Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přemístění úlů
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
(18.08.2016 8:32)KaGa napsal(a): [ -> ]Při přesunu "o kousek" je problém v tom, že včely se vracejí do úlu zpaměti - tedy na místo kde úl stál původně a nové místo nenajdou.

Toto je právě ten blud, na který na této stránce upozorňuju, někdo to kdysi někam napsal a furt to někdo papouškuje.

Vč lze přemístit o pár metrů, i o metr třeba a nic se nestane když:

se to udělá v noci a o čelní stěnu úlu se opřou vysoké kopřivy či tenké větve (ještě bylinné nejlépe) nebo jiný plevel, třeba klackovitý černobýl a nebo lebeda a podobně. Ne moc hustě ale tak, aby včely nemohly ráno vyrazit rovnou z česna, ale musely se malinko prodírat a nebo která vyrazí tak zavadí o překážku, spadna na česno a to jí přinutí se zorientovat (vždy říkám, že se nevěřícně otočí a prohlíží si, co jí to tam ten lidský mamlas dal do cesty) a přitom se zorientuje. Během dne kopřivy či větve zvadnou, spadnou na zem a včely mají volno, lepší je to udělat tak, že dopoledne vč zkontroluju a překážky odstraním.

Zkrátka, vč lze přemisťovat jak je potřeba, na vzdálenosti nad asi 5-6 km je to už úplně bezpečné, ale i tak je lepší ta finta s kopřivama.
Zajímavé, budu si pamatovat.
Až bude potřeba, vyzkouším
(19.08.2016 0:50)tom.50 napsal(a): [ -> ]
(18.08.2016 8:32)KaGa napsal(a): [ -> ]Při přesunu "o kousek" je problém v tom, že včely se vracejí do úlu zpaměti - tedy na místo kde úl stál původně a nové místo nenajdou.

Toto je právě ten blud, na který na této stránce upozorňuju, někdo to kdysi někam napsal a furt to někdo papouškuje.

Vč lze přemístit o pár metrů, i o metr třeba a nic se nestane když:

............
Zkrátka, vč lze přemisťovat jak je potřeba, na vzdálenosti nad asi 5-6 km je to už úplně bezpečné, ale i tak je lepší ta finta s kopřivama.

A já někde napsal že to nejde??? Ano, čtu tohle fórum a nejen, a způsobů jak to udělat jsem tady (nejen) jsem zaregistroval více.
Na místě starého stanoviště nechej jeden oddělek, pokud by se ti po cestě otevřely včely, nebo budeš přesouvat na kratší vzdálenost, pak nebudeš mít případné ztráty. Pokud budeš přesouvat na vozíku, je lepší opatřit si kvalitnější např. dvouosý s pérováním z důvodu mačkání matek a přehřívání včelstev při otřesech. Měj záložní zdroj světla. Nepodceňuj kurtování! A při převozu dbej na ochranné pomůcky, tj. vysoké boty, nohavice, bluza, rukavice, závoj. V případě převráceného úl na komunikaci je pak budeš vyvažovat zlatem.
(18.08.2016 7:35)tarzan napsal(a): [ -> ]samé príspevky ako presunúť včely o pár metrov a čo keď chcem včely presunúť tak 10km?
aké najlepšie obdobie je pre tento krok najvhodnejšie a ako to spraviť?
Nejvhodnější je období kdy na starem stanovisti snůška končí a na novém začiná. Jinak je to docela jedno. Jen v dobe kdy jsou včely v chomači bych je radeji nestehoval Big Grin
dobry den, byl jsem nucen nyni presunout ul ze zahrady do lesa (ca 0,5 km). V noci jsem zavrel cesno, rano vcely vypustil na novem stanovisti. Pomerne hodne se jich vratilo zpet, po zahrade nelze temer projit bez nejakeho toho bodnuti.

Lze situaci nejak resit? Na puvodnim miste zustaly palety, na kterych byl ul - pomuze odklizeni? Jak dlouho se vydrzi vcely vracet a hledat puvodni stanoviste?

Diky za vase zkusenosti
Martin
Naše zkušenosti tu jsou, stačilo si je nejdřív přečíst a teď byste neměl tenhle problém.
A stačilo tak málo, pár větiček nebo kopřiv.
Martine: Dej tam bednu do které se včely stáhnou. Večer je zavři a ráno nasypej do včel na novém stanovišti. Večer znova. Množství včel se bude den po dni rapidně snižovat. Pokud to chceš urychlit můžeš je narkotizovat.
Jde o staré včely, které se nic nového učit už nechtějí, ostatně něčím podobným trpí i lidé Wink
Tom.50 má pravdu - chce to napřed přemýšlet, sehnat si informace a pak teprve činit.
Kdo to dělá obráceně, dost často na něj platí - "Pozdě bycha honit".

Teď už je skoro pozdě to řešit, ale je možno zkusit třeba následující.
Vše co bylo tam kde byly úly odstranit - tedy opravdu všechno. Ať tam zůstane čistá plocha. Ale stejně se tam asi nějaké včely budou ještě nějakou dobu objevovat.

