Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Jak začít včelařit
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Děkuji. No já jedu na Lšnv do Borové Lady, tak snad se tam dozvím vše potřebné. Údajně je pro ženu lepší pořídit si menší rámkovou míru, neboť je pak lehčí na manipulaci. Kolik máte včelstev a s jakou investicí při pořízení 3 včelstev do začátku mám počítat? Děkuji předem.



(05.04.2012 18:59)Josef Skala napsal(a): [ -> ]Mohu se zeptat proč odklládáte začátek včelaření až na příští rok když už jste pevně rozhodnuta začít včelařit .Máte vše rozmyšlené být vámi pokud nemáte vážný důvod odkladu tak bych to realizoval již tento rok.Pokud pořídíte oddělky počítejte s tím že z nich první rok nebudete mít žádný užitek připravíte se tím že vše odložíte o rok právě o ten rok když začnete letos tak příští rok budete mít již produkční včelstva a defakto začnete včelařit naplno.Tento rok by jste pečovala jen o oddělky což není až tak složité a nepotřebujete k tomu ještě plné vybavení.Dobré je doplnit bydliště třeba se v okolí najde někdo kdo vám rád vypomůže ať už s radou či s těmi oddělky.Jinak přeji mnoho úspěchů .Smile

Já jsem pouze čerpala z knih, ale chci ještě absolvovat kurz nástavkového včelařství, ono je něco jiného znát teorii a potom praxe. Co jsem zjišťovala, v našem okolí žáden včelař není Sad. Moc děkuji za přání, hlavně aby se mi nerojily, z toho jediného mám obavu Big Grin.
Souhlasil bych s Josefem, teď byste doopravdy toho vybavení moc nepotřebovala a hlavně byste už získala nové a hlavně vlastní zkušenostiSmile
Taky souhlasím s Josefem, tento rok byste se starala jen o oddělky, což není až taková práce, a včelařit začnete hlavně až v příštím roce. Jakou budete potřebovat investici nevím, protože jsem včelaření a všechno k tomu převzal po otci.
souhlasím se všemi ale chápu i Milenu.Nemůžu mluvit za všechny ženský, ale já jsem taky dlouho a teď vím že zbytečně odkládala rozhodnutí kdy jet pro včely. Pořád jsem měla pocit, že to sama nezvládnu a potřebuji se ještě Xhodin dívat někomu pod ruce. Až po kursech a Lšnv jsem si byla jistá, že už to můžu zkusit. V okolí nikdo s Langstrothy nebyl, od těch "zkušených " po okolí jsem radit radši ani nechtěla....

Zpětně si říkám, že jsem se stejně rozhodla správně. Kromě větší jistoty jsem potkala i spoustu lidí na stejné lodi a mám se na koho obrátit o radu když je třeba Wink i když tady na foru je taky pořád co studovat.
když jsem to kdysi počítal, tak to vycházelo nějak takto: vybavení pro 3 včelstva (včelstva, ne oddělky) vyjde odhadem na 15-18000 (může být míň, může být víc - záleží hlavně na typu úlu) a pak potřeby pro medobraní - cca 15-20000... za předpokladu, že vše nové, přiměřené počtu včelstev

ale nutno brat v potaz, že to jde velice jednoduše ovlivnit na obě strany
Já moc děkuji za všechny názory. Kdybych si pořídila oddělky už letos, nebudu kromě oddělků potřebovat pořídit nic zásadního?
ještě cukr, já přikrmovala pořád. Jinak opravdu stačily 3xúly po 4nástavcích, krmítka a kys. mravenčíSmile
Mileno, určitě začněte už letos. Kromě již zmiňovaných úlů, krmítek a cukru bych ještě zmínil a doporučil klobouk, kuřák, nějakou mezistěnu a možná rozpěrák (kyselinou mravenčí bych vám já život zatím nekomplikoval - to může přijít později).
Začínal jsem v 2010, taky se do té doby několik let jen "připravoval a chtěl nejlíp napřed se vše naučit". Ale pak mě tehdy taky zjara kamarádka, která začala rok před tím, položila otázku: a nač furt čekáš? A v červenci jsem měl na zahradě 6 oddělků, každý na 5 rámcích v úlech s jedním nízkým nástavkem. Přikrmoval cukerným roztokem a postupně doplňoval rámky s mezistěnami až do síly dvou nástavků, které jsem po jednoduché fumigaci Varidolem zazimoval. Toť vše. A nemohl se dočkat jara. Báječný pocit a popostrčení k nezaplacení. Není lepší začátek než skočit do vody a plavat. Bylo to nakonec tak snadné a dodnes i dál báječné. A už následující rok 2011 spousta zážitků (ze 6 včelstev celkem 7 odchycených rojů!?) a navíc a nad plán dokonce víc než 200kg bezvadného medu.
Zbytečné váhání, měl jsem začít ještě dřív ...... Tak do toho a hodně úspěchů.

