Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úvaha: oddělky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5
Zdravím ve spolek.
Co čtu zde i různě na netu, tak to vypadá na vcelku velké úhyny včel, u nás včelnici se to zatím drží. A už jsem se i setkal s tím, že se lidé ptali, zda nebudu mít včely na víc. Tak mne napadlo, byl by zájem o oddělky? Nebudou to žádné "výběrovky", ale poctivé "lokálky" se kterýma včelaříme už od dob mého dědečka (zkrátka je to "zdomácnělá" kraňka).

Ani jsem ještě pořádně nekoumal jaké všechny vyšetření / veterinární předpisy vše musí oddělek splňovat, ale je to jenom zatím úvaha ani nad cenou jsem nepřemýšlel, ale chtělo by to, aby se zaplatil čas a materiál.

Pokud by byl zájem a mohl bych tím někomu pomoci kdo přišel o včelstva, tak proč ne a určitě bych to neprodával "pod rukou bez vyšetření" to si na triko nevezmu aby mě pak někdo někde obviňoval...

Vaše názory? Aby to nedopadlo za dobrotu na žebrotu..... berte to jako úvahu zda to má smysl....
Problém je, že nevíme proč hynou a není na to vyšetření a pokud je prodáš a jemu uhyne dostaneš se do keců. Už nemluvě o tom, že za to budeš chtít peníze a Lojza mu dal roj zadarmo.
Stačí si přečíst tady pár příspěvků z loňského léta jak hned tady každý věděl že ten co prodal oddělek je nesolidní gauner.
Jo to je právě to, proč jsem napsal předchozí příspěvek, nerad bych, aby mne poté někdo označil za podvodníka či něco podobného, když můj úmysl je opravdu pomoci. Rád bych slyšel více názorů. Smile
Nebylo by naopak lepší vydat zákaz prodeje a darování včelstev a oddělků v rámci eradikace neznámého patogenu způsobujících hromadné úhyny, větší než způsobuje mor včelího plodu a to do doby než se zjistí příčina.
Já si zase myslím, že prodat přebytky - ať jde o med, pyl, propolis, vosk, oddělky i včelstva je naprosto normální a má to logiku.
Nevidím na tom nic zvláštního.

Sám jsem letos oddělky nabízel - některými oddělky doplním stavy, dalšími vyměním v podletí matky, pár jich zazimuju jako rezervu na další sezónu a ty co zbydou prodám.

Budu prodávat jen takové, o kterých budu přesvědčen o jejich životaschopnosti - na pokraji nutnosti rozšíření, tedy v době kdy už včelstvíčko "pojede".
Pak se musí snažit ten, kdo si je koupí.

Vyšetření na moc budu mít v každém případě.
Myslím, že vyšetření na mor je nutností a slušností. I kdyby to v území obce.

Loni přivezl jeden začínající včelař 5 oddělků ...mrzáků, v jednom nebyla matka, ostatní byly tak špatné, že i přes spojení momentálně žijí jen jedny a ani u nich není jistota, že se dožijí jara. Samozřejmě plno VD.


Ale to jistě letos nebude, letos se budou prodávat jen zdravé, silné a životaschopné oddělky s letošní oplozenou matkou.SmileSmile
No dobrá, vyšetření na mor mít budeš ale rozšíříš to na co to loni na podzim kolabovalo a díky tobě bude pár dalších vesnic bez včel. To ti budou vděčni.
No, každopádně bude letos o oddělky zájem.
Určitě se ale najde nějaký "oddělko producent", co rozkuchá včelstvo na 7 oddělků, přihodí matku, plod různého stáří a nazdar...Confused. Takové rychlooddělky nemívají dlouhého trvání...
A jedno je jisté. Hodně prodaných oddělků také nepřežije. Ty viry jen tak nezmizí.
Dobrý večer snažíte se nám naznačit, že naše děti budou se chřipkou ležet celý rok nebo jde o jiné viry, mně neškodí.
Ne. Snažím se naznačit, že viry v kmenových včelstev, na které převážně včelstva hynula /jeden z faktorů úhynů 2014/ bude přítomna i v oddělcích. Při oslabení včelstva /rozebrání na "oddělky" může včelstvo virům podlehnout. Jelikož se k nim přidá hlavně stres z vytvoření oddělku, přesun, atp, je reálná možnost kolapsu takového dovezeného včelstvíčka.
Vůbec to nebude jednoduché. Navíc je ve včelách další loňský faktor NC....
Když si vezmu, že spousta lidí začne nahánět peníze tvorbou oddělků, neb to bude letos dobře placené.... Další faktor je ten, že včely nejspíš nebudou v takové síle, aby se zvládly brzký oddělek. Ale zákazníci budou tlačit, tak se vymrskne oddělek co nejdříve - jakmile bude nějaká oplozená matka.

