Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Nerezový kotel
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4
tento rok chcem kúpiť kotol na vyváranie rámikov,neviem sa rozhodnúť medzi takým ako sú spomínané aj tu vo vlákne(na drevo),alebo elektrickým dvojplášťovým(aké sú v závodných kuchyniach) v hranatom prevedení varnej vane..nemáte niekto skúsenosti s tým elektrickým?ako rýchlo(spotreba) uvedie do varu pri tých kw (12-15)napr 150-200 l vody?
Měl jsem za to že ty ze západu a ty kopie tady pracují jako pařák, tedy není tam 150-200 litrů vody. Jen vyvíječ páry.

Co jsem zaslechl, tak ty parní když jsou elektrické tak jsou výborné do medárny - vynechám vzdušnou vlhkost.
Odejdeš z medárny a vše je hotové - i vyřazené dílo je zlikvidované. Parní jen naložíš a za 1/4hodiny vyndáš a oklepeš. Dá se to stihnout i během točení.

Mně uchvacuje, že to nebudu dělat v medárně, ale mám během 15minut volné ruce a můžeš zatím ty vypařené dál zpracovávat.

Ale mě dělají vanu z 2,5mm nerezu na oheň, protože budu potřebovat nejen vypařovat ale i vyvařovat - desinfikovat nástavky ve vodě. A to by elektrika asi moc neutáhla. Parafínování už vůbec. Bude 1000*600*600 a to je objem. Smile
parné prevedenie na rámiky som tuším videl na videu od Honzy Jindry..ale tie čo som mal možnosť vidieť boli dvojplášťové,tá dutá stena bola naplnená parafínom+špirály,a z kotla bol len jeden vývod ako vypúšťací ventil,tak som to vnímal,že sa to naplní vodou a varí..ony aj mali tie špirály hodne výkonné,podla objemu od 8 až cez 20kw..mám doma elektr.prípojku na 380V dimenzovanú na 15kw,tak rozmýšlam aj nad takou verziou"bez dymu"..len je otázka,ako dlho by to nahrievalo,či by mi to nezožralo aj elektromer Cool
To se dá spočítat. Učili jsme se to v 7 třídě. Pametáš? Cool Pro začátek zapomeň n ztráty, když je to izolované.

Já vždycky myslel, že uvnitř jsou rámky jak v odšťovnovacím hrnci a z boku k tomu jde pára. Vosk vytéká z té vnitřní vany, košilky zůstávají na sítě.
Takovou malou vanu prodává Sedláček.
Nemůžu to na webu najít - měl jsem papírový katalog kde byla dlouhá vana s deklem, uvnitř koš a na čele parní vyvíječ. Ta budila důvěru že má výkon. Nyní nemůžu najít , jen ty malé, ale je to buď pára
http://bienenshop.puff.co.at/wbc.php?sid...1&recno=36
nebo pak vana:
http://bienenshop.puff.co.at/wbc.php?sid...1&recno=84
..ja som mal na mysli niečo takéto http://www.stroje.inzeraty-inzerce.cz/po...oblok-250l

(18.01.2016 12:15)KaJi napsal(a): [ -> ]To se dá spočítat. Učili jsme se to v 7 třídě. Pametáš? Cool Pro začátek zapomeň n ztráty, když je to izolované.


