Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přemístění úlů
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Jozef, ak k premiestnené včely zaletia na pôvodné miesto, tak len staršie lietavky, mladé včely ktoré vyletia na prvý orientačný prelet nemajú prečo letieť na staré miesto, nevedia o ňom.
Já viem Tono, ale nemá prečo z premiestnením podľa mňa ponáhľať,istejšie je počkať na čas kedy už bude chladno a včely nebudú lietať.
Já by som určite počkal,ten čas je blízko.Smile
Díky všem za odpovědi.Včelstvo už zakrmené je a včelari ani mě nevadí že tam jestě nějaký čas pobydou takže ještě počkámeSmile
(27.09.2015 12:17)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Já viem Tono, ale nemá prečo z premiestnením podľa mňa ponáhľať,istejšie je počkať na čas kedy už bude chladno a včely nebudú lietať.
Já by som určite počkal,ten čas je blízko.Smile

V současnosti je to prašť jako uhoď. Jestli včelstva budou přemístěna nyní, či později, stejně se zalétané létavky budou vracet na původní stanoviště a to i po letové přestávce trvající třeba dva i tři měsíce. Je důležité, aby na původním stanovišti nezůstalo nic, co by včelám připomínalo jejich původní úly. Pokud zde včely úly nenajdou, vrátí se zpět do úlů na novém stanovišti, pokud je nezahubí po cestě nepřízeň počasí.
JK
Jozef máš zrejme z časti pravdu,ale je tak či tak rozdieľ preťahovať jeden úľ v čase,kedy včelstvá stále lietajú a v čase povedzme v novembri,kedy ak sa povedzme trochu oteplí,tak včelstvá už robia len ojedinelé prelety len doslova pár metrov od úľa a úl bude premiestnený približne o 400M.Myslíš si,že to je tá istá situácia teda prašť ako uhod?
Já som presvedčený že rozdieľ tu je.Já mám skúsenosť tiež a viem na čo narážaš,tiež som premiestňoval len o pár metrov úle na jeseň a na jar časť lietaviek si hľadala a pamätala svoje pôvodné miesto.Ale som presvedčený aj tak o tom,že je rozumnejšie počkať do času kým budú trvale nižšie teploty a vtedy včelstvo premiestniť,ako to spraviť teraz.Tých stratených včieľ,alebo lepšie povedané včieľ ktoré sa tak vžobrú na pôvodnom stanovisku do úľov bude tak určite menej,o tom som presvedčený.Na pôvodnom stanovisku má včelár úle,zrejme si čítal príspevky vyššie,takže nie je tu tá možnosť,že by kvôli tomu, že predáva jedno včelstvo kolegovi, sťahoval včelnicu kde by nezostalo nič.Já by som netvrdil tak jednoznačne že to je jedno,skôr som toho názoru,že je rozumnejšie počkať,tak by som postupoval tiež.
Jozef 333, máš 100% pravdu. Nebyl jsem příliš pozorný čtenář a unikl mi ten moment, že na původním stanovišti zůstanou ještě včelstva původního majitele.
JK
Dobry den,potrebuju radu.Presne nad ulama vlese se zlomil v pulce velky akat,a musim min na hodinu odnest vceli uly aby se mohl strom porazit.Bude to pro vcely problem kdyz je treba v 7 rano odnesu 20metru a za hodinu je tam vratim?
To v pohodě zvládnou, zvlášť v této době, kdy je letecký provoz malý.
Na tú chvíľu môžeš nechať tie úly aj zavreté a otvoriť ich až po ich návrate.
Obzvlášť když je na tu hodinu uzavřeš aby nehledaly na původním místě, kde budou pracovat na tom stromě.
JKL: Na tú chvíľu môžeš nechať tie úly aj zavreté a otvoriť ich až po ich návrate. Poznámka - nezabudnúť na vetranie!
Zdravim. Potrebujem prelozit 3 vcelstva do novych ulov a premiestnit. Myslite, ze by sa to dalo este aj dnes pri tomto pocasi bez rizika? Na jar je neskoro.
