Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Náprava včelstva s trubčicemi
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ak som už vyššie napísal za svojho včelárskeho života som trúdokladnú M na včenici nemal, ale trúdicové včelstvo áno a nie jedno.Dovolím si napísať, že nie je jedno, či je trúdoplod od M trúdici a či od včiel trúdic, pri trúdej matke včely trúdice len často nenavedieme na tú správnu cestu, hlavne vtedy ak ten stav bezvládia trvá nepomerne dlho, keď včely sú už všetky včely zasiahnuté týmto neduhom, t.j. každá včela je producentka neoplodnených vajíčok. Ak je týmto neduhom zasianutá M, je možné po odstránení matky a plodu od nej ešte zachrániť pridaním oplodnenej mladej. Ako je to možné? Pri takejto matke nie sú zasiahnuté včely, pretože aj trúdokladná matka má svoj feromón, ktorý bráni včelám svoje zakrpatené vaječníky rozuvinúť do podoby vaječných rúročiek produkujúcich vajíčka.

Pri typickej trúdokladnosti včiel robotníc je to trochu ťažšie,ale viackrát sa mi to podarilo a zo včelstva bol i dobrý prospech. Pri trúdokladnosi to všetko začína stratou matky, ak to včelár nezbadá, materská látka, ktorá udržuje robotnice v neutrálnom stave, sa minie, rozvoj zakrpatených vaječníkov u včiel narastá a stále je viac kladúcich trúdic, až to pri dlhšom čase trúdice prevládajú a vtedy skončí cesta nápravy.
V praxi som mal viac prípadov nápravy trúdicového včelstva, aby M bola prijatá, stačilo jej pridať plást s liahnúcim sa plodom a včelstvo v nasledujujúcej znáške bolo úspešné.

Viackrát sa mi podarilo pridať M do takéhoto včestva pomocou umelej materskej bunky- rúrka z medtzisteny, ale najistejšou metódou bolo vložiť do včelstva plást s otvoreným plodom ale i liahnúcim, ktorý sa liahol bez zasiahnutia nových včiel nedostatkom ML, ďalším spôsobom bolo vloženie nezaviečkovanej M, ktorú včely doošetrovali a tá sa vyliahla a oplodni
la!

Čiže dá sa povedať, že záchrana trúdicového včelstva je ťažká, niekedy až nemožná, ale ide to a nelámať nad prípadom palicu. Ešte jednu poznámku, včely vysypané z trúdicového včelstva zasiahnuté touto chorobou, sa dokážu vrátiť do svojho úľa, hádam iba tie nie, ktoré ešte neboli na prvom prelete, pretože v trúdicovom včelstve sa včely menia na trúdokladné postupne a nie naraz, toto vysvetľuje aj občasné prijatie cudzej matky do takto zdevastovaného včelstva.
Obrázok užívateľa
turcani

Príspevky: 2994
Registrovaný: Štv Jan 01, 1970 1:00 am
Bydlisko: Závada okres Veľký Krtíš
Já jsem tvčelstvo s trubčicí (ne trubcokladnou matkou) napravil tak, že jsem dal úl bokem, na původní místo postavil prázný nástavek. Koupenou matku (při vlastní matce z oddělku by to bylo ještě lepší) přiklopil velkou poklopkou, cca 2dm2 na vybíhajícím plodu z jiného včelstva. Veškeré včely jsem ometl před úl. Ometené rámky s plodem zlikvidoval, zásoby vrátil, doplnil soušemi.
Za týden při kontrole matka kladla, vše OK.
Problém s trubčicemi se dá vyřešit vložením zavíčkovaného matečníku. Kamarád s tím má pozitivní zkušenosti. Takže pokud jsou k dispozici matečníky, určitě to za zkoušku stojí.
To já mám teda zkušenost s mnohem tvrdohlavějším až agresivnějším přístupem trubčic k jejich nápravě.
První jsem zkusil dát otevřený plod z jiného včelstva, ten byl bezmilostně vyházen a zničen.
Zkusil jsem dát matečníky nebo i vylíhlé neoplozené matky na volno nebo pod poklopkou, vždy zabité.
Rozhodl jsem se pro zrušení tohoto včelsva, úl jsem odnesl a vymetl asi 50m daleko. Včely zaletěly do oddělků, kde již byly kladoucí matky, ty se jim podařilo zabít a při nejbližší kontrole jsem se nestačil divit, když jsem ve většině oddělků našel zase plné rámky vajíček trubčic (asi 3 z 5 oddělků), produkční včelstva útok přežily.
Nakonec nejrozumnější a nejjednodušší možnost byla na oddělek(včelstvo) s kladoucí matkou dát síťovinu, přes kterou včely neprolezou, třeba muší pletivo, a nad pletivo umístit nástavky s trubčicema, aby na ně douhodobě působil feromon. Při další kontrole už žádná další vajíčka u trubčič nakladená nebyla, pokusně jsem vložil otevřený plod, o ten se již začaly starat. Následovalo spojení přes noviny. Byl to nakonec úspěšný krok, podobně by fungoval rámek s matkou a svými včelami v separátoru nebo pod velkou poklopkou, ale to muší pletivo a práce s celými nástavky je docela jednodušší.
Můžu potvrdit, že vložit matečník před vylíhnutím je řešení.
Včely z úlu jsem poctivě vysypal (ometl) asi 10 metrů daleko. Prázdný úl dal původní místo.
Trubčice se nedokáže vrátit a je vyhráno.

