Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Ptáci a včely
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Neviem aké sú skúsenosti,ale túto sezónu mi začalo navštevovať včelnicu hejno asi tak 30 včelárikov,ktorý pridú vždy na večer,asi 20 minút robia nálety pred úľmi a lovia včely.Pekná podívaná a následne s plnými bruškami odletia.Sad
Nikdy som tohoto krásavca na včelnici nemal,tak neviem aké škody môže spôsobiť.Je to príroda,veľmi sa tomu nebránim,ale teraz neviem rozlíšiť či mi funguje LBV,alebo včelárik robí protirojové opatrenia za mňa.Smile
Máte niekto skúsenosť s týmto vtáčikom a dopadom jeho činnosti na včelstvá?
Za informáciu ďakujem.
Je to škodca a nejlepšie ho vyhubiť lebo robí riadne škody jak na včelách tak aj mladé matky pochytá. Keď má mladé robí obrovské škody a ešte takých 30 ks je hotová spúšť. Tam sa dostat autom z plošinou k jeho dieram a natret to riadne lepom na hlodavce. Tam nech si takého pažravého vtáka chovajú v klietkach ochranári a ich kolaboranti.
Zahledal jsem a u nás se jmenuje Vlha pestrá, ale vcelarik zlaty, je hezčí jméno.
Podle wiky se jí v Česku libí a její počet narůstá.
Tak vyhubiť ho určite nechcem.Minulí rok sme dokonca jedného raneného včelárika našli,mali sme ho vo voliere na farme a dokonca som mu aj včely lovil.Smile
Po zotavení sme ho vypustili a už mi to pripadá tak,že ako za odmenu za tú našu starostlivosť si priviedol aj kamarátov ktorých má zrejme dosť.Dodgy
Určite nebudeme po ňom strielať,alebo ho troviť,jednoducho máme blízko k prírode,skôr by bolo lepšie nájsť spôsob,ako včelárikovi možno dať najavo,že na včelnici hrozí pre neho nebezpečie a tak začne loviť na inom pre neho bezpečnejšom mieste.
Neviem čo s tým,taký jeden včelárik sprace aj 200 včieľ,ale úle sú včieľ stále plné,tak zrejme to už nechám v rukách prírody,čo iné sa dá robiť.
Použít petardy jako na špačky? Nebo jiný zdroj hluku?
(06.06.2015 6:45)Merkuri napsal(a): [ -> ]Je to škodca a nejlepšie ho vyhubiť lebo robí riadne škody jak na včelách tak aj mladé matky pochytá. Keď má mladé robí obrovské škody a ešte takých 30 ks je hotová spúšť. Tam sa dostat autom z plošinou k jeho dieram a natret to riadne lepom na hlodavce. Tam nech si takého pažravého vtáka chovajú v klietkach ochranári a ich kolaboranti.

Človeče Ty si cynik! Čo tak Teba natrieť medom a hodiť do mraveniska?
Zaujimave, ked vlk roztrha ovcu, ci liska sliepku je to skodca. Ked vcelarik zerie vcely je pekny a zlaty. Klasicky dvojity meter vsetkych pokrytcov. Vzduchovka by mohla pomoct, len netrafit vcelu prosim. Big Grin
Keby tých vlkov bolo na celom svete 500 a ten čo roztrhal tú ovcu by bol posledný v našej republike, tak by to škodca nebol.
Rovnováha nie je iba to, čo udržuješ po ceste z krčmy.
Scipio,tak to si ma vážne rozosmial a aj Tono sa podarene trafil tým svojim prirovnaním.
Vieš že ma to ani veľmi nehnevá myslím ten včelárik,včelstvá mám tak či tak pekné a ak je na stanovisku vyše 50 včelstiev a každý deň sa liahne 2000 nových včieľ z každého úľa,tak nemám v podstate prečo problém riešiť,len som bol zvedaví,či má niekto podobnú skúsenosť.Mňa štvú hlavne iné veci a to najmä postreky v repke,kedy napriek krásnym rozlohám plodu stále nejak chýbajú včely,to sú veci za ktoré by si niekto možno zaslúžil kopanec.
To sú veci tiež ak vidím ako po postrekoch zbytky ktoré sú na dne postrekovača po prepláchnutí lejú do potoka,kde berú vodu aj smädné včely,tu by tá vzduchovka pomohla, ako keby sa to nedalo riešiť inak.Ak natrafíš na takého agronóma,ktorý musí mať vždy 101% výsledky a preto strieka nie podľa potreby,ale preventívne,tak to ti bude potom nejaký včelárik ukradnutý,viem o čom hovorím,zažil som takú otravu včelstiev,že mi bolo do plaču.
Ale skúsim nastražíť nejakého strašiaka ktorý bude vo vetre tak trošku nejakým zvonením strašiť a uvidíme,možno to do času pomôže.Smile
(06.06.2015 14:28)Scipio napsal(a): [ -> ]Zaujimave, ked vlk roztrha ovcu, ci liska sliepku je to skodca. Ked vcelarik zerie vcely je pekny a zlaty. Klasicky dvojity meter vsetkych pokrytcov. Vzduchovka by mohla pomoct, len netrafit vcelu prosim. Big Grin

