Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Naléhavé varování a výzva
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5
Chtěl bych varovat touto cestou všechny včelaře před nepoctivým obchodníkem, a to panem R. Čechem z Milovic u Mikulova. Podvedl rodiče, kteří si u něj objednali a v dobré víře i odebrali vyzimovaná včelstva na 8-10 rámcích. Namísto toho si přivezli včelstva, kde včely ztěží obsadily 2 rámky, jedny vůbec neměly matku, ve druhých kladla trubčice a barevné označení matek: bílá, žlutá, červená a dokonce 1 zelená. Ostatní rámky byly buď prázdné nebo se zásobami. Vše bylo v uzavřených a zašroubovaných přepravkách, takže nebyla možnost kontroly při převzetí, zvlášť, když pán byl tak "moc ochotný" a přepravky jim sám nanosil do auta. Při následném telefonátu jim arogantně sdělil, že včelstva mohou vrátit, ale peníze zpět nedostanou, protože je již nemá.

Rodiče až doma zjistili, že obdrželi veterinární potvrzení téměř 2 měsíce staré. Stejně tak jsme až nyní zjistili, že pán prodává včelstva v oblasti, kde je veterinární zákaz přesunu včelstev z důvodu moru.

Nyní si dokonce zprovoznil i e-shop, kde nabízí potřeby pro včelaře a včelí produkty, dále včelstva, oddělky, matky atd.

Chci proto všechny znovu důrazně varovat před uzavíráním obchodů s tímto pánem. Pokud s ním již někdo máte nějakou zkušenost (ať už kladnou nebo zápornou), ozvěte se prosím na mail: vcelka2015@seznam.cz
Pokud můžete, vyfoťte rámečky kvůli rozměru a provedení, co jste od něj zakoupily a vložte je sem Děkuji.
Nevím, nejde ho nahlásit aspoň na veterinu, že porušuje zákaz o přemisťování včelstev? Popřípadě nahlásit i to potvrzení, že je staré. Ale nevím, jak to funguje a jak jsou na veterině ochotní to řešit. Peníze pravděpodobně zpět nedostanete. Ale aspoň z toho on bude mít trable...
Může být. Ale Málku, včelaříš od r. 1965 a Tvoje rodiče si kupujou včely od cizího? A tys na to nedohlédl? Nic ve zlém.
Já myslím, že rodiče včelaří od toho roku. Kdyby to byl pan Málek, pokud dobře počítám, tak mu musí být tak 60 - 70 let a rodičům min o 20 více.
Rodiče včelaří od roku 1965, je jim 75 a 70 roků. Bohužel je však pro ně počítač velká neznámá, takže toto upozornění píši za ně a při registraci bylo nutné tento údaj zadat. Veterina už o tom ví, stejně tak i Policie. Mohlo by však být více lidí, kteří dopadli podobně, nebo by se mohli napálit další. Možná je to pro Oziho špatné, že takto popichuje, ale chci jen rodičům pomoci. A včely si kupují proto, že o většinu včelstev přišli (což se jim nikdy předtím v takové míře nestalo) a chtěli pokračovat ve včelaření - je to jejich láska.
Proti lásce ke včelaření nic - tu máme všichni. Takže Tvoji rodiče si po 50-ti letech včelaření koupili přes internet mrzáčky? Chci tomu rozumět, nic víc...
Plně to chápu. Moji rodiče už také nejsou tak rozhodní, jako dříve ...
Chytrák jim slíbil oddělky, aby se nemuseli zdržovat, tak jim je už uzavřel v plemenáčích a protože je lidumil, naložil jim je do auta. Přeci je to nenechá tahat. Že šlo o záměr, aby podle hmotnosti nemohli vytušit levárnu jim došlo až později. A kdo by tak ochotnému pánovi kontroloval data na papírech od veteriny, že?
To mi vykládej, mojí je 76. Zase na druhou stranu někoho takhle na fóru označkovat (v podstatě anonymně)...no nic, nechám to být. Howgh.

