Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Jak začít včelařit
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
(24.03.2011 12:42)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Nenech se ovlivňovat okolími včelaři, často se skostnatělými názory ( bez urážky ).

Nevím, jestli je tato rada vhodná pro úplného začátečníka, který by si měl najít někoho, kdo mu dá první rady a něco také ukáže. pokud se hned na začátku vydá nějakou vlastní cestou, žádné rady se už v okolí nedočká. Ideální je mít v okolí nějakého zkušeného, moderního a sdílného včelaře - to se ale mnoha lidem nesplní.

Další možností jak si vybrat je objet "pár" přednášek a kurzů včelaření a podle nabytých zkušeností volit úl a metodu ošetřování.

Vždy mi z toho ale pro úplného začátečníka vychází jediné - napřed "okopírovat" hospodaření včelaře, který je mi ochoten radit či pomáhat a teprve později hledat vlastní cestu a třeba se i vracet zpet. To už je život.
Já neříkám, aby nechodil pro rady, sám jsem vděčný za každou radu. Hodně pročítám literaturu a procházím web. Ale nechat si podsouvat konkrétní úlovou sestavu je zavádějící, každý chválí to svoje, od včelařů v mor. univerzálech po Langy. Rozhodnutí je jen a jenom na něm, na nikom jiném. Doporučuji si projít dostupnou literaturu, vyslechnout rady, pročíst fórum a rozhodnout se s ohledem na finanční možnosti, fyzické dispozice, oblast včelaření . . . Ale přijít za sousedem, kouknout, v čem včelaří on a pořídit si to samé je podle mě nevhodný postup. Já se pro úlový systém rozhodoval skoro dva roky. To byly myšlenkové boje. A myslím, že mi to jen prospělo. Jestli jsem se rozhodl správně se časem ukáže.
(24.03.2011 13:07)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Já se pro úlový systém rozhodoval skoro dva roky. To byly myšlenkové boje.

Asi jsme každý z jiného těsta, kdybych měl tyhle myšlenkové boje svádět před pořízením prvního včelstva, bez jakýchkoli praktických zkušeností, asi bych nikdy nezačal. V tomto tě obdivuji, já šel do včelaření "rovnýma nohama".
Ostatně stále tvrdím, že úl medu nepotí, včelám je úplně jedno, v jakém úle jsou - aby mě nikdo nechytal za slovo, myslím tím běžmě požívané, pokudmožno nástavkové úly. Úl musí vyhovovat hlavně včelaři. To, zda mu vyhovuje, či nikoli, zjistí až po pár letech jeho používání. Tady je úplný začátečník bez šance.

Právě v této době mám kolem sebe dva začátečníky, kteří potřebují získat nějaké vědomosti a hlavně zkušenosti. Každý z nich má jiné cíle a už nyní, ve svých začítcích, i některé názory na chov - vzhledem k povrchnosti znalostí jsou samořejmě v obecné rovině. Oba ale mají stejné úly jako já (a není podstatné jaké), právě pro kompatibilitu hardwaru a provozní metody. Nepochybuji o tom, že časem zkusí i jiné úlové sestavy a způsoby ošetřování. ... Nejspíš to ze zvědavosti udělém i já...
Ono to se mnou nebylo tak jednoznačné, že bych do toho skočil rovnýma nohama. Souběžně s rozhodováním jsem jezdil ke kamarádovi na rozumy, osahat si práci se včelami, pomáhat při medobraní. A při tom se koukal, co mi na jeho sestavě vadí nebo naopak líbí, do toho informace z jiných zdrojů. Ty dva roky plácání na místě mi ušetřily hodně času, starostí, možná i peněz. Je pravda, že jsem se o včely začal zajímat v době, kdy jsme rekonstruovali domek a nebyl na to prostě čas a peníze, tak jsem měl dostatek času. Kdybych se ke včelám dostal až teď, možná bych začal mnohem rychleji. Taky jsem věděl, že budu trochu samotář, bez včelařské minulosti v rodině a kamarád, který poskytuje rozumy není zrovna po ruce, mám to k němu kousek dál. O to víc pečlivěji jsem se chtěl připravit.
(24.03.2011 8:33)Piston napsal(a): [ -> ]Letos chci začít včelařit, měl jsem v úmyslu začít se systémem Langstroth 2/3, jenže nikdo v širokém okolí mi na tento rozměr neprodá oddělky. Není to sice žádná tragédie, ale zdá se mi, že snaha propagovat nízkonástavkové včelaření tímto přichází jaksi vepsí...

Jestli chceš jít do Langů a nechceš nikam daleko pro oddělky, tak to udělej jako já (v mém okolí, taky nikdo nebyl kdo by mi dal oddělky na r.m. Langu). Osaď si nové úly roji, nejlepší metoda pro začínajícího včelaře. Pokud roj bude silný vystaví ti 3-4 nástavky z mezistěn a ještě ti dá minimálně nástavek medu při minimální péči. Cca za dva měsíce bude rojů až až ..... Smile
(24.03.2011 16:44)Piston napsal(a): [ -> ]Díky za tip. Našel jsem si na seznamu panu Pravdu odněkud od Opavy, což je taky u nás ve Slezsku. Tak snad ty dva oddělky vyjdou.

