Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přemístění úlů
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Skúste prejsť na komentár o jeden komentár vyššie a kliknúť na modro vyznačené heslo. Dočítate sa , ako presun bezpečne a rýchlo urobiť. Nie je potrebné žiadne prevážanie včiel na veľkú vzdialenosť, lebo i tak si budú staršie lietavky pôvodné miesto pamätať. Anton
V žádném případě na 14 dní, možná na půl roku. A 3km je spíše málo, tak 2x tolik.

Tady asi pomůže jen metoda marvenčích kroků.
Napřed dát včelstvo před domek a na to samé místo a pak popotahovat.
Co víkend, to metr, záleží podle toho jak se budou moci včely orientovat - tedy jestli je tam volný trávník (to je dobré), a nebo něco co jim umožní se navigovat - stromy, atd.
KaJi, prepáč, ale to je neodborná rada, ja som v praxi som premiestňoval včelstvá od 5 m do 500, teda v okruhu doletu mojich včiel a to bez pomalých krokov, ktoré Ty odporúčaš. Hovorí sa, že pomaly ďalej zájdeš, ale atomizovať premiestnenie na malé kroky je zbytočný a zložitý.
Včelstvá treba premiestniť v hociktorú ročnú dobu a to bez medzistupienkov, za dodržaní týchto zásad.
  1. na novom mieste pripraviť stojany.
  2. zavolať mocného pomocníka
  3. po skončení letu (večer) včiel uzavrieť letáče!
  4. postupne premiestniť včelstvá a to bez ohľadu na poradie so starého stanovišťa.
  5. na starom mieste nesmie ostať nič, teda žiaden úľ!!!, čo by pripomínalo a dalo možnosť si sadať na úľ.
  6. ešte večer ak včely už nevyletujú, otvoriť letáče, ale môže to aj byť aj ráno.
To je na tú chvíľu všetko a garantujem, že sa to podarí.

Na novom stanovišti začnú vyletovať včely, každá jedna zbadá, že miesto je zmenené, všetky sa otočia hlavou k letáču a polohu svojho letáča si musia znovu uložiť do fotografickej pamäti a len tak odlieta do terénu.
Po svojom návrate samozrejme letí na staré miesto a hľadá svoj úľ, keďže ho nenachádza po pár odletoch použije novú pamätovú stopu a odlieta na nové miesto. Po troch dňoch už na staré miesto nebudú včely zalietavať. Veľakrát po výlete z nového miesta sa po pol hodine vrátila prvá včela s peľom na nové miesto a potom ďalšie a ďalšie. To sú hlavné zásady úspešného premiestnenia včelstva na malé a väčšie vzdialenosti. čo som opísal v článku Pamäť včely a presun včiel. Anton
Ano Anton, to taky dělám, ale ne na jaře, kdy je každé včely škoda, ale když je mám venku na paletě. Pokud ale zůstane v okolí nějaký úl, mohu pozorovat, že se létavky pak vracejí do nich.

Kolega ale psal o tom, že je chce stěhovat ze včelína. (předpokládám že to značí "uzavretý dvorec"). Tak pak nevím, jak zahladí stopy na místě, aby tam včely nepřistávaly.

Ale je na něm, ako to urobí. V mém případě bych si to klidně risknul, i když mám takový dojem, že bych tam na včelíně našel rojík včel /na jaře podstatná škoda/, ale mám jich dost, tak bych to vydýchal - , ale kolega má zřejmě jedno včelstvo.