Vůbec si nedělám iluze o našem odělkovém trhu. Aniž bych se chtěl dotknout nějakého producenta, tak třeba loni jsem měl možnost vidět oddělek od čtyřech producentů. Jen jeden byl pěkný. Ostatní byl hnusDodgy. Když si vezmu obličeje těch začínajících, jak mají radost ze včel a když jsem jim to pomáhal přendavat tak to bylo občas na vysypání do trávy....Confused
No, to už jsme ale jinde. Co tím chtěl básník říci? Prověřovat, od koho kupuji a hodně si držet palce. Teď samozřejmě nemyslím RedDwarfa, jemuž se omlouvám za svinění vlákna. On přistupuje zodpovědně ke tvorbě a prodeji oddělku.
Já dal kdysi dva pěkné vyzimované oddělky vznikajícím Včelaříkům. Ty oddělky nepřežily zimu. Bylo to asi 2011. Naštěstí byly zadarmo, vrátili mi moje "profi" nástavky a bylo to.
Když si vezmu že bych je prodal někomu, tak mě to za ty kecy nestojí - to je jako prodávat med a nebýt si jistý že zákazníkovi nezkvasí.
Ještě z doby kdy jsem kšeftoval, tak vím, že pověst si člověk po....re jen dvakrát - poprvé a naposled.

Mimochodem, vyšetření na mor by si v takových případech měl dělat vždy kupující, obdarovaný atd. Protože on je zodpovědný a co si budeme povídat, je to i odebrání vzorků - a nejen jak, ale i kdy.

Mezi odebráním vzorků a uděláním oddělků mohly dávno včely ze kterých se dělá oddělek vyloupit nějaké uhynulé okolo - že jich k loupení letos bude. Smile

(22.02.2015 22:39)JAREK255 napsal(a): [ -> ]Dobrý večer snažíte se nám naznačit, že naše děti budou se chřipkou ležet celý rok nebo jde o jiné viry, mně neškodí.
No, jsou viry, které máte, vesele fungujete dokud - třeba nenastydnete, nebo jinak nezeslábnete. Třeba větším než malým počtem roztočů, atd.
Do té doby jste junák a chlapík jako rys. Není na vás nic vidět stejně jako na oddělku atd.
Jako začínající včelař sem si koupil oddělky. Naprostá spokojenost, i když jely o několik stovek nadmořské výšky níž. Ne všichni kupující jsou ovšem uznalí a sebekrytyčtí. Často se dobrý skutek obrátí ve zlou zkušenost.Tož tak.
(22.02.2015 22:39)JAREK255 napsal(a): [ -> ]Dobrý večer snažíte se nám naznačit, že naše děti budou se chřipkou ležet celý rok nebo jde o jiné viry, mně neškodí.
I viry mutují. Kolik miliónů zabila španělská chřipka?
Ale jak psal Pavel, ve hře je i nosema C. a ty symptomy pokud si přečteš pár zahraničních studií tomu odpovídají. Předčasné stárnutí, snížená schopnost vracet se do úlu, snížená shromažďovací schopnost ...
Igorujte to a můžeme se dostat do ještě větších problémů.
Kdyby na rybníce uhynulo 50% ptactva, tak je hned ohnisko. Tady uhyne 100% ve vesnici a to i dlouholetému nákazovému referentovi, který poctivě léčil a nic se nezjišťuje. Jó kdyby to byl strašák mor ...
Pokud jde o úhyn tak u nás z 59 včelstev žije 23 mých a 5 ostatních včelařů je to pouze výsek města a okolí, jak je možné že u mne neškodí a okolo mne ano je to zajímavé. Dokonce 1 včelař mne přišel včera navštívit zřejmě nevěřil mému slovu a divil se, že mě to vše létá. Já se zase divým že včelař který absolvoval včelařskou školu který je ode mne 1500 m má prý z 20 /1. Pokud jde o oddělky tak je nutné se obávat MVP je dobré pokud je možné spatřit včelstva z kterých jsou tvořeny pak již záleží na matce. Viry u zdravého včelstva neškodí, i když jsou přítomny není čeho se obávat.
Ja to vidím takto.

Keď predávam oddielok, kupujúci ho so mnou prehliadne, vidí plod, silu včelstva, rozloženie zásob, ... Ak sa vyzná, veľa mu to napovie, ak sa nevyzná, odporúčam mu občas prísť a poradiť sa. Čo sa týka povesti, áno tá je dôležitá, ale len pre mňa a moje okolie. Každý naokolo vie, ako včelárim, koľko mám včelstiev a aké straty a prečo ( nie každý včelár na okolí to prizná, čo je na škodu veci).

