Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Soužití chovů poddruhů, plemen, ekotypů včely medonosné
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Já vím, že pověsti o tom, že všechno se dvěma proužky je BF jsou tady v kurzuBig Grin. A právě toho vykuk jeden využil.
Ono ti nebylo ani tak o BF jako o tvé jistotě, že máš čisté kraňky.
Já nemám čisté Kraňky. O čistých Kraňkách ví někdo jiný, ale zatím se neozval. Tady prostě převládá pocit, že včelí plemena jsou 100%.

(13.11.2016 12:28)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]To ale není případ Kraňky, ta ve své čistokrevné formě je chována na více místech Evropy a lze tedy poměrně snadno onu "čistokrevost" plemene udržet i s dostatečnou genetickou pestrostí.
Aha takze nemas ciste Kranky tudiz nevis s cim se ti pari volne pak nechapu kde beres drzost kritizovat ostatni neciste matky kdyz jsi na tom uplne stejne.
Klid, je to zbytečné rozčilování. Hlavně už víme, že žluté kraňky jsou OK.
Ono je spíš zbytečné bavit se o soužití plemen se s někým, kdo nezvládá ani základ plemenářské práce a tedy nedokáže pochopit principy. Ze strany těchto lidí to je spíš arogance než min. odbornost. To si fakt kolikrát říkám, že na včely by měl být řidičák.
Jj dulezity je pravda...kolik je podle tebe prevceleni zlutyma krankama vporadku aby chovatel mohl tvrdit ze vi co ma z volneho oplozeni protoze kolem me je v soucasne dobe cca 230 vcelstev se zlutymi krankami zamerenych na ne.
Aleši, po čisté kraňce jsem se pídíl tady: http://www.beedol.cz/nase_produkty/vceli-matky/ , když mi přišla inseminovaná matka jiné linie než jsem si objednal, se sdělením, že je to vlastně jedno, obojí je kraňka, můj zájem o chov tohoto plemene skončil. Takže o Kraňku už se zajímám pouze v rovině dědičnosti jejich vlastností při křížení s BF. No a pro její heterozigotní genotyp to s ní není nijak valné.
Ale koukni třeba sem, http://apis-mellifera-carnica.eu/index.html, nebo jinam určitě kdo hledá najde..držím palce
Vis nejsmutnejsi na tom je zes jako jini vubec nepochopil to ze pred lety se tu v urcitem miste zacaly vic a vic objevovat zlute kranky.vetsina spokojena a verila ze je to singr i kdyz se nenasel nikdo kdo by ji dovezl min.polovina vcelstev v mem okoli vykazuje tyto znaky a ja zapatral a jen se prizpusobil a vylepsil to co se tu uz davno prohanelo vzduchem.
Měl by jsi se dovzdělat. Nebo víš jak konkrétní barva souvisí s příslušností k určitému plemenu? Nebo máš jen přesvědčení, že každé plemeno má jednu standartní barvu?
(13.11.2016 16:37)Aleš Molčík napsal(a): [ -> ]Já nemám čisté Kraňky. O čistých Kraňkách ví někdo jiný, ale zatím se neozval. Tady prostě převládá pocit, že včelí plemena jsou 100%.

X% plemeno je termín z dílny VÚVč, z pohledu plemenářského blbost. Buď to zvíře či včela určitého plemene splňuje kritéria tohoto plemene (standardy) nebo nesplňuje. Tedy buď je nebo není uznaným plemenem. Je vyloučeno, aby byl jedinec uznaným 60% plemenem.
I takto primárně nejdůležitější nástroj pro určení, jako jsou standardy, nemáme. Tak se v tomto vlákně těžko můžeme bavit o nějaké čistotě rasy. Jak už poznamenali oba Jirkové, žluté kraňky jsou taky OK.
(13.11.2016 17:21)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]Ale koukni třeba sem, http://apis-mellifera-carnica.eu/index.html, nebo jinam určitě kdo hledá najde..držím palce

Hledal jsem, ale narazil jsem jen na 100% obchodníky. Ale zkusím pokračovat.
Ne podle barvy urcite ne ale podle papiru od dovezenych matek,
(13.11.2016 14:56)JKL napsal(a): [ -> ]Takže je vše v pořádku. Chce to čas - ten ukáže. Nač se vášnit.

Analýza křídel Pekařov

..zaujali ma výsledky z 2016 u p.Olžbutovej.. podľa celoživotnej práce jej otca(p.Havlín) som mal predstavu že u nej budú tie najčistejšie kranky..ako to vysvetliť?
Jen to ukazuje realitu nasich chovu.podle me je rozhodujici co komu vyhovuje vlastnostma atd.ale najde se tu moooc tech co si mysli ze maji ciste chovy
gusto, co 60% carnicka, ale ten poslední vzorek Ligustica 45% ostatní 55%. To je příklad soužití.

KTM: nemluv prosím o čistých chovech, neznáš historii vývoje včely.
Některý Havlínky jsou proto tak dobrý, že to jsou něco jako žlutý kraňky.
Alesi prosim uz se nesnaz koupim ty zluty kranky a bude klid
Příklad soužití - to už ty F1 BF budou kraňkovitejší.
No a dalsi priklad souziti bude BF
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Referenční URL's