Ale pokud to kolega udělá podle tebe, tak bych byl rád, kdyby nám dal vědět jak to dopadlo.
Ona taková zakrývací plachta zavěšená na včelíně udělá také svoje. Včela přiletí, říká si to je divné, tady byl můj úl a ščíl je tady ňáká plachta Confused. Odkud, že jsem to vlasně vyletěla Huh? Musím to najít. Tady to není Exclamation. A letí to hledat. Za tři čtyři dny je již pokoj a včely jsou zalétané na novém místě. Holt, některé holky mají delší vedení a trochu déle jim to trvá.
V této době bych určitě včelstva na krátké vzdálenosti nepřesunoval a nechal to na příhodnější dobu.Ať se udělá jakékoli opatření tak to bude stát poměrně dost včel které jsou právě v této době hodně důležité pro rozvoj ono jich i tak přijde hodně pryč díky generační výměně tak proč tomu pomáhat stěhováním v nevhodnou dobu.
Jelikož taky plánuji přesun na kratší vzdálenost (do 3km) nabízí se otázka, kdy bude ta příhodná doba? Smile
Příznivá doba nastane tehdy až včelstvu nějaká ta ztráta včel neuškodí.Což zpravidla bývá v době kdy je včelstvo už dost silné(může se zdát že je i nyní dost silné ale pořád tam je minimálně mladušek a převážná část dlouhověkých včel které zastávají veškerou práci takže přijít o ně v této době by včelstvu neprospělo) nebo v době kdy už není aktivní a přesun mu nuškodí zpravidla podzim a hodně brzy na jaře kdy už je tepleji ale včelstvo ještě nelétá.
Čím dále se stěhuje a 3 km je už poměrně slušná vzdálenost tím více se může slevit.Když jsem kočoval tak jsem česna po přesunu po otevření nakrýval na nějakou dobu jehličnatýmy větévkamy.
(30.03.2011 19:57)KaJi napsal(a): [ -> ]Ano Anton, to taky dělám, ale ne na jaře, kdy je každé včely škoda, ale když je mám venku na paletě. Pokud ale zůstane v okolí nějaký úl, mohu pozorovat, že se létavky pak vracejí do nich.

Kolega ale psal o tom, že je chce stěhovat ze včelína. (předpokládám že to značí "uzavretý dvorec"). Tak pak nevím, jak zahladí stopy na místě, aby tam včely nepřistávaly.

Ale je na něm, ako to urobí. V mém případě bych si to klidně risknul, i když mám takový dojem, že bych tam na včelíně našel rojík včel /na jaře podstatná škoda/, ale mám jich dost, tak bych to vydýchal - , ale kolega má zřejmě jedno včelstvo.

Ale pokud to kolega udělá podle tebe, tak bych byl rád, kdyby nám dal vědět jak to dopadlo.

Ospravedlňujem sa návštevníkom stránky, pri doplnení komentáru som spravil chybu a výsledok som si neskontroloval.

Skúsim aspoň stroho popísať čo som Karlovi chcel povedať.
Karle, ak by som tento spôsob premiestňovania včelstiev nemal dokonale overený, nedával by som ho ako radu ako to bezpečne previesť. Neviem či niekto túto metódu niekde popísal (ja som zmienku o tom nikde nenašiel), ale štúdium biológii včely medonosnej som získal nové podnety poznatky a realizoval som ich v pokusoch niekedy zač. 90-tich rokoch, až som si to potvrdil, že je to možné, ak sa dodržujú pokyny.

Odpoviem Ti na dve otázky, ktorými si spravil výhradu proti textu ako to v praxi spraviť:
  • v odpovedi majiteľovi včiel, ktoré chce premiestniť (bez ohľadu koľko ich má) som hádam jasne napísal čo má spraviť, aby premiestnenie bolo úspešné bez straty včiel. Aj keby boli v okolí nejaké včelstvá, premiestnené včely sa samozrejme budú po výlete vracať s peľom či vodou na svoje pôvodné miesto. No vďaka mechanizmu novej orientácii každá včela na novom mieste po výlete z úľa sa automaticky orientuje na letáč a jeho okolie, preto každá včela,keď nenájde na mieste kde žila, použije náhradnú variantu fotografickej pamäti a vráti sa s peľom do uľa na novom mieste.
  • ak mal včelstvo v domci, tak isto aj ten sťahuje na nové miesto, takže tam nič nebude. Ak by to bol včelín, aj v takom prípade stačí pôvodné uloženie včelstva prekryť vhodnou zástenou, ale ja by som ani to nerobil.
Znovu zopakujem, čo je podstatou tohoto spôsobu úspešného premiestnenia, všetky včely ktoré sú v úli, musia prvý raz vyletieť z úľa na novom mieste, každá jedna odlietajúca včela ráno z úľa sa znovu orientuje (upozorní ju na to nové prostredia pred úľmi) na letáč, úľ a okolie a len tak odletí za svojimi povinnosťami. Preto sa každá jedna po vrátení na staré miesto, po 2-3 min. odletí na nové miesto.