(letos mi dává zachráněné včelstvo nejvíc užitku)
Včelstvo kde kladú trúdice a silou stojí ešte za to je lepšie napraviť otvoreným plodom a ak včelstvo dostane chuť zakladať MB,tak v tedy po ich zrušení obyčajne MB prijme a máme vyhraté.Ak by sme trúdicové včelstvo len vymietli do trávi a na pôvodnom mieste ponechali úľ z MB,tak to je šanca tak 50% ak nie menej na úspech.Časť trúdic nakoľko dlhšie nelietali sa len horšie orientuje, ale hľadá svoj úľ, preto sa časť trúdic vžobre aj do susedných úľov ,čim sa len nariedia,preto sa môže stať skôr výnimočne,že to dopadne dobre..Ak chce niekto vidieť trúdice,koľko ich v úľe zostalo,tak stačí ak sa úľ presunie na nové miesto-nevymetá sa a po týždni v ňom zostane tak na dvoch rámikoch včieľ pri plode-v tomto prípade trúdice zostanú v úle,ostatné lietavky sa vrátia na pôvodné miesto,alebo sa vžobrú do susedných úľov.V tomto čase ale nie až taký problém napraviť trúdicové ešte pomerne silné včelstvo,ak sa mu dá 5-6 rámikov otvoreného plodu,tak z najväčšou pravdepodobnosťou máme vyhraté,pretože takéto včelstvo ak založí MB tak chce mať matku,čo po zrušení narazených MB môžme riešiť pridaním MB s chovného včelstva,ktorú dá sa povedať úspešne prijme.
Loni jsem řešil včelstvo s trubčicemi. Abych co nejdříve dosáhl jejich potlačení, přidával jsem již kladoucí matku. Vložil jsem do plodiště rámky s velkým množstvím otevřeného plodu. Ten vylučuje feromon podobný mateřímu, takže pomáhá snižovat vliv trubčic. Druhý den jsem vložil zaklíckovanou matku. Po dalších dvou dnech jsem ji uvolnil k vykousání těsta. Přijetí se povedlo, matkä se velmi rychle postarala o další rozjezd včelstva.
Jen tak naokraj, ty trubčice, to byla odplata za moji měkkost. Bylo mi líto utratit osazení několika oplodňáčků, kterým se nevrátily matky a už startovaly trubčice. Vysypal jsem je do trávy, některé se vžebraly do jiných oplodňáčků a zlikvidovaly mi je i s již kladoucí matkou (asi 2) a část se zřejmě vžebrala do úlu a začaly úřadovat.
A to se všude píše, že se mají vysypat a že trubčice nelítají Surprised
Ty zničené oplodňáčky nebyly vyloženě dílo trubčic, prostě vysypané včely se do nich vžebraly (byly blízko jejich původního umístění) a po několika dnech jsem při kontrole našel matku mrtvou. A to už kladla.
Trubčice v úle tomu ale přisuzuji, přesné detaily, jestli v úle byla matka a v jaké kondici si už nepamatuji. Ale napravoval jsem to tak, jak je uvedeno výše.
Letos si s jedním takovým-to včelstvem hraju - vzal jsem si ho jako pokusné.
Loni krásný oddělek, matka krásně kladla, letos z jara taky dobrý. Jestli se mi povedlo matku při prohlídce zlikvidovat, či byla špatně oplodněná nevím, ale po čase jen samá trubčina, matku přes pořádnou kontrolu jsem nenašel.
Řekl jsem si, zkusím přidat otevřený plod či si nenarazí matečníky. Plod odchovaly, matečník žádný a v tu dobu se neobjevovala ani nová trubčina.
Po odchování plodu při další kontrole zase jen nová trubčina ale našel jsem docela hezkou neoznačenou matku, tak jsem si řekl že jsem třeba přehlédl nějaký matečník a je to nová matka. Vajíčka ale nikde nic.
Po dalších 14 dnech, dělničina zádná zase se objevila jen trubčina. Tak jsem se naštval, matku našel a zlikvidoval.
Místo ní dal na zkoušku matečník - teď v sobotu při kontrole matečník vyběhlý, tak mají poslední šanci.
Buď matka bude klást, nebo už skončím s experimenty a zlikviduju je. (Ale protože tam už je stejně jen pár starých včel, tak možná ani už nebude moc co likvidovat, spíš jen zabránit aby to ostatní nevybraly).
Referenční URL's