Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Jak začít včelařit
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Možná bych jen doplnil, že ten seznam včelařů, kteří jsou ochotni ukázat svůj včelařský provoz okolním začínajícím včelařům je i na stránkách PSNV.
(26.02.2013 14:51)Roman Skokan napsal(a): [ -> ]Rád bych vlastnil jen minimální možný počet úlů, pro radost. Informací o včelařství je vskutku hodně, tak bych vás zde tímto poprosil, zda-li někde nelze najít stručný návod, co pro začátek potřebuji nakoupit, kolik toho potřebuji a kde. Též jak často je nutno včely kontrolovat, jak poznat a bránit jim ve vyrojení, abych je pak nemusel lovit ze sousedovic střech, a zda-li je vůbec možno chovat včely takto "v malém." A stihnul bych začít ještě letos?

Doporučil bych pro minimální chov mít, alespoň 2 produkční včelstva + 2 oddělky. Což by znamenalo mít 4 dna (nejlépe celozasíťovaná varroadna) a 4 víka + 24 nízkých nástavků (určitě bych šel do NN technologie, doporučená množství jsou pro Langstroth 2/3). Není třeba kupovat všechno hned, ale na druhou stranu existují určité ekonomické sady, kdy se to vyplatí. Na začátek stačí 2 dna, 2 víka a 8 nízkých nástavků.

Do každého nástavku pořídit 10 rámků, takže pro začátek 80 rámků. Výhoda NN je, že se nemusí drátkovat a pak natavovat mezistěna, ale podmínka je, že k tomu musí být rámek uzpůsoben (drážkou nebo jako rámky firmy Novo). Ale je otázka jestli vůbec budete chtít mezistěnu používat. Můžete včelařit třemi způsoby, co se rámků týče. Vosková mezistěna, plast. mezistěna nebo volná stavba bez mezistěn. Pokud se rozhodnete pro voskové mezistěny, tak cca 5kg mezistěn.
Dále budete potřebovat rozpěrák (nejlépe se zobákem), kuřák, kuklu (nejlépe i s kombinézou), rukavice.

Včelařit se nechá i tzv. víkendově. Zabránit rojení se na 100% nepovede leckdy ani ostřílenému matadorovi Big Grin

Začít včelařit se nechá stihnout i letos, ale je nejvyšší čas začít schánět. Obvykle, jak propukne sezóna naplno, tak může být problém koupit úly (žádaní výrobci nestíhají v sezóně vyrábět, týká se to především NN úlů). Stejně, tak oddělky je dobré si sehnat a zamluvit včas, aby je člověk dostal pokud možno nejpozději během června.

Snažil jsem se ve stručnosti, vám odpovědět na jednotlivé věty, snad jsem vám trochu pomohl ...
(26.02.2013 14:51)Roman Skokan napsal(a): [ -> ]...
Pokud by mi někdo přímo podal radu a vysvětlil potřebné základy
...

Pokud napíšeš dotaz tohoto typu v tématu "Jak začít včelařit" na stranu 18, tak jde vidět, že jsi ani toto téma nepřečetl.
Myslím, že začátek je prostě spojen se studiem a to bez čtení nepůjde.
Posílám dva odkazy:
http://www.vcelarstvi.cz/files/pdf/jak_z...elarit.pdf
http://www.vcelarstvi.cz/clanky-chcete-z...larit.html
Kup si knihu "Včerlaříme jednoduše" a "Víkendový včelař"
Obě knihy se právě začátky zabývají.

Teď jsem se ještě podíval do tvého profilu a vidím, že jsi zde strávil cca 11 minut - je to sice od doby registrace a můžeš to tady sledovat již delší čas, ale tomu nevěřím - proto ti dávám negativ.
Roman Skokan : tento týden tam máte včelařskou veselici.... bude tam určitě hodně včelařů, tak šup tam...
Dobrý den, příští rok, t.j. 2014 bych chtěl začít se včelařením. Včelaření mě už láká dlouho, ale rozhodl jsem se k tomu až teď. Poroto bych Vás rád poprosil, aby jste mi dali nějaké rady do začátku, něco již jsem si nastudaval na internetu a ještě dále budu pročítat další informace týkající se včelaření. Takž nyní by mě tedy zajímalo, kde a kdy koupit včelstvo a úly - jaké typy a koho by jste doporučili, kdo je prodává, kolik včelstev do začátku( četl jsem že 5-7), dále kam umístit úly - slunné nebo stinné stanoviště a jak vlastně se o včely starat - přikrmování atd. Děkuji za odpovědi
Vítej.

Tak to jseš zde správně. Smile

Každá tvoje otázka má nejméně jedno relevantní vlákno.
No dobře, ale tak snad by šlo pár rad shrnout do tohoto mého témata, ať to mám pěkně pohromadě Smile
šlo... ty témata si projdi a shrň si to ve svém tématu pěkně sám... a určitě najdeš i odpovědi na spousty dalších otázek a dokonce i na takové otázky, na které jsi ještě ani nepomyslel Wink

