Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Jak začít včelařit
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Ono je celkem logické, že v tuto dobu nikdo nenabízí oddělky pro nadcházející sezónu... Nikdo neví, jestli se nevyskytne nějaký problém (spadne do ochranného pásma, špatně vyzimuje, atd...) a pak následně všem vysvětlovat proč oddělky nemůže dodat... ono je problém vůbec včelařům vysvětlit, že budou oddělky o něco později, než byl slíbený předběžný termín - letošní sezóna byla krásným příkladem, kdy jaro začalo o měsíc později
To, že "nikdo" nenabízí nic neznamená. Je potřeba se podívat, kdo prodával letos a toho již v tuto dobu oslovit.
Čekat na jaro, až se objeví nabídky může znamenat, že se začátek včelaření posune až na další rok, protože oddělky budou rozebrané.
Mnoho vcelarov po druhej zlej sezone za sebou redukuje pocty ci uplne konci - urcite je vhodna doba zhanat vcelstva, aj ked budu kvoli zakrmeniu urcite o nieco drahsie.
Treba sa popýtať aj na roje. Väčšina včelárov ich nechce, takže sa stávajú lacným (poväčšinou zadarmo) zdrojom včelstiev. Kombinácia zháňania odložencov, chytania rojov, prípadne kúpy hotových včelstiev určite niečo prinesie. Len netreba čakať na poslednú chvíľu...
(09.10.2013 8:27)Sidel napsal(a): [ -> ]Potřeboval bych prosím poradit. Neví někdo o včelaři/ích, kteří nabízejí na rok 2014 oddělky rámkové míry Optimal (42x17), kmen Vigor (popř. bych zvážil i Singer), v Jihomoravském kraji? Tento rok 42x17 moc nabízený nebyl a to nemám jistotu, že šlo o Optimal.
Pozn. Pokud znáte někoho i z jiného kraje, tak prosím pište také. raději pojedu o pár kiláků dál pro Vigor, než trochu blíž pro Singer.

Dalším řešením by bylo koupit oddělky (42x17) bez ohledu na linii matky a ty pak v následujícím roce vyměnit (už vlastním oddělkem) za matky Vigor.
Pár začátečníku jsem měl možnost sledovat a za největší problém považuji, že si nevytvořili kontakty na okolní včelaře.

Případ číslo 1.
Koupě oddělků od jinud - přihlášení se do místní ZO - oznámení úhynu oddělků - na schůzi nadhodil, že si koupí od ****** - v organizaci řekli, že včely dostane od nich a spolu s člověkem, který kdykoliv poradí.

Případ číslo 2.
Dovezl si včely z větší dálky - půl roku nikde nic nenahlásil - pak ZO chce vědět odkud to je - papíry už ztratil - cesta pro papíry za dodavatelem - člověk ze ZO se občas poptá když se uvidí na návsi poradí atd.


Místní včelař není apriori nepřítel, když nebudete chtít domů si ho pouštět nebudete, ale v drtivé většině případů jsou to lidé, kteří vám pomůžou.
No a jak si nejlépe někoho získáte? Tím, že mu dáte peníze. V tomto případě za oddělek roj atd. Každý rozumný prodejce vám pak poradí, ale když je to přes půl republiky tak není tak lehké ho kontaktovat, ale zároveň ty rady nebudou úplně sedět na vaše konkrétní podmínky.

Pro rýpaly: Je jedno v jakých organizacích je činný, hlavní je, že je po ruce.
Rolsp: Ne tak docela, mě v naší (říká se osvícené ZO) poradili jít pro oddělky k největšímu včelaři v okrese, takovej bordel na dvoře, jako u něj, to se vidí málokdy - ještě že nebyli doma, měl jsem čas si to u branky rozmyslet, že odtud tedy včely ne. Když je bordel na dvoře, je bordel všude. V rámci vytváření vazeb na okolní včelaře jsem se nakontaktoval s důvěrníkem, po inspekční návštěvě (a pochvale) mi pro jarní rozvoj poradil přesně opačný postup než zdejší autorita iRP a nemínil o tom diskutovat. Pravděpodobnost, že mi jako začátečníkovi bude vybrán jako mentor tolerantní a moderně uvažující včelař na základě teritoriálního principu (vrzneme ho k někomu, kdo je nejblíž) je nulová. Tož tak.
(03.11.2013 18:58)Michal od Nové Vsi napsal(a): [ -> ]Chtěl bych využít dotace. Nahlášení stanoviště, zřejmě vstup do svazu atd...

