Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Jak začít včelařit
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

  1. Včelařím na té samé míře a nástavky si kupuji od p. Mately jako stavebnici. Občas je některé z prken nižší, možná i o víc než 1 mm, včelám to zatím nikdy nevadilo.
  2. Taky jsem měl strach aby nedošlo ke škodám větrem (bydlím na větrné hůrce Smile ), ale je si třeba uvědomit, že nástavky nedrží jen propolis, ale i váha rámků, hlavně se zásobami. Pochopitelně, že prázdné nástavky vypadají, že pro vítr budou hračkou Big Grin
  3. V tomto typu úlu se při běžném včelaření nepoužívá, můžeš jí využít pro chov matek při matce.
  4. I když většina chovatelů chce objednávky na oddělky dopředu než začne sezóna, vždy jich dělají víc a v červenci by neměl být problém ještě nějaký sehnat. Zkus třeba zde nebo můžeš zkusit se podívat na weby velkovčelařů a případně je zkontaktovat.

  1. mezery: cca 1-2mm mezery včelám uvnitř v úlu nevadí. Větší už by byly problémem hlavně z vnějšku (slídění) než dojde k zalepení propolisem taky chvílku potrvá.
  2. stabilita: hlavně mít stabilní podklad aby se podstavec nezabořil do země (promočení půdy...). Jinak včelám vyhovuje závětří než vystavení před přímým větrem - takže snížení rizika převrácení. Ono 8 nástavků zní hrozivě, ale jestli se nepletu jde o cca 1,5 - 2 m víšky - horní nástavky zaplněny medem a zátěž na víku (cihly, kameny) aby víko neuletělo.
  3. mateří mřížka: Jde o to jakou počítáš používat metodu odvčelování nástavků při medobraní - u smetáčku není mřížka až tak nutná; u výkluzů je nutné mít nástavky úplně bez plodu a proto je lepší mřížka, i když je včelám přítěží. Je to jen na tobě co vyzkoušíš a pro co se rozhodneš - jsou roky dobré na přínos sladiny, včely matku stlačí dolů a jsou roky horší a matka ráda leze plodovat za teplem.
  4. Těžko budeš schánět oddělky právě na Lang 2/3, proto redukci nezavrhuji a řešení jak potom odstranit rámky jiné míry existují a i zde na VF jsou k pročtení. PŘEJI TI ÚSPĚŠNÉ VČELAŘENÍ!
děkuji za cenné rady.

Ještě bych se chtěl zeptat, kde zjistím, jaké oblasti jsou postiženy morem.
Mám nabídku od včelaře bez vet vyšetření, je i registrovaný pěstitel matek, ale nevím jestli to bez vet. vyšetření brát.
Četl jsem, že pokud se nejedná o morovou oblast, tak se není třeba ničeho obávat.
Registrovaný chovatel matek musí mít všechna potřebná vyšetření včetně na mor. Exclamation
Aha, děkuji za vysvětlení. Takže jsem ho jen špatně pochopil.

A už snad poslední otázka. Má nějaký hlubší význam stropní uteplivka na nezateplených úlech? Zahlídl jsem to na fotkách i na videu.
Kdo má registrovaný chov včelích matek musí mít aktuální vyšetření na mor včelího plodu, jinak by nedostal povolení na prodej včelích matek od veteriny.
Kde je v kraji mor se najde na stránkách příslušné KVS (krajská veterinární správa).

PS: Trošku mne ten dotaz rozhodil. Předpokládáte totiž, že dotyčný nezná nařízení veteriny a nabízí včely, ikdyž by byl v ochranném pásmu a riskuje pokutu 50 tis. Kč a náhradu škody? Vypádá snad jako idiot? Pak bych od něho nechtěl včely ani s atestem.
(08.07.2012 22:25)Jan Matoušek napsal(a): [ -> ]Aha, děkuji za vysvětlení. Takže jsem ho jen špatně pochopil.

A už snad poslední otázka. Má nějaký hlubší význam stropní uteplivka na nezateplených úlech? Zahlídl jsem to na fotkách i na videu.

