Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zkušený včelař - kdo to je
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
U nás v istom bulvárnom plátku,každý rok sa zviditeľňoval istý "skúsený" včelár a predpovedal dobré včelárske roky a komentoval úhyny včiel! Nedalo sa to čítať,ale zabaviť sa na tom dalo! Zvyčajne to skončilo,asi tak že: "Odvolávám,co sem odvolával a slibuji co sem slíbil!" Smile Ten to rok,asi už nieje záujem o jeho služby!Confused
Na istej veterine istému veterinárovi pridelili aj "robotu" okolo včelstiev... Nechcem konkretizovať...
Povedal že včely má iba preto, aby rozpoznal včelu, matku a trúda...

Teda niekedy ani dokonalé možnosti odborníka neurobia, ak je to mimo sféru záujmu.
A teraz si predstavme sféru citu, sféru chápania a ...
Zkušený = ten, kdo má zkušenosti.
Zkušenosti = životem, praxí, experimentálně získané znalosti nebo souhrn znalostí.
Toť praví slovník spisovné češtiny.

Je to ovšem velice relativní - kamarád, který letos se včelami začíná, za mnou chodí pro rady jako ke zkušenému včelaři, protože z jeho pohledu zkušený jsem a objektivně vzato jsem opravdu zkušenější včelař než on. Sám se ale za zkušeného rozhodně nepovažuji.

Nebo jinak – jako stále začínajícímu včelaři se mi často rojí včely a každý rok jich několik (úspěšně) usadím. Naproti tomu jiný mnohaletý zkušený včelař včelaří tak, že se mu včely nerojí. Nemá pak s usazováním rojů takové zkušenosti jako já. Jsem tedy v tomto ohledu zkušenější etc.
Ono kromě zkušeností je nutné také mít jakýsi "cit pro přírodu". Vzpomínám si jak včelařil táta. On byl technik a vše bral přesně dle literatury z té doby a chodil si pro rady ke "zkušenému" včelaři, který včelařil v Budečácích. A tak patlal kvasnicové těsto, sypal k včelám sojapyl, bál se je rozšířit atd. A pak přišla máma, která sice nikdy nevčelařila, ale vzala to takovým zdravým selským rozumem a tátovi rozmluvila sojapyl v době, kdy již bylo v přírodě plno pylu, podněcování, když všechno kvetlo, rozšířila radši dříve, než později atd.
Tedy je zde potřeba i takový cit pro včely a přírodu, který se hned tak naučit nedá a souvisí i s hlubším poznáním přírody.
Stran: 1 2
Referenční URL's