Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Jak začít včelařit
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
No s dvaceti včelstvy nemusíš kupovat linku a roboty.
Neber mu elaaan, nech si kupi. Za dva-tri roky ho chyti iny hmyz a my budeme mat sancu si kupit "zachovalu ojetinu" za dobru cenu.
(05.03.2014 3:53)Milan Havelka napsal(a): [ -> ].....neuvěřitelný.....Surprised Přečetl jsem si to ve 22:00.....za 5 hodim, a po 5ti pivech je to stále stejný.Big Grin Za ten rok , co tu jsem, jsem tady nezaregistroval žádnýho "Newbee", co by za první den napsal tolik(11) příspěvků s takovou suverenitou, a ani se na nic nezeptal.....Asi dobrej oddíl.....Wink

Ďakujem, rád by som sem prispieval aj viac, lenže môj čas, hlavne teda ten voľný, je značne oklieštený väčším množstvom práce. Zavítam sem ale častejšie po polovici marca, myslím si, že pýtať sa treba, ale rozumne, netreba zbytočne rozoberať niečo, o čom sú tu písané už "inkunábuly". Zakladanie duplicitných tém je nezmyselné.
Myslím si, že každý jeden človek, ktorý sa niečo učí, musí prejaviť kreativitu, záujem a venovať svoj čas štúdiu v teórii a samozrejme aj v praxi. Venoval som sa väčšiemu množstvu hobby, pre ktoré som mal zápal, ale postupom času som z toho vyrástol a rád by som sa venoval dlhší čas niečomu, z čoho by mali osoh všetci. Áno pre tieto nemusím, ale med ktorý ponúkajú moji známy včelári do výkupu radšej vezmem ja a spracujem tak som to urobil aj minulý rok, mám zdedenú vínnu pivnicu, ktorá by už mohla mať konečne aj využitie tým pádom, verím tomu, že začiatky sú ťažké vo všetkom. Zatiaľ som nadmieru spokojný. To isté prajem každému, spokojnosť a radosť z práce. To že ma to neurobí za rok milionárom ma nebolí.
Mě je 22 a začal jsem před dvěma lety s dvěma včelstvy v univerzálech. Po dvou letech mám 26 včelstev a tento rok chci počty navýšit tak o polovinu. Všechno už si vyrábím sám. Nástavky, dna, víka. Chovám si matky, dělám oddělky. Máš pravdu, když něco baví, jde všechno snadněji. Taky chodím do práce a ještě jsem si nekoupit nic pro sebe, všechno dávám svým včelám, abych mohl rozšiřovat.
Koupil i starou maringotku, takže jí s tátou začnem předělávat, abych mohl i kočovat nebo jen mít i jiná stanoviště.
Na stroje a velkou mechanizaci ještě nemám koruny. Snad ale někdy budou.
Je hezké vidět, že někdo má taky zájem něco dělat.

S pozdravem
MatesP
MatesP, blahoželám k takej chuti do práce a pozitívnej energii, popri práci, musí byť určite náročné sa venovať v takej miere včeláreniu, no fandím tvojmu odhodlaniu.
Ja momentálne, dávam len polovicu financií do včelárenia, pretože sa venujem ešte iným veciam, ktoré na svoj rozbeh pýtajú dukáty.
. Musím uznať, že obdivujem aj vlastnú výrobu z dreva, ja som to skôr riešil v profi kvalite kúpou väčšieho množstva a s menším rabatom som si zadovážil pre vlastnú potrebu svoje úle, ostatné som predal a tak som získal bezkonkurenčnú sumu, za ktorú by výroba bola síce možná, ale vo veľmi vysokom výrobnom množstve, iste raz príde čas, ke´d sa s tou stolárskou myšlienkou budem musieť taktiež pohrávať. Vzhľadom na to, že tento rok investujem možno 10 až 15 násobok mám to trošku rozlietané, čo som investoval doposiaľ, všetko si pýta, no ochotne dávam, pokiaľ vidím potenciál v tom ako mi to rastiepred očami tak prečo nie, peniaze ma nikdy nejak nelákali, preto nevidím zmysel dolovať a nezvelaďovať.
Ja som kočovanie vyriešil známosťou s jedným pánom, ktorý má Aviu s elektrickým čelom čiže svoje úle mám nahádzané a vyhádzané takmer bez námahy, po čase by som určite chcel vlastné nákladné auto, ale to až ak Boh dá, lebo je dosť ťažké vymyslieť všestranné auto s rozumnými nákladmi a podobne, SUV/Offroad s ťažným do 3,5T, je asi najzaujímavejšie s prívesným vozíkom dvojnápravovým, to v prípade ak sa odhodlám vzdať sa terajšieho osobáka. S chovom matiek budem mať dočinenia aj ja tento rok, tak snáď sa aj to bude dariť.
Iste budeš mať dostatok financií ak svoje "ovocie" pozbieraš a predáš do dobrých rúk. Kedysi som začal podnikať, pretože som sa chcel osamostatniť, teraz sa osamostatňujem pre podnikanie. Za tak krátku dobu z dvoch úľov budeš mať ak správne počítam 39 rodín, len tak ďalej v takom tempe máš šancu to niekam dotiahnuť. Ja mám vízie veľmi kvetnaté a megalomanské, čiže ten rapídny nárast viem doceniť. Držím teda palce.
To já jsem trochu při zemi a obracím korunu dvakrát i vícekrát, abych co nejvíce ušetřil, ale ne na úkor kvality. Teď mám 26 včelstev a pro 10 vyzimovaných si pojedu do týdne. A pak z každého schopného chci udělat jeden oddělek nebo jak to bude vycházet. Už jsem pořídit i vlastní medomet. Jinak jsem vytáčel u otce mé přítelkyně, který má asi 40 včelstev. Jde to pomalu, ale jak jinak by to z nuly mělo jít.
Snad všechno to úsilí jednou k něčemu bude.
V mém okolí jsem asi jediný, kdo z mladší generace se do toho pustil, jinak už to jsou všechno staří včelaři a počty včelstev se neustále snižují.