Blush Blush síce nepamätám,ale nakopol si ma Smile našiel som cez google kalkulačku na tento účel.. vyšlo mi,keď som orientačne zadal údaje:vstupná teplota vody 15'C,objem 150 l,výstupná teplota 100'C,výkon špirál 15kw- potrebný čas 1hod a 1 min..
Takže cca 100,- kč na natopení?
orientačne plus mínus nejaká desať koruna(ani neviem koľko stojí u nás teraz kw-motalo sa to tuším okolo 17 centov-4,50 kč) kým to privedie do varu..a plus udržiavanie tej teploty počas práce(to bude asi o dosť menej než počiatočný ohrev..z časového hladiska by som to vedel urýchliť napustením horúcej vody z domu(plynový kotol s bojlerom),z ekonomického by som to vedel pri tejto verzii zlacniť tak že minutý plyn ušetrím následne zakúrením v krbovkách s drevom,ktorého mám dosť zadara..ale to sa bavíme asi o malých sumách,a dostávame na začiatok a najrozumnejšie bude asi kúpiť tú verziu kotla na drevo a kúriť rovno v ňom Smile
já si u nás v nerezárně nechal svařit nádobu 60x50x50 o tl 2mm a na to víko s 1 mm nerezu. na nádobě je 3/4 kuláč (chtěl jsem 1" ale neměli nipl). ten budu teď nechávat předělat na 6/4 (kvůli odvodu bordelu po vyváření z kotle hadicí). V současnosti kdy ho ještě nemám zaizolovaný tak těch cca 120l studniční vody (cca 5°C) ohřívám plynovým vařičem 11 kW na PB asi tak 2 hodiny (venku). pokud celý den vyvářím což je cca 8 hodin udělám tak +300 rámků bez nějakýho extra honění. Mám na rámky 2 ks kleští po 5-ti kusech a jen střídám kleště. 10kg bombu za jedno takovéto vyváření neudělám komplet do prázdna. Teďka chystám, že to celý ještě zaizoluju 4cm minerální vaty (takový ty tvrzený co se dává do betonových podlah a tím spotřebu plynu a ohřev vody zlepším). a cena nádoby bez vařiče byla 5.000,- vařič používám paella hořák dvojitý 40 cm 11,7 kw (web http://www.da.so.cz je momentálně v rekonstrukci -tzn nelze vložit odkaz na hořák Sad ) který vyšel na 1.300,- a ty kleště 2 ks na rámky vyšli na cca 1.500,-

. Lis na vařenou kaši si zatím půjčuji, ale letos už budu mít taky svůj nerezovej. Tož asi tak nějak mám zařízený vyvařování já
Jo, já používám toto +PB. Nemáme plyn.
http://www.super-naradi.cz/MEVA-varic-ME...wwodv2gEGQ

Mám takovou vanu, = 1 plech. Neizolovaná. A i když jsem to obložil jen deska překližky, bylo to lepší, ale stejně to nebylo ono když byla plná.

Pak mě nakopl ten Jindra, dal jsem tam jen 10cm vody a pařil to a nad tou vodou a bylo to hned rychlejší. A hlavně méně pracně. Co chvíli zvedneš víko, z jedné strany vyndáš pět rámků, oklepneš, posuneš zbylé nad vařící část, mám asymetrické ohniště, doplníš nových 5 rámků. Musí být hofmany aby nebyly u sebe.

Teď budu mít tu starou vanu na desinfekci a v té nové velké postavené na cihlách budu jen pařit nad dřevem. Po vypařené rámky strčím vedle do vody s louhem na očištění. Asi ji nechám jen na 15cm vody.

Pro mě to bylo tehdy rychlejší.
Naposledy jsem ale vyvařoval v brutaru a cedil přes síto.
Myslel jsem si, že odteďka už jen volná stavba, na to je ten Brutar dostačující + Karla Mišoně sedimentační nádob. Ale normálně bych to nechával vyřezané a dával na podzim vyvařit externě.
Ale vše je jinak.
ešte jeden zaujímavý výrobok,v ktorom by to šlo riešiť parou: http://www.malavelkafarma.cz/kotel-na-sp...f-120l-i42
Ja som si na to zohnal staršiu nerezovú vírivú pračku. Ešte som ju nestihol rozobrať a zaslepiť otvor po vrtule.
Aj mi jej je ľúto, lebo je úplne funkčná. No a ohrev je tam zabudovaný.
(18.01.2016 17:56)gusto napsal(a): [ -> ]ešte jeden zaujímavý výrobok,v ktorom by to šlo riešiť parou: http://www.malavelkafarma.cz/kotel-na-sp...f-120l-i42
No neviem či by to stíhalo tvoriť paru, je to len elektrika a plyn je iný level.
Budu muset začít vyvařovat rámky potřebuji je jen dočistit a desinfikovat. Má představa je taková, že bych koupil velký nerezový hrnec nebo ocelový sud a plynový hořák, co vy na to:
http://www.onpira.cz/nerezovy-hrnec-s-po...l/d-71040/
http://www.plynem.cz/produkty/paella/pae...0cm-p1540/

Spíše se mi ale líbí tento hořák:
http://www.super-naradi.cz/KEMPER-Prumys...-d3116.htm

Vyřezané voští bych po desinfekci rámků naházel do vroucí vody a po rozvaření přecedil přes plátno a hotovo.