[Obrázky: PICT0475.jpg] [Obrázky: PICT0647.jpg]

Takto jsem jednou večer v červenci začal a za čtyři měsíce zazimovával
(05.04.2012 19:35)Milena napsal(a): [ -> ]... hlavně aby se mi nerojily, z toho jediného mám obavu Big Grin.

Ony se Vám stejně vyrojí,ať máte obavu nebo ne. Big Grin Ne vážně, nebojte,ono to není nic strašného.Já měl obavy také z toho,že se mi vyrojí a nakonec se mi vyrojila všechna.Smile Ony si většinou sednou poblíž úlů,protože mamička špatně létá.Pro začátečníka je to takový stimul k takovému prvnímu těsnějšímu kontaktu se včelami,protože se o roj musí postarat,což není nic těžkého.Já myslím,že roj je úžasná zkušenost. U nás je včelařů naopak hodně,jenže u mě spíš:" Ne ne, já sám,já sám,...." ,znáte to Big Grin,takže všechno s knížek a cd a z různých webů zkušených včelařů,atd...Jinak se přidávám k tomu,že je škoda začátek oddalovat až na příští rok.U nás to není jako v teplých krajích,kde je vlastně neustálé jaro.U nás příroda pulsuje v intervalech jeden rok.Od hektických teplých měsíců přes dlouhé zimní období útlumu.Co promeškáte letos,doženete až příští rok a to už budete zase o rok starší.Wink
Děkuji všem za rady Wink. Už jsem si objednala oddělky, budou koncem června, takže teď musím rychle nastudovat Huh, jak se o oddělky starat a objednat úly a nástavky. S tím rojením jste mě moc nepotěšili, já myslela, podle knížek, že se tomu dá zabránit Confused.
U oddělků se roje nebojte, ty mají úplně jiné starosti než se rojit. Jako začátečnice nebudete mít nejspíš souše, oddělky si budou muset vystavět mezistěny, aby měly kam klást, kam ukládat zásoby. Vy je budete nejspíše ke stavbě stimulovat, sirupem 1:1 a medocukrovým těstem. Ale to se už dostávám k tématu Péče o oddělek.
Ale jo,samozřejmě,že se rojení předchází.Je to běžná včelařská praxe.Jen jsem chtěl říci,že to jsou zbytečné obavy. Jinak oddělky se Vám rojit nebudou,jak už píše Jan Havelka. Takže se trochu se ten první rok se včelkami seznámíte.Druhý rok už ale od jara pojedou na plný plyn.
Když si pročítám sekci - Péče o oddělek - ujišťuji se v tom, že včelařství je věda, z některých pojmů jsem vedle. Obdivuji Vás - všechny zkušené včelaře!! Ale zkusím to Big Grin.
Není to věda, jen je toho zpočátku hodně. Je potřeba porozumět včelstvu, jejím potřebám, znát základní zákonitosti. To ostatní přijde časem, jen se snažit, zajímat se, nasávat informace. Většina lidí, co zde na fóru potkáte má pokrokové myšlenky, nespokojí se s tím, že vytočí med a včely úspěšně přežijí zimu. Oni dokáží vyslechnout a poradit.
Za takové fórum je třeba poděkovat a také lidem, kteří jsou ochotni se o své zkušenosti a znalosti podělit. Moc času mi do června nezbývá, tak jdu studovat a budu se snažit zdokonalovat i nadále, tedy jestli mi včelky neuletí Smile.
Jediného čeho bych se bál, že nestihnete sehnat včas úly! Nenapsala jste na jaké míře jste si objednala oddělky. Předpokládám, že na nějaké nízké rámkové míře, jak jste si přála viz výše - dobrá volba. Moje úly (Lang 2/3) vyšly cca jeden na 6.000 Kč (8 nízkých nástavků, dno, víko, stropní fólie, sololitové mezidno (používané jako vnitřní víko), 80 rámků a mezistěn).