Nebo pokud se tam opravdu drží plno včel - a to asi jo - většina starých létavek se tam automaticky bude vracet. Tak vzít z jednoho úlu jeden rámek s otevřeným plodem, dát ho do jednoho úlu a ten dát na to původní místo. Většina létavek se tam nastěhuje. Po pár dnech je v noci vzít a dát na několik dní do sklepa a pak odvézt na nové stanoviště.
Je jen škoda, že v tuto dobu ty původní včelstva přijdou o létavky. Jen aby to holky rozdejchali.
Já jsem stěhoval minulou neděli 6 včelstev v moravských univerzálech, přesun od původního majitele vzdušnou čarou 3,5km ke mě, přiznám se měl jsem z toho strach, ale už to nešlo odkládat, domluvili jsme se na 5h ráno, byla ještě tma, ale zrovna snad poslední tropická noc, ve 4 jsem vstal a na teploměru 21 stupnů, blížila se fronta. U původního majitele nejdřív přesun na dvoukoláku ze zahrady na přívěs a u mě cca 50m v rukách. Začalo to dobře já s bratrancem stěhoval a starý pán ucpával česna hadrem, vše probíhalo dobře až na ty poslední, ve starém úlu byla ve dně díra asi od myší, bratránek nic nepodcenil, měl kombinézu a vše řádně utěsněno, já si jen ledabyle nasadil klobouk a starý pán vůbec nic, ten běžel pro kuklu asi po dvacátém žíihadle a já asi po šestém do hlavy a krku začal rychle upravovat garderóbu.
Vše dobře dopadlo, neděle byla deštivá a létavky se rozkoukávaly nesměle, ale myslím, že si na novém stanovišti rychle zvykly.
Pokud budu stěhovat příště vybral bych si chladnější noc a šel do toho až za světla. I na včelkách jsou nedražší osobní zkušennosti a já si po dvaceti letech ověřil, že mi pár žihadel nijak neublíží.
Dle mých zkušeností, je lepší jít stěhovat večer, než ráno. Večer se stmívá a včelám se už po celém dni ven tolik nechce.
Ráno se mi zdají takové víc natěšené.
Taky je to o získané zkušenosti, poté co dostaneš při stěhování několik žihadel, tak příště se určitě vybavíš líp.
zkusim variantu s bednou, pokud nepomuze, tak jeste s ulem a ramkem. Kazdopadne dekuji za rady!
(28.04.2015 9:28)goro napsal(a): [ -> ]Boris je to jednoduché, večer , keď už sú včely doma, zatvoriš letáče a prevezieš včely na nové pripravené stanovište. Najdôležitejšie je , aby na pôvodnom nezostal žiaden úľ, ani stojan či tehla. Pár dní možno včely budú tam prilietať, ale keď tam nič nenajdu, "vytiahnu z pamäti rannú snímku stanovišťa" a letia domov na nový flek...
Odskúšané, aj na menšie vzdialenosti...Wink

A ak by blízko pôvodného stanovišťa mal včelnicu sused, nestalo by sa, že by sa vracajúce sa včely skôr vžobrali k susedovým včelám, než by sa vracali hľadať svoje úle na nové stanovište?
Beno všetko je možné, aj toto...
(kamarát hovoril, že raz po premiestnení úľov mu na zabudnutej tehle zostali nejaké včely aj nocovať , ráno vzlietli a ...)
Sleduj včely ako po premiestnení úla vyletia z neho, neidú hneď preč ako pri bežnej znáške, otočia sa hlavou k úľu, vryjú si ho do pamäti, potom zakrúžia nad uľami a až potom odlietajú...
Včelári po premiestnení úľov niekedy, (aby podporili toto ukladanie si do pamäti) pripchajú letáč trsom trávy, aby sa včely museli predierať von a vtedy určite zisťujú, kde sa to nachádzajú, tráva uschne vypadne a zalietané včely nemajú problém...

ak máš neprekonatelné obavy, nechaj na tom mieste jeden slabší odloženec a presťahuješ ho o týždeň aj s "popletenými" včelami...
Budu letos přesouvat všechna svá včelstva cca o dva metry (kvůli zastřešení). Chtěl bych se zeptat - jak a kdy to nejlépe udělat? Jasné je, že v noci a před česna dát co nejvíce větviček a jiných překážek, ale kdy je takové stěhování silných produkčních včelstev nejlepší? Raději ještě co nejdříve na jaře, dokud nebude žádný letový provoz (zase ale zbytečné rušení za studených dnů) nebo například až na podzim? Či to neřešit vůbec?

Větvičky se mi totiž ne vždy vyplatily, když jsem přesouval oddělky. Většina létavek se stále vracela na stejné místo, dokonce i po týdnu špatného počasí.

Díky za rady.
Dva metry dáš na dvakrát. Posuneš za pár dní posuneš zas o kus dál a fertig. Tohle je to nejlehčí. Jak je to do pár metrů.
Nezdá sa mi to tak jednoduché. Prvý sa ocitne mimo, nevadí. Ale posledný sa ocitne na mieste prvého ... Aj to nevadí. Sú to všetko naše včielky.Big Grin
Záleží na smere. Ak je to v smere dozadu, tak by som to fúkol naraz. Ak by to bolo do strany , tak po jednom, vždy pokračovať až sa predchádzajúce usadia. Ale teraz v zime naraz a hotovo skôr než začnú lietať. Nejaké vyrušenie určite vedia znášať. V prírode bývajú aj výchrice.
Jedná se právě jen o posun dozadu, takže o to lépe, díky Smile
Posun dozadu a k tomu jen dva metry neřešte a udělejte to ještě před prvním proletem.
Dám ti jednu radu jak jsem ji kdysi dostal já. Dělej to později,teplo. Oddělej střechu a dej tam sklo.Udělej to den předem.
Posuň na místo a dopředu před úly dej cokoliv aby musely změnit svoji orientaci - já zatloukl dva kůly a natáhl plachtu dva metry před nima.F.V.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Referenční URL's