Mám trochu obavu, aby se hořák pod tíhou cca 150 kg nesložil.
(18.01.2016 20:11)misan napsal(a): [ -> ]Ja som si na to zohnal staršiu nerezovú vírivú pračku. Ešte som ju nestihol rozobrať a zaslepiť otvor po vrtule.
Aj mi jej je ľúto, lebo je úplne funkčná. No a ohrev je tam zabudovaný.

Taky mě to napadlo. Jenže. Pračka má sice vanu antikorovou, ale topná spirála je železná a tak jsem od toho ustoupil ani jsem to nezkusil. Máte s tím nějakou zkušenost a nebo vám to nedošlo?

A proč likvidujete vrtuli? Něčemu vám tam vadí?



(21.03.2016 22:35)S-ladek napsal(a): [ -> ]Budu muset začít vyvařovat rámky potřebuji je jen dočistit a desinfikovat. Má představa je taková, že bych koupil velký nerezový hrnec nebo ocelový sud a plynový hořák, co vy na to:
http://www.onpira.cz/nerezovy-hrnec-s-po...l/d-71040/
http://www.plynem.cz/produkty/paella/pae...0cm-p1540/

Spíše se mi ale líbí tento hořák:
http://www.super-naradi.cz/KEMPER-Prumys...-d3116.htm

Vyřezané voští bych po desinfekci rámků naházel do vroucí vody a po rozvaření přecedil přes plátno a hotovo.

Mám trochu obavu, aby se hořák pod tíhou cca 150 kg nesložil.

Hořák to asi nevydrží, primitivně si můžete vypomoci třemi cihlami a ty to vydržíWink

Jde o něco jiného. Pouhé přecezení voští nestačí, v košilkách vám toho zůstane neskutečně moc. Viděl jsem u někoho jako dítě, že měl taková dvě prkna spojená pantem s hefty na opačných koncích. Prkýnka byla široká asi 15 cm a dlouhá asi 40 a hefty asi 20 cm. Mezi těmi prkny se prý lisovalo voští. Neviděl jsem to za provozu, spolek, kde byla členkou maminka, měl vařák z první republiky (Rolls Royce ve srovnání s tím, co vyráběli komunisti) a do něj se lila rozvařená břečka do spešl pytle (nejlepší byl z dětských punčocháčů, asi se takové už nevyrábějí) a vařák byl na ohni (sporák s kulatou otevírací dírou v plátu) a pak to fungovalo uspokojivě. A i tak byl ve výtlačcích vosk. Malinko, ale byl. Pouhé cezení znamená prý snad 50% ztráty a tak nevytavíte ani tolik, kolik bylo v mezistěnách.

Proč si nekoupíte od firmy Sedláček jeho speciální pařák? Dáváte do něj celé rámky, vosk se vytaví párou ze dvou vyvíječů. Takže vám zůstanou rámky vypletené, jen vypnete drátky a rámky jsou asi i vydezinfikované.

Nechal jsem si do telefonu podrobně vysvětlit jak to funguje, prodejce pan Hloušek byl velmi ochotný a perfektně mi vysvětlil co a jak a já vážně uvažuju že si to koupím.

http://www.vcelarstvisedlacek.cz/fot_ope...y/4621.jpg

Taky by se to dalo vyrobit, pokud jste zručný například přepůlením plastového 200 l sudu na dva půlválce spojené pantem. Ne tedy na dva poloviční válce, ale naležato, tedy na půlválce, jasné? Někde to na YT je, najdete to.

A nebo se dejte inspoirovat nějakými rusáky (jsou na to nejlepší) na You Tube.

Hledejte sám, videí jsou tam stovky a spíš tisíce.
https://www.youtube.com/results?search_q...sku&page=2
Ten kastrol je dobrý, z něj by šel udělat medomet, škoda že není skladem. Smile Nebo perfektní čeřící nádoba.

To chce dohledat metodu co popisoval Karel Mišoň, naposledy trochu v MV.
Ale pokud bych to řešil tak jak je popsáno, tak jsem měl Brutar na vyvařování. Ten 7,5kW hořík mi udrží 100l hrnec a má rezervu - je to jinak zemědělský hořák Zeus.