MatesP
Ja som podnikal vo viacerých sférach, čiže priestory, pozemky a nejakú tú korunku na rozbeh som mal. Ja taktiež chcem rozšíriť počet včelstiev, zatiaľ sa budem riadiť asi podľa ponuky, včelstvá som minulý rok kupoval na jar od jedného z lepších včelárov, ktorý má vyšší počet včelstiev a nestíha sa už o ne starať a preto rád predá, tento rok myslím, že by som kúpil možno 25 až 30 rodín navrch, takže pomocou odložencov budem mať pred koncom sezóny dostatočné množstvo včelstiev na výrobu vo väčšej kapacite, zatiaľ som sa síce nesťažoval, ale rád by som sa venoval aj peľu, toho nikdy nie je dosť, ja zatiaľ som mal medomet len 4-rámikový s ručným pohonom, no budúci rok už kúpim elektrický pre väčšie množstvo rodín, je to skvelé keď človek postupuje takmer bez námahy 4x rýchlejšie, síce je to dosť veľká položka. Ja taktiež pravdepodobne v celom okrese som jediný včelár pod 35 rokov. Nuž a v meste druhý najmladší má okolo 45 rokov, inak drvivá väčšina po 65 až 70 roku. Čo je aj dobré pre mňa ale aj zlé, pretože mladá krv by mala plnohodnotne nahrádzať tých starších včelárov čo postupne odchádzajú. Smile
Začať sa dá kolegovia všeliako. No dôležité je nevzdať sa... Najhoršia bude závisť,lebo úspech sa neodpúšťa! Ako povedal jeden známy a úspešný včelár! Držím vám prsty!
Vsechny knizky zacinaji pekne. Vcelareni neni narocne: potrebujete ul, vcelstvo, smetacek, rozperak, dymak a kuklu. Clovek si rekne to je celkem levne a vpohode!
Tak se do toho pusti a casem zjisti ze mohl mit nove auto!!! Big Grin
Je to proste srdecni zalezitost, ktera se nedela jenom pro penize, ale proto, ze je to uzasny konicek, ve kterem vcely prekvapuji svou inteligenci, jste na cerstvem vzduchu, poznate mnoho stejne zapalenych lidi a jeste z toho mate uzitek minimalne pro rodinu.
(09.03.2014 8:00)Radek Botur napsal(a): [ -> ]... vcely prekvapuji svou inteligenci...

Žejo? Jak ty mrchy vždycky věděj o tý nenápadný dírce v kombinéze mi nikdo nevysvětlí.
Prečo si kupuješ dierkovanú kombinézu???
Dobrá otázka.
Zdravim vespolek
letos bych chtěl začít se včelama,registrace atd je mi jasný,ale nějak nevim jak to udělat když mám bydliště a budu registrovaný ve zlínském kraji a uly se včelama budou cac 8 km vedle v jihomoravském kraji. Děkuji
Do registrace píšeš kde máš stanoviště, myslím že z toho registračního formuláře to je jasné.
Když jsem viděl že je v tomto vlákně příspěvek, očekával jsem, že zde konečně najdu doporučení:

Nezačínejte, peníze můžete spláchnout do kanállu zajímavějšími způsoby. Smile
A co když mu nejde o peníze?
A o co mu jde? Začínat letos je fakt šílenství Sad
(08.02.2015 12:32)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]A co když mu nejde o peníze?


Jako že mu to vše poplatí z dotací a nic z vlastní kapsy do toho neinvestuje?
Nebo že je dost bohatý a pár desítek tisíc je pod jeho rozlišovací schopností? Při těch frontách na KU pro dotace pro začátečníky, velmi častý případ.
Nevím proč by to mělo být šílenství,já začínal v létě 2007,následoval rok asi nejhorších úhynů za dlouhou dobu,přesto včelařením dodnes. Záleží na tom, jaká jsou jeho očekávání. Pro Kaji: zrovna mě bys nemusel předhazovat dotace,co takhle plnění si snů v době,kdy už si to můžu dovolit?
Já ti dotace nepředhazuji.


Jen bych chtěl upozornit, že se mu může stát, že i když bude dělat vše OK že si bude muset každé tři roky dokupovat oddělky.


A je hodně zajímavých koníčků - chov čmeláků.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Referenční URL's