Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Jak začít včelařit
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
...to sem tomu dal...
Michale, ve včelách na jeden problém existuje vícero správných názorů, ale některé jsou pro někoho buď neznámé nebo dokonce tabu. Bohužel... Toto fórum je necenzurované a i to je leckomu trnem v oku. Takže to, že je tu přehršle informací je spíš výhoda, ač vyžaduje naučit se tím prokousávat. Ale lepší, než když Ti někdo o určité cestě lhát, mlžit nebo ji popírat - protože si myslí, že je pro včelařské "podané" zbytečné to znát.
Dnes ještě nemůžu říkat ani tak ani tak.Než jsem zaregistroval a ještě dřív než jsem začal psát na toto fórum, prohledával jsem témata abych nebyl za úplného neznalce. Prokousávat a hledat v příspěvcích mě baví. Jinak bych nevybral typ úlů a další. Vlastně bych tu ani nebyl. Jde mi prostě o podstatu věci. Což je v tomto případě včelaření
TY zkušenosti že ZO nezná varroadno jsou moje vlastní, bohužel nic vymyšleného a klidně nevěřící pozvu na schůzi.
V každém vláknu jsou názory různé a o tom přece ta diskuse je. Každý očekává od včelaření něco jiného,má jiné plány a nároky, někdo je ochoten se vzdělávat a investovat, někdo ne z různých důvodů.
DOporučuji přečíst témata vzdělávání, doporučené literatury, vybavení atd. To ostatní číst, až ten problém přijde. Jinak se v tom vyznat asi nedá a otázky se stále opakují. Jednoznačné odpovědi ale nečekej, každý má svojí pravdu a každý má jiné včely, stanoviště, RM a metodiku chovu včel.
(04.11.2013 20:21)Tanula napsal(a): [ -> ]TY zkušenosti že ZO nezná varroadno jsou moje vlastní, bohužel nic vymyšleného a klidně nevěřící pozvu na schůzi.

Jojo přesně totéž jsem slyšel na medovém odpoledni v Třebáni, kdy tam byl výrobce úlů a tvrdil že o varroadna není zájem a včelaři v hloučku okolo mu přikyvovali jaká že je varroadno blbost. Také moje kamarádka, když začínala včelařit, tak jako první šla do místní ZO a tam jí brali jako konkurenci a rozmlouvali jí to a házeli jí klacky pod nohy. Ty samé zkušenosti měla jedna známá, tedy rada typu "za každou cenu vstup do svazu" je opravdu dost nešťastná. Spíš bych poradil, aby si Michal nejdříve nastudoval literaturu a to co najde na webu (budu rád, pokud koukne i sem). A jak píše Tanula stačí nejdříve nastudovat základy a ostatní doplnit až to přijde, seznámil se s okolními včelaři, popř. si našel nějakého zkušeného včelaře co mu ukáže co a jak a pak se rozhodl dle svého pocitu zdali do nějakého spolku vstoupí. Pokud narazí na fungující ZO, která pořádá přednášky, snaží se jít s dobou a nechová se jako sekta, proč ne, ale takových ZO je jako šafránu.
Samozřejmě jednoznačné odpovědi nečekám. Znám to, kolik lidí tolik názorů. Moc mě baví a zajímám se vždy o celou podstatu věci. Ne jen základní informace, ale proniknout do toho hlouběji. Na všechno je dost času, ale napůl dělat věci neumím. Děkuji
Michal od Nové Vsi napsal(a):Doporučil zapsat se až v novém roce. Což znamená, že mi vzdělil ať se ozvu později. Nechci nijak chvátat a tak jsem souhlasil.

Bylo to dobré doporučení jednoznačně ve Váš prospěch. Stanovy ČSV totiž praví, že člen musí mít zaplaceny členské příspěvky za celý rok, ve které do svazu vstoupí.
Znamená to, že pokud vstoupíte dnes, musíte zaplatit za celý rok 2013.
Zřejmě tím nemyslel, že byste se s nimi nemohl setkat dříve.
V listopadu se určitě sejdou - budou se vyplácet dotace. Myslím, že byste mu měl znovu zavolat, zeptat se, kdy se sejdou a jestli byste mohl mezi ně přijít.

