Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Soužití chovů poddruhů, plemen, ekotypů včely medonosné
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Já bych řekl, že vidíte BF za každým oranžovým proužkem. Big Grin Už jsem psal, že takový včely jsou u nás co pamatuju. A že pamatuju...

Bylo by třeba uvést jiné znaky, které by svědčily pro BF.
Nejdriv to zkusim nejak rozumne nafotit. Nevim jestli to ma co docineni s novym dovozem BF. Myslim, ze vlaska se tu dovazela jeste davno pred vznikem BF. Ale samozrejme v BF je hodne vlasky, takze jista spojnice tu nepochybne je tak ci tak. Jak rikam, je to opravdu zvlastni, protoze je to jediny pripad z 8 letosnich oddelku. A ani loni jsem takovy pripad nemel.

K memu postoji. Nevim jestli jsme se pochopili, ale muj postoj je o tom, ze je zbytecne sem dovazet novy a novy material z ciziny. Celou dobu tvrdim, ze mame pracovat s tim co tady mame a uznavam, ze to neni zadna cistokrevna kranka, ale mix kranky, puvodni tmave vcely a nejruznejsich dovozu z minulosti. Jinymi slovy minuly vyvoj uz nezvratime, ale muzeme pracovat na ustaleni vhodnych mistnich ekotypu a linii. To se s novymi dovozy a prevozy (zvlaste ze zahranici, ale ani v ramci CR) nemuze uskutecnit a je jedno, zda se jedna o kranku ze Slovinska, nigru ze Svycarska nebo BF z Anglie. Uz si rozumine? Ja nebojuji ani za "krankare" ani za "buckfastery" Big Grin Pokud se mi objevi neco zajimaveho na vcelnici, tak s tim budu nejak dal pracovat. Jak? To jeste nevim. Budu to vcelstvo sledovat a urcite sem napisu, pokud zaznamenam neco pozoruhodneho.
Najlepším znakom BF je priamo včelár, ktorý si ju kúpil. Tento znak je nezameniteľný.
(12.07.2015 6:56)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]Děkuji za odpovědi. Vyjadřujeme se tu všichni, o vhodnosti a nevhodnosti, ale nevyjádřili jsme se ani k tomu, kdo z nás je pro Vlastní dovoz a rozchov BF matky u nás v česku. Proto moje otázka je kdo je pro dovoz BF do česká a slovenská a pokud ano tak jaký mate k tomu důvod.. Pro štourali nehledejte v tom konspiraci, jen posuňme diskusi dále, a jasně se vyjádřeme.
Pokud možno o vyjádření krátké.

Myslím JIndro, že toto je vhodnější místo, než zaplevelovat vlákno o BF, protože se můžeme bavit i o jiných než BF.

Máme taky včelu tmavou, ta je tu doma, takže jejím chovem se neporuší zákaz dovozu, znám lidi co pokukují po Kavkazance - velmi mírná, prý proto, Atd.

Můj osobní názor je znám, a taky to, že co zákon nezakazuje je povoleno.
Takže nějaké hlasování na VF je o ničem. Ti co měli možnost nic neudělali, a z toho lzde dovodit, že buď -nejsou kompetentní, nebo jsou a nevadí to.
Já jsem pro B, tedy chov včel různých plemen je v ČR legální.
Můj názor je to samé jako třeba můj názor na povinnou vojenskou lsužbu atd. Je to jen můj názor, rozhoduje zákon.
(08.07.2015 13:15)stefanos689 napsal(a): [ -> ]U jednoho letosniho oddelku s volne sparenou matkou mam opravdu zajimave potomstvo. Prvni 2 prouzky jsou oranzove az mirne naruzovele. Takove zbarveni jsem na vcelnici jeste nemel. Zajima me, co by to mohlo byt. Je to opravdu mimoradne kontrastni, protoze aktualne je to v tom oddelku zhruba pul na pul (vcely z puvodniho vcelstva a vcely od nove matky).

Co jsem tak googloval, tak nejpodobnejsi obrazek na netu je tento:

http://www.melitabees.com/italian.html

Takze mozna tady koluji i geny vlasky.
Je to presne tak a mali by biť aj také trúdy.
Udělal jsem také špatnou zkušenost. Odnesl jsem loňi nástavky s trubčím včelstvem asi 30 metrů daleko a zlikvidovali mi matky ve dvou už silných odělcích kam se vžebraly. Příště zkusím nad úl dát síťovinu a oddělek s kladoucí matkou a až po delší době spojit přes noviny. Máte s tím zkušenosti?
Mám úplně stejnou zkušenost, proto včelstva v pokročilém stupni trubcokladnosti, pokud to situace (např. loupeže) nevyžaduje, nechávám být a dojít k zániku.
Ahoj, Honzo, stát se to může, myslím, že tu někde na foru to zmiňoval i K. Čermák nebo Honza Havelka. Já to zatím nezažil, ale dával bych si bacha ...
Jiří
(07.06.2016 20:04)Ivík napsal(a): [ -> ]Mám úplně stejnou zkušenost, proto včelstva v pokročilém stupni trubcokladnosti, pokud to situace (např. loupeže) nevyžaduje, nechávám být a dojít k zániku.
Buď se vložený matečník prosadí, nebo ne a nemá cenu hrstku starých včel zachraňovat.
V tuto dobu na tom díle s pylem a zásobami (které je stokrát cennější) se dá do zimy z oddělku vychovat včelstvo. To považuji za efektivnější postup.
Mám od minulého roku to samé - ve dvou včelstvech, u kterých se matky minulý rok musely spářit s jinými trubci. Polovina včel oranžová ... Taky jsem z toho byl divoký, ale jsou to letos nejlepší včelstva. Minulý rok jsem se Vás na to zde ptal, odpověď byla, že musí někdo v mojí blízkosti chovat buckfastky. Nevím, možná jen shoda náhod, kde byli na shromaždišti trubci šampioni Big Grin tak jako tak, tato včelstva mají letos prostě výsledky perfektní.

