Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přirozený život včelstev vs. člověk - Josef Nymsa
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8
Kniha je samozřejmě hodně dobrá, ale srovnáváš věci nesrovnatelné.Termosolár je o léčení včelstev teplem. Nymsův úl nic neléčí ale je o tom vrátit včelám to, nač jsou pudově miliony let naprogramované a přitom se nerojit. S částí, která je jen o životě včel souhlasím téměř se vším. Podle mě je nový a hlavně zázračný úl vykročením do slepé uličky. 100% nerojivosti s navýšením medných výnosů se jde dopracovat jednodušeji. Rovněž i v nástavkovém úle lze jet přírodně jednodušeji. Je to můj názor a mohu se samozřejmě mýlit. První část knihy je super a všem kdo se podíleli na jejím vydání velký dík! Zdraví R. S.
Byl bych opatrny na konstrukcni material. Na ty jedny horni pricce drzi jak plodistni ramky tak horni mednik. A na zimu maji v plodisti dost zasob a je to vaha Smile jinak nejvetsi prinos tehle ulu vidim v tom ze vcelar vubec nemusi a ani nema zasahovat do vnitrniho usporadani ulu. Zadne zuzovani ani rozsirovani vcelar nic neprosvihne.
Jirko hezké svátky. Děkuji Ti za přínosné informace o Nymsově úle. mohl bys a nejen pro mne sem vystavit současné fotky(aktuální). Také by mě zajímalo jak si Co postavily, kolik si krmil, Jak si léčil a z jakými výsledky. No a samozřejmě nějakou tu fotku. Moc DÍK a přeji velice moc úspěchu do příštího roku.
(25.12.2015 16:15)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Kniha je samozřejmě hodně dobrá, ale srovnáváš věci nesrovnatelné.Termosolár je o léčení včelstev teplem.

To není úplně pravda, protože termosolár není jen o léčení (jak mnoho včelařů ku podivu a ku škodě neví). Je to opravdu opačný extrém k Nymsově úlu. Linhart ohřívá, Nymsa chladí.



Přidávám se k prosbě Jindřicha Meduny. Fotky by potěšily.
Mimo to, je něco známo o obměně díla?
Tak jsem si vzpomněl na NYmsu, a zajímalo by mne jak to v nich po vyzimování vypadá? Jirko dal bys sem nějakou fotku a postřehy. Určitě by nejen mne zajímalo jak přezimovaly, jak se rozjíždějí. No prostě jak to v nich frčí. Diky.
"Nymsa" má jen jednu vadu....je malej!!! Jo, kdyby se mluvilo o 400 litrech, už by to bylo o něčem jiným.Wink
malá pikoška pre milovníkov histórie,neviem či menovec alebo rodina..? časopis Slovenský včelár,ročník 1947 ...
[Obrázky: image.jpg]
Kdo knihu četl, ví, že nejspíš rodina.
Jak se daří včelkám v Nymsa úlu? Máte někdo nové foto?
Koukám, že toto téma utichlo v roce 2015. Všiml jsem si, že někteří hledají návod a nákresy na stavbu 2N úlu. Pokusil jsem se připravit takový návod, aby si mohli zájemci úl sestavit a vyzkoušet. Návod je ke stažení na mých stránkách http://www.vcely-filipov.cz v sekci 2N úl. Rovněž tam najdete i fotografie z loňského roku.

V příští sezóně budu provozovat celkem 3 úly 2N. Fotky budu postupně zveřejňovat na svém webu. Budu velmi rád, pokud mi někdo napíše své zkušenosti s tímto úlem.

Děkuji.
Dala by se ta Nimsova kniha ještě někde koupit. Vtom nakladatelství o kterém se tady na začátku píše jsem ji pod jejím názvem nenašel. Asi je to už dávno a je pryč.
Díky hned obědnám.
Stojí to za přečtení a za ty 3 stovky.
Já v podctatě tak včelařím ,velký prostor ,nic nepřerovnávám v plodišti a fakt se to nerojí. Jen já na horách mám rád slunečné stanoviště a Nimsa to schovává do stínu lesa.
Otázka je, či je Nymsa v Tvojej nadmorskej výške.
Asi není ale pryncip velikých bezzásahových včelstev máme stejný.
Lebo včelstvo na slniečku v 200 mnm a 570 mnm je sakra rozdiel.
Inak úvodná strana knihy vyzerá pútavo.
Budem asi uvažovať, ako ju objednať na Slovensko.
Přátelé včel. Dal jsem na web fotky z letošního klání člověk versus 2N úl. Fotky.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8
Referenční URL's