Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Jak začít včelařit
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Nechci vůbec nijak chytračit, ani radit, ale já studuju asi 4 měcíce (docela pilně) a ty otázky který tady pokládáš už mám nastudovaný. Jestliže rok čteš a nevíš co je medárna, tak nevím co vlastně teda čteš???
Máš už aspoň nastudovaný to základní?
Jestli chceš úl zateplený nebo ne?
Jakou rámkovou míru?
Jestli ano, tak sežeň výrobce, kup 2 úly pro začátek, kup rámky ( raději vydrátkovaný), kup mezistěny napínák drátků, trafo,rozpěrák, kuklu, kuřák a vyřeš krmítko. Buďto lahev, nebo stropní krmítko.
No a pak už sehnat oddělky, nebo roj a můžeš začít.
Všechno ostatní pořídíš později. Taky to takhle dělám. Mám už prázdný úl (zatím jeden) a objednané včely.
S tou medárnou bych to nepřeháněl. Pro pár včelstev si pořizovat medárnu "certifikovanou"?
To je trochu přehnané.
Jen pouvažuj, kde med vytočíš. Nějaká čistá místnost, nejlépe včelotěsná, může to být i ve včelíně(voze).
Místnost, která je čistá (vybílená), nezapáchají tam ropné apod. látky, neprohánějí se tam myši. No zkrátka trochu hygienyWink
(09.04.2012 9:49)karelretik napsal(a): [ -> ]na ty kýble a medomet jsem se ptal jen proto, že chci vyžít eu dotaci a už se pomalu blíží čas poslání žádosti...ale kýble nejsou to gro mé předchozí otázky

Na medomet a kýble se nechá zažádat dotace i za rok. Jediná dotace, kterou je dobrou využít když začínáš je dotace pro začínajícího včelaře na úly. Ty ostatní už na začátek včelaření nejsou vázaný.
Teď bych se skutečně zaměřil na pořízení včel, úlů a těch pár nezbytností a hlavně kam je umístit. Pomůcky na medobraní bych teď vážně neřešil, to se v začátku dá udělat i bez medometu. Navíc si tím komplikuješ život pokud musíš řešit moc věcí najednou (volba toho správného medometu, je stejně vděčné téma jako úlová otázka Big Grin )
Zdravím Lukáše i všechny přátele včelaře.
Já jsem začal o včelaření přemýšlet loni, když jsem poprvé uviděl úly našeho nového dědy (táta před 5 lety odešel Angel). Konstrukce úlů byla již tak chatrná, že jenom projít kolem byla odvaha. Včelky tam žily před 10 lety Dodgy. Děda očividně ožil, když uviděl můj zájem. Slovo dalo slovo a po větě: "Když si nastuduješ knížky o včelkách, koupíš si úly, tak tě všechno naučím a pomůžu ti". 4.února jsem byl na prvním školení zlínských včelařů, sepsal k nim přihlášku a začal chodit na kurzy začátečníků k příteli předsedovi Kalendovi. Na jaře ohýnek uklidil úly staré a před 14 dny jsem na veletrhu v Brně koupil 3 nové úly jašovy. Od místního chovatele matek, přítele Háby, si po 15.květnu koupím oddělky, usadím je do nových úlů a nic nebude bránit zúročení nabyté teorie. Už se moc těším i na mé působení na tomto fóru. "Ať nám hučí v bednách".
Smile "Ať nám hučí v bednách!" Big Grin To je hezké. Big Grin Takové milé....Big Grin Navrhni to G.Uváčikovi jako včelařský pozdrav. Big Grin Tenhle by byl lepší než ten jeho. Big Grin
(09.04.2012 9:49)karelretik napsal(a): [ -> ]já už prakticky rok nedělám nic jiného...knížky mám 4, tohle forum pročtený od shora do leva...na starosti mě má jeden pán ze svazu, ale ten netuší vůbec , která dneska bije...alespon podle toho, co tu čtu...včel má hodně, ale požívá úplně něco jiného než co se tu píše....proto se furt ptám....ale už se mi to blíží...v červnu teprve nastane to tóčo...Smile

