro mast tam má být i proto, aby se všechen odpařil a nezůstala z něj v masti ta voda (třeba těch 40 %). V lékárně jsem taky silný líh nesehnal, mám ho odtud https://www.sagras-shop.cz/cz/shop/lihov...ment_set=1 . + poštovné...


[Obrázky: propolisova-mast-a-tinktura-zmens.jpg]

Čekal jsem, že to bude tmavší a čichově výraznější, nevím jestli je to ok, nebo co dělám špatně. Případně jak to udělat silnější, aniž bych tam nalil lihu za x stovek. A taky jestli je to žádoucí, aby to nebylo silné a na ty rány třeba agresivní až moc. Ale jinak si na drobná poranění leju tinkturu úplně hnědou a vyhovuje mi to.
Tak nevím, nerad bych dával lidem nějaký nepodarek...
Nevim no s tou vodou, jestli tam něčemu extra vadí. Já tu mast už testuju tak půl roku a zdá se mi, že to parádně funguje na vše co si namažu, takže se toho budu držet. Já jsem na zčátku četl, že se ta mast bude díky vodě kazit, ale moc si nedokážu představit co se s ní tak může stát, zatim vypadá pořád stejně, tak uvidíme do budoucna, vše je o zkušenostech.
Tá vaša výroba je dosť nákladná a keby to mali tak robiť lekárne tak bi šli do " Mínusu " Mali bi ste myslieť ako to spraviť efektívne lacnejšie.
Ja beru 80% lih na tinktury a masti tady: https://alkosbirka.cz/detail/lihoviny-12...mni-18836/

Jinak skutecne bezne lekarny nemohou prodat alkohol silnejsi nez 60%. Jsou ale specializovane lekarny (napr. u velkych nemocnic), kde se da dostat medicinalni alkohol okolo 90%. Ale cena je, jako kdyz Vam chteji prodat jeste kousek lekarny.

Ta 80ka mi prijde tak akorat, vymaceruje to co je potreba a i pomerne rychle. Kapka na pokozku vytvori lepkavy povlak k neumyti. S Alpou mi to prijde dost pomale a zkousel jsem slivovici a nic moc velkeho to nebylo. Tot ma zkusenost.

[Obrázky: lih-konzumni.jpg?_c=6424886]
Stran: 1 2 3 4
Referenční URL's