Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mytí včelařského náčiní po medobraní
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zajímalo by mě, jestli a jak po medobraní čistíte např. (plastové) cedníky nebo koš medometu od vosku? Malé kovové věci stačí ohřát v troubě a pak vysát papírovou utěrkou. Ale koš od medometu? Nechce se mi ten vosk nechávat, aby třeba nechytal plíseň.
A jak dostat vosk z hustého uhelonového síta (kužel)? Časem se ucpává.
Síta - otočit, zpravidla vosk vypadne a pak umýt z rubu vodou.
Uhelon taktéž.
Voda spíš chladnější, jinak se vosk natlačí do ok.

Koš medometu/kazety - umývám štětkou na záchod. Ale pořízenou a používanou výhradně za tímto účelemExclamation Big Grin Má tvrdý štětiny a akorát se mi vleze do kazety, takže čistím obě strany zaráz.
Ja umývam medomet VAPkou an umývanie auta. Je čistý behom chvíľky.
Letos myji permanentně (síta se rychle ucpávají příměsí melecitozy) a první vodu slévám a dávám do napaječek. Mizí neuvěřitelným způsobem, i litry denně. Není divu v tomto počasí.
Tu silnější medovou vodu užívám do rozprašovače na postřik včelstev při prohlídce (recept L. L. Langstrotha). Ruce i horní loučky. Netušil jsem, jak skvěle to může fungovat ... Akorát teď už asi kvůli slídění přestanu, ale pokud je snůška, nemá to chybu ... Je fakt, že jsme pak trošku ulepenej, ale to se rychle spraví ... Big Grin
Jiří
Medomet umyvam az po poslednom vytacani. Med co v nom ostane sa nepokazi. Zabalim ho skoro komplet do igelitu, prikryjem, zatazim a drzim ho v miestnosti kde je minimalny pohyb, takze prah sa neviri skoro vobec. Ked teda cistim, tak medomet teplou vodou a utierkou, kos sa mi dobre cisti vapkou, alebo vacsim kartacom, tak to robim vacsinou, lebo do vapky sa napaja aj studnicna voda ktora nie je testovana, tak pre istotu... Sita ostrym kartacom so studenou vodou nech sa vosk neroztopi a neostane v site.

M.
Prvně vezmu medomet studenou vodou.Nalévám do něj vodu za chodu.Nikdy mi tam nezůstane něco nalepeného.Pak ho nechám řádně vyschnout.Na jaře před vytáčením ho vezmu horkou vodou také za chodu a nechám vyschnout.To je vše.Žádná chemie.
Síta pouze proudem studené vody.Letos jsem zjistil jak je vapka perfektní věc a to i na čištění dna které chci opravit.Bere to i starou barvu a propolis.Nechám uschnout na slunci a pak natřu.
Podle mě stačí nechat vše řádně namočené a pak proudem studené vody opláchnout.
Síta vrazím do podmetu a za půl dne si pro ně jdu - nablýskané, jak nové
Uhelonový kornout šoupnu shora na rámky, na to naskládám tří prázdné nástavky. Za půl dne taky jak nové.
Stačí jen klepnout a vysypat úplně suché šupiny vosku.
A nezatmelí to včely propolisem?
Za půl dne to nestihnou. Jednou jsem málem zapomněl to vyndat a málem jsem na týden odjel. Bohužel novou zkušenost jsem nezískal - vzpomněl jsem si.
Referenční URL's