Zde je to dobře vidět - ta včela hned pod matkou
Mám je o trochu déle a všechny téhle barvy včetně trubců, není potřeba BF v okolí ti pozornější již vědí která včelstva jsou potřebná pro vznik, z důvodu návštěv cizích úlů jsem vloni vyměnil 10 matek a letos zřejmě poslední 4. Domnívám se, že jejich chov je nejkratší cesta k MVP na jehož okraji ochranného pásma již 6 rok včelařím.
Jak tomu mám rozumět? Snažit se nenechat je vyvíjet se takto? Nenechávat matky volně pářit?? Proč je toto zabarvení špatné?
(08.06.2016 9:11)Krolth napsal(a): [ -> ]Mám od minulého roku to samé - ve dvou včelstvech, u kterých se matky minulý rok musely spářit s jinými trubci. Polovina včel oranžová ... Taky jsem z toho byl divoký, ale jsou to letos nejlepší včelstva. Minulý rok jsem se Vás na to zde ptal, odpověď byla, že musí někdo v mojí blízkosti chovat buckfastky. Nevím, možná jen shoda náhod, kde byli na shromaždišti trubci šampioni Big Grin tak jako tak, tato včelstva mají letos prostě výsledky perfektní.

Zde je to dobře vidět - ta včela hned pod matkou

Ja mám takej oranžovej farby tuším 3 matky na jednej včelnici. Matky sú moje vlastné vychované v zmiešaných odložencoch s natiahnutými bunkami. Neviem čím to je a ani ma to netrápi. Jediné čo viem, že sú to perfektné včelstvá, silné, mierne bodavé. Matky kladú pekný celistvý plod. Proste ukážkové včelstvá.
V jednej knihe od Sklenára sa spomínalo obdobné sfarbenie matiek chovaných tuším v Rakúsku. Kde niektorí včelári radi množili takéto línie matiek, na základe nažltlého sfarbenia.
Neřekl jsem, že jsou špatné ty dobré vlastnosti mají jsou však schopny okrádat jiná včelstva bez boje. Řeším to po oplodnění matek, kdy se nechá poznat, jaké barvy včely budou jejich zamačkáním, neboť trubčí včelstva ještě mám.
To je dobře, že někdo selektuje BF na barvu, aby v našich končinách "zapadly"
Ty jo vcely dokazou mysli ovlivnit oszatni a ty se nechaj vykrast.ja doted zil v domeni ze to lue jen u vcelstev u kterych je neco v neporadku.bud mam divny BF nebou hloupi protoze mam oddelky cca 50metru od km.vcelstev a ze by znicily vsechny oddelky jsem si nevsiml.protoze zdravej oddelek ci vcelstvo se ubrani kdyz dojde na rabovku..navic BF presto ze je to na manipulaci veleklidne vcelstvo tak cesno si urputne brani...
Ono je to u těch žlutých asi jen víc vidět. Jak poznáte cizí tmavou včelu která vám přiletí do úlu?
Tady se čarodějnice chytají na mnohem závažnější věci, jako např. že když spáříš BF s Kraňkou tak se vlastnosti na potomky dělí skoro rovným dílem. Určitě tito trubadurové věří, že při tomto principu dědičnosti se lze vrátit zase k původnímu plemenu rodičů.
Jj presne tak veri stejne jako nekteteri kteri veri tomu ze kdyz jeho soused bude mit na zahrade BF tak to nekdo bude tesit potazmo soudni rizeni a povoleni k domovni prohlidce se da sehnat za kolek....a hura on soused ma BF a ja lehce prokazu skodu kterou mi tim zpusobil
(09.11.2016 17:41)Aleš Molčík napsal(a): [ -> ]Tady se čarodějnice chytají na mnohem závažnější věci, jako např. že když spáříš BF s Kraňkou tak se vlastnosti na potomky dělí skoro rovným dílem. Určitě tito trubadurové věří, že při tomto principu dědičnosti se lze vrátit zase k původnímu plemenu rodičů.

Ale od toho jsou podle plemenářského zákona přece uznaná chovatelská sdružení, které mají v plenných chovech udržovat genetický materiál pro plenitbu a nikoliv zájmoví chovatelé co, žádnou plemennou knihu nevedou a původy chovanců nezapisují.
To by stejně většina měla napsáno původ matky Vlastní, původ otce Neznámého původu - způsob množení Roj nebo Tichá výměna s čímž by se Plemenářská inspekce u zájmových chovatelů musela smířit



Stejně už někdo šlechtí BF linii Carnicalike co má maskování morfologickými znaky kraňky, aby se předešlo konfliktům.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Referenční URL's