Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Novela stanov ČSV 2015
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Kacířská myšlenka. Co kdyby ZO řekly, že nechtějí být pobočným spolkem, ale součástí hlavního spolku přímo, tak jako je to třeba v PSNV - tam taky žádný pobočný spolek není a je jich tam stovky. Prostě by se to transformovalo do jednoho celku ČSV s detašovanými pracovišti.
Určitě pokud se chce někdo vézt a nepracovat tak se může sloučit,ale ne s ústředím.
Bohužel procento včelařů co říkají,že je stanovy nezajímají je ohromné.
Minulý týden mi jeden řekl,můj děda byl první pokladník ústředí včelařů ale mě zajímají včely stanovy ne.
To mě dost překvapilo,čekal bych pravý opak.Sad
Citace:2. Členové jsou povinni:
a) dodržovat stanovy, obecně závazné právní předpisy a interní svazové předpisy
Jak to dělají když je stanovy nezajímají.
není to důvod k
Citace:12. Členství ve svazu zaniká:
...
c) vyloučením, poruší-li člen závažným způsobem nebo opakovaně stanovy svazu nebo
obecně závazné předpisy, nebo opakovaně ve lhůtě jednoho roku základní členské
povinnosti.

Jen aby se ty stanovy nejevily v tomto kontextu jako alibistickou snůškou slov.
Kdo bude bdít na doržování?

Připadá mi poněkud směšné od některých funkcionářů jak bdí nad neorganizovanými, ale jakmile je to člen, který se o nic nezajímá a kdo ví jak se stará o včely, hlavně když nahlásí a nasype měl a odebere léčivo - tak je vše OK. A navíc mnohdy sám ty předpisy a vyhlášky nezná - resp. pamatuje si matně něco z dob před X lety.
Já bych ty stanovy zjednodušil na:

1. Členové jsou povinni:
a) platit příspěvky

2. Členové mají nárok:
a) na guláš

A hotovo. Tomu každý porozumí a všichni budou spokojeni.
Pro JKL:Všechno co jsi řekl,ať to bylo ,že kolik zaplatí na pokutách co dostal svaz,co jim mohou sebrat.
Vedlejší ZO vlastní les a pole.Že nebudou mít se kde informovat........
Jenom se mi smáli.A předseda horlil tak ,že jsem dokonce omládl - připadal jsem si jak na schůzi
Národní Fronty - My jsme jednotní, máme jen jednoho nepřítele.A to jsem byl asi já. F.V.
(02.03.2015 17:12)Milan Šimonovský napsal(a): [ -> ]Určitě pokud se chce někdo vézt a nepracovat tak se může sloučit,ale ne s ústředím.
Bohužel procento včelařů co říkají,že je stanovy nezajímají je ohromné.
Minulý týden mi jeden řekl,můj děda byl první pokladník ústředí včelařů ale mě zajímají včely stanovy ne.
To mě dost překvapilo,čekal bych pravý opak.Sad

To není nic překvapujícího.
Normální malovčelař kterých je většina chce trávit svůj volný čas kterého má málo u včel a ne studiem několika stránkových stanov, kterým v podstatě nerozumí.
U návrhu nových stanov by ještě musel nastudovat NOZ aby posoudil jestli návrh nových stanov je v souladu s NOZ
Kolik včelařů z 51 tisíc zná současné stanovy? Neznají je ani dlouholetí funkcionáři.
Asi je doposud při včelaření nepotřebovali, proto je to nezajímá.

Nedělám si iluze, že v nějakém jiném spolku to se znalostí stanov bude jinak.
Já bych to neviděl se včelaři a jejich znalosti stanov ČSV tak černě . Statisticky tomu budou obdobně jak občané ČR se znalosti ústavy. Huh