A dle Karla jsem použil 100l hrnec nerez co mám na medovinu a odvíčkování a dole má ventil, v tom brutaru nebo v něčem se udělá břečka, z nerez hlazenky mi udělalli kruho o pár cm větší jak je ten kastrol a do něj jsem vypletl nerez varoa síto.
Břečka se fankou naleje na síto, zplácne-vyždíme, kruh se nadzvedne a sklepne a vosk a voda protékají dolů. Košilky se hází stranou třeba do kalfasu. A na sítě se proplachují tou horkou vodou s voskem.
For je v tom, že tím ventilem dole se voda odpouští a vrací do vařáku, takže vrstva vosku tam postupně stoupá.
Vystydlé košilky jsou na povrchu trochu žluté, člověk má pocit že je tam spousta vosku.
Tak jsem obětoval den, rozvařil to znovu, a ždímal abych zjistil že k asi dvaceti cm koláče za první den přibylo asi tak 3-5cm. MNě to za to tedy nestojí, dokud nebude kilo vosku za 500 a víc.

Myslel jsem že jsem zlikvidoval poslední dílo a dál jen vyřežu voští do sudu a k profíkovi ,ale okolnosti mě nutí a tak mám nově vanu z nerezu, ale jinak v menším si udělám izolovanou bednu na rámky a ze starého papiňáku vyvíječ páry.
Ale nerez dneska není moc drahý, a pokud člověk ví o někom kdo svařuje - kominíci atd. Jde to za lacino i z nerezu:
http://www.vcely.or.cz/konference.pl?thread=68386&
To co vsusicky jsem zkoušel v izolovaném Langu a šlo to, ale je to pomalé ale člověk nepotřebuje nic navíc, T.Podhájecký mě zvyklal, já mám ve vaně vodu a vařím to na ohni - tedy záměr, ale možná udělám vyvíječ vedle.

Od více lidí mám info,. že s košilkami z páry se nevyplatí dál machrovat. Je to poměrně účinné.
Výhoda je, že jsou volné ruce a dají se chystat rámky atd.
To vyvařování zaměstná i dva ldi.

Teoretcky stačí v menším nástavek, varoadno a obrácené plechové víko dole vyložené alobalem a očkem tam pouštět páru. Takže jediná investice vyvíječ páry. Smile
Ten plynový hořák mám. Používám ho na čištění vosku a převařování rámků po sl. tavidle. Vosk v pohodě, dělám to ve sklepě. Nádobu na rámky mám velikosti cca 55 x 55 x 25 cm. Zvenku je izolovaná skelnou vatou vč. poklice. Hořák je na to slabý. Musím naplnit teplou vodou a čekám dost dlouho, než začne vřít a při vložení rámků ihned přestává, prostě je to slabota. Letos si pořídím pod svůj kotlík kotlinu na dřevo. Předpokládám větší topný výkon a zároveň bude v čem vařit medovinu.
To jsem právě tenkrát řešil, že jsem dal jen 1dm vody, ta vařila a pařil to v páře.

Bylo to nejlepší co jsem vyzkoušel, tak se k tomu vracím, ale už trochu vymakaněji. Vana 1m dlouhá, takže počítám 25 rámků najednou, stovak do hodiny a volné ruce, vedle bude stará vana s hořákem, opět jen asi tak 10-20cm vody s louhem či tak. a desinfekce.
Kdyby někdo sháněl nerezový kotel, můžu sem dát kontakt na jednoho gastro prodejce. Tyto staré kotle prodává za 1.500,-Kč. Tento co jsem pořídil je objemu 150 litrů, a podle vzoru kamaráda ho obezdím do šamotu a budu topit dřevem. Ještě je třeba odříznout dvojité dno....


[Obrázky: 20190704-162052.jpg]


[Obrázky: 20190705-091321.jpg]


[Obrázky: 20190705-091340.jpg]

...a má tam na dvoře i jiné nerezové legrace
O kotel 150 l za tyhle peníze zájem mám, kam bych musel přijet? Napíšete mi, prosím, SZ? Děkuju

(jen to dvojité dno nevím jak bych řešil...)
Stran: 1 2 3 4
Referenční URL's