Vstup do svazu si dobře rozmysli - kdyby se Ti to rozleželo v hlavě, budeš jako vystoupivší za černou ovci. Když budeš nečlen od začátku, tak jsi v tomto ohledu jen šedou ovcí Wink.
Ještě nejsem bohužel/bohudík v takovém stádiu, abych mohl posuzovat výhody/nevýhody svazu. Opravdu tak dalece jsem v tom ještě nešťoural. Nicméně nechám si poradit, ale to asi patří do jiného tématu. Zatím jsem upřímně šťastný, že jsem vybral RM, asi stanoviště a jako úplný začátečník musím pohltit všechny potřebné informace na začátek. Jak píšu. Studuju literaturu a bohužel prozatím nemám nikoho ve svém okolí pro praktické ukázky (stejně bych toho teď moc neviděl), tak v tom mám pořádný zmatek. Chystám se navštívit nějaký kurz/přednášku a posunout se v tápání zatím sám. Na jaře to snad bude už lepší. Asi tak...
Do toho svazu určitě vstup. Neumím si představit jak by jsi jako naprostý začátečník,víkendově včelařící,v začátku vše zvládl. Minimálně s léčením ti může místní ZO významně pomoci. Až se rozkoukáš a uděláš si vlastní názor,budeš mít dost času rozhodnout se,jak dál. Kdyby jsi se od začátku rozhodl řídit jen radami ze zdejšího fóra,skončiš v Bohnicích a včely na stromě. Přeji hodně štěstí.
Lidé z místní ZO mohou pomoci i nečlenovi, takže tím bych členství nepodmiňoval.
Ale rozhodně bych doporučil za nimi zajít, seznámit se s nimi. Pokecat o včelách a tak.
Zkrátka udržovat dobré vztahy s okolními včelaři bez ohledu na barvu "stranické knížky". Wink
Je to teda mimo téma, ale zkušenosti jsou velmi různé- já rozhodně doporučuji nejdřív se seznámit a pak teprve rozhodnout zda vstoupím, ať už je to ČSV nebo cokoliv jiného.
Je to o lidech, pokud je místní ZO dobrá, nabídne pomoc nově začínajícímu včelaři ( bez ohledu na to zda je člen nebo nečlen), najde se i někdo zkušený ( věkem může být klidně mladší), kdo bude ochoten příjít se podívat a zkontrolovat včely a poradit....je to fajn. POkud je ZO taková, že se vychechtají varroadnu a nástavkovým úlům, nemají zájem o vzdělávání sami sebe, čekají že jim někdo přijde hromadně ošetřit včelstva a na schůzi 1x do roka budou nadávat, že za všechno můžou divoké včely...tak tam bych fakt váhala zda hned přijít s vyplněnou přihláškou
Místní ZO už jsem kontaktoval. Podle hlasu starší pán, velmi milý. Doporučil zapsat se až v novém roce. Což znamená, že mi vzdělil ať se ozvu později. Nechci nijak chvátat a tak jsem souhlasil. Ještě nevím jak se budou tvářit na kluka z města a ještě k tomu na Langstroth. Do telefonu se jen ptal, kde budu včely mít. Jak, ale říkám dle hlasu celkem fajn... Taky si myslím, že se pomoc do začátku bude hodit. Léčení, časopis třeba někdy rada atd. Alespoň bude komu zavolat, až budu propadat panice. Tomu se, ale asi nevyhne ani zdejší fórum Smile
Ničeho se neboj,i my vesničani už jsme Langstroth viděli a i když tomu leckdo nevěří,nelezeme po stromech a sledujeme co je v oboru nového. Tedy aspoň někteří.Smile
Tak jsem to přece vůbec nemyslel. To bych si nikdy nedovolil. Chalupa je naše původní rodinné stavení. Se všemi se známe, ale včelaře ani jednoho. Jezdím tam odmalička, takže se vlastně ani nepovažuji za cizáka. Vzhledem k tomu, že jsem se ohledně myslivosti setkával s místními, tak asi problém nebude. To už je opravdu do jiného tématu. Ale moc všem děkuji za debatu
Michale, tato rada Ti vlastně říká, že zde (na VF) nemá cenu hledat informace a jakákoliv ZO ČSV je rozhodně lepší... Wink. No, nevím. Včelařit jsem se učil od píky (nemáme "to" v rodině) a prošel jsem si celkem třemi ZO ČSV (městskými i vesnickými) - v žádné mě nikdo a nic nenaučil a ani jsem nezaznamenal takové snahy. V těch lepších do mě aspoň nevandrovali a nechávali mě být. S léčením Ti sice ZO ČSV může pomoct, ale v drtivé většině případů pouze jedním způsobem - otázka je, zda překonaným nebo ne a jakou motivaci má Svaz zrovna tuto cestu prosazovat (to jsou věci, které je fajn znát, ač jsou tak trochu "politické"). Navíc na veterinárních léčivých přípravcích je ze zákona návod, stejně jako na lidských lécích, takže k tomu fakt moc pomoci nepotřebuješ... A číst evidentně umíš Wink.