Pravdovi žijí v Holasovicích.Od nich jsem si jsem si v roce 2009 přivezl své první dvoje včely (oddělky) ,Sklenárky.Dost jich cestou vyletělo z papírových přenosek a poletovaly na zadním skle auta k velké radosti mé drahé polovičky. Big Grin Pro ni nezapomenutelný zážitek plný adrenalinu. Big Grin Pro mě to byl také zážitek.Moje první včely! Big Grin
Jinak včelky naprosto OK.Mimochodem mají také výborné jednodruhové medy.Pokud budete mít svůj nový úl,myslím,že Vám přeloží včely přímo do úlu.
(24.03.2011 21:25)Misoka napsal(a): [ -> ]Jestli chceš jít do Langů a nechceš nikam daleko pro oddělky, tak to udělej jako já (v mém okolí, taky nikdo nebyl kdo by mi dal oddělky na r.m. Langu). Osaď si nové úly roji, nejlepší metoda pro začínajícího včelaře. Pokud roj bude silný vystaví ti 3-4 nástavky z mezistěn a ještě ti dá minimálně nástavek medu při minimální péči. Cca za dva měsíce bude rojů až až ..... Smile

No nevím, při letošním rozmachu MVP bych byl s usazováním rojů velmi opatrný. Zejména neznáš li jeho původ.
Radek
Jak "zejména"? Ona se u rojů se známým původem vyskytují nějaká záhadná rizika, která u oddělků nejsou? Big Grin

Skutečně jeden z nejjednodušších způsobů, včelaři z okolí jistě rádi za pár stovek silný roj přenechají a takový se rozvíjí mnohem bouřlivěji a s menšími starostmi pro začátečníka nežli odddělek.
Myslím to tak, že neznámý roj představuje riziko.
Radek
Může se klidně stát, že nic jiného než roj mi nezbude. Pan Pravda mi odepsal, že má vyprodáno již od listopadu. Obeslal jsem x-jiných chovatelů, výsledek zatím negativní. Na 39x24 není problém, Langstroth buď nedělají, nebo již není. Jelikož jsem si již objednal úly, tak musím být vytrvalý. za dva týdny jdu na schůzi včelařského spolku ve vsi, kde chci vstoupit, možná mi poradí, ale pokud vím, drtivá většina lidí tam Langstroth nemá.
Nepropadej panice, pokud nejsi v oblasti ochranného pásma MVP, tak není důvod, proč si nepořídit roj nebo smetenec. Skus zkontaktovat pár včelařů z tvého okolí, o kterých víš, je jsou pořádní a o včely se dobře starají a domluv se s nimi na odběru roje. Budeš mít roj známého původu, který si usadíš do svého úlu.
(25.03.2011 7:00)Piston napsal(a): [ -> ]Může se klidně stát, že nic jiného než roj mi nezbude. Pan Pravda mi odepsal, že má vyprodáno již od listopadu. Obeslal jsem x-jiných chovatelů, výsledek zatím negativní. Na 39x24 není problém, Langstroth buď nedělají, nebo již není. Jelikož jsem si již objednal úly, tak musím být vytrvalý. za dva týdny jdu na schůzi včelařského spolku ve vsi, kde chci vstoupit, možná mi poradí, ale pokud vím, drtivá většina lidí tam Langstroth nemá.

Asi se to tak běžně nedělá, ale pokud tam alespoň někdo má langstrot, třeba by šlo se s ním domluvit, dát mu do několika včelstev rámky s mezistěnami, které by onen včelař byl ochotný nechat zaklást, po zakladení, převěsit po ometení včel nad mřížku a potom za mírný polatek ti i se včelami, které by plod v tu chvíli ošetřovaly, přenechat. Pokud by se to povedlo v květnu, on by to měl jako protirojové opatření a ty základ pro oddělky. Stačilo by jen v tu dobu mít potřebný počet matek či matečníků. V nejhorším případě by si včely dokázaly matku i vychovat z plodu, ale to by nesměly nad mřížkou být déle než 3 dny, aby tam byl vhodný plod na náhradní matečníky.
Pokud by to bylo blíž než 3 km a nebyla snůška, bylo by potřeba ještě myslet na zásoby a vodu (většina létavek by se vrátila domů).
přátelé ted řešim jinej problím... kolik si mámnechat vyrobit nástavků?? a kolik rámků.. už sem zadal výrobu poslal dokumentaci na výrobu... ale ted nevim kolik kusů Big Grin
zdravím,
pokud jdeš do Optimalů, je předpoklad pro běžné produkční včelstvo v sezoně +-6NN, pokud budeš letos pořizovat oddělky, ty bys měl zimovat na třech NN. Rámky samozřejmě podle nástavků. JL
To znamená +-18 nástavků a +-198 rámků na tři včelstva že jo??
Pokud začínáš s oddělkama, tak ti vystaví 2 nástavky /22 rámků/. Takže pro jistotu 3 ks na oddělek stačí . Když však budeš mít víc, neztratí se ti to, budeš mít na další rok. Kolik to už je na tobě. Wink
Hodně zdaru.
3 oddělky x 3 nástavky = 9 nástavků 99 rámků /aby nedošlo k nedorozumění/ Víc toho letos potřebovat nebudeš.
už se těšim až budou úly... a dojedu si pro včelky... doufám že to stihnu do konce dubna...
Úly nebo včely Smile
doufám že oboje Big Grin
Tak trošku přibrzdi. Úly si samozřejmě připrav klidně do konce dubna, alespoň nebudeš finišovat na poslední chvíli. Ale včely nech na konec května až začátek června, to je doba, kdy bývají připravené oddělky a nikdo ti je dříve nedodá. . Samozřejmě že lze sehnat vyzimované včelstva, jejich cena je trošku někde jinde než oddělek a vzhledem k tomu, jaké jsi řešil problémy s úlovou sestavou, RM . . . , tak nepředpokládám, že tohle bude tvůj zdroj včelstev.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Referenční URL's