Já prakticky poslední roky taky nedělám nic jiného než furt něco čtu,třeba i ty samé knížky a časopisy, vrácím se k některým věcem atd. Jezdila jsem na kursy, teď jezdím do Blatné...včelařit se budu učit celý život a nejsem si jistá, jestli za 20let budu moc říct, už to všechno vím a umímWink
Ale nádoby na med ani medárnu zatím neřeším. První rok jsem pořídila oddělky, letos bych si chtěla nějaké sama udělat, vyzkoušet si chov matek.
V okolí také nemám nikoho kdo by včelařil nástavkově tak jako já, zkušení včelaři tu sice jsou,ale včelaří jinak než jaké mám představy já.
(09.04.2012 9:49)karelretik napsal(a): [ -> ].......
já už prakticky rok nedělám nic jiného...knížky mám 4, tohle forum pročtený od shora do leva...na starosti mě má jeden pán ze svazu, ale ten netuší vůbec , která dneska bije...alespon podle toho, co tu čtu...včel má hodně, ale požívá úplně něco jiného než co se tu píše....proto se furt ptám....ale už se mi to blíží...v červnu teprve nastane to tóčo...Smile
...........

Žádné tóčo nenastane.Když už teda "tóčo" tak až další rok. Big Grin Ale ne,to se dá všechno zvládnout. Já můžu říci ze své zkušenosti,že dokud jsem neměl včely doma a nevytáhl jsem nějaký ten rámek a nepodíval se jak to vlastně ty včely dělají,tak jsem nerozuměl tomu co se v těch knížkách vlastně píše.Já například vůbec nechápal co je to plodiště a to přehazování nástavků.Připadal jsem si jako mentálně postižený.Big Grin Jak to tam jako ty včely mezi těmi plásty vlastně řeší?Jak to,že mají včely zásoby i v jiných plástech než plod?...atd.Realita mne postrčila hodně dopředu a pak i různé rady či postřehy od včelařů,kteří třeba nevčelaří v nástavkových úlech,dokážu užít.Prostě dokud si to nezkusíš, tak nevíš na co se soustředit a která informace je důležitá.Ikdyž jsem ty knížky přečetl ,stejně se k ním občas vracím pro radu.Já třeba porovnávám jak různí autoři nahlíží na ten který problém,když nevím.Pak se pro něco rozhodnu.Samozřejmě velká výhoda je vzdělání v oboru a nebo nějaký ten kurs alespoň.To je v každé profesi.
Příspěvky mimo toto téma byly přesunuty do témat Volba úlu a Webové stránky.

Než si někdo začtete stěžovat, že to tu je nepřehledné a špatně dohledatelné, zkuste zpytovat své svědomí, zda jste tomu také nepomohli tím, že jste psali tam, kam to nepatří.
(08.04.2012 8:58)Tanula napsal(a): [ -> ]Abych zase až tak moc nekecala, tak ten první rok jsem musela kvůli dětem nějaký vlastní med vytěžit.
Vybrala jsem 3 rámky z oddělků, které byly hodně tmavé a stejně bych je jako první vyřadila ( souše které použil včelař na oddělky),rozmačkala v hrnci šťouchadlem na brambory a přes uhelonovou síťku za 180kč nechala vykapat. Měli jsem 4 sklenice medu, jedna asi za 4 000 kčBig Grin

to mě pobavilo Big Grin . Já na tom byl loni obdobně. Letos to snad u svých 6ti úlů stáhnu pod 5 stovek za sklenici Tongue
Při správné péči o včely se vložené investice vrátí poměrně rychle.Horší je to s investicí vloženou právě v té péči i když zase strávený čas u včel je relax k nezaplacení nikdo neotravuje je tam svatý klid.No někdo se potí u mo'ře a stojí ho to také nemalý peníz a přiveze si pokud zrovínka nezkrachovala jeho cestovka nějaké ty zážitky. Včelař si užije dovolenou také při koupeli ve vlastním potu no nějakou tu pětku si u toho i vydělá a včela ve spoďárech je taky supr zážitek.Rozdíl skoro žádnýBig Grin
(11.04.2012 13:10)Josef Skala napsal(a): [ -> ]a včela ve spoďárech je taky supr zážitek.

Jen doma se již žádné překvapení nekoná. My již bohužel nenatékámeTongue.
JK
Zdravím,
rád bych začal včelařit. Prosím, poraďte mi, nějak obecně, jak začít (co nakoupit). Nikdo z naší rodiny nikdy v historii nevčelařil, ale mám známého z vesnice, který toto řemeslo kdysi provozoval. Bydlím na vesnici na vysočině a všude nás obklopují květiny, stromy, louky a lesy. Myslím si, že to by pro včelky bylo vynikající prostředí.
Předem děkuji za všechny příspěvky.
Zkuste si pročíst toto fórum. Není třeba se hned ptát, stačí číst a hledat. Je tu dost informací a odpovědí, které se stále opakují.