Teplý vzduch, bude vždy stoupat vzhůru. S fyzikou ani včely nehnou. A byla by škoda, třeba na jaře, je o to teplo připravit. I tvorba tepla stojí zásoby. Na druhou stranu, i plechová stříška na úlu se na slunci rozpálí, a izolace (uteplivka) funguje zase obráceně.
Pokiaľ to nie sú rojivky a majú dostatok priestoru pre svoje rozširovanie, tak k rojovej nálade nedôjde. Toto je rada ako zabrániť vyrojeniu včelstva. Je to ozaj tak?

Táto formulácia ha všeobecne zaužívaná a často sa v komentároch objavuje. Život včel nie je taký priamočiary ako sa často predstavuje a tých príhod pre rojení mám naozaj dostatok. Dá sa povedať, že čo jednému vyhovuje u druhého to neplatí a pritom technologický postup vedenia včelstiev je skoro rovnaký.

Rojivky, tento prívlastok pre včely je akoby ušitý, ale čo je to naozaj tak, tak tomu neverím, potom by mali včelstvá, kroté by sa nemali rojiť. Takže dva druhy včiel! Je to možné, podľa mňa nie. Každé včelie spoločenstvo aby prežilo, musí sa rojiť, preto nemôžeme včelstvá deliť na rojivky a nerojivky Každé včelstvo, či žije v malom alebo veľkom (väčšom ako potrebuje na život) sa chce rojiť. Preto musíme stále hovoriť o včelstve ako takom, ktoré sa riadi svojimi prírodnými zákonmi.

Ďalším orieškom na vyriešenie je veľkosť úľového priestoru, hlavne tvrdenie "Ak včelstvo má dostatok priestoru, tak sa nevyrojí"! Aj tu by som oponoval. Mám asi 7 ročnú skúsenosť s KLÁTOM, ktorý má objem cca 95 litrov, čiže ani malý ani veľký. Klát bol osadený rojom, každý rok pred zimou som mu podal zásoby.

Rok čo rok sa včely z kláta vyrojili a pritom to často spomínaná krátka veta "Dajte včelám priestor a ony sa nebudú rojiť. Aké jednoduché a lákavé.
Tohoto roku, bolo včelstvo v kláte mimoriadne silné, ale žiaden roj!!! Po agáte sa včely v kláte hromadili až zaplnili na dlhé týždne ba až 2 mesiace: Koncom júla a začiatkom augusta a včely z klátu vytratili ako i ostatné včelstvá. Bol som hlavne sklamaný z toho, že tieto včely nepostavili v náväznosti na plásty voľnej stavby, nepridali ani 1 cm nových plástov.

Platilo jedno, včely chceli prežiť to zlé obdobie, od agáta som na váhe nezaznamenal ani raz nejaký prírastok. Včely žili len z toho čo si niečo priniesli, pri kontrole včelstvá nemali žiadne zásoby. Zlepšilo sa to až vtedy, keď som začal 20.7.
Takže ani všemocný priestor nie je tou zárukou, že sa nebudú rojiť.
Trošku dlhé a nudné. Anton
(20.08.2012 20:01)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Bol som hlavne sklamaný z toho, že tieto včely nepostavili v náväznosti na plásty voľnej stavby, nepridali ani 1 cm nových plástov.

Podle mých zkušeností nepřistavují k loňským divokým plástvím prakticky nikdy, hlavně pokud jsou zahnědlé propolisem. Zkoušel jsem ty loňské plástve oříznout o několik centimetrů, odhadem v polovině případů to přistavěly, ale nepochopil jsem žádnou souvislost s tím, kde a jak to bylo oříznuté. Prakticky vždy to ale dostavěly (za snůšky) v případě, že jsem je oříznul na proužek cca 1-2 cm pod trámkem.
Myslím si, že tá súvislosť stavať je niekde inde, včely nemali u nás na stavbu diela podmienky. Keď asi 7 rokov dielo pristavovali, prečo by im bránil v stavbe propolisový film na stenách buniek (dokážu ho odstrániť) a potom prehliadol si fakt, že v kláte tú možnosť ani nemáš (voľná stavba) a hlavne sa včelám nestarám do toho čo robia.

