Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Ptáci a včely
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Eu ochranuje bezhlavo všetko..skorcov jak nadrbaných u nás,tento rok likvidovali aj jahody,to som doteraz nikdy nevidel..akurát drozdy(kos) vykapali udajne v europe vo velkej miere na nejaky virus..co sledujem tak to bude pravda,lebo uz mesiac som nevidel ani jedneho,a to ich mavam rovno na dvore celu zimu aj 3-4 kusy kazdy rok..teraz ani v meste som nevidel..
Vcely taky nahle vykapavaji na nejaky virus ne? Z ceho to asi bude
Z prievanu!
Mi loni buď datel, nebo strakapoud či nějaký podobný klovač zlikvidoval 4 včelstva (vykloval v oblasti vyfrézovaných úchytů cca 2-3 cm díry a chodil vybírat včely jak do spíže). Stalo se to ale až někdy v březnu, kdy přišel ten poslední mrazivý týden a asi se už pomalu chystal na hnízdění a najednou mráz, potravy ve volné přírodě asi moc nebylo, tak šel na včely.

Letos jsem to vyřešil tak, že jsem úly obalil králičím pletivem, tak jsem zvědavý, zda to pomůže, ale počítám, že přes pletivo se k úlům nedostane.
Tak letos opět problém s vlhama, rok od roku je jich víc a víc. Včera na včelnici cca 20ks, tak nevím jestli to nebude letos pro včely konečná. Z proletů se nevrátila ani jedna matička a řešení neznám. Jinak ptáček je to luxusní.?
Řešení je napodobovat přírodu. Kumulovat co nejméně včelstev na jednom místě..nevytvářet krmelec na jednom místě. Kdo by toho nevyužil?
Dnes to bol masaker. Asi 10 včelárikov sa dnes celý ďeň kŕmilo na včelách. Vonku 7 stupňov ale lietali na vodu. Čo nálet to -1včela.
(02.06.2020 9:30)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Problém je samozrejme aj s oplodnením matiek. Matky sú vyliahnuté pred 10 dňami a nedostali sa von. Ak príde pár hodín pekného počasia a potom sa počasie pokazí, bud sa nestihnú vrátiť, alebo sa oplodnia len tak trochu Smile a včely si ich prirodzene vymenia, alebo celú výmenu môžete robiť znova v lete, alebo o rok. Nechápem, ako to zvládajú komerční chovatelia matiekHuh.

Postřílí sýkorky, rehky a čermáčky. Někdy si jich všimněte co dělají. A to tu naštěstí zatím nemáme vlhy! Ale ony přijdou, letos jsem tu prvně viděl dudka. Ten sice asi včelám neškodí, ale žije v podnebí kde vlha a tak jí tu čekám každým rokem.

Tak jsem myslel, že se matky nedaří jen mě.
Prakticky všechny oddělky mám v sadu, kde se pohybuje spousta nejrůznějšího ptactva. Letos zatím z 30 oddělků, ve 29 už matka klade. Mají dostatek potravy, neb stromy nestříkám a oni mi asi z vděčnosti nechávají matky na pokoji. V minulých letech to bylo podobné. Ztráty do 10, spíš 5 %...
No u nás do úspěšnosti oplození matek výrazně promlouvá pták jménem vlha pestrá.
(02.06.2020 11:44)stefanos689 napsal(a): [ -> ]Prakticky všechny oddělky mám v sadu, kde se pohybuje spousta nejrůznějšího ptactva. Letos zatím z 30 oddělků, ve 29 už matka klade. Mají dostatek potravy, neb stromy nestříkám a oni mi asi z vděčnosti nechávají matky na pokoji. V minulých letech to bylo podobné. Ztráty do 10, spíš 5 %...

Podle mě nejde o dostatek potravy, moje včely jsou jejich potrava, v lese není na zahradě, mají na výběr tak si vyberou včely. Každý živý tvor sbírá potravu takovou aby to dalo co nejméně práce = energie.

Jednou jsem seděl v autě pod hlohem a asi se lesklo sklo a z venku nebylo vidět do auta. Nad hlavou mi seděla, spíš mládě sedělo a dospělec (nevím který z rodičů) dělal krátké letecké akrobatické výpady, sbíral z květů včely. Strom byl obalený včelami a zodpovědný rodič vykrmoval mládě, vždy nejdřív kořist nějak zpracoval (asi odpreparoval zadeček - bylo to tak rychlé, že jsem nepostřehl co s tou včelou dělá). Během chvilky pěnice zabila snad 20 včel a už už jsem chtěl vystouit a ptáky zahnat (jasně, pošetilé, to byl okamžitý nápad), ale pěnice najednou ukončila hostinu, zavelela k odletu a oba opeřenci zmizeli.
To je prostě život a příroda.
Mám úly v sadu a od včel odlákávám ptáky (hlavně sýkorky) tím, že je krmím po celý rok - jakmile jsem na jaře na chvíli přestal, tak měly ty mršky na včelky zvýšenou chuť... .
(02.06.2020 16:46)wejmluva napsal(a): [ -> ]Mám úly v sadu a od včel odlákávám ptáky (hlavně sýkorky) tím, že je krmím po celý rok - jakmile jsem na jaře na chvíli přestal, tak měly ty mršky na včelky zvýšenou chuť... .

