Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Jak začít včelařit
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
pavel.t napsal(a):Přemýšlím o krmení 2-3 čtyřlitrovkami s prosakovacími víčky. Krmení bych podal jednorázově ,aby vydrželo týden až dva bez zásahu.

Dotaz je sice na PetraM, ale ten se jistě nebude zlobit, když se vmísím do debaty.
Nevím, o jak velké oddělky půjde, ale většinou žádný oddělek není schopen během 2 - 3 dnů vypít 10 litrů roztoku. V dalších dnech se roztok s největší pravděpodobností zkazí( zrosolovatí) a je pro včely nepoživatelný.
Jednu láhev bych jim dal, raději 1 : 1, poblíž udělal napajedlo, kde by voda za ty 2 týdny nedošla. Jestli chcete mít pocit, že jsou velmi dobře zajištěny, dejte včelám na horní loučky asi 1 kg medocukrovou placku.
Ideální by samozřejmě bylo, kdybyste jim mohl dát 1 - 2 zásobní plásty - ale to asi nemáte.
Předpokládám, že máte alespoň kousek dna zasíťovaného, abyste mohl zúžit česno - stačí 2x1 cm. Jinak je nebezpečí, že včely z okolí ucítí v úle nezpracované zásoby a příjdou loupit.
Bude jim stačit ta kilová placka na dva týdny ?Bude to 5 rámkový oddělek 39x24. O vodu nemám strach ,teče tam kousek od stanoviště potůček asi 10-15 metrů. Děkuji.
Co ti brání narvat rámkové krmítko třeba 8kg těsta?

Tady u nás by ti siačil i jen suchý cukr jak je zde vlhko, tak to včelypsotřebují. Někod sice tvrdí že vynesou, ale já je to viděl olizovat, ne nosit venSmile
Když je to 100 km, budete tam zřejmě přes víkend. Když jim dáte lahev roztoku - tedy cca 2 kg cukru, bude jim to s tou plackou stačit bohatě. Dobré by bylo, kdybyste před odjezdem mohl lahev odstranit. Udělal bych to i v případě, kdyby to ještě všechno nevypily. Jestli tam budete jen na otočku, dejte jim tu placku větší, třeba 2 kg,nedávejte láhev a přidejte jim do úlu jednu souš plnou vody. Do souše je sice možno dát i cukerný roztok - do jedné se vejde přes 0,5 litru, ale to bych udělal, jen kdybych je mohl hlídat. U tekutého krmení je u oddělku velké nebezpečí loupeže.
Budu muset udělat krmítko , nebo jim to dát nad loučky a přidat nástavek. Jak dlouho to těsto vydrží ? Počítám tak někdy v červnu mohou být pěkná vedra. Kolik tak může oddělek spotřebovat za dva týdny ?
Víkendy tam býváme celé,tak můžu zkusit kombinovat. Děkuji. Už hledám,jak připravit medocukrové těsto.Smile
Pokud tam dáte mezistěny, tak na postavení 3 nových plástů to může být okolo kila. Další cca kilo pro plod, pokud bude matka silně klást. Spotřeba dospělých včel je poměrně malá.Při normálním počasí si v červnu takto velký oddělek pro vlastní potřebu nanosí a ještě přinese něco navíc pro larvy. Ta dávka, kterou jsem uvedl, by měla bohatě stačit.
Prepáčte, ale prečo to dokrmovanie tak komplikujete. Ak sa mi stane že nejaké včelstvo, oddelok nemá dosť zásob, vyberiem dva krajné prázdne plásty a dám tam dva poháre medu na ležato (repku slnečnicu tie sú zkryštalizované a netečú) trochu ich môžem nahriať a mám pokoj. Včielky odoberajú podľa potreby. Veď v lete mi donesú dosť medu.
Je to jedna z možností, ale pokud bych u včel nejbližší 2 týdny nebyl, u nově umístěného oddělku bych si to netroufl. Tomu dost dlouho trvá, než se naučí bránit česno a celý podmet. Pokud je snůška, nic se neděje. Kdyby na pár dní přestala, cizí včely oddělek s medem " na podlaze" vyloupí. Exclamation
(03.03.2012 20:44)pavel.t napsal(a): [ -> ]Chci se jen zeptat PetraM , jak to dopadlo s tím krmením oddělků ? Čeká mě totiž podobná situace "jen 100 km" Confused .Přemýšlím o krmení 2-3 čtyřlitrovkami s prosakovacími víčky. Krmení bych podal jednorázově ,aby vydrželo týden až dva bez zásahu.

Zkusil jsem jim dát cukr zalitý vodou do kapsového krmítka. Moc to nebraly - když dobraly vodu, cukr pak ztuhl a už si ho nevšímaly - krmítko bylo bez včel.
Pak jsem jim dával sirup 1:1 ze dvou kil cukru do toho krmítka.
Medocukrové těsto jsem tenkrát nedělal, ale dnes bych si koupil hotové těsto APIFONDA. Neteče, jako mnou špatně udělané málo husté těsto a prý nevoní a tím pádem nevyvolává loupež.