určitě to ocení i ostatní kolegové, kteří tady takové téma založí za týden, měsíc,...
Z profilu vidím, že jsi tu 37 minut, bohužel za tu chvilku se vše vstřebat nedá byť by to bylo psáno zlatým písmem. Ale buď v pohodě nejsi první začátečník, který si myslel, že se vše dá shrnout nejlépe do jedné věty, bez ohledu na to aby řekl odkud je, v jaké nadmořské výšce bude včelařit, jaké má snůškové podmínky v okoli atd (můžeš si tyto informace vyplnit např. v profilu). Něco pro začátečníky chystající se včelařit ve městě jsem se snažil napsat na svých stránkách, tak se můžeš kouknout a dát mi zpětnou vazbu jak se ti to líbilo Smile
Smile no pokusím se
To co ti tu někdo " shrne " pro tebe nebude mít žádný přínos.. Raději čti. Vyčteš zde totiž kdo v čem včelaří, jaké s tím má zkušenosti, metodiku, co používá a hlavně kde. Pak zde najdeš jak vybrat místo. Najdeš zde kdo jaké včely chová, proč je chová a jak a kde je chová. Najdeš tu jak léčit. Najdeš zde co je to oddělek, jakými způsoby jej lze vytvořit, či kde se kupuje, i jak se o něj postarat. Najdeš tu mnoho jiných užitečných informací. Najdeš zde vše několikrát, a pokaždé jinak. Včelaření je velmi rozmanité, proto na každý bod existují třeba tři rozdílné rady, a všechny jsou správné v určitých souvislostech. Proto pročítej, a z posbíraných střípků se pokus složit vlastní obrázek, který bude nejlépe vyhovovat tvému výslednému vkusu. Ten obraz když bude jasný, ti pak přinese dobrou startovací pozici pro vlastní praktickou činnost. Pak v praxi zjistíš kde je třeba co přikreslit, vygumovat nebo přemalovat. Věz že většina včelařských tvůrců pak ten obraz stejně celý život dokresluje a přemalovává.. Wink Proto čti a hledej, máš na to celou zimu.. Sleepy
Do profilu si daj ešte miesto -obec -mesto, kde budeš mať včely, tým pádom tvoji najbližší "susedia", ktorí sú tu zaregistrovaný , ti môžu skôr pomôcť zý radami, vzhľadom na to že tvoju oblasť dobre poznajú napr, kedy sú znášky, teploty atď.No a mohol bysi navštíviť aspoň 1-2 včelárov na okolí, oistatné technické veci nájdeš tu v jednotlivých vláknach.
Prajem veľa úspechov .
Já bych to schrnul do slov, čti čti čti čti. Prolez celé! fórum, pořád čti, vyhledávej slova které ti v textu nejsou jasná, piš si coajak, zkoumej, vyfoť místa kde bys mohl eventuélně včely umístit ( ať už vliv sousedů, manželky, dětí, rodiču atd). A hlavně, dej o sobě, místu, více informací.Včelařina je nádherná, a prošlapávání cestiček jak na to, a dosažení svých cílů, je jedno z nejkrásnějších!
jo dobře, máte pravdu, času na pročtení mám spoustu, takže se do toho dám a postupně se snad všechno potřebné dozvím Smile ještě třeba otázka : kupujete nové úly nebo i použité a dále jaké rozměry, já v to mám guláš Big Grin
Úly kup nové!!! Míry si musíš vyšpekulovat sám,protože každý včelař má totiž ty nejlepší Wink. Doporučuji spíše odbornou literaturu a všímat si včel.Je to jistější. A tady ti posílám jeden odkaz,aby si ho nemusel hledat tady na foru,protože to je úděsné prolézat ta vlákna Wink.Takže tady, abys věděl co tě čeká : http://ctvrteckova.blog.idnes.cz/c/35551...larit.html
(11.09.2013 20:25)kema83 napsal(a): [ -> ]... kupujete nové úly nebo i použité a dále jaké rozměry, já v to mám guláš Big Grin

To hodně souvisí s otázkou, od koho objednáš oddělky. Aby to bylo kompatibilní. Jsou to spojené nádoby. Tedy nutně být nemusí, ale je to lepší ... Wink Ale úly určitě nové.
Jiří
(11.09.2013 12:49)KaJi napsal(a): [ -> ]Každá tvoje otázka má nejméně jedno relevantní vlákno.

S tým plne súhlasím, ale ako základný zdroj informácií by som toto fórum nedoporučoval. Možno ako doplnkový zdroj. Informácie sú tu viacmenej skryté a zahádzané spústou ničnehovoriaceho smetia. V prvom rade by som doporučil nejakú knihu. Ja ako začiatočnik som si prečítal (aj dvakrát) knižku "1000 otázok a odpovedí zo včelárstva" od pána Križana. Je to veľmi ľahko pochopiteľným štýlom písané. Tiež by pre začiatok bola vítaná nejaká praktická ukážka a konzultácia s nie moc starým včelárom (aby sa veteráni neurazili). Najlepšie z neďalekého okolia.
A potom nakoniec toto fórum ako zdroj konzultácií a oponentúry.
Doporučuji Liebig- Včlaříme jednoduše. Víc toho vědět vůbec nemusí a tímto forem semoc nevzrušuj. 1:1.

Je použitelná od A do Z a asi 5mm tlustá. I ty úlyjsou tampoužitelné.Vyrobii lbych je ale na 448. .-)
Dobře a dál by mě zajímalo, když bych ctěl nástavkový úl, to znamená, že když si koupím oodělek tak tento dám do úlu a postupně, jak včelstvo zesílí tak přidávám další nástavek? Nebo v každém nástavku je jiné včelstvo?
"Nástavkový" znamená že úľ nemá dno a dno nemá úľ a teda že úľ ako taký neexistuje.
Postavíš na stanovište dno a na to postavíš nástavok a na to znovu postavíš nástavok a tak ďalej (podľa toho ako vysoko dočiahneš) a na to striešku.
Nástavky potom odoberáš, pridávaš a vymieňaš podľa potreby.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Referenční URL's