Práve pre biologická vlastnosť včiel, na novom mieste robia novú orientácia miesta svojho úľa, včelár môže túto metódu použiť po celú sezónu, vždy bude úspešný.

Tí, ktorí podľa mojej rady premiestnenie robil (aj z Čiech), poslali mi ďakovný mail, za bezproblémové premiestnenie. Anton
(30.03.2011 21:39)Josef Skala napsal(a): [ -> ]V této době bych určitě včelstva na krátké vzdálenosti nepřesunoval a nechal to na příhodnější dobu.Ať se udělá jakékoli opatření tak to bude stát poměrně dost včel které jsou právě v této době hodně důležité pro rozvoj ono jich i tak přijde hodně pryč díky generační výměně tak proč tomu pomáhat stěhováním v nevhodnou dobu.

Nemám moc času a tak jsem stěhoval minulý víkend, protože mi to zrovna vyšlo. Stěhoval jsem dvě stanoviště o pár metrů. Uplně v pohodě i když včely den lítaly na původní místo kde, ale vše zmizelo. Byl bohužel chladnější letový den ale i tak nebyl problém, že by včely uhynuly na původním místě. Člověk akorát nesmí podlehnout panice když tam vidí kroužit pár včel a pár včel sedí na trávě. Při podvečerní kontrole už tam žádné nebyly.

Pokud z původního místa vše zmizí není problém jakýkoliv přesun.

T.H.
Pomalý postup prací na přípravě nového stanoviště a rychlé jaro. V pátek jsme konečně připravili pro včelky i pro mně lepší stanoviště, vzdálené asi 25 m od původního, nyní již zastíněného rychle rostoucími smrky. V sobotu se mělo zhoršit počasí, nepředpokládal jsem vysokou letovou aktivitu a všechny úly v pátek večer během hodiny přestěhoval (5ks L2/3 po 3NN). Před stěhováním jsem uzavřel česna a pro přenesení jednotlivých nástavků používal mezidna. Při usazení na nové místo jsem přesunul spodní nástavek nahoru, do vysokých den vložil stavební rámky a rozšířil česno na plnou velikost. Prostě takové změny v úle, aby si včelky všimly že se něco děje. Na původním místě zůstalo pouze několik kamenů v trávě, na kterých dříve stály podstavce. V sobotu ráno jsem pozoroval velký zmatek nad původním místem a dokonce v okruhu asi 50 m. Okolo 11:00 hod se oblast zmatku zúžila na průměr několika metrů a vznikl viditelný letový koridor k novému stanovišti. Navečer jsem na původním stanovišti nenašel žádnou včelu. V neděli část včelek pokračovala v letu přes původní místo, kde udělala před novým směrem několik okruhů, zaregistroval jsem v koridoru i letící opačným směrem. Proti ruchu před česny nového stanoviště bylo množství včel dočasně nad původním stanovištěm minimální. Dnes v úterý můžu potvrdit, že přesun i chování včelek proběhlo přesně podle popisu p. Turčániho v příspěvku 23 tohoto tématu, za který mu děkuji, protože bez toho bych se přesunu v těchto dnech neodvážil.
Pavle gratuluji Big Grin ješte mam jeden dotaz: mam dva nove úly mam kam chci dát včelky - mam je nejdřív předelat do noveho ulu a pak přemistnit na nové stanovište či předelat staré uly na nové stanovište a tam dát včelky do noveho úlu?

poradí nekdo zkušeny? Blush
Minulý tyden jsem přemistnil 4 úly do včelina viz foto č. 1 před stehováním , foto 2 po přestěhování. Včelky to vzaly prostě na vědomí a přizpůsobily se. Přestěhování jsem provedl v 5.30 ráno a v 10 hodin dopoledne již létaly jako by se nechumelilo.
Měl jsem strach že budou problémy a budou létat na staré stanoviště ale nic takového se nestalo. Dneska již spokojeně bzučely a létaly jak o zavod. Rozkvétají třešně, pampelišky tak mají jině starosti než přemýšlet že bydlely o kus vedle. Měrim teplotu ve druhém nástavku pod strupkovou folii a po přestěhování do vcelníku hned stoupla ranní teplota o dva stupně jak jsou i zateplené nástavky vice chráněny a nejsou tak markantně ochlazovány.