Určitě to jde. Já osobně bych, ale sledoval počasí a udělal to den a to nejlépe večer před ochlazením.
Pokud je teplo a včely ještě vyletují, hrozí, že se budou hledat na původním místě a jelikož již přece jen není velké teplo, tak se nemusí dostatečně rychle vrátit na novou pozici. (tedy pokud je přesun na malou vzdálenost).
Asi by to šlo, ale určitě by jim bylo lépe ve starých úlech - už to tam mají připravené na zimu. Nešlo by to, je přesunout ve starých úlech ?
Presne tak! nyni bych je jen presunul a prelozeni nechal az na jarni prohlidky. Ted uz maji pripraveno dilo na zimni sezeni, ulozeny zasoby a pristupy k nim. Dojde ke zmene cest, zniceni mustku, zmeni se jim prudeni vzduchu. Uz nic nyni nestihnou opravit a prepracovat k obrazu svemu. Presunuti ted vzdy planuji na vecer pred chladnymi dny. Pred 14 dny jsem premistil uly a nyni v sobotu byly nadherne prolety. Na puvodnim miste jsem nasel pouze "3" vcely, ktere bloumaly a nakonec se vratily. Tot vse, ostatni si naucily na nove misto. Bylo videt pri vyletu z ulu, jak krouzi a pak honem padi pro pyl, vodu a vykakat Smile a zpatky do domecku
Je-li důvod pro změnu úlu, jde to i teď.
Udělal bych to ještě na původním místě, v nejteplejší části dne, kdy budou i létat.
Plásty rozpáčit a zároveň brát rukama po několika zaráz (po třech i čtyřech). Je to rychlejší, včely se méně rozruší a snižuje se riziko ztráty matky. Plásty samozřejmě nemíchat - zachovat původní pořadí i orientaci k česnu.
Původní prázdné nástavky a dno obouchat nebo včely omést smetáčkem do nového úlu.
Kdybych chtěl být hodně přátelský, nechal bych včelám ještě původní dno (resp. jde hlavně o používaný vletový otvor - předpokládám, že létají jen jediným česnem ve dně). Mají to "ovoněné" a jsou na to dobře zalétané. Bude se jim dobře vracet. A vymění se snadno za pár dní. Kdyby to nešlo, tak buď nové dno nechat doširoka otevřené anebo být "přísný" a rovnou zůžit - ale pak umístit co nejpřesněji do původního umístění česna.

Přesun na jiné místo bych pak udělal až následně - před ochlazením jak píší kolegové.
PŘESUN VČELSTEV
Dobrý den, potřebuji přeusnout svoje včelstva asi 200m v rámci katastru obce. Neporadili by jste kdy je nejvhodnější období pro přesun? Je lepší před zimou nebo časně z jara?
David
Jen v tomto vlákně je na to na 270 příspěvků...
Opravdu jsi v nich odpověď nenašel?
Převoz a přeložení vyzimovaných včelstev
Vážení přátelé, pořizuji si první včely, na jaro mám domluvená tři vyzimovaná včelstva s tím, že je přeložím do mých nových úlů a převezu cca 40 km. Jedná se o Langstroth 2/3, měly by být na třech nástavcích.
Kdy bude nejvhodnější termín pro převoz?
Jak to konkrétně provést, ať je při překládání co nejméně poškodím?
Mám představu přijet odpoledne až bude tepleji (před proletem nebo to nechat na později?) a vytahovat pokud možno po více rámcích. Vrutama připevnit latičky na krajích zhora přes loučky, půjde vytáhnout celé plodové hnízdo naráz?
Co vy na to?
Alex,
môj názor je že prekladať včely pred preletom, či tesne po ňom nie je správne. kľudne počkaj až sa oteplí, tak že včely budú lietať pre peľ a vodu, prípadne nektár z vŕb, malo by byť tak že budeš môcť robiť v košeli. A na prekladanie celého plodiska (zoskrutkovaných rámikov ) radšej zabudni, pri prekladaní po rámiku, môžeš zhodnotiť ako kladie matka, ako to včelstvo vyzimovalo a tak...
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Referenční URL's