Do začátku by určitě měly stačit dva, ale pozor o tento typ je v poslední době velký zájem a dodací doby jsou velmi dlouhé (3 - 5 měsíců), hlavně v sezóně (březen - srpen) a rámkové nebo stropní krmítko (dal bych přednost rámkovému). Mimo úlu budete v prvním roce potřebovat - kombinézu s včelařským kloboukem (nebo alespoň klobouk/kuklu), rozpěrák (nejlépe ten s hákem, perfektně se s ním vyndavají rámky z nástavku), kuřák a smetáček.
Pro oddělky by bylo dobré si pořídit krmné těsto "Medopip", já osobně s ním mám dobré zkušenosti. Jeden balík jsem loni kupoval za 89 Kč. Teoreticky by vám měl vystačit cca měsíc.
Pro začátečníka je lepší než začínat s oddělky, tak si pořídit roje. Má to pár výhod. Nemusíte se o ně tak starat, jako o oddělky, během pár týdnů vám vystaví v úle všechny mezistěny a ještě vám dají med. A často jsou včelaři rádi, že se jich zbaví, tak vás nic ani nestojí Smile
Oddělky, které jsem si objednala jsou v rámkové míře - 39 x 27,5 cm. Takže myslíte, že začít raději s rojem? Děkuji moc.
Dobre ste urobila. Na roj by ste musela čakať do mája (května). Takto budete mať o niečo skôr. Smile Bolo by dobré, keby ste aj úle kúpila na danej rámikovej miere. Inak sa to zbytočne bude komplikovať prechodom na inú mieru. Sad
My jsme se rozhodli právě naopak, hned po rozhodnutí, že to zkusíme jsme koupili docela výhodně 8x NN Langstroth 448x159. Vysoké varoadno, 6x nástavek, střecha pokrytá lepenkou a 60 rámků komplet za 2000,- Kč. Sehnali jsme si oddělky na 6x rámek Lang za 800,- Kč s matkou F1. Ty budou snad začátkem června a do té doby je spousta práce s drátkováním, natavením mezistěn, úpravou stanoviště.
Podle mého by bylo lepší začít už letos, sehnat si oddělky a snažit se je dobře zazimovat. Informací jak, je na webu spousta. Domluvit se s nějakým včelařem, který dělá na stejné rámkové míře a jet na zkušenou, nebo třeba na brigádu na víkend. Nasazovat medníky, nebo něco podobného. Pak budeš mít celou zimu na zdokonalení vybavení a načtení mouder. Něco o našich letošních začátcích píšu na http://www.denikvcelare.eu
Uspěchaná rozhodnutí nejsou zrovna ta nejlepší Sad Pokud vám všichni radili začněte letos, nemysleli, že máte hned ještě dnes si objednat oddělky. Oddělky, které jste si objednala, jsou na míře přesně opačné než jste chtěla. Určitě ne vhodné na použití i do medníku.
Já bych na vašem místě se nesnažil to uspěchat a nejdříve si vybral a koupil úly, pokud začnete včelařit až příští rok nic vám určitě neuteče, spíš budete lépe na to připravena. Pravda je, že člověk se nebude moc dočkat jara. Strach bych měl aby vás spíš neodradila LŠNV až si tam třeba něco zažijete Smile Já šel do svých včel naostro bez přípravy a měl jsem velmi bodavé včely. Po prvních zákrocích ve včelách jsem litoval, že jsem se na to dal, ale když už jsem včely a vybavení měl, tak už jsem nechtěl couvnout Big Grin Pak jsem v dalším roce vyměnil matky za ušlechtilé a je to hned o něčem jiném a jsem rád, že jsem u toho zůstal Wink
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Referenční URL's