Jak jsem vyrozuměl, budete pracovat s Langstroty. Pokud to budou nízké nástavky, výborně napsanou metodiku od ing. K. Čermáka najdete na
http://vcelari-zo-litomerice.webnode.cz/...astavkove/
Pokud máte nástavky nad 20 cm, pak vpravo od článku klikněte na : Vysokonástavkové.
Žádná metodika není dogma a každý včelař si ji s postupujícími zkušenostmi upraví tak, jak mu to nejlépe vyhovuje.
Když jako začátečník pojedete podle té doporučené, zaručeně se nedopustíte zbytečných chyb.
(05.11.2013 12:01)Mlha napsal(a): [ -> ]
(04.11.2013 20:21)Tanula napsal(a): [ -> ]TY zkušenosti že ZO nezná varroadno jsou moje vlastní, bohužel nic vymyšleného a klidně nevěřící pozvu na schůzi.

Jojo přesně totéž jsem slyšel na medovém odpoledni v Třebáni, kdy tam byl výrobce úlů a tvrdil že o varroadna není zájem a včelaři v hloučku okolo mu přikyvovali jaká že je varroadno blbost.

Předem se omlouvám za off topic, nicméně bych k výše uvedenému podotknul, že je značný rozdíl mezi neznalostí varroadna a mezi jeho nepoužíváním. Osobně varroadna začínám vyřazovat a ponechávám je pouze u úlů, se kterými je předpoklad kočování (tam ale varroadno plní funkci kočovného dna). Velmi krátce bych to shrnul tak, jak je uvedeno v některém z článků v posledním čísle MV: sledování spadu je vhodné pro zjištění účinnosti léčiva, nicméně pro sledování míry napadení včelastva je méně relevantní. A při vložení upravené podložky lze získat data o účinnosti léčení i bez varroadna...

Edit: Oliver R., American Bee Journal 8/2013, Moderní včelař 5/2013, str. 6
Z vlastní zkušenosti, protože jsem začínal předloni, ti řeknu, že ten guláš co si teď při čekání na první včely v hlavě uděláš, bude opravdu velký. Ale jakmile budou včely v úle, začneš řešit aktuální otázky v reálném čase a vše cos vyčetl se velmi rychle začne správně škatulkovat a zapadat do sebe.
Členem ČSV jsem byl od začátku, bo se to bralo tak nějak automaticky. Tehdy to ještě nevedl pan VŠ. Osobně to nevidím na škodu, i když se aktuálně připravuji na vystoupení, ale nemá to nic společného s místní ZO. Jeden rok to můžeš zkusit, poznat lidi ( ty kteří budou na stejné vlně ) a jak to chodí a po roce můžeš říct adios, když to nikam nepovede.
Šel jsem cestou koupě oddělků od regionálních včelařů se středním počtem včelstev ( do 100 ). Výhoda je v tom, že jsou ochotni ti podařit, případně za nimi můžeš zajet i v průběhu roku apod.. Předpokládám, že když koupíš oddělky z farmy o 300 včelstvech někde z druhého konce republiky nebude to stejné.
Praktický kurz je jednoznačně TOP. To záleží na tom odkud jsi. Já chodil na 9.dílný kurz do Vilémovic a můžu jen chválit. Ale jsou i jíné akce, Sedláček, NASA, Letní školy PSNV a určitě další. Ty jsou však mimo můj dolet, tedy nemůžu sloužit.
... určitě nemám z rozhovoru s dotyčným pánem špatný pocit. Naopak, už jsem psal, že byl do telefonu příjemný. Určitě vítám, že mi doporučil případné členství až od roku 2014, právě z výše jmenovaného důvodu, na který mě i upozornil. Rád se tam s místními včelaři sejdu a uvidíme jak to dopadne. Není nad osobní jednání a pak se rozhodnu. Děkuji



Moc Vám děkuju za odkazy. Vše prostuduji. Musím trochu popořádku, ale ke všemu se dostanu. Děkuju

