Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Výroba etikety
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Od letošního roku se na etiketě nemusí uvádět zda je med květový nebo medovicový.
Stačí uvést pouze Med. Dále pak adresu včelaře, minimální trvanlivost, hmotnost a země původu.
(06.06.2018 14:28)MíraK napsal(a): [ -> ]Od letošního roku se na etiketě nemusí uvádět zda je med květový nebo medovicový.
Stačí uvést pouze Med.

Nemusí, ale to se nemuselo ani předtím (loni, předloni atd...).
Omlouvám se, nestuju to ani na netu, právních předpisech, ani zde v diskusi, protože med nikdy prodávat 3. osobám nebudu, ale ze zvědavosti, jak se uvádí u domácího medu min. trvanlivost?
(30.08.2017 8:25)Opletal napsal(a): [ -> ]Přispěji i já svou troškou do mlýna z vlastní zkušenosti. V květnu jsme sháněl etikety na med a narazil jsme na stránky www.etiketynamed.cz mají tam výběr z několika různých velikostí dle sklenice a obrovské množství dle mě hezkých etiket. Vyzkoušel jsem na svazovou sklenici etiketu velkou s šestihranem co tam mají a super se na sklenici vyjímá, plus jsem sklenici dozdobil pečetní páskou od nich ve stejné designu. Takže mohu doporučit.

Jo, etikety zpracované pěkně. Materiál těch etiket (alespoň těch mých) je ale čistý papír, což je trochu problém. Zejména v těchto dnech. Med necháte přes noc v autě, pak jej dáte do tepla, sklenice se orosí, etiketa vodu ochotně vsaje, zkrabatí a je náchylná k mechanickému poškození. Po vyschnutí je vše zase cajk, ale po dobu, kdy je mokrá, je to problém. Nemá někdo nějaký fígl na nahrazení chybějící povrchové úpravy, který by zvýšil odolnost těchto papírových etiket?
Dobrý den,
mám včelstva umístěna kousek od hradu Bítova.
Chci si nechat vyrobit nové etikety na med.
Mohu na etikety dát označení např. Bítovský med či med z Bítova? Lze to tak? Je to povolené označení?
děkuji
Keď môže biť Dedečkúv med tak prečo nie Med z Bítova.
(04.04.2019 22:08)slapetka napsal(a): [ -> ]Mohu na etikety dát označení např. Bítovský med či med z Bítova? Lze to tak? Je to povolené označení?

Název „Med“ může být doplněn regionálním, územním nebo místním označením původu, pokud med pochází zcela z uvedeného zdroje původu, např. „Med z Brd“.
Dobrý den,
děkuji.
A nebude problém, když na etiketu přidám Bítov?
Med z Bítova problém není, ale u spojení Bítovský med si nejsem jist. Zákazník by mohl nabýt dojmu, že existuje ještě jiný med než včelí a to je zakazane. Zní to jako hloupost, ale asi to tak je...je to jen můj názor.
Včelařství 11/2020, str.369, Včelí med ano nebo ne:

Citace:
....1.10.2020 jsme obdrželi toto stanovisko SVS: "Výraz včelí med lze považovat za generický název a spotřebitel tímto výrazem není nijak uváděn v omyl. Je tedy možné používat pro označení jak samotný výraz med, tak i včelí med."
Může být med i od něčeho jiného, než od včel???
Jde spíš o to, že v minulosti bylo stále tvrzeno, že slovo "včelí" je na etiketě nepřípustné.
Včelí med právní řád nezná, navíc si myslím, že by mohl být problém s právem EU, kdy Unie, alespoň co se týká potravin, nastavuje jednotná pravidla a jednotlivé členské státy to pak musí nastavit do svých právních řádů. Viz aféra Hustopečská mandlovice a její přejmenování na "mandklovku", protože by to klamalo spotřebitele. To je jako kdybyste pivo prodávali s názvem "limonáda". Takže osobně si myslím, že včelí med je špatně, navíc to vůbec nezní v ušíchUndecided
Kamík
Může. Od čmeláka.
Takže název "včelí med" je správně,ať to zní jak chce a bez ohledu na to,že se od čmeláků nestáčí.
Mimochodem jeden voskový džbáneček jsem z čmeláčího hnízda vzal a zkusil jak chutná.
No a chutná jako........VČELÍ MED Wink
(29.11.2020 19:43)frojta napsal(a): [ -> ]". Takže osobně si myslím, že včelí med je špatně, navíc to vůbec nezní v ušíchUndecided
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::​::::::::::::::::::::::::::::
Možná zní lepší pampeliškový med (výrobek květ pampelišky a cukr),prodávaný na vystavě 250g a 59kč.Na semináří v loňském roce Označovaní potravin ve Zlíně pořadané SIZF a SVS na dotaz označení včelí med neměli proti tomu námitek a i podle legislativy EU by s tím neměli problém. To jen náš jeden ústav co vydavá certifikát Český med a medaile tak tvrdí ,že je to v rozporu z legislativou EU Náš velký prodejce medu taky používá včelí a v Polsku která je taky v EU taky.Celní deklarace medu nazyvá Přírodní med.

Ať se daří Zdeněk
Dnes email nevím kde vzali adresu : https://nectarica.com/?lang=cs&gclid=EAI...gJhG_D_BwE

Ať se daří Zdeněk
když se tu před časem objevila zmínka o téhle firmě poprvé, tak jsem si ze zvědavosti vyhledal asi 2-3 odběratele, které mají uvedené v té části "Řekli o nás"...a myslím, že ve 2 případech (v jednom určitě) to byli výrobci piva a kořalky, kterří vyráběli nebo zkusili vyrobit medové pivo a medovou kořalku, myslím, že ani medovina to nebyla.
Další jsem nehledal, protože sem neměl čas.

A mail si na včelaře najdou v tom systému LPIS.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Referenční URL's