(04.03.2012 12:05)Miro Žilák napsal(a): [ -> ]Prepáčte, ale prečo to dokrmovanie tak komplikujete. Ak sa mi stane že nejaké včelstvo, oddelok nemá dosť zásob, vyberiem dva krajné prázdne plásty a dám tam dva poháre medu na ležato (repku slnečnicu tie sú zkryštalizované a netečú) trochu ich môžem nahriať a mám pokoj. Včielky odoberajú podľa potreby. Veď v lete mi donesú dosť medu.

Jako začínající včelař nebude mít svůj med a cizí bych svým včelám nedával.
No možná to krmení APIFONDOU vyjde skoro na stejné peníze ,protože nemám vlastní med. Počítám tak 40 kč za kilo EPIFONDA. Když spočítám dnešní ceny cukru plus med,který musím od někoho koupit. Máte někdo s tímto krmením skušenosti ?
(03.03.2012 20:44)pavel.t napsal(a): [ -> ]Chci se jen zeptat PetraM , jak to dopadlo s tím krmením oddělků ? Čeká mě totiž podobná situace "jen 100 km" Confused .Přemýšlím o krmení 2-3 čtyřlitrovkami s prosakovacími víčky. Krmení bych podal jednorázově ,aby vydrželo týden až dva bez zásahu.

Se sirupem to u oddělků nepřeháněj. Velmi ochotně ho odeberou, ale snadno může nastat situace, že veškerou plástovou plochu zanesou a nebude prostor pro plodování. Ty potřebuješ, aby vystavěly nové dílo a to bez úlových včel nepostaví, když matka nebude mít kam plodovat, nebude mít za chvíli kdo stavět ( pokud nemáš souše, které by jsi jim dodával ). Krmit ano, ale s mírou. Přikláním se k Apifondě, loni se mi osvědčila, kombinovat se sirupem 1:1 .
Už se rozhoduji spíše pro EPIFONDU , pan Sedláček z Bučovic ji má za celkem přijatelnou cenu. Už začínám být pomalu nervózní, mám objednané 4 oddělky a nevím jak to budu všechno zvládat . Ještě ke všemu spravuji chalupu tak budu mít práce až nad hlavu, ale strašně mě to láká. Něco na tom včelaření bude...Smile.

Tak jsem dnes přivezl 3 balíky Epifondy . Už čekám jen na včelky a včelaření může začít Wink.

[Obrázky: 2012_133.jpg]
Kolik oddělků budeš mít? Já loni přikrmoval tři, tylo neskutečně deštivé léto, cpal jsem do nich horem dolem a nezkrmil jsem ani jeden balík. Tohle máš tak na 15 oddělků.
Mám objednané 4 oddělky, ale to těsto by mělo vydržet nějaký čas. Myslíš, že jsem koupil moc ? Pan Sedláček s tím krmí i včelstva, dá balík do nástavku nad a včely si to odebírají ,bez slídilství a bez další práce.
Pro hlavní krmení na podzim mi to přijde jako zbytečný luxus.
Pro doplnění na jaře a pro oddělky perfektní.
Já jsem to kupoval hlavně kvůli času, který krom dovolené budu mít jednou za dva týdny a to přes víkend. Jinak bych krmil cukrem.
Děkuji moc za rady. Včelařství mě fascinuje, asi to zkusím. Co se týče potravy, je zde ten sad, ale až to odkvete, nevím, zda budou stačit kytičky v okolních zahradách. Ještě mám velký pozemek u lesa na Kokořínsku, ale je to od nás 60 km a není tam žádné zázemí a je to daleko Sad. Už se nemůžu dočkat. Příští rok koupím 3 oddělky a začnu, můžete mi poradit, kde se dají koupit kvalitní oddělky s neagresivním včelstvem? Děkuji.
Oddělky záleží pro jakou rámkovou míru se rozhodnete. Ale snad každý včelař který včelaří a prodává oddělky má mírné včely. Ti co mají agresivní bodavé většinou chodí jen pro medSmile
Já mám vše z Bálkovy Lhoty, byla jsem tam i na Lšnv a včely jsou hodné, i 2leťák chodil celé léto čůrat před česna a v pohodě. Žihadla jsem občas chytla za odměnu jen já. Úplně nebodavé včely zase být nemůžou, to by se nedokázaly ubránit vosám a loupežím apod.
Mohu se zeptat proč odklládáte začátek včelaření až na příští rok když už jste pevně rozhodnuta začít včelařit .Máte vše rozmyšlené být vámi pokud nemáte vážný důvod odkladu tak bych to realizoval již tento rok.Pokud pořídíte oddělky počítejte s tím že z nich první rok nebudete mít žádný užitek připravíte se tím že vše odložíte o rok právě o ten rok když začnete letos tak příští rok budete mít již produkční včelstva a defakto začnete včelařit naplno.Tento rok by jste pečovala jen o oddělky což není až tak složité a nepotřebujete k tomu ještě plné vybavení.Dobré je doplnit bydliště třeba se v okolí najde někdo kdo vám rád vypomůže ať už s radou či s těmi oddělky.Jinak přeji mnoho úspěchů .Smile
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Referenční URL's