Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Ankety Buckfast
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
V rámci možností fóra jsem připravil ankety o Buckfast:

Dovoz, chov
Informace
Vlastní chov
Výhody
Nevýhody
Rizika
Dobrý den a zdravím kolegu JKL. Je určitě skvělé , že se zde takto velmi diskutuje o tomto plemenu , ale nejsem si úplně jist jestli je nutné se mu v tomto fóru takto intenzivně tomuto plemenu věnovat . Bylo tu zřízeno k této problematice jedno téma ,,buckfast" a to dle mého názoru plně postačilí k tomu , aby se zainteresovaní ke všemu vyjadřovali a popsali si všechna negativa a positiva. Myslím , že z tohoto fóra se pomalu stává fórum ,, buckfast " tedy alespoň když se kouknu na první stranu dnešních příspěvků . Není nutné rozpitvávat toto na další a další diskusní témata a ankety , ale jak jsem napsal nemyslím to nějak špatně a nebo už vůbec nechci někoho napadat nebo řikat co má dělat nakonec toto fórum je skvělé v tom ,že si zde může každý říci slušně a korekně co chce , je to jenom každého věc , jenom si myslím , že se to tady ,,bucfast "nějak moc rozrůstá na úkor jiné diskuse a zase je to pouze můj názor . Mohl by jsem založit dalších 30 támat k jinému tématu a fórum by se stávalo nepřehlednějším a nepřehlednějším , hlavně pro nás kdo včelaří krátce. To je samozřejmě pouze můj názor a respektuji plně názor ostatních. Zdar a sílu všem a doufám , že se na mně JKL nebude zlobit .Smile Leoš.
Nezlobí se, ale jak už jsem vysvětloval jinde jde o to, že je jedna a anketa na téma a toto je asi jediná možnost jak zde na VF udělat dotaznik.
Práveže mne sa veľmi páči ako to JKL vyriešil. Klobúk dole. Najviac by sa mi páčila samostatná sekcia s BF a tam vlákna jednotlivé. To jedno vlákno s BF bolo zo začiatku fajn a prehľadné, ale postupom času sa to tam začalo nejako prelínať neprehľadne. Každého kto sa o BF bude zaujímať a zadá do googlu buckfast včela vyhodí mu to ako prvé odkaz na toto fórum (zatiaľ to tak je) a nájde si tu všetky potrebné informácie pokope. To je na nezaplatenie ako sedieť za počítačom a hľadať na rôznych stránkach, čítať stále skoro to isté dokolečka a hľadať nové veci v tých článkoch. Komu by sa to nepačilo? Smile

M.
Buckfast je veliké téma, a nejen toto plemeno.
Otevírá se pandořina skříňka. JKL je vizionář a udělal to dobře, akorát mírně předběhl dobu. Málokdo domýšlí, co se tu bude odehrávat, a tak se tomu možná trochu diví. Za takové dva tři roky to téma tu bude daleko frekventovanější a vypjatější.
Jo určitě ano ,souhlasím , to všechno je jasný , jenom když by jsem začínal s včelařením nyní a pročítal toto fórum , tak by mně asi tato vlna ,, buckfast"zasáhla a zvažoval by jsem jestli nezačít už s nima a nevím jestli by to bylo tak dobře a nejsem si jist jestli pro začínající včelaře je toto dilema to pravé , ale jestli má časem být výsledek takovéto kampaně postupné vytlačení kraňky tak jo, vývoj nezastavíš . Tak zdar a sílu . Leoš
Leoši. Proč začátečník nemůže začínat s BF ? A jaká kampaň na vytlačení kraňky? Huh
Ne ne ne opravdu jsem to tak nemyslel , jenom , že poslední dobou se mi zdálo že se buckfat začíná věnovat tady na foŕu nějak hodně prostoru , určitě se o nějakou cílenou kampaň nejedná , je to každého věc a otázka je položena zcela správně ?, proč by nemoh začátečník začít s buckfast" ,v podstatě proč ne . Jenom všichni kolegové ve spolku chovají kraňku( tedy alespoň si to myslí Smile) a veškerá podpora od nich se odehrává v tomto plemenu, matky, matečníky,roje , když by jsem začal s buckfast tak jsem jako začátečník odkázán sám na sebe nebo na vzdálenou pomoc která není vždy ideální .Proto si myslím ,že je v tuto dobu a na tomto místě lepší kraňka .Zdar a sílu. Leoš .
Uvedené výhody, nevýhody a rizika jsou reálné výhody, nevýhody a rizika nebo jen odpovědi vhodně volené pro utváření veřejného mínění?
(12.07.2015 21:50)Maroš1 napsal(a): [ -> ]Najviac by sa mi páčila samostatná sekcia s BF a tam vlákna jednotlivé.
M.