Ale na Teba!
Tak pánové co se zastáváte vlhy,asi před 2 roky měl u nás jeden ornitolog přednášku a zmínil se taky o vlhách a o jejich velké užitečnosti v požírání škodlivého hmyzu. Nevím jak by se vám to líbilo kdyby vám za chladných květnových dnů nalétávalo přímo před úly 50ti hlavé hejno vlh a hodovalo na včelách co se snaží nosit vodu.Pokud je vlh pár není to problém,je to hezký pták,ale jak se přemnoží je to problém. Jen pro vysvětlení u nás se početnost zvýšila z asi 5párů na 40 za asi 8 let.
Všetkého z mierov treba a keď sa to premnoží tak nepomôže ani plakať, treba tomu predíst aj ked na to treba použit brokovnicu. Napokon také vtáky sú dobré aj pečené čo môžem hodnotit kladne +.
Také ke mne na stanoviště Vlhy létají. Již druhý rok asi 12-15ks. Osobně v tom nevidím takový problém. Na stanovišti mám 15včelstev. Létají převážně, když je venku špatné počasí, to nelétá jiný hmyz. Pokud je pěkně a mají možnost ulovit jiný hmyz, tak nepřiletí. Samotný pták toho pro sebe moc neuloví, v případě krmení mladých se objeví pár s krmením u mladých asi 250x, to však trvá jen krátce, žerou také trubce. Pro matky letící na prolet a oplodnění je riziko minimální, ty létají za pěkného počasí, to Vlhy mají dostatek jiného hmyzu a u úlů nejsou. Když to shrnu, tak to má na včely vliv minimální, co jich pozabíjím při práci ve včelách, sežerou vlaštovky a hlavně jáké ztráty mi dělají zemědělci postřikama.
Vlhy mne za to odmění nebývalou podívanou, lepší ptactvo neznám. Lidé chovají ptáky v klecích, to je stojí spoustu peněz, mne zanedbatelné množství včel a nemám je v kleci, ale volně v přírodě. To nemluvím o tom, že jsme ochotni zaplatit velké peníze za cesty do zahraničí na různá safari a když to máme doma, tak nadáváme. Za vším vidíme jen peníze, ty nám však přírodu nenahradí.
Včera jsem byl obhlédnout nové budoucí stanoviště, a byl jsem varován, že se v místě vnalétávají z nedaleké pískárny hojně Vlhy / Včeláriky ..Jsem na ně zvědav. Dostal jsem doporučení okolo stanoviště nasadit nějaké velké stromy s řídkou korunou, tak aby nevadily včelám (prospívaly) ale bránily vlhám v lovu. Přece jen si uvědomuji, že včela je tvor "lesní" a vlha má zase ráda vodu, řeku, volné břehy - kde může v letu lovit. Dám tam něco lip, duby, oskeruše... No ale užitek budou mít asi až potomkové..
[Obrázky: DSC04285.jpg]


Po mesiaci sa mi včelárik znova ku včelnici vrátil.Videl som asi dva kŕdle o 15 jedincov.Čo sa mi nepodarili zaznamenať je pohľad na loviacich včelárikov nad potokom, kde sa vo veľkom chodia napájať včely a iný hmyz.Zábery a video nie sú veľmi kvalitné,včelárik je veľmi rýchli vtáčik ktorý sa len zjaví a zrazu ho niet.
Video posieľam hlavne kvôli zvuku kde je počuť jeho pískanie,čo môže včelárov ktorý včelárika ešte nevideli,aspoň zvukom upozorniť ,že ho na stanovisku alebo v jeho okruhu skutočne majú.Na včelnici ho tento krát vidieť nebolo,ale mal som pocit ako by ju hľadali a lov sa skončil pri potoku opodiaľ.Ako rýchlo prišiel,tak rýchlo sa vytratil.
Je zaujímavé,že okolie včelnice navštevuje len vo večerných hodinách,kedy je už let včieľ minimálny.
Čo by ste povedali, že bolo toto? Nám tam jeden 6 rámkový plemenáč narýchlo spravený a nenatretý a do toho sa to pustilo, inak natreté styrodurové úle to nenačalo. + rozdzobávalo to zátku, s ktorou som zapchal očko na jednom úli.
To poškodenie nie je veľmi veľké, ja by som tipol sýkorku.

[Obrázky: CAM01197.jpg] [Obrázky: CAM01198.jpg] [Obrázky: CAM01199.jpg]
Loni jsem zaznamenal aktivitu vrabců v trávě před úly. Vybíraly mrtvé (asi) včely. Protože jsem měl problém s plstnatěním trávy kvůli nedostatečnému sečení před česny, odstranil jsem ji až na hlínu, prostor zasypal kačírkem a vysázel pokryvné rostliny a jiné rostliny (skalník, levanduli, mátu ...).
Přes zimu se k úlům sýkorky a začaly vyzobávat včely s oček (to neměly dělat, přestal jsem je na oplátku krmit slunečnicí). Úly jsem musel zabalit do sítí proti ptákům. Nyní jsem opět zaznamenal aktivitu vrabců pod úly, vyzobávají mrtvé včely. Díky kačírku je to krásně vidět, dříve jsem to v trávě tolik nevnímal. Ale k večeru, s nižší teplotou klesá aktivita včel a ty potvory (myslím vrabce) docela aktivně vyzobávají včely, které přiletí se snůškou a sednou na zem.
Řešíte to někdo?
V včelařských rozhledech psali o elektrické drátěné harfě na na sršně, kdyby jsi tomu zvýšil výkon, možná by to fungovalo i na ptáky ne?SmileSmileBig Grin
Chlapi, nechte to příroděSmile Víte kolik včelek padne "za oběť" predátorům mimo naši pozornost? A nijak to sílu včelstev neovlivní... Vrabčáci začínají být velkou vzácností, tak jim to nestěžujte...Wink
Tak u nás vrabec opravdu vzácný není. Jeden soused má pod krovy velkokapacitní odchov a druhý otevřený slepičí výběh. Před můj pozemek je letecký koridor.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Referenční URL's