Ten kastrol je dobrý, z něj by šel udělat medomet, škoda že není skladem.
Nebo perfektní čeřící nádoba.
To chce dohledat metodu co popisoval Karel Mišoň, naposledy trochu v MV.
Ale pokud bych to řešil tak jak je popsáno, tak jsem měl Brutar na vyvařování. Ten 7,5kW hořík mi udrží 100l hrnec a má rezervu - je to jinak zemědělský hořák Zeus.
A dle Karla jsem použil 100l hrnec nerez co mám na medovinu a odvíčkování a dole má ventil, v tom brutaru nebo v něčem se udělá břečka, z nerez hlazenky mi udělalli kruho o pár cm větší jak je ten kastrol a do něj jsem vypletl nerez varoa síto.
Břečka se fankou naleje na síto, zplácne-vyždíme, kruh se nadzvedne a sklepne a vosk a voda protékají dolů. Košilky se hází stranou třeba do kalfasu. A na sítě se proplachují tou horkou vodou s voskem.
For je v tom, že tím ventilem dole se voda odpouští a vrací do vařáku, takže vrstva vosku tam postupně stoupá.
Vystydlé košilky jsou na povrchu trochu žluté, člověk má pocit že je tam spousta vosku.
Tak jsem obětoval den, rozvařil to znovu, a ždímal abych zjistil že k asi dvaceti cm koláče za první den přibylo asi tak 3-5cm. MNě to za to tedy nestojí, dokud nebude kilo vosku za 500 a víc.
Myslel jsem že jsem zlikvidoval poslední dílo a dál jen vyřežu voští do sudu a k profíkovi ,ale okolnosti mě nutí a tak mám nově vanu z nerezu, ale jinak v menším si udělám izolovanou bednu na rámky a ze starého papiňáku vyvíječ páry.
Ale nerez dneska není moc drahý, a pokud člověk ví o někom kdo svařuje - kominíci atd. Jde to za lacino i z nerezu:
http://www.vcely.or.cz/konference.pl?thread=68386&
To co vsusicky jsem zkoušel v izolovaném Langu a šlo to, ale je to pomalé ale člověk nepotřebuje nic navíc, T.Podhájecký mě zvyklal, já mám ve vaně vodu a vařím to na ohni - tedy záměr, ale možná udělám vyvíječ vedle.
Od více lidí mám info,. že s košilkami z páry se nevyplatí dál machrovat. Je to poměrně účinné.
Výhoda je, že jsou volné ruce a dají se chystat rámky atd.
To vyvařování zaměstná i dva ldi.
Teoretcky stačí v menším nástavek, varoadno a obrácené plechové víko dole vyložené alobalem a očkem tam pouštět páru. Takže jediná investice vyvíječ páry.