Josef
Když to tady čtu tak mě vlastně dochází,že pokud něco zdědím a nebuduji tak k tomu mám úplně jiný přístup asi je to v naší povazeIdea
Tak jsem se bavil s holkama ze ZO ČSV Praha 5 a říkaly mi že včera měli schůzi a tam se dohodli, že se o stanovách vůbec hádat nebudou a založí si vlastní nový spolek, tedy nebudou ZO ale Včelařský spolek pro Prahu 5 a Radotín. Pro prý byli všichni přítomní. Takže teď obešlou nepřítomné s informací, že v ZO skončili a uvidí co se bude dít. Docela elegantní řešení Smile
To jsem zvědav, pokud někdo z nezúčastněných nebude souhlasit, tak zůstane věrným, ale opuštětným členem bez funkcionářů.
To bude zajímavé, jak se ze ZO Pha6 nebo Praha 4 stane 5+6 nebo 4+5. Či kdo bude expandovat na uvolněné území.
(05.03.2015 17:07)Mlha napsal(a): [ -> ]Tak jsem se bavil s holkama ze ZO ČSV Praha 5 a říkaly mi že včera měli schůzi a tam se dohodli, že se o stanovách vůbec hádat nebudou a založí si vlastní nový spolek, tedy nebudou ZO ale Včelařský spolek pro Prahu 5 a Radotín. Pro prý byli všichni přítomní. Takže teď obešlou nepřítomné s informací, že v ZO skončili a uvidí co se bude dít. Docela elegantní řešení Smile
Velice rád bych se dozvěděl jak to ta děvčata dotáhnou do konce.Myslím že se ještě pořádně zapotí až budou řešit detaily pokud to není jen truc.Moc si nedovedu představit fungování takového spolku.Pro jednotlivce nečlena je to oproti tomu co hodlají zavést procházka růžovou zahradou.Dovedu si představit takový spolek s jednoduchým fungováním pokud by nemusel být spojen v jakékoli činosti s ČSV.Není žádným tajemstvím že ostatní inštituce dělají vše pro to aby pokud možno každého včelaře připojili nějakou pupeční šňůrou ke svazu.Největším lanem jsou pak dotace kdy MZ nedalo včelařum jinou možnost požádání než přes svaz.Řešení dát stanovami ZO povinnost ke všemu důležitému (přesně stanovit postup k určení co je důležité)se vyjádřit buď souhlasem nebo nesouhlasem tedy opačný postup než je nyní a případný většinový výsledek by pak byl pro ty nahoře závazný.Bylo by to v dnešní internetové době velmi jednoduché a transparentní zadá se požadavek na schůzích se probere a výsledky se pošlou přes Cis kde zůstanou pro kontrolu viset.Přičemž by toto mělo jít oběma směry.Tedy k případnému návrhu ze spoda by se měli v určitém termínu možnost připojit i ostatní organizace a následně by se věc podle zájmu buď řešila nebo neřešila.
Mohu Vám říci ,žádný problém založit nový spolek.
Při dnešním ,kdy jsem zakládal dva,si troufnu říci,založen během půl dne /ale musí být vůle/.
Déle budu čekat na vyjádření úřadů a výrobu razítka.
A jestli se shodlo 10 - 20 lidí a aspoň pět jich bude pracovat /předseda......../
Když se tu u nás dívám na některé ZO, tak to zvládnou též s menším papírováním. F.V.
Uvolnite sa ... susedia včelári majú rovnaké včely a manželky ako Vy. Bez stanov a dotácii. Ak ich obetujete, máte priestor na pokojné včelárenie.
(05.03.2015 21:15)Josef Skala napsal(a): [ -> ]Moc si nedovedu představit fungování takového spolku.Pro jednotlivce nečlena je to oproti tomu co hodlají zavést procházka růžovou zahradou.Dovedu si představit takový spolek s jednoduchým fungováním pokud by nemusel být spojen v jakékoli činosti s ČSV.
POdle mého názoru pokud nebudou mít v záměru vybudovat nějaký "majetek" nebo žádat o dotace na činnost, tak jim stačí sklenice od medu na pokladničku a chuť něco dělat a užijí si srandy a včel víc jak za dvacet let v ČSV.

V září posbírají žádosti 1D a určený dobrovolník je donese k někomu koho si ČSV určí a ten tam taktéž doběhne s plnými mocemi pro výplatu.

A zbytek času ztráví u včel a akcemi na které budou mít chuť.

ČSV je organizovaná teritoriálně, takže i nadále budou podle mapy pod někoho spadat. Tedy na mapě bude nadále na Praze 5 označeno pod kterou ZO to spadá.
Ta teritoria určuje kdo? Jinými slovy kdybych si nedejbože chtěl okolo svýho baráku založit ZO ČSV, mám smůlu že už je tu obsazeno, nebo si to území jménem nové ZO zaberu?
Stačí si přečíst stanovy.

K založení ZO je nezbytný předchozí souhlas OV, který současně určí územní působnost ZO. Výjimečně může určit územní působnost a udělit souhlas se založením ZO předsednictvo RV. Základní organizace musí mít nejméně pět členů. Podrobnosti vzniku ZO stanoví jednací řád ČSV.
Není třeba zakládat ZO pod křídly ČSV, můžeš si založit i vlastní občanské sdružení.
U nás jich několik:
  • PSNV
  • MSVV
  • Dadant klub
  • Včela pro Moravský kras
  • Dubická včela
  • ...
Přesně, jak napsal Honza. Je vidět, že ta pupeční šňůra je prostě silná ... Big Grin
Vlastní občanské sdružení potřebuje jen tažné koně, vůli k práci a někoho, kdo pohlídá, aby to vše bylo v souladu s legislativou. Třeba pokud je nějaké hospodaření, tak tohle, ev. možná daňová přiznání a pod. Pak už zbývá jen pracovat mluvit spolu a včelařit ...
Jiří

(06.03.2015 8:32)Kohout napsal(a): [ -> ]Ta teritoria určuje kdo? Jinými slovy kdybych si nedejbože chtěl okolo svýho baráku založit ZO ČSV, mám smůlu že už je tu obsazeno, nebo si to území jménem nové ZO zaberu?
Ve středověku se teritoria - újezdy pravidelně objížděly a potvrzovaly se hranice. Někdy to bylo i tak, že se kolem hraničních kamenů vodili čeledíni a pod. a u každého dostali holí, aby si to líp pamatovali ... Poučné, že? Big Grin
Můj včelařící kočič Kryštůfek má zrovna potvrzovací kampaň. A musí to být děsivá makačka ... Podle toho, jak a v jakém stavu chodí domů ...
Je ale fakt, že za mlada míval šrámy na zadnici, zatímco teď je má na čele a na hrudi. Hrdina ... Big Grin
Jiří
Založit si spolek (občanské združení), třeba chovatelů varroa destroktor není složitéBig Grin Byrokracie tak velké organizace, jako je ČSV je podstatně složitější.
A ty lidi jsou si jaksi blíž, obzvlášť, když jim do toho nikdo nekecá. Kouněte kolik spolků je v každé obci - hasiči, horolezci, šachysti, pěvecké sbory, turisti, cykloturisti ... kapely. Stačí mít zájem se scházet a ne povinnost se scházet a poskakovat jak se shůry káže.
Nic zakládat nechci. Jen mě ze zvědavosti zajímalo jak si nárokujou to teritorium.

Jako že by nás tu bylo třeba těch pět včelařů, každej s deseti hektary pozemku a oznámili svazu že od teď už těch padesát hektarů není území místní ZO ale naše tak ať sem nechoděj.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Referenční URL's