Klát mám len na pozorovanie života prírodného včelstva. Štve ma ňom len jedno, nevie sa zásobiť potravou na zimu možno, že mu stačí len toľko zásob, aby prezimovalo.
Nakoniec v príspevku som len chcel použiť ako dôkaz pre môj predpoklad, že ani priestor, nemusí včelstvo evokovať k rojovej nálade.
Mam v úmyslu příští rok si pořídit alespoň jedno včelstvo a udělat z něj oddělek. Myslíte že bude problém sehnat včelstvo nebo roj (vyměnit matku samozřejmě)? Bude problém sehnat matky? Nejradši bych si matky zamluvil, ale nevím kdy je budu potřebovat, kdy bych mohl dělat oddělky, bude to asi nejvíc záležet na tom kdy seženu včely a jak to bude silné včelstvo a jak se mu bude dařit.
Martine, jedno je málo, pořiď si alespoň tři. Jakmile se dostaneš do problémů, nemáš kam sáhnout, odkud by jsi doplnil plod, vychoval novou matku, test stimulací plodem .... A pokud nastane situace, že o něj přijdeš, často to vezme elán na hodně dlouhou dobu. V klidu se rozhodni, jakou úlovou sestavu/rámkovou míru budeš chtít, vyrob nebo objednej si úly a souběžně objednej oddělky na příští jaro, to je jistota.
Já si chtěl pořídit včelstvo hlavně kvůli tomu abych v prvním roce získal co nejvíc zkušenosti, chtěl bych z něj udělat alespoň oddělek. Že je jeden málo to chápu, ale včelstvo chci si pořídit jen jedno a oddělky si chci vytvořit z toho včelstva, nekupovat ho. Maximálně bych třeba dal do dalšího úlu roj, pokud by mi ho někdo nechal.
Na 100% je jedno málo. A podle mého stejně, i když seženeš silný roj, oddělek, tak další oddělek z něj uděláš až příští rok. Musel by jsi dostat plně vybavené včelstvo. Tzn vč. vystavěného díla. Pak by se ti možná v tom roce podařilo oddělek udělat. Ale nevím. Takže počítej s tím, že budeš muset oddělek nejdříve "přenést" přes zimu. A jako začátečník ti můžu říct, že pouze jeden bych zimovat nechtěl. Málokdy se asi i zkušeným včelařům podaří vyzimovat všechny oddělky. My jich máme 8 a uvidíme, ale s jedním bych do zimy nešel. Práce s tím je jak na lesy a nevím, jestli bych měl chuť začínat znovu po úhynu, to nevím.
pokud si u někoho objednáš oddělek, počítej s tím, že Ti ho dá včelař tak koncem června začátkem července, bude Tě stát 1000-1200 kč. A ten rok už z něho žádný med nepočítej.
Nejen to, ale celá ta "sranda" bude stát i nějakou pětku. O tom by ale mohli vyprávět ti všichni noví, co letos začínali a rady zkušenosti hledali m.j. na tomto fóru.
Jako déle sloužící začátečník bych si ale přes to všechno dovolil poradit.
Letos už nezačneš, to je jisté. Takže pokud budeš chtít začít, jsou vlastně příští rok 3 možnosti:
  1. Koupíš od někoho, kdo třeba bude chov rušit několik včelstev. Kvalita bude taková, jaká bude. Většinou poplatná tomu, kdo a proč končí. Výjimku tvoří případy, kdy včelař zemře a o včely se tak nemá kdo postarat. Tam většinou je chov docela OK.
  2. Počkáš, až Ti někdo věnuje roje (nejlépe min. 3) a o ty se budeš starat. Otázkou většinou bývá kvalita matek, ty je dobré ještě ten rok, nebo nejpozději další vyměnit. A měnit matky jako začátečník nebývá to správné ořechové. Chybička se z neznalosti vloudí, Ty nevíš, co s tím....
  3. Pořídíš si od renomovaného chovatele min. 3 oddělky. Tady máš zajištěno, že s matkami je to většinou 2 -3 roky bez problémů. Ty získáš nějaké zkušenosti a pak jde vše daleko snáz.
Osobně jsem pro variantu 3, ale Tvoje rozhodnutí si musíš udělat jen Ty. To nikdo jiný nevyřeší. Dobrým vodítkem je i, co na to Tvoje okolí, rodina atd.