Mrkni se aspoň před podepsáním přihlášky do dokumentů Svazu - stanov, směrnic, statutů. Je to sice nudné čtení, ale zjistíš tak m.j. jaké Ti jakožto členovi přibudou povinnosti. Taky zjistíš, zda jaký je Včelařství typ časopisu apod. A kdo se v minulosti skládal na pokuty či doplatky, které svaz dostal. Taky zjistíš, jak se vypočítává povinný příspěvek a jak hlasovací právo. To všechno se Tě jako člena bude týkat, ale nebudeš s tím moct nic dělat - pravidla pro členy můžeš ovlivnit jen velmi teoreticky.



Admine - sorry... Angel



Doplněno o odkazovaný příspěvek pro úplnost:

(04.11.2013 18:19)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]Do toho svazu určitě vstup. Neumím si představit jak by jsi jako naprostý začátečník,víkendově včelařící,v začátku vše zvládl. Minimálně s léčením ti může místní ZO významně pomoci. Až se rozkoukáš a uděláš si vlastní názor,budeš mít dost času rozhodnout se,jak dál. Kdyby jsi se od začátku rozhodl řídit jen radami ze zdejšího fóra,skončiš v Bohnicích a včely na stromě. Přeji hodně štěstí.
To je myslím ve všech spolcích úplně stejné. Prostě všude je něco. Myslím, že se hodně vzdalujeme od tématu stanoviště. Pokud se ještě chce někomu "babrat" s nováčkem, tak mě prosím nasměruje do tématu kde nebudeme vadit. Admin jistě promine...
Jdjd:tvůj příspěvek je čirá demagogie. Na první dvě věty nemá cenu reagovat,nic takového netvrdím. To,že tě nikdo a nic nenaučil nemusí být jen chyba učitelů,může být i nevzdělavatelný žák. Na humáních lécích sice návod je,ale přesto pochybuji,že si je ordinuješ sǎm. Rozhodně nejsem fanatickým zastáncem vedení svazu,spíš jsem měl na mysli výhody spolupráce s místní ZO,ale uznávám,že ta je možná i bez členství.
Já to tedy pochopil tak, že z přehršle informací na fóru budu mít jen zamotanou hlavu. A na tom není nic špatného a chápu to. Více méně, jsou tu témata pro krapet vyšší znalosti než mám já. Samozřejmě se v některých věcech už nějakým způsobem orientuju, ale spoustu příspěvků prostě radši přelítnu a to asi není dobré.
Vítězslave, sorry, ale do flamu nejdu.

Jen pro úplnost prosím upřesni, kdo Ti pro Tvoje včely "ordinuje" léčiva a na základě čeho...? Tongue
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Referenční URL's