Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Řezání polystyrenu a styroduru
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Tak to pak neřež ani neřeš. Smile Dělal bych si z toho jednorázovky na 5 let a případně víc. Barva to docela vytvrdí.
Pro mě je jednoduší řezat z desek než tam jet. Jeden den v háji.
No ale zas to ponížení, polystyrenové úly.
Hezky pozdni vecer preju,
ja vim, ze uz se to tady urcite resilo, ale rad bych se zeptal, kdyz XPS rezete, cim nejlepe v domacich podminkach? mam volsovy ruce a se zalamovacim nozem ne a ne rovnej rez Sad a je mi skoda meterialu, kdyz bych rad, aby to krom funkcnosti taky nejak vypadalo...
Takze bud tyc a prastit pres ruce a nebo prosim o radu, smutne koukam, predesilam, ze nemam strojni pilu, ale nejakou malou cirkularku bych si na to klidne i poridil..
Moc dekuju!
Honza
Honzo,nemáš v dosahu stolára ktorý robí na formátovacej píle? ja si všetky veľké formáty(sololit,styrodur)dávam takto robiť,za robotu platím medom..za 4 poháre mi narezali styro na 50 medníkov,doma by som zbláznil pri takom množstve na mojom cirkulári,a o presnosti ani nehovorím..
Skusal som pilu na polystiren, je z toho hrozny bordel.
Mam spravenu super jednoduchu odporovu rezacku. Dve suciastky, jedna baterka a nerezovy vcelarsky dratik. Kus dreva ako konstrukcia.
Ak by bol zaujem mozem nafotit.

z xps chcem robit dna tak aj to budem skusat rezat.
Honza, ak máš presne naplánovaný rozmer a konštrukciu, tak poslúchni Gustove rady.
Neoplatí sa s tým strácať čas a ohrozovať zdravie.

Ak nemáš premyslený rozmer a chceš "laborovať" s kusovkami, tak na to stačí akýkoľvek cirkulár, ale MUSÍ mať za kotúčom rozrážací klin, aby Ty neprilepilo a nestrhlo rezaný materiál. Je to tak nesmierne nebezpečné, že by som to naozaj neodporúčal. Na stavbe som tak rezal s tým klinom bez problémov (prievan na dvore je dobrý pomocník).

Odporovú rezačku som tu aj nakreslil. Tou mi žena dokázala rezať polystyrén na celú stavbu. Ja som lepil.
..bez klinu rezať styrodur to je smrť..pecka do tváre ako s preglejkou,raz stačilo Cool
Já jsem to řezal bez klinu a úplně v pohodě, žádná sebevražda se nekonala. Měl jsem obavy z přesnosti a ta byla taky v pohodě. Jediné co jsem udělal je, že pravítko nebylo rovnoběžné s pilou.
(27.04.2016 22:58)Honza Veber napsal(a): [ -> ]Hezky pozdni vecer preju,
ja vim, ze uz se to tady urcite resilo, ale rad bych se zeptal, kdyz XPS rezete, cim nejlepe v domacich podminkach? mam volsovy ruce a se zalamovacim nozem ne a ne rovnej rez Sad a je mi skoda meterialu, kdyz bych rad, aby to krom funkcnosti taky nejak vypadalo...
Takze bud tyc a prastit pres ruce a nebo prosim o radu, smutne koukam, predesilam, ze nemam strojni pilu, ale nejakou malou cirkularku bych si na to klidne i poridil..
Moc dekuju!
Honza

zdravím...
pro moje potřeby řežu žhavým drátem.... nerez drát ze včelařských potřeb, trafák na zatavování mezistěnek a udělal jsem si rámovou pilku....
používám na zaříznutí do víka - uteplení-....přesnost jsem neřešil ....při trošce pečlivosti si myslím, že by ale nebyl problém říznout -+1mm.....

troška mouder....
Tiež som rezal PS bez úrazu, ale zvolil som cirkulár s veľkým šrankom a k tomu veľkú dávku opatrnosti. Tiež už ma PS a sololit pri pílení vycvičil, takže určite tam nepatrí žiadna frajerina.
Plemenáče z PS mi včely vyhrýzali, hlavne pod vrchnákom a lišta tomu zabráni aj napriek tepelným mostom, ktoré sú cez sezonu bezvýznamné.
Diky moc vsem!
Honza
Jelikož Styrodur nějak není a mě čeká cca 20 plemenáčů, koupil jsem v Hornbachu šedivý Syntos. Z lenosti jsem to zkusil na pile bez klínu a jde to báječně. Dokonce i plátkovou pilou, vůbec se nelepí. Vše jsem nařezal a žádný nebezpečný jev jsem nezaznamenal. Takže záleží asi hodně na materiálu. Na PPS nebo Styrodur bych bez klínu nikdy nešel!!! Zdraví R. S.
Řežu bez problému na cirkuli. Na rozrážecím klínu je ještě odklápěcí kryt kotouče, výšku nastavím tak, aby styrodur prošel akorát pod tím krytem. Z boku pravítko, takže to nemá jak vyskočit zpátky.
Dá se řezat i přímočarkou, je na to i speciální plátek, nemá zuby ale ostří jako nůž. Není z toho žádný bordel jako po cirkuli, ale není to na větší tloušťku. Plátek je pružný a při tl. 5 cm se při řezání prohne do boku. Řez je potom křivý, mezi horní a spodní hranou i 5 mm.
Proto řežu odporovým drátem. Řez je rovný, čistý, není žádný odpad, který se všude lepí. Ale řeže to o poznání pomaleji, než cirkulárka.
Ale jde to úplně krásně. Já to normálně řežu vidiovou pilou, pravítko mám o 1 až 2 mm ze šikma a pila nesmí trčet moc přes materiál.
DRÁT JE DRÁT...bez těch bílej protivnejch kuliček...a bez zbytečnejch řečí od domácí, když to je pak všude...
..aby som to upresnil,ja mám ten cirkulár s dosť malým stolom,problém nebol v tom že by sa to pri rezaní lepilo kvôli teplu,rezať to ide perfektne,aj obyčajný polystyrén,ale pri dlhšom reze mi zovreli kotúč tie dve časti rezaného materálu ktoré vychádzali za ním..inak súhlas so vsetkými príspevkami nadomnou..
Skúšal niekto namiesto odporového drôtu napr. planžetu z orezávacieho nožíka napojenú na zváračku?
Podľa mňa by sa planžeta nemala ohýbať , na bežných zváračkách sa dajú nadstaviť ampére.
par fotiek z rezacky.
boli tu urcite lepsie, presnejsie ale do pivnice v panelaku na polystiren 1x2m je toto
pre mna asi jedina moznost.

inac metrovy rez je na tuto baterku a regulator maximum a ide to celkom pomaly
uzsie rezy su bleskovka. steny nadstavkov rezem po 6 naraz

https://goo.gl/photos/fSnUY75s2T2opTtVA
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Referenční URL's