Snad kdybych byl šejk nebo měl prostě ropný vrt, tak bych snad měl na krmení pro všechny ptáky kolem bájné hory se spícími rytíři (co ale nějak nefungujou a nebo nám ještě nebylo zle).

Jen vás zlobím, asi je to jedna z možností. Prostě to je příroda. Ale někdy mě ta opeřená rota fakt rozzlobí. Ale jen naoko, mouše bych ublížil bez mrknutí oka, jim ne. Kdo nezažil v podvečer zádumčivé čermáčí zpívání (červenka obecná), neví o čem je romantika a svět.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Zwi...-clean.ogg
Tome, včera jsem jim koupil 40kg slunečnice za osm stovek, to mi vydrží do podzimu... . Jelikož nepoužívám v sadě žádnou chemii, tak jsem za každého ptáka celkem rád. Příští rok bude ve znamení - na každém stromě jedna budka SmileSmileSmile. Začínám být asi senilní, ale dneska jsme se ženou před přípravou na zítřejší medování chvíli sledovali jak na krmítku řádí dva strakapoudi a bojují s drobotinou, sedítc na lavičce před chatou s dvojkou vína - a sledovat ten cvrkot kolem - neznám lepší relax... . A co teprv když se do sebe pustí veverka se strakou... . SmileSmileSmile
Zatracené vlhy, mám jich tu při chladných dnech asi 50, opravdu hnus co si dovolí, nějaké plašení na ně nepůsobí, nalétávají těsně před úly.
Som na tom rovnako. Pri daždivom počasí mám nábeh na tenisový lakeť. Je až neuveriteľné,ako dokážu ignorovať človeka. Jednu som už mal v ruke,ale nedokázal som ju ..... Kúpil som umelého jastraba, ale moc si s neho nerobia. Starých orechov mám zatiaľ dosť.
(02.06.2020 23:26)wejmluva napsal(a): [ -> ]... včera jsem jim koupil 40kg slunečnice za osm stovek, to mi vydrží do podzimu... .

...tak ako priatelia, zasnežilo, vtáky na včelniciach prikrmujete...?
... alebo ste už pred rokmi prestali?..
ja mam doma vic krmeni pro ptaky nez jidla ve spajzu pro sebeSmile)....nakoupil sem 40 kg smesi semen a 15 kg slunecnice a sypu jim to jak to jde, at si smlsnou. akorat ze je ted vic teplo nez zima a v praze si toho moc nevsimaj. na stsnovisti na pisecku mam 5 krmitek a ty jsou kazdy tyden vyluxovany do dna.
k tomu jim eozvesuju ty lojove koule, ale ty jim moc nejedou, asi jsou liny vyzobavat to. koule moc neubyvaj.

ale dosud (letos, vloni, predloni) jsem nepozoroval ani na jednom stanovisti, ze by se ptaci o uly nejak zajimali. tak je spis krmim tak nejak pro dobrej pocit a aby nehladoveli nez abych je odlakal od vcel.
kdyz jsem nekdy pred temi 2-3 tydny poprve vymetal z jednoho ulu vetsi pocet mrtvolek tak jsem je nechal nejakou chvili na podlozce vedle ulu a myslel jsem, ze se na ne zacnou sletat sykory, ale ptaci si jich vubec nevsimali, jen jeden, neco sezob, odletel, ale uz se nevratil.

...mozna si uz zvykli na to lepsi krmeni a nejake mrtvolky je tim padem nezajimaji...tak je to mozna dukazem, ze ten prikrm funguje, protoze jedno krmitko mam prave zavesene asi 3 metry od ulu na jednu stranu a na druhou stranu asi 7 metru od ulu.
Ja krmim jak o zivot uprostred vcelnice,krmitko plne slunecnice,na zahrade visi obracene kvetinace na dratu plne smesi maku a tuku.Sykory konadry,modrinky,brhlici,zvonci,dlaskove,hylove,strakapoudi.Cesna a uly je nezajimaji.Jeste dodelat par novych budek a co se tyce ptactva splneno.
Od podzimu jsem na krmítku u baráku zkrmil cca 28kg slunečnice. V září jsem ještě pověsil 11 sýkorníků, tak snad toho nebudu litovat. Na krmítku vidím hlavně sýkory pak brhlíky a strakapouda.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Referenční URL's