Každopádně počítej s tím, že kromě varianty 1) budeš svůj med mít až v roce 2014. A věř, že chutná hodně sladce, protože je TVUJ!!!!!
Je to takové malé vítězství ducha nad hmotou, ale o tom by Ti mohli začátečníci vyprávět.....
Připrav se na to, že budeš, zejména ze začátku bojovat se zoufalým nedostatkem postavených souší. To ostatní je proti tomu všemu v podstatě prkotina. Až si budeš myslet, že jich máš dost, tak zjistíš, že zoufale potřebuješ hlavně ty alespoň trochu tmavší, zatímco těch světlých či panenských budeš mít, že s nimi můžeš tapetovat. A tak pořád dokola.
Takže, pokud chceš radu od někoho, kdo už má tohle vše za sebou s někdy s ne docela lehkými problémy - denně studuj toto fórum. Nejen nové příspěvky. A pokud něčemu nebudeš rozumět, studuj dál. Někde tam ta odpověď určitě je. Nejhorší je, když vlastně nevíš, o co go. Mimo jiné získáš správné názvosloví, podchytíš spoustu rozumů a rad. I když na první pohled mnohdy protichůdných.
Zkus oslovit někoho, kdo je k Tobě nejblíž a choď na rozumy. Pokud nechceš jít 1. variantou, je dobré oddělky objednat co nejdříve. Většina producentů totiž už mnohdy v březnu vyhlašuje stop stav z důvodu plné kapacity. Ale do vánoc je tak dostatek času si myšlenky nějak srovnat, získat základní orientaci v problematice a pak rozhodnout. Přeji šťastnou volbu.
iRP
Dovolil bych si doplnit ještě jednu variantu. V našich krajích poněkud méně obvyklou, protože někteří včelaři (většina starších) si nechtějí nechat koukat pod pokličku a jiní zase neradi vidí nárůst potenciální konkurence. Přesto však jsou včelaři, kteří uvítají pomoc při ošetřování včelstev. Ty je potřeba vyhledat a prvé zkušenosti s chovem zaplatit vlastním sádlem a otoky Wink a za poskytnutou pomoc získat, pravděpodobně i nějaké to včelstvo. Nejlépe vyhledat včelaře s nástavkovým chovem. Ale i z klasického (dvouprostorového chovu) se získají cenné zkušenosti pro začátek, zejména v práci se včelstvy - dovědět se a vyzkoušet na co koukat a co kdy dělat a v podstatě i zjistit, zda to s tím chovem myslím opravdu vážně. V každém případě však i některá u nás fungující včelařská škola není k zahození. Tu bych preferoval nejlépe souběžně, s nalezenou praxí u včelaře. Získání vlastních včelstev pak již je pouze otázkou některé z výše uvedených variant.
JK
Jak jsem psal, pořadím si včelstvo a k tomu nějaký roj a nebo jen roje, již jsem toho dost přečetl jak na foru a internetu tak i něco z knih ( teď čtu Včelařství od V. Veselého), chci si pořídit nastavkove úly bud. lang. nebo 39x24, nemůžu se mezi nimi rozhodnout, když si myslím že už mam rozhodnuto tak v tom mam zas zmatek, každý ma na začátek jine výhody. A taky zvažuji jeden ležan.
Pro Josefa Křapku, děkuji za odpověd, tato možnost mě nenapadla, je to zajimava možnost. Jen někoho takoveho najit
Vážení,radit příteli Havránkovi,je jako házet perly černé zvěři. On sám píše,že je to "ZBITEČNE",navíc si myslím,že ani včelařit nechce. On si chce jenom poplkat na fóru.
Vítězslav Richtr: tak to rozhodně neni, jen mi přijde zbitečně aby někdo psal něco co tu již někdo napsal (v tomto tematu). omlouvam se ze nedorozumění!!
... ja nechci oddělky kvuli tomu že si myslím že ziskam vic skušenosti když si pořidim už včelstvo, a u roje je ta vyhoda že se da dat na jakoukoli ramkovou miru zcela bez problemu, nemusi se měnit nastavky atp.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Referenční URL's