Takto by to asi bylo opravdu nejlepší . L
Leoš, admin / moderátor si to určite všimne a verím že sa tak stane, čítajú predsa všetko čo sa píše na fóre, každý príspevok. Ak sa tak nestane tak napíšeme SZ, a uvidíme aká bude odpoveď.

M.
(13.07.2015 10:41)Kohout napsal(a): [ -> ]Uvedené výhody, nevýhody a rizika jsou reálné výhody, nevýhody a rizika nebo jen odpovědi vhodně volené pro utváření veřejného mínění?

Z toho co jsem slyšel od těch co chovají, četl na zahraničních diskuzních fórech a zkoukl nějaké porovnávací tabulky, slyšel na semináři od p. K.Čermáka, tak reálné.

Mírnost - viz videa uvedená v tématu Buckafast - logicky dovozeno - včelaření v zastavěné oblasti obce bude odproštěno od konfliktů se sousedy alergiky.
Nerojivost - toto zdůraznil p. K.Čermák jako velikou přednost a všude ve srovnávání je to potvrzováno - logicky dovozeno - hasičům ve městech ubude práce a obyvatelstvo obce bude lépe ochráněno. Zároveň včelař nebude, tak tlačen do včasných protirojových opatření a tedy včelaři chalupáři co jedou z města na chalupu jednou za 14 dní budou více v pohodě. To si myslím výhoda je.

V kopcích je více lesů a tedy i medovice, kterou BF lépe využívá - zde nevadí ani její pomalejší jarní rozvod. Ten vlastně nevadí ani ve vytápěném městě, kde je jarní rozvoj urychlen již teplejším městským prostředím a na víc se řepka na náměstí nepěstuje.

Co jsem navíc jako možné nevýhody zaregistroval a zapomněl napsat je větší zalétávání a větší tendence k častější tiché výměně matek.

Nepopírám, že kraňka bude třeba vhodnější do nižších poloh, a jižních oblastí, kde je primární jarní snůška a ta medovicová je minimální. Proto říkám - je to o volbě priorit. Nevím, ale proč nenechat volbu a včelaři nebo místním spolku, který si odhlasuje co je pro něj vhodnější do dané oblasti.

Nevím proč by měl někdo nakazovat mít určité plemeno, které má v dané oblasti nižší výnos, nebo je z hlediska možností ošetřovaní či s ohledem na sousedy méně vhodné.
Někdo si dokonce libuje v ochranářských včelách z důvodů krádeží včel - pokud to je mimo obec a jemu to nevadí při ošetřování - proč ne. Je chov bodavých kraněk a jejich kříženců ve volné přírodě zakázán?

Nikomu nebráním a ani nemohu sem dát anketu s otázkami dle jeho pohledu - čím více pohledů tím lépe - oponentura je korektní věc pokud používá věcné argumenty.
Pluralita názoru přispěje určitě k připravení nějakých pravidel a ujasnění si situace na rozdíl od politiky tutlání a intrikování za zády včelařů, které většinou daný intrikám považuje za tupé ovce, jejichž stádo musí řídit, jinak se to rozuteče do všech směrů. I tady platí jakého ovčáka si zvolíme, tak budeme v dalším období bečet a okolní vlci nás budou trhat na kusy.
Samostatné fórum jsem, jak jste si všichni zajisté všimli, pravě udělal a přesunul sem patřičná témata. Wink
Jiří (JKL) tu vytvořil různá témata k Buckfast, tak piště příspěvky podle témat tam, kam patří.
Nebo ankety uzamknu a nechám jen jedno původní téma.

Příspěvky mimo téma jsem přesunul do Ankety Buckfast - výhody.
Referenční URL's