(05.11.2013 12:27)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]http://vcelari-zo-litomerice.webnode.cz/...astavkove/
Keď nejde o život, tak ide o (nič).
Pre začiatok si prečítaj tú najjednoduchšiu - najprehľadnejšiu literatúru, niečo pre začiatočníkov.
Prvé poradenstvo si urob s veterinou o tom či nie je tvoje stanovište a tiež stanovište Tvojho dodávateľa v ochrannom pásme.
A začni. V prípade úmyslu čerpať dotácie si preštuduj k tomu príslušnú legislatívu.
Toto vlákno je "Jak začít včelařit" a nie "jak čerpat dotace", alebo "jak léčit" ...
Príliš veľa informácií bez praktickej ukážky Ti iba skomplikuje život.
A hlavne si nenamýšľaj že raz budeš všetko vedieť. To nejde v žiadnom obore.
Včelařím teprve od minulého jara a tak vím, co se ti honí hlavou a je toho všude kolem moc. Ono je pravda, že každý včelař píše něco jiného, protože mu to tak ve skutečnosti vážně funguje. Prostě co včelař, to originál.

Ale z vlastní nedávné zkušenosti vím, že je lepší studovat z více pramenů a následně dle vlastního rozumu něco vyvodit. Ono to pak stejně, až ty včely otevřeš, bude všechno naruby.

Byl jsem chytrej jak rádio, ale když jsem včely otevřel, tak jsem nevěděl, co s nima. Big Grin
Nyní už něco málo vím a něco málo jsem už s nima zažil.

Přeju hodně zdaru a nemá cenu tlačit na pilu, všechno k tobě příjde samo postupně.

PS: Ta Nová Ves je u Litomyšle ?
ne bohužel je to Nová Ves u Rakovníka. Taky už jsem se tu na fóru někoho ptal, jestli je to ta "naše" Čistá a taky jen náhoda.

Myslím, že je dobré když se člověk " zdravě " obává nových věcí. Alespoň u mě to tak funguje, že si dávám víc záležet. Věřím, že když všechno pořádně promyslím a připravím, tak to potom půjde.
Zdravím všechny, zrovna se mi snad povedlo se prvně zaregistrovat a chtěl jsem se zeptat, jak začít včelařit, ale na totéž se tu už dnes někdo jiný zeptal,tak se jen přidám. Zajímalo by mě ale taky, jestli máte nějaké zkušenosti s "krotkými" včelami, které si v poslední době lidé pořizují ve velkých městech, třeba i na střechách věžáků apd.



Hledám někoho v okolí Kladna, kdo by mi mohl poradit osobně.
Je mi 10 let
Kokrháči, zkus si nejdříve pročíst toto vlákno, pokud tě zajímají linie včel a jejich vlastnosti tak si pročti toto vlákno a pokud se z Kladna občas dostaneš do Prahy, tak se můžeš stavit u mě. V tento roční čas ti toho ve včelách moc neukážu, ale mohu ti ukázat úly, pomůcky, literaturu atd.
Děkuji Mlho,až vše přečtu rád využiji vaší nabídkySmile
Mlha : Jsem taky pražský. Pokud by to moc nevadilo a nebylo vlezné, tak bych někdy až bude čas mohl nakouknout?
Pánové, máme tu témata Seznam včelařů ochotných předvést včelaření v praxi a Blízký včelař v mém okolí. Tam se podívejte po včelařích ve svém svém okolí.
Mimo jiné, jsem taky pražák, takže... Wink
Navíc pro Pražáky a okolní jsou tu PVS, sice různá témata, ale v debatě je možno se na ledasco zeptat a hlavně se potkat. Už zítra ...
Jiří
Kokrháči: Co je okolí Kladna? Chápu, že jistá míra anonymity v prostředí internetu je jaksi in, ale pak to máš zase trochu horší v případech jako je tento.

Pokud máš zájem si někoho zkusit najít, tak kladenští včelaři mají tento týden ve středu (zítra) od 16-ti hodin schůzi v restauraci U admirála. Je to kousek od kladenské nemocnice a vlakového nádraží.Přesněji zde

A jinak máme také pravidelný kroužek mladých včelařů Na Čabárně - v centru ekologické výchovy tady
P.S. Doufám, že ten nástavek 50 x 50 je jen vtip Big Grin
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Referenční URL's