[Obrázky: vcelin_001.jpg] [Obrázky: vcelin_002.jpg]
Na jaře bych si chtěl pořídit svá první včelstva a jelikož se mé zkušenosti rovnají nule, prosím o radu jak na to. Převoz plánuju v osobním autě, ale nerad bych, aby se na mě včelky během cesty šly podívat. Jak tedy zabezpečit úly, aby se nedostaly ven? A jaké nebezpečí hrozí včelkám při převozu na větší vzdálenost? V mém připadě by se jednalo asi o 150 km. Děkuji za rady.
Zdravím, večer, až budou všechny včely v úlu,zavřete česno,očka zavřete na větrání a předpokládám,že máte zasíťované dno.
Záleží taky,jaké auto máteSmile
Jak budete úly přenášet do auta,tak hlavně bacha,ať se vám nástavky neodklopí,to jich pak pár určitě vyletí a bude sranda.
Nebezpečí jim hrozí přehřátí,takže pokud bude moc horko,nenechávat je v uzavřeném autě,to by byla pak rychlovka.A jak jsem již výše napsal,každopádně dostatek vzduchu přes zasíťované dno.
Můžete ještě úly přes dno a víko stáhnout kurty nebo pořádně svázat.
Na hlavě můžete mít během jízdy včelařský klobouk,kdyby se nějaké včelce podařilo uniknout a vy za jízdy začal zmatkovat,to by bylo nebezpečné jak pro vás tak pro ostatní řidiče.
Vyndat česnovou vložku. Do otvoru česna nacpat kus molitanu (lze také polystyren,ale musí uříznout tak aby seděl pevně) To svázaní kurty(paletizační páskou.atd) udělejte rozhodně,jinak se v ostřejší zatáčce nástavek sveze po dně a máte je venku.Dobře to přitáhněte tak, aby dno,nástavek a víko bylo jako jeden celek. Pokud Vám nějaká včelka vyletí (stává se,že zůstane třeba na spodu úlu při překládání atd.),tak není potřeba propadat panice. Mám zkušenost,že většinou je zmatená a poskakuje vzadu v autě na skle. 150 km není málo,takže je dobré,když uly jsou v autě na něčem pevném a rovném,aby byly od spodu větrané.
Co když někdo nema zasíťovaná dna? Necha se to převézt jen s otevřenýmí očky třeba na vozejku? Někdy začátkem března když budu k večeru ještě zima?
Hodně záleží, jaká včelstva budeš převážet. Produkční, silná, nebo oddělky? Já letos převážel oddělky cca 200 km, v osobním autě na zadní sedačce. Přepravní boxy byly dřevěné, bez zasíťovaného dna. Vyjížděl jsem hodně pozdě ( 22 hod. ), létavky byly zpět v úle, tím se minimalizovaly ztráty oddělků, které potřebují každou včelu a díky nižší teplotě v noci nehrozilo přehřátí. Přeprava proběhla bez jakýchkoliv potíží.
Jde o letošní oddělky, takže v době stěhování (po prvním proletu) už půjde o poměrně silná včelstva. Přehřátí se myslím nemusím bát, moc teplo asi ještě nebude. Všem děkuju za odpovědi.
Pro převoz na větší vzdálenost sponkovačkou nastřeluji síť proti mouchám přes celý odkrytý vršek úlu. Na místě se pak úl jen přikreje fólií a víkem. Pro převoz ale nezapomeň povolení od veteriny místa z kterého včelstva převážíš. Musí mít negativní výsledek vyšetření na mor plodu!!! Dobré je předem převoz oznámit i na veterině cílového stanoviště - přejde se zbytečným dohadům.
Honza
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Referenční URL's