Včelárovi, ktorý si nedá poradiť a o oddielky príde, tak tomu už nepredám nič! Môže sa to stať raz, ale pravidelne? Ja z oddielkov, ktoré zazimujem má straty možno do 5%, väčšinou ani to nie. A oddielky, pri ktorých by som si nebol istý, že prezimujú, tie by som nepredal. Predávam ich nie kvôli kšeftu, chcem, aby si včelárenie vyskúšal každý, kto má záujem. Vyjde to možno jednému z piatich. Ale aj to je pri vekovom priemere v našej ZO úspechTongue
ALe sám víš, že jseš zkušený a pokud se nemýlím, odešlo ti dvacet oddělků.

Můj názor je, pokud to dělám soustavně stojí to za to aby si člověk vybudoval byznys i systém jak čelit problémům, ale jednorázově, to pro mě nestojí za. Možná kamarádovi.

ALe tady JArek si myslí, že ví jak čelit úhynům. Možná to ví.
Ale já velmi dobře vím že já to nedovedu, takže já jdu zvyšovat stavy a počty stanovišť sobě, Vypadá to že včel není nikdy dost a začínám dělat oddělky jedna ku jedné.

Proč - protože vím o stanovišti uprostřed úhynů kde dotyčný nedělal v létě nic, dokonce prý viděl roztoče na včelách a včely má, o kilometr dál je moje stanoviště kde jsem měl Gabony a je chyceno taky. SIce nic moc katastrofálně. A o 300 metrů dál mám další kde je to v pohodě. A na druhé straně mám další dvě v pohodě.
To mi říká že bych si možná foukal a říkal si jak jsem dobrý a skvělý a lajdákům žádné dotace a nové včely, kdybych měl pořád jen to domácí stanoviště kde je to OK.


Pořád mi to, nevím proč, připomíná historické romány kde je nasazována nová technologie do bitev. Třeba Egypt a koně.
Velitelům přicházejí zprávy že dole dostaly armády na prdel, oni ale stále ví, že to byly srabi co neuměli bojovat a dál rozestavují své lidi do roviny v poušti. Smile Protože oni na rozdíl od těch "zbabělců dole" jsou pořádní vojáci a umějí bojovat.
(23.02.2015 9:23)KaJi napsal(a): [ -> ]ALe sám víš, že jseš zkušený a pokud se nemýlím, odešlo ti dvacet oddělků.

Jj, vlani bola u nás rabovkka ako vyšitá, nemalo pre mňa zmysel prevážať ich na nové stanovište, radšej som ich pospájal s kmeňovými včelstvami.

A čo sa týka predávania oddielkov v mojom okolí. Radšej im ich predám ja ako by som tŕpol, odkiaľ si včelstvá dovezú. Už som u jedného raz mor odstraňoval po jeho skvelej "kúpe" včelstiev za odvoz!Dodgy
Zdravím.
Predaj odložencov nie je až taký biznis ako by sa zdal.Keď beriem v úvahu,že v odloženci je 5 vystavaných plástov,mladá matka a najmanej 5 kg zásob,Tak cena 50 Eur za čo sa odloženec v súčasnosti predáva nie je pre predávajúceho až tak lukratívna.Veď za 10 kg medu dosiahne s podstatne menšou námahou vyššiu cenu.Z tohoto dôvodu predávame odložence len dobre známym ,alebo tým čo nám urobia nejakú protislužbu .
Zadarmo,po skúsenostiach žiadne včely nedávam,lebo obdarovaný si to neváži a väčšinou /veď ho to nič nestálo/o včelstvo sa nepostárá a nechá ho uhynúť.
I u nás má veľa včelárov problémy s úhynom, pokial to neni mor,alebo iná nákaza povinná veterinárnemu hláseniu, tak neni sa čo obávať.Zatial všetky ńaše včelstvá v teplejších dňoch lietajú a prinášajú i pel.
Bojo.
Zmetence tvoriť na predaj nie je žiadne terno v zárobku, jedine tak strata. Ja ked spravím zmetence počas repky, tak mi prinesú na slnečnici normalne 12 kg medu čo vytočím z medníka. Za 50 eur to tiež skúšali na mna viacerý, neuspeli lebo ma to nenúti za tú cenu predávať.
Díky všem za připomínky, co jsem tak počítal, tak smysl by to mělo si účtovat za kvalitní oddělek cca 2.000,- Kč, za méně nemá smysl se tím zabývat. Stanoviště mám cca 20km od bydliště, ceny rámků, mezistěn, vyšetření.... však to znáte zkušení Wink Pokud by byl i za tuto cenu zájem, tak oddělky určitě udělám i na "kšeft", jinak pro vlastní potřebu či někoho z našeho okolí, kdyby potřeboval.

Teď otázka do pranice, cena oddělku za 2.000,- Kč cca (72-73 €) je moc / málo / akorát ?

Kdyžtak pište sem: http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Cena-oddelku
Stran: 1 2 3 4 5
Referenční URL's