A začněte tématem Pravidla fóra.
Dobrý den.Shodou okolností jsem se stal ze dne na den majitelem pojízdného včelína.Bohužel v tuto chvíli o včelaření mnoho nevím a nerad,bych něco zanedbal než se začnu v tomto oboru vzdělávat.Včely jsou v plné síle tak mám strach,aby se nezačaly rojit atp.Bohužel jsem v takové situaci že nemám ani možnost nějakého zkušeného včelaře přizvat na poradu.S bývalým majitelem jsme ve včelách byly,ale jediné co jsem se dozvěděl že že mají postaveno hodně trubčiny v plástech mnoho pylu a sladiny.Je potřeba přidat druhý medník.To je vše co jsem se od něho dozvěděl.Dneska jsem jedny prohlížel a zjistil jsem že mezi medníkem není mateční mřížka,plod je nakladen a zavíčkován jak v úle tak v medníku,stavební rámek dostavěn.Proto bych velice prosil o radu jak se k tomuto stavu věci postavit.Myslím že přidat medník,ale nevím jak rozložit plásty souše mezistěny a plásty s plodem.Pokud mi můžete poradit budu velice rád.Mám strach,abych něco nezanedbal vlastnictví přišlo poněkud nečekaně.Děkuji všem za příspěvky a jestli je můj dotaz hloupý tak mě moc nenadávejte.
Kdyby sis vyplnil oblast včelaření, třeba by se našel někdo z okolí, kdo by pomohl radou a třeba i ukázkou.
Odpověď najdeš v tématu Rozšiřování - přidávání nástavků.
Prosím Vás o radu,
na stránkách OptimalKlubu, jsem objevil tento ceník. Jaké nástavky a jaké typy úlů doporučujete. Jaké jsou pro a proti Optimalů?
Dále by mne zajímala legislativa. Co, kde, jak vyřídit, když chci prostě mít včely (prozatím tak 5 oddělků). Je vůbec potřeba něco zařizovat?
Nechci si do Vás rýt, ale pokud chcete začít, tak si od začátku přečtěte toto forum, stačí toto vlákno, je zde odpověď několikrát. A jestli to s tím myslíte vážně, neměl by to být problém obětovat tomu čas. Včelky ho potom budou chtít mnohem víc, aspoň ze začátku.
Pro Jakub Vála.Tady je něco pro "optimální" včelaře Wink Zvláště to první vlákno bude asi to správně výživné Smile : http://www.vcelarskeforum.cz/search.php?...order=desc
Zdravím,
měl bych pár otázek k začátkům. Vlákno jsem pročetl celé, tak doufám, že se nebudu opakovat.
stavím si nízkonástavkové 2/3 úly langstroth.
  1. Mezi nástavky jsou občas 1mm mezery. Nebude to vadit včelám?
  2. Jak je to se stabilitou? přijde mi, že když bude 8 nástavků na sobě a přijde nějaký silný vítr, tak by se mohli převrátit. Zajišťují se nějak?
  3. Je lepší pro začátek používat mateří mřížku? četl jsem, že u těchto úlů to jde i bez ní a včelám to i víc vyhovuje v rozšiřování.
  4. Kde sehnat oddělky? Vím, že tato otázka tu už padla, ale zatím brouzdám a nic nemohu sehnat. Sháním 2 oddělky nejlépe 448x159, koukal jsem, že se dá pomocí redukce, do langu dát i 39x24, takže eventuelně i tato míra by nebyla překážkou. Jsem z JČ Písecko - Táborsko Oddělky bych si mohl převzat někdy od konce července.

  1. Domnívám se, že 1 mm nevadí.
  2. Nástavky si včelí stmelí, slepí propolisem, voskem.
  3. Mateří mřížka má své zastánce i odpůrce. Čím větší úlový prostor, tím menší potřeba MM, u dvouprostorových úlů (např. r.m. 39x24) je MM nutností.
  4. Sehnat nyní oddělky bude asi problém. Včelaři obvykle přijímají objednávky na oddělky předem a pak je tvoří. Nedávala bych do Langstrothu jinou r.m., později budeš řešit co s tím.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Referenční URL's