edit: a bavíme se o vyzimovaných včelstvech - na konci května?
Ano, pan Havelka to trefil úplně přesně. Dnes si to vyčítají, že si to nenaložili sami, ale nikdy by je nenapadlo, že včelař včelaře takto podvede. Váha přepravek byla to první, nad čím se doma zarazili. A to, že někdo přijde o většinu včelstev se může stát každému, jim se to stalo také poprvé za ta léta. Nicméně si myslím, že předmětem mého příspěvku je hlavně varování pro ostatní a ne řešit, jak důvěřiví jsou rodiči - jsou to důchodci a doposud nikdy se s ničím podobným nesetkali.
Jen bych chtěl podotknout, že stáří potvrzení 2 měsíce je asi normální. Předpokládám, že jde o vyšetření na mor. Až budu prodávat oddělky to mám odebírat měl z každé várky a měsíc čekat na výsledek.

Každé vyšetření na mor je z principu metody staré.

Další vynechám, hlavně prodej z OP, pokud je to pravda. Ale nevím přesně co znamená to veterinární osvědčení. Třeba je to vyjímka.

A ten eshop?
Tady Karle zřejmě nešlo o samotné doklady o vyšetření, ale o povolení k převozu. Alespoň já to tak chápu.
Tak pak nesedí to OP nebo SVS. To by znamenalo že SVS vydají povolení k prodeji-převozu, a pak to při vyhlášení OP nestornují? Nebo vydají povolení i do OP.
A nebo ani nezjišťují kam byly včelstva převezena, pokud by byla před převezena mezi vydáním povolení a vyhlášením OP?
a jak může bejt nejdýl staré to potvrzení na mor? mě příde 2 měsíce jako v pořádku ne? ale nikdy jsem to nepotřeboval, takže nevim....
..ktovie aký majú pôvod tie odložence..normálny včelár by nič také neurobil..mám na mysli tie rozsiahle predjarné krádeže..
Když jsem kupoval včelstva, dostal jsem od prodávajícího povolení k převozu platné cca jeden týden (platnost od - do). Veterinární správa před uskutečnění převozu potřebovala adresu kupujícího, jméno, příjmení, číslo chovatele. Dále tam byly uvedeny výsledky vyšetření na mor a varroázu.
Veterinární povolení k převozu je platné 3 dny..
pokud je přesun mimo kraj tak osvědčení o přesun včelstev nebývá starší jak 3-5 dní.

Pokud se ale jedná pouze o přesun mezi katastry v rámci kraje pak stačí vyšetření v rámci kalendářního roku (ofiko stanovisko SVS). Je to dle nového nařízení platné od vydání nové metodiky kontroly zdraví a vakcinace zvířat pro rok 2015.


------------------------------------

Edit a doplnění zprávy:

Jedná se o přesun mezi katastry obcí. Příklad obec Zlín má několik katastrálních území (Jaroslavice u Zlína, Klečůvka, ...., Zlín). Přesun mezi těmito územími je v pohodě i bez vyšetření na MVP. Ovšem jakýkoli přesun mimo území obce Zlín už tomuto vyšetření podléhá.

Další příklad:

potřebuji přesunout oddělek ze stanoviště A na katastru X na stanoviště B v katastru Y. Při přesunu ze stanoviště A na B potřebuji vyšetření na MVP. Při návratu toho samého oddělku ze stanoviště B na stanoviště A opět musím mít vyšetření na MVP protože, tento oddělek přebírá nákazovou situaci stanoviště B. Až si vzpomenu kam sem to uložil tak sem hodím ofiko odpověď na dotaz na SVS.
Je tam skutečně mezi katastry nebo mezi obcemi? Jedna obec může mít víc katastrů.
Mam to pres kopec. Takze reknu asi tolik, ze tam v tech katastrech melo 75% vcelaru nalez moru ve vzorku zimni meli. Nektere stanoviste se i palily. Tam nekde je epicentrum, kvuli kteremu jsme uz 3 roky v morovem pasmu. S velkou pravdepodobnosti jste si s "vcelstvy" privezl i mor. Podle popisu totiz o zadne vcelstva neslo, ale o mrzaky, kterych se nekdo potreboval zbavit. Z jakeho duvodu, to uz radeji nebudu domyslet. Veterinarni potvrzeni mohlo byt vydano pro uplne jina vcelstva. Bohuzel tohle je o duvere a ferovem jednani.
Stran